Willa Przy Parku Zaczarowanej Dorożki od Dobrego Pasterza 52 - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
annieoki

Willa Przy Parku Zaczarowanej Dorożki od Dobrego Pasterza 52 - opinie na forum

Postautor: annieoki » 02 wrz 2020, 13:26

Znajomy kupił mieszkanie w okolicy i przy okazji wizyty zauważył nową inwestycję: Willa Przy Parku Zaczarowanej Dorożki przy ul. Dobrego Pasterza. Łącznie 24 mieszkania od 43 do 105 m2, w większości dwustronne z widokiem na park, na parterze ogródki, wyżej balkony i tarasy na ostatniej kondygnacji. Rozpoczęcie budowy nastąpi we wrześniu 2020 roku a zakończenie budowy jest zaplanowane na grudzień 2021 roku. Podobno jeszcze wczoraj nic nie było w necie na ten temat, a dziś trafiłam na stronę inwestycji:

willaprzyparku.com

Przyznam, że ceny nieco mnie zszokowały (11-11,7 tys.zł/ m2), no i zostały raczej duże metraże (8 wolnych, 14 zarezerwowanych, 12 sprzedanych - jak, jeśli wczoraj jeszcze nie było strony w necie?). Mieszkania od strony parku- fajnie, bo widać park, ale tam chyba jest dość głośno, dużo rodzin z dziećmi korzysta z placu zabaw. Osobiście nie wiem, czy bym się zdecydowała na taki nieregularny hałas.

Inwestorem jest spółka celowa DOBREGO PASTERZA 52 SP. z o.o. WILLA PRZY PARKU Sp.komandytowa, powstała 07.02.2019; z tego co widzę, udziałowcami są osoby związane ze zrealizowaną po sąsiedzku inwestycją dobregopasterza52.pl

Obrazek

Obrazek

Obrazek

annieoki

Re: Willa Przy Parku Zaczarowanej Dorożki od Dobrego Pasterza 52 - opinie na forum

Postautor: annieoki » 02 wrz 2020, 13:29

Jeszcze tablica informacyjna i zaznaczenie obszaru inwestycji.

Obrazek

ITGeek

Re: Willa Przy Parku Zaczarowanej Dorożki od Dobrego Pasterza 52 - opinie na forum

Postautor: ITGeek » 02 wrz 2020, 14:34

Podejrzewam, że sporo osób wiedziało o inwestycji dużo wcześniej i dokonali rezerwacji przed oficjalną sprzedażą, niestety to dosyć często spotykana praktyka. Wchodzi nowa inwestycja i na starcie najlepsze mieszkania są sprzedane lub zarezerwowane. Kolejna inwestycja, która pokazuje jaki wielki mamy "kryzys", mieszkania po +/- 1 milion są zarezerwowane lub sprzedane jeszcze przed wystawieniem oferty do sieci..

mac_kow

Postautor: mac_kow » 02 wrz 2020, 15:07

ITGeek pisze:Podejrzewam, że sporo osób wiedziało o inwestycji dużo wcześniej i dokonali rezerwacji przed oficjalną sprzedażą, niestety to dosyć często spotykana praktyka. Wchodzi nowa inwestycja i na starcie najlepsze mieszkania są sprzedane lub zarezerwowane. Kolejna inwestycja, która pokazuje jaki wielki mamy "kryzys", mieszkania po +/- 1 milion są zarezerwowane lub sprzedane jeszcze przed wystawieniem oferty do sieci..

To, że "najlepsze mieszkania" się "rozchodzą" przed startem sprzedaży to niestety norma zwłaszcza u tego typu deweloperów i tego rodzaju inwestycjach.

Te ceny, w takim miejscu... Anubis, niech one troszkę spadną i mówię całkiem poważnie tym razem, bo to już nienormalne. Wawel Service sprzedawał obok po 8-9k rok temu to się chwytałem za głowę.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 02 wrz 2020, 15:41

Niestety nie spadną. Nie mają prawa spaść, skoro deweloper wystawia po 11-12 i się sprzedają "od strzała", to dlaczego miałby obniżać.. Sami sobie winni jesteśmy jako konsumenci. No chyba, że te rezerwacje są na pokaz, ale wątpię.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 02 wrz 2020, 15:53

Na 100% nie wiem, ale na 99,9% powiem, że nie na pokaz. Nie u małego dewelopera i nie taka inwestycja. Ludzie bardzo cienią "kameralność", a takich inwestycji w sensownych lokalizacjach będzie coraz mniej.

ITGeek

Postautor: ITGeek » 02 wrz 2020, 16:30

Dokładnie. Co by się musiało stać, aby deweloper obniżył cenę? Musiałby wystawić taka inwestycję za 11k, wybudować ją, mieć 0 sprzedanych mieszkań i po jakimś czasie, zaczęłyby się drobne obniżki, aby rozkręcić sprzedaż. Natomiast jak widać to nie ma i nie będzie miało miejsca w tego typu inwestycjach.

shooter

Postautor: shooter » 05 wrz 2020, 0:07

ITGeek pisze:Dokładnie. Co by się musiało stać, aby deweloper obniżył cenę? Musiałby wystawić taka inwestycję za 11k, wybudować ją, mieć 0 sprzedanych mieszkań i po jakimś czasie, zaczęłyby się drobne obniżki, aby rozkręcić sprzedaż. Natomiast jak widać to nie ma i nie będzie miało miejsca w tego typu inwestycjach.

Tymczasem w tym tygodniu deweloper podniósł ceny :shock: Bodajże w środę przeglądałem ich stronę i przykładowo mieszkanie 104,7m2 p1 kosztowało 1 270 000. Tak wiem nie mało, zwłaszcza w tamtej okolicy, natomiast dzisiaj to samo mieszkanie kosztuje już 1 309 000. Podwyżka z 11,7 tys/m2 na 12,5 tys/m2.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 05 wrz 2020, 0:51

annieoki pisze:8 wolnych,
14 zarezerwowanych,
12 sprzedanych

A stan na dzisiaj, 3 dni później:

9 wolnych
11 zarezerwowanych
4 sprzedanych

To co, 8 mieszkań w trzy dni wróciło do puli? :D Serio, czasami już nie mam siły do januszerki krakowskich deweloperów.

Obrazek
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

mac_kow

Postautor: mac_kow » 05 wrz 2020, 1:13

anubis pisze:
annieoki pisze:8 wolnych,
14 zarezerwowanych,
12 sprzedanych

A stan na dzisiaj, 3 dni później:

9 wolnych
11 zarezerwowanych
4 sprzedanych

To co, 8 mieszkań w trzy dni wróciło do puli? :D Serio, czasami już nie mam siły do januszerki krakowskich deweloperów.

Najpierw to może upewnijcie się, ile tych mieszkań tam jest a później porównajcie notatki. Prędzej niż januszerkę deweloperów obstawiłbym czeski błąd użytkownika "annieoki". Tam są 24 mieszkania, więc zarzucając najgorszą wolę deweloperowi, to raczej chciałby jednak dosumować do 24 a nie do 34.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”