Inwestycja Racławicka 52 Kraków / kamienica na Krowodrzy - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
iti

Inwestycja Racławicka 52 Kraków / kamienica na Krowodrzy - opinie na forum

Postautor: iti » 27 lip 2020, 12:08

Chwilę człowieka w okolicy nie było, a tu już stoi zupełnie nowy budynek w mieście, czyli Racławicka 52, czyli nowa kamienica dołączona do ciągu już tam istniejących budynków mieszkalnych.

Obrazek

Jak się Wam podoba taki budynek, odrobinę różni się od tego, co było pokazane na wizualizacjach, ale nie jest źle. Trochę szkoda, że nie znalazł się na elewacji żaden balkon, bo to jednak czasem zdarza się w kamienicach, albo że nie powstały chociaż małe loggie, bo to się jednak mieszkańcom przydaje, ale w mojej opinii nie jest źle.

Obrazek

W całym budynku powstało 14 nowych mieszkań, na plus zdecydowanie to, że pomyślano o windzie, bo jednak w starych kamienicach nie jest to standardem. Być może się mylę, ale chyba nie powstał tam parking podziemny i pod tym względem trochę szkoda, że się nie wkopano, chyba, że miejsca postojowe dla mieszkańców zostały zapewnione w jakiś inny sposób. Ja wiem, że to blisko centrum, niedaleko do komunikacji (autobus 130?), ale jednak w praktyce później ludzie i tak kupują samochody i muszą je gdzieś zostawiać.

iti

Re: Inwestycja Racławicka 52 Kraków / kamienica na Krowodrzy - opinie na forum

Postautor: iti » 27 lip 2020, 12:16

No i jest jeszcze kilka mieszkań do kupienia w tym budynku, albo dwupokojowe na nieco ponad 40 metrach kwadratowych, albo niewielkie kawalerki poniżej 30 metrów kwadratowych, więc jeżeli ktoś szuka czegoś większego, to nie wiem czy tu znajdzie. Szkoda, że takie małe lokale, trochę jak dla studentów na studia lub wynajem krótkoterminowy, a ostatnio jedno i drugie w Krakowie jakoś przysiadło przez epidemię. Ciekawi mnie, jak wygląda teraz realny popyt na tego rodzaju mieszkania.

A jednak z tego co widzę, to sporo mieszkań ma jednak balkony, ale od strony podwórka.

Obrazek

Bo też nie jest jakoś super tanio, metr kwadratowy w inwestycji Racławicka 52 kosztuje nieco ponad 10 000 zł, więc niby niemało, choć zdarzali się w okolicy, nawet nieco gorszej, deweloperzy, którzy metr kwadratowy wyceniali znacznie wyżej. Jakie macie opinie o tym projekcie, może ktoś się podzieli na forum? A może jest ktoś, kto kupił mieszkanie i napisze o tym coś więcej?

terens

Postautor: terens » 29 lip 2020, 11:20

Całkiem nieźle, jak na Kraków, ogólnie takie miejsca powinno się uzupełniać kamienicami, sporo jest też plomb to zastawienia budynkami jeszcze. Ogólnie rzecz biorąc, jest całkiem przyzwoicie, tylko szkoda, że takie małe kurniki, a nie duże mieszkania, jak to w międzywojennych kamieniach.

Inna sprawa, że one też były znacznie bardziej eleganckie...

kwk

Postautor: kwk » 29 lip 2020, 12:06

terens pisze:Całkiem nieźle, jak na Kraków,

To Kraków coraz bardziej obniża loty, a ostatnio nie były nawet za wysokie.

terens pisze:Inna sprawa, że one też były znacznie bardziej eleganckie...

Nie trzeba szukać daleko. Na zdjęciu widać dwie inne kamienice. Różnice (na minus) widać gołym okiem. Perełką podkreślająca są te okropne barierki w kolorze czarnym, być może podkreślający klimat kurnikowy.

Bardzo słabo moim zdaniem.

slawek

Postautor: slawek » 29 lip 2020, 13:43

Mnie najbardziej brakuje detalu na tych nowych kamienicach, są strasznie biedne przy starych, które często mają niezwykle ciekawe elewacje będące dziełami sztuki.

megi

Postautor: megi » 30 lip 2020, 11:06

buda pisze:Cena raczej nie jest wygórowana, bo działka musiała duzo kosztowac. Nie wiem, czy to nowy budynek czy to był remont kamienicy. NIedaleko ktoś sprzedaje/sprzedał stary dom i chciał 6 milionów.

Chcieć ktoś mógł i 16 milionów, pytanie ile ktoś jest w stanie zapłacić. Inna sprawa, że moim zdaniem rozwijanie tego rodzaju zabudowy w okolicach centrum, czy niedaleko od niego, to nie jest zły pomysł.

kaczydziobek

Postautor: kaczydziobek » 01 sie 2020, 16:51

Ja się kiedyś tym interesowałem, tylko że jest 12500/metr.
To była nadbudowa budynku. Miejsc postojowych nie było.

https://www.gumtree.pl/a-mieszkania-i-d ... 1462950309

za 25 metrow
Cena sprzedaży: 316.725 PLN brutto
Cena netto: 257.500 PLN netto

pozdro

Postautor: pozdro » 02 sie 2020, 7:23

Parking podziemny to pikus. W tej okolicy sie jezdzi rowerami. Ogolnie to masakra jest brak miejsc postojowych dla rowerow, nawet balkonow nie ma. Ja wczoraj mialem problemy z zaparkowaniem roweru. Mialem swoje 2 miejsca na 2 rowery nawet zamkniecia wisialy na stojakach, jakas paniusia sie wryla na moje miejsce, jeszcze tak idiotycznie zaparkowala ze zajela 2 miejsca. Chyba nie zorientowana ze u nas sie parkuje na zakladke. No nic musialem pol godziny szukac miejsca parkingowego pod blokiem w takim miejscu zeby dalo sie zapiac moimi krotkimi ulockami i bylo monitorowane. Tak ze wspolczuje wynajmujacym te apartamenty ze nie beda mieli gdzie rowera zaparkowac a w tych czasach zycie bez rowera (jak jest covid) jest niewyobrazalne w tej okolicy. Zawsze ktos potrzebuje gdzies 3-5km podjechac pe czasu do czasu wszystkiego w rynku nie zalatwi.

kaczydziobek

Postautor: kaczydziobek » 04 sie 2020, 19:59

Balkony są tylko z drugiej strony budynku (Nie od ulicy).
Mnie się nie podobało troche, że fundamenty są stare. Jakkolwiek 1,2,3 pietra sa nowe.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”