Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Skaka

Re: Lokum Salsa Kraków (ul. Klimeckiego) / deweloper Lokum - opinie i forum

Postautor: Skaka » 02 mar 2021, 8:38

Bartab pisze:W urzędzie miasta bardzo miły pan powiedział mi że dla mieszkania 70 metrów w "najbardziej pesymistycznym wariancie" będzie to maksymalnie 10000 zł czyli 4000 zł po bonifikacie.

Wydaje mi sie, że Pan Cie wprowadził w bląd. 60% bonifikaty było w 2019, w 2021 jest juz 40%. Sam kupiłem mieszkanie w 2019, ale za dany rok już było oplacone przez dewelopera i mogłem się załapać dopiero na 50% w 2020.
I powiem Ci, ze było to wiecej niż 4000zł za mniejsze mieszkanie..

Bartab

Postautor: Bartab » 02 mar 2021, 10:46

Bonifikata wynosi 60% w roku przekształcenia, potem co roku 10% mniej. Jeśli kupujesz mieszkanie w 2021 roku i w tym roku następuje przekształcenie to jest 60%. Jeśli masz drogi grunt i miałeś niższą bonifikatę bo minął już rok to oczywiście mogłeś zapłacić więcej.

Bartab

Postautor: Bartab » 02 mar 2021, 10:52

pozdro pisze:Z tego ule ludzie placili? Niektorzy juz to placili i ci przeliczają ile wychodzi za m2. Dla przeciętnego bloku. Mozesz sobie zwiększyć 5 raz ta stawkę jak uważasz za zaniżona, nie mniej tak czy inaczej nie bedzie to wiecej niz 100zl za m2 przy cenie mieszkania 15 tys zl to kwota ta jest pomijalna.

Nie odnoszę się do stawek a do kwestii przeliczania tych kwot na metry kwadratowe. Urząd takich przeliczeń nie robi i w oficjalnych pismach podaje tylko kwotę opłaty rocznej lub jednorazowej opłaty przekształceniowej jeśli ktoś chce zapłacić całość z góry. Więc rozumiem że sam sobie to przeliczyłeś na metry w jakimś swoim własnym celu.

Skaka

Postautor: Skaka » 02 mar 2021, 14:01

Bartab pisze:Bonifikata wynosi 60% w roku przekształcenia, potem co roku 10% mniej. Jeśli kupujesz mieszkanie w 2021 roku i w tym roku następuje przekształcenie to jest 60%. Jeśli masz drogi grunt i miałeś niższą bonifikatę bo minął już rok to oczywiście mogłeś zapłacić więcej.

aha, dzieki! Racja, niepotrzebnie sie wypowiadałem gdy nie wiedzialem.

timmons

Postautor: timmons » 02 mar 2021, 15:00

pozdro pisze:Z tego ule ludzie placili?

Sprzedaje się nieco ponad połowa sztuk.

dvyprt

Postautor: dvyprt » 07 mar 2021, 16:38

Miyashi pisze:Czy ktos z Was moze ogladal inwestycje na Klimeckiego?

Panie z biura sprzedazy twierdza, ze kierownik budowy nie zgadza sie na prezentacje. Troche mi sie to dziwne wydaje bo stan surowy juz jest a inwestycja ma byc odbierana pomiedzy II a III kwartalem biezacego roku. Bardzo duzo mieszkan jest niesprzedanych.

Myslicie, ze chodzi o halas czy maja cos innego jeszcze do ukrycia?

Do wnętrza osiedla poszedłem sam 2 tygodnie temu. Wszystko wygląda dobrze. Jednak zastanawiam się też, dlaczego nie mogą sprzedać mieszkania ? ( Rozumiem ze w mieszkaniach od strony Klimeckiego na pewno będzie głośno wiec sprzedawanie może być trudne).

Wiem tylko, że będzie ogrzewanie gazowe. Może dlatego ?

Powstaną nowe biurowce;
Załączniki
4571-ocean-office.jpg
4571-ocean-office.jpg (189.85 KiB) Przejrzano 3997 razy

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 07 mar 2021, 17:56

dvyprt pisze:

Panie z biura sprzedazy twierdza, ze kierownik budowy nie zgadza sie na prezentacje. Troche mi sie to dziwne wydaje bo stan surowy juz jest a inwestycja ma byc odbierana pomiedzy II a III kwartalem biezacego roku. Bardzo duzo mieszkan jest niesprzedanych.

Do wnętrza osiedla poszedłem sam 2 tygodnie temu. Wszystko wygląda dobrze. Jednak zastanawiam się też, dlaczego nie mogą sprzedać mieszkania ? ( Rozumiem ze w mieszkaniach od strony Klimeckiego na pewno będzie głośno wiec sprzedawanie może być trudne).

Powstaną nowe biurowce;

Dlatego, że w dalszym ciągu 13 tysięcy za małe mieszkanie, albo 800 tysięcy za duże ( dokładając wykończenie to realnie masz milion złotych) na Klimeckiego to jest porażka ;) Milion złotych za mieszkanie 78 metrow na.. Klimeckiego :)

I tutaj myślę, że chociażby dlatego - będzie im to szło dalej jak krew z nosa..

dvyprt

Postautor: dvyprt » 07 mar 2021, 18:16

yyeeoo pisze:
dvyprt pisze:

Powstaną nowe biurowce;

Dlatego, że w dalszym ciągu 13 tysięcy za małe mieszkanie, albo 800 tysięcy za duże ( dokładając wykończenie to realnie masz milion złotych) na Klimeckiego to jest porażka ;) Milion złotych za mieszkanie 78 metrow na.. Klimeckiego :)

Na razie wyższe ceny mają Casa Feliz i Loft House Zablocie. Ale moim zdaniem ceny powinny wynosić około 10 tys na Klimeckiego.

Lokum Salsa próbowało sprzedać mieszkania za 15 tys. przed pandemi, ale potem się nie udało i straciło uwagę klienta :)

Bartab

Postautor: Bartab » 07 mar 2021, 20:06

yyeeoo pisze:Dlatego, że w dalszym ciągu 13 tysięcy za małe mieszkanie, albo 800 tysięcy za duże ( dokładając wykończenie to realnie masz milion złotych) na Klimeckiego to jest porażka ;) Milion złotych za mieszkanie 78 metrow na.. Klimeckiego :)

Cena ofertowa a cena transakcyjna to są dwie różne ceny. Akurat w tej inwestycji można wynegocjować spore zniżki.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2021, 10:31 przez Bartab, łącznie zmieniany 1 raz.

timmons

Postautor: timmons » 08 mar 2021, 9:03

Bartab pisze:Cena ofertowa a cena transakcyjna to są dwie różne ceny. Akurat w tej inwestycji można wynegocjować bardzo duże zniżki.

Jaka jest Twoja definicja dużego?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”