Od pewnego czasu zamierzam się na kupno mieszkania. Z uwagi na mnogość ofert i niemożność ogarnięcia nawet niewielkiej części tego wszystkiego oraz to, że nie jestem w tym zakresie specjalistą, postanowiłem zarejestrować się na forum poświęconym tematyce rynku nieruchomości i tutaj poszukać porad. Mam nadzieję, że dobrze trafiłem

Jako, że moje wymagania są – jak się okazuje – nietypowe jak na dzisiejsze standardy mieszkaniowe, zwracam się do was z pytaniami i prośbą o pomoc. Pokrótce, jakiego mieszkania szukam:
1. Lokalizacja – Kraków
2. Mieszkanie z rynku pierwotnego
3. 2 pokoje, oddzielna kuchnia, łazienka (może być połączona z ubikacją), przedpokój, balkon. Ewentualnie 3 pokoje z opcją połączenie ich w 1 pokój, jeśli pojedynczy pokój nie będzie spełniał warunku zapisanego w punkcie 4 (wielkość).
4. Większy pokój o powierzchni co najmniej 24 mkw i wysokości w świetle co najmniej 2,5m. Mniejszy pokój o powierzchni co najmniej 12 mkw i wysokości w świetle co najmniej 2,5m
5. Oba pokoje oddzielone od siebie kuchnią tak, by nie sąsiadowały ze sobą przez ścianę
6. Brak pomieszczeń przechodnich
7. Brak przymusowego do wykupienia miejsca parkingowego (czyli dodatkowych 30000PLN kosztów, o których deweloper w swoich prospektach reklamowych nie wspomina)
8. Ostatnie piętro, albo parter, możliwie tak, aby większy pokój nie był pomieszczeniem sąsiadującym przez ścianę działową z innym mieszkaniem (np. pomieszczenie narożne, albo wychodzące na wejście do budynku/klatkę schodową/korytarz). Chodzi o jak najlepszą izolacyjność akustyczną od mieszkań sąsiednich
Cztery pierwsze punkty to absolutna konieczność, piąty też jest ważny. Reszta jest mniej ważna, ale już z tymi pięcioma jest problem. Pomożecie? Wskażecie takie oferty?
W załączniku zamieszczam rzuty mieszkań, które kiedyś udało mi się zaleźć i które spełniają powyższe wymagania. Oczywiście w momencie, gdy je znalazłem, były już sprzedane – a w zasadzie sprzedana była dziura w ziemi, na której miał powstać budynek z tymi mieszkaniami.
Dzięki za propozycje!
Pozdrawiam