Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Awatar użytkownika
aczkolwiek

Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Postautor: aczkolwiek » 22 lip 2020, 14:16

Nie znalazłem tematu o nowej inwestycji dewelopera Acatom, a mianowicie Federowicza 61.
acatom.pl/inwestycja/federowicza-61

W planie 10 dwupiętrowych budynków. Mieszkania na parterze są większe (od 60 do 80 metrów) i przynależą do nich ogródki (niektóre całkiem spore, bo nawet ponad 300m^2). Najmniejsze są z kolei mieszkania na drugim piętrze - od 35 do 45 metrów, w dodatku ze skosami.

Cenowo od 7000 za największe mieszkania parterowe do nawet 8500, co wydaje się całkiem sporo jak za tę lokalizację.

Nie do końca jest to mój klimat - trochę jakby mieszkać w domu szeregowym z obcymi ludźmi : ) ale myślę, że znajdą się chętni - ludzie pracujący/studiujący na Ruczaju i w okolicach, którzy szukają mieszkania w bardziej kameralnej dzielnicy (wiem, że teraz wszystko jest kameralne, ale w tym przypadku rzeczywiście ciężko nazwać to blokowiskiem w centrum).

A jakie są Wasze opinie?

Rak

Re: Federowicza 61 od Acatom - opinie o inwestycji na forum

Postautor: Rak » 22 lip 2020, 14:45

Jak dla mnie poprzednia inwestycja przy Kobierzyńskiej była bardzo sensowna z cenowego i lokalizacyjnego punktu widzenia, natomiast Federowicza już tego sensu nie posiada :)

Nowy

Postautor: Nowy » 24 lip 2020, 0:27

Faktycznie, Deweloper Acatom miał jednak lepsze realizacje w Krakowie, a może to bardziej kwestia lepszych projektów, to takie trochę ani domy, ani bloki, ale może komuś się spodoba.

Obrazek
Wizualizacja: deweloper Acatom

Ceny rzeczywiście nie są jakieś bardzo wysokie, ale co sądzicie o tej lokalizacji?

Pola

Postautor: Pola » 28 lip 2020, 19:18

Czy jest tutaj ktoś, kto zarezerwował w tej inwestycji mieszkanie? Co sądzicie o braku wzoru umowy deweloperskiej i bezzwrotnej opłacie za rezerwację, skoro budowa jeszcze nawet się nie rozpoczęła?

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 28 lip 2020, 21:26

Pola pisze:Czy jest tutaj ktoś, kto zarezerwował w tej inwestycji mieszkanie? Co sądzicie o braku wzoru umowy deweloperskiej i bezzwrotnej opłacie za rezerwację, skoro budowa jeszcze nawet się nie rozpoczęła?

Prawdopodobnie coś źle zrozumiałaś. Dewloperzy chyba jednak starają sie zachować pozory uczciwych umów ;) Jeżeli rezerwujesz mieszkanie musisz dokładnie wiedzieć co rezerwujesz i być pewna, że właśnie tego chcesz - a te informacje znajdziesz w prospekcie i wzorze umowy deweloperskiej.

Jeżeli by ktoś coś takiego podpisał, to deweloper mógłby (nie mógłby, ale komu się chce sądzić...) wpisać do umowy wiele punktów które by wcale nie odpowiadały: okazałoby się, że ziemia wcale nie jest własnością, ale dzierżawiona; jakieś dodatkowe obciążenia nieruchomości i wiele wiele innych. A potem mógłby straszyć, że nie odda kasy jak się nie podpisze umowy takiej jak on podsunie.

Pola

Postautor: Pola » 28 lip 2020, 22:00

Właśnie coś mi tu totalnie nie gra, ale na rozmowie w biurze sprzedaży zapewniono mnie, że umowa deweloperska będzie gotowa w okolicach września, a umowy rezerwacyjne zawierane są już teraz. Co jeszcze dziwniejsze, w 3 innych oglądanych przeze mnie inwestycjach zaliczka rezerwacyjna była zwrotna, tu jednak jest opłatą bezzwrotną. Sprawdzę tę informację w biurze jeszcze raz

Master

Postautor: Master » 29 lip 2020, 9:27

Też jakoś nie chce mi się wierzyć, że mieliby bezzwrotną opłatę rezerwacyjną w sytuacji, kiedy nie pokazali jeszcze umowy deweloperskiej. Jeżeli w umowie deweloperskiej będą zapisy, których klient nie będzie mógł zaakceptować, a deweloper nie będzie ich chciał zmienić, to wtedy co, przepada opłata? Albo jeżeli bank nie da kredytu na zakup. Chyba nikt by czegoś takiego nie wymyślił.

Pola

Postautor: Pola » 29 lip 2020, 10:17

Master pisze:Też jakoś nie chce mi się wierzyć, że mieliby bezzwrotną opłatę rezerwacyjną w sytuacji, kiedy nie pokazali jeszcze umowy deweloperskiej. Jeżeli w umowie deweloperskiej będą zapisy, których klient nie będzie mógł zaakceptować, a deweloper nie będzie ich chciał zmienić, to wtedy co, przepada opłata? Albo jeżeli bank nie da kredytu na zakup. Chyba nikt by czegoś takiego nie wymyślił.

Akurat co do kredytu, to kilka razy powtórzono, że dwie negatywne decyzje banku oznaczają zwrot pierwszej wpłaty na mieszkanie pomniejszonej o koszty operacyjne, ale opłata rezerwacyjna nie jest zwracana. Również mnie to zdziwiło mocno. Pierwszy raz z czymś takim się spotkałam.

Pola

Postautor: Pola » 20 sie 2020, 13:07

Czy jest tutaj ktoś, kto zarezerwował mieszkanie w tej inwestycji?

Sabinaw89

Postautor: Sabinaw89 » 11 wrz 2020, 15:10

dzień dobry, czy macie jakieś opinie o firmie Acatom?
niestety nie ma zbyt dużo opini w Internecie. Słyszeliście coś o pozostałych inwestycjach (czy było dużo poprawek przy oddawaniu mieszkań?)
pozdrawiam

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”