Remont Bunkra Sztuki w Krakowie przy Plantach - zdjęcia i informacje na forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
megi

Remont Bunkra Sztuki w Krakowie przy Plantach - zdjęcia i informacje na forum

Postautor: megi » 03 gru 2020, 22:46

Ruszył chyba wreszcie zapowiadany od kilku lat remont Bunkra Sztuki.

Obrazek

Nie wiecie czy będzie się to wiązało z jakąś przebudową?

Obrazek

Oby nikt nie wpadł na pomysł, żeby kombinować przy elewacji.

megi

Re: Remont Bunkra Sztuki - zdjęcia i informacje na forum

Postautor: megi » 03 gru 2020, 22:47

I jeszcze jedno zdjęcie, lubię ten budynek.

Obrazek

Słyszałem, że ludzie narzekali na to, że znika knajpa spod Bunkra, ale nie wiem czy to było takie znów wyjątkowe miejsce.

Nowy

Postautor: Nowy » 18 kwie 2021, 19:59

To ja też zajrzałem za płot, żeby spojrzeć, co dzieje się pod Bunkrem Sztuki, w sumie, to myślałem, że coś więcej.

Obrazek

Budynek swoją formą budził w Krakowie spore kontrowersje, być może u niektórych wciąż budzi, jego nowoczesna i brutalistyczna forma.

Nowy

Postautor: Nowy » 12 mar 2024, 12:11

Bunkier Sztuki w Krakowie to całkiem ciekawy budynek, czyli połączenie starej miejskiej zabudowy z brutalistycznym betonem.

Obrazek

Ale co tam, większość tej architektury zostanie zasłoniętej przez wiatę z blachy trapezowej :/ Ta wiata przed Bunkrem Sztuki, to wielka krzywda wyrządzona tej architekturze moim zdaniem.

Nowy

Postautor: Nowy » 12 mar 2024, 12:14

Od strony Plan budynek jest niemal całkowicie zasłonięty, nie widać w ogóle jego górnej części, właśnie z tym zabytkowym elementem.

Obrazek

Widać część wejściową, ale to jednak nie jest całość.

No i ma się wrażenie, że jednak stara wiata przed nim, choć też nie najpiękniejsza, to jakaś taka była mniej ekspansywna.

Nowy

Postautor: Nowy » 12 mar 2024, 12:15

Czy w tym mieście jest jakiś konserwator, plastyk miejski albo ktoś, kto powinien takich rzeczy pilnować? A przecież to na terenie wpisanym na listę UNESCO, ale chyba sprzedaż piwka i kawki, to jednak ma w Krakowie priorytet ponad wszystkim.

megi

Re: Remont Bunkra Sztuki w Krakowie przy Plantach - zdjęcia i informacje na forum

Postautor: megi » 26 mar 2024, 10:49

To ja mam jeszcze taką fotkę, na której jest wszystko. Czyli nowa rzeźba, Bunkier Sztuki, którego prawie nie widać i do tego Wiata Sztuki, która elegancko zasłania wyremontowany budynek, a formę ma taką, jak każdy widzi. Całości dopełnia ten znak drogowy.

Obrazek

A wszystko oświetla wiosenne słońce. Jak się Wam podoba?

Nowy

Re: Remont Bunkra Sztuki w Krakowie przy Plantach - zdjęcia i informacje na forum

Postautor: Nowy » 06 kwie 2024, 10:04

No i jeszcze elegancka podłoga pod knajpę, całkiem spora. Dobrze, że jednak ją popodcinali, żeby się pnie drzew zmieściły, a nie podcięli drzew ; )

Obrazek

W każdym razie wygląda na to, że jeszcze długo Bunkra Sztuki nie zobaczymy w takiej formie, w jakiej powinniśmy go oglądać. A skoro już tak koniecznie musi tam być kawiarnia, to może jednak trzeba było ją przenieść na drugą stronę alejki, bez szkody dla tej całkiem oryginalnej architektury?

megi

Postautor: megi » 07 lip 2024, 17:14

No i najważniejszy element nowego Bunkra Sztuki otwarty, to jest kawiarnia zasłaniająca budynek.

Obrazek

Nie wiem czy to czepianie się, ale jednak to był bardzo wartościowy budynek, a teraz niewiele go widać.

Obrazek

Za to przez okno widać piętrzące się kieliszki i inne akcesoria służące prowadzenie działalności gastronomicznej. Wydaje się że jednak nowa funkcja budynku wzięła tu górę nad funkcją dla której został zbudowany.

megi

Postautor: megi » 07 lip 2024, 17:17

A jakby tego było mało, to jeszcze ktoś pod budynkiem urządził sobie parking.

Obrazek

Nie wiem czy to tak na stałe, czy po prostu miałem szczęście zobaczyć te samochody, a tak na co dzień to ich nie ma. Niemniej takie parkowanie na Krakowskich Plantach uroku im nie przydaje.

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”