Emaus Garden Kraków (ul. Borowego) od Grupa Matejek - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
słoik_ze_wsi

Re: Emaus Garden Kraków (ul. Borowego) od Grupa Matejek - opinie na forum

Postautor: słoik_ze_wsi » 23 maja 2023, 20:32

Aga1010 pisze:Cześć! Rozważam zakup mieszkania w tej inwestycji. Zdziwiło mnie, że u dewelopera nie ma możliwości jakiejkolwiek negocjacji ceny (komuś się może udało)? Według informacji z biura sprzedaży w styczniu obniżyli ceny wszystkich mieszkań o 10%, natomiast w grudniu 2022r na ich funpage’u na jednym z portali społecznościowych wstawili wizualizację z informacją, że mieszkania od 14 tys/m2, teraz ceny są ponad 15 tys./m2, więc trochę mi się to nie klei. Zastanawia mnie, czy te ceny nie są zbyt wygórowane- co sądzicie?
Kolejna rzecz jaka mnie zastanawia, to czy tam jest wszystko w porządku z tym pozwoleniem na budowę, ponieważ z tego co widziałam bloki są budowane na działce przeznaczonej na zabudowę jednorodzinną, czy ktoś się coś orientował w tej kwestii?
Szukając informacji o deweloperze natknęłam się na dość negatywne opinie dotyczące szczególnie przemakania i zalewania garaży i części wspólnych, a ta inwestycja będzie najbliżej zbiornika wodnego z wszystkich. Niby w biurze sprzedaży Pani twierdzi, że do izolacji garażu zastosowano specjalny beton (nie można wiercić w ścianach), ale w konspekcie informacyjnym nie ma o tym ani słowa.

Ceny obniżali - ale to dlatego, że wystartowali z takimi, że nic nie sprzedawali. I to nieprawda, że o 10% - zależy od mieszkania - niektóre potaniały 10%, niektóre 4%.
Co do pozwolenia na budowę to dostali je tydzień przed wprowadzeniem MPZP na tym terenie.

Sylwia0101

Postautor: Sylwia0101 » 03 cze 2023, 11:55

Dzień dobry ;)

Bardzo mocno rozważam zakup mieszkania w inwestycji Emaus Garden. Skusiła mnie bliskość terenów zielonych z uwagi na psa ;) czy ktoś z Państwa zdecydował się na zakup? Jeśli tak to być może zostaniemy sąsiadami ;) zastanawia mnie duża dostępność mieszkań w inwestycji -w innych inwestycjach mieszkania rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, a cena niekoniecznie dużo niższa. Czy mają Państwo, jakieś informacje na plus i minus inwestycji?

Będę bardzo wdzięczna na odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej soboty!

Sylwia

słoik_ze_wsi

Postautor: słoik_ze_wsi » 04 cze 2023, 21:27

Sylwia0101 pisze:Dzień dobry ;)

Czy mają Państwo, jakieś informacje na plus i minus inwestycji?

Będę bardzo wdzięczna na odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej soboty!

Sylwia

Na poprzedniej stronie spisałem kilka minusów. Oczywiście jest ich więcej - np. duża odległość od najbliższej szkoły czy przedszkola czy mała ilość usług w okolicy. Generalnie moim zdaniem mieszkania się nie sprzedają bo to jest celowane pod bardzo wąską grupę odbiorców. Chodzi o takich, którzy mimo tych wszystkich wad zapłacą tyle co za mieszkanie, które ich nie ma (np. Przybyszewskiego, Krowodrza czy Grzegórzki mają te same ceny) tylko ze względu na to, że jest to Wola Justowska i jest bezpośredni dostęp do wałów Rudawy.

Ja na przykład jako chłopak ze wsi dobrze się czuję tylko na Bronowicach Małych i Woli Justowskiej i mimo tego, że dzieci będzie trzeba codziennie wozić autem do szkoły Emaus Garden jest dla mnie osobiście lepszym wyborem niż krakowskie "city" w tej samej cenie.

Sylwia0101

Postautor: Sylwia0101 » 04 cze 2023, 22:08

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o ceny to wydaje mi się, że aktualnie oferowana w inwestycji Emaus Garden jest dość atrakcyjna. Rozglądam się intensywnie za mieszkaniami, aktualnie mieszkam na Grzegórzkach i jest znacznie drożej…

Martwi mnie natomiast brak podłączenia do MPEC oraz możliwy przebieg Trasy Zwierzynieckiej.

Mimo wszystko, mam nadzieję, że Ci, którzy zdecydują się na zakup, będą zadowoleni z decyzji :)

Pozdrawiam

słoik_ze_wsi

Postautor: słoik_ze_wsi » 05 cze 2023, 13:17

Sylwia0101 pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o ceny to wydaje mi się, że aktualnie oferowana w inwestycji Emaus Garden jest dość atrakcyjna. Rozglądam się intensywnie za mieszkaniami, aktualnie mieszkam na Grzegórzkach i jest znacznie drożej…
Pozdrawiam

Na pierwszy rzut oka tak jest, ale potem okazuje się, że jak wybierzemy sensowny układ mieszkania + miejsce postojowe + komórkę lokatorską to dostajemy cenę identyczną jak za taki sam zestaw w tych innych wymienionych lokalizacjach. Do tego dochodzi fakt braku możliwości negocjacji ceny (u konkurencji do dużego mieszkania dostawałem oferty rabatu rzędu 4-5% lub miejsce postojowe w cenie).

omnibus22

Postautor: omnibus22 » 06 lip 2023, 10:02

Inwestycja prawie na ukończeniu, wygląda to dużo lepiej niż na wizualizacjach.

Ktoś porównywał to do Przybyszewskiego (lokalizacja) i Grzegórzki (cena).
Według mnie ta inwestycja wygrywa przede wszystkim gęstością zabudowy, a dokładnie tym że nie ma poczucia jak w typowych krakowskich inwestycjach że blok stoi obok bloku, dodatkowo bardzo dużo zieleni. Na przybyszewskiego odległości pomiędzy blokami są dużo mniejsze niż w Emaus. A co do Grzegórzki to wiadomo - tam jest znacznie bliżej do usług i do centrum ale jednak to blokowisko, czy tego chcemy czy nie.

Na plus też rozkłady mieszkań i metraże. Z mieszkań które przeglądałem, większość ma bardzo przyjemne układy, tylko niektóre mieszkania na parterze są kiepskie. Przybyszewskiego (najbliższa konkurencja) ma większość mieszkań 70+ a tutaj spokojnie można znaleźć 60m.

przybysz

Postautor: przybysz » 06 lip 2023, 10:31

omnibus22 pisze:Inwestycja prawie na ukończeniu, wygląda to dużo lepiej niż na wizualizacjach.

Wrzucisz jakieś zdjęcia z osiedla Emaus Garden? Nie mam czasu się tam przejść, a chętnie bym zobaczył, jak wyglądają bloki, ich układ i zagospodarowanie terenu, czyli ta wspomniana zieleń pomiędzy budynkami.

przybysz

Postautor: przybysz » 06 lip 2023, 10:32

omnibus22 pisze:Przybyszewskiego (najbliższa konkurencja) ma większość mieszkań 70+ a tutaj spokojnie można znaleźć 60m.

To akurat na plus Przybyszewskiego moim zdaniem. Im większe mieszkania, tym mniejsza szansa na studenckie wynajmy po sąsiedzku, a większa możliwość trafienia na stałych mieszkańców - sąsiadów.

omnibus22

Postautor: omnibus22 » 06 lip 2023, 10:54

To akurat na plus Przybyszewskiego moim zdaniem. Im większe mieszkania, tym mniejsza szansa na studenckie wynajmy po sąsiedzku, a większa możliwość trafienia na stałych mieszkańców - sąsiadów.

Tzn. takich małych typowo pod wynajem jest mało, wydaje mi się że porównywalnie z Przybyszewskiego. Sprzedawczyni mówiła że większość osób planuje się tam wprowadzać a nie strikte inwestycyjnie także to na plus.

A chodziło mi głównie o to, że w Emaus można na spokojnie wybrać sensowne mieszkanie ~60m gdzie na Przybyszewskiego to z reguły ~70m. Oczywiście większych mieszkań też jest tam sporo ale akurat na nie patrzyłem.

Wrzucisz jakieś zdjęcia z osiedla Emaus Garden? Nie mam czasu się tam przejść, a chętnie bym zobaczył, jak wyglądają bloki, ich układ i zagospodarowanie terenu, czyli ta wspomniana zieleń pomiędzy budynkami.

Nie mam fotek, na stronie dewelopera wrzucają postęp prac.

Sylwia0101

Postautor: Sylwia0101 » 06 lip 2023, 12:23

Witam, jedno z najmniejszych mieszkań nie będzie na wynajem, ponieważ kupiłam je sama dla siebie i psa :) również mam nadzieję na stałych, miłych sąsiadów. Czy ktoś z Państwa kupił już mieszkanie w inwestycji Emaus Garden? Ja byłam tam ostatnio, na plus: dużo zieleni, spora przestrzeń między budynkami, porządne wykonanie (rozmawiałam z kolegą, który wykonuje odbiory techniczne i mówi, że u Grupy Matejek rzadko są jakieś poważne usterki, wysoki poziom wykonania). Ponadto są drzwi antywłamaniowe, rolety na parterze, wyprowadzona do mieszkania klimatyzacja, podgrzewanie podłogowe w łazience i system SmartDom. Dodatkowo zaciszna okolica, na końcu bocznej uliczki, nie przy głównej drodze.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”