zielonycholerzyn.pl
Inwestycja domów jednorodzinnych w Cholerzynie, czyli geograficznie dość ciekawe położenie, bo z jednej strony blisko nad zalew w Kryspinowie a z drugiej do terenów zielonych, np. Doliny Mnikowskiej.
Aktualnie powstaje już drugi etap. Domy o wysokim standardzie, w cenie jest między innymi rekuperacja, pompa ciepła i instalacja pod fotowoltaikę, czyli dom może być naprawdę ekologiczny i oszczędny. Same układy domów atrakcyjne - garaże w bryle budynków, sypialnie z prywatną łazienką i garderobą. Działki niewielkie, ogródki po raptem 1,5a ale przynajmniej proste, bez spadków.
Cena około 1 mln zł za dom około 150 m2.
Dwa duże zagrożenia to:
1. Niemal przesądzona budowa obwodnicy Liszek (droga wojewódzka, jednopasmowa z rondem ale dosłownie 100-150m od granicy domów).
2. Potencjalna rozbudowa lotniska w Balicach - nowy pas w jednym z rozważanych wariantów nachylenia powodowałby że samoloty startowałyby właściwie nad dachami domów.
Co myślicie o tej lokalizacji i zakupie domu tutaj?
Zielony Cholerzyn (k. Krakowa) od AP7 Group - opinie na forum
-
Re: Zielony Cholerzyn (k. Krakowa) od AP7 Group - opinie na forum
Szanowny Panie ale w kilku punktach nie jest tak jak Pan pisze.
ad1 - Obwodnica przyczyni się do wyciszenia okolicy, ponieważ będzie dokładnie 250 metrów i miedzy obwodnica a osiedle powstanie jeszcze jedno osiedle i ekrany akustyczne. a Ruch się upłynni nie będzie korków itd. . Więc to raczej zdecydowanie na plus poza tym 250metrów
ad2. Żeby samoloty z Balic przeszkadzały to musieliby rozbudować lotnisko do Mnikowa a lotnisko nie ma szans się rozbudować poza Morawica bo jest duuuża górka wiec nawet jak rozbudują lotnisko o 200metrów to nic to zmieni.
A co do nachylenia to już jakaś bzdura totalna samoloty startują zawsze pod wiatr czyli w kierunku zachodnim nie zrobią nagle pasa w poprzek lotniska zeby startowały na południe. Wiec to zagrożenie w ogóle nie istnieje
Warto umówić się przejechać na miejsce i zobaczyć bo na miejscu wygląda dużo lepiej. Byłem wczoraj i widziałem
ad1 - Obwodnica przyczyni się do wyciszenia okolicy, ponieważ będzie dokładnie 250 metrów i miedzy obwodnica a osiedle powstanie jeszcze jedno osiedle i ekrany akustyczne. a Ruch się upłynni nie będzie korków itd. . Więc to raczej zdecydowanie na plus poza tym 250metrów
ad2. Żeby samoloty z Balic przeszkadzały to musieliby rozbudować lotnisko do Mnikowa a lotnisko nie ma szans się rozbudować poza Morawica bo jest duuuża górka wiec nawet jak rozbudują lotnisko o 200metrów to nic to zmieni.
A co do nachylenia to już jakaś bzdura totalna samoloty startują zawsze pod wiatr czyli w kierunku zachodnim nie zrobią nagle pasa w poprzek lotniska zeby startowały na południe. Wiec to zagrożenie w ogóle nie istnieje
Warto umówić się przejechać na miejsce i zobaczyć bo na miejscu wygląda dużo lepiej. Byłem wczoraj i widziałem
Okolica znakomita, oferta do rozważenia, ale sformułowania typu ,,przez obwodnicę będzie ciszej w okolicy, bo będą ekrany" to piękny przykład myślenia życzeniowego. 

Jeszcze jak zrobią most na Wiśle w Jeziorzanach, a jest ogromne ciśnienie na tą inwestycję, to Mników, Cholerzyn, Liszki, Rączna i Jeziorzany zostanę dosłownie rozjechane przez samochody m.in. ze Śląska. Już jest ogromny ruch samochodów, które "uciekają" z A4 na węźle Rudno i jadą właśnie w stronę Morawicy lub Cholerzyna i dalej na węzeł w Piekarach. Wiem, bo mieszkam w okolicy i to co dzieje się teraz to jakaś masakra. a będzie niestety tylko gorzej. Już czasami w Krakowie w centrum jest luźniej niż na wlotówkach i wylotówkach z miasta.
kamilmaguda12 pisze:A co do nachylenia to już jakaś bzdura totalna samoloty startują zawsze pod wiatr czyli w kierunku zachodnim nie zrobią nagle pasa w poprzek lotniska zeby startowały na południe. Wiec to zagrożenie w ogóle nie istnieje
Taa... Kto mieszkał pod korytarzem powietrznym to wie, że wypisujesz bzdury. A tak w ogóle - szkic stary, ale z tego co wiem, aktualny:

mbbrv miał na myśli wariant I vs. ww. inwestycja.
Szanowny Panie kamilmaguda12,
uważam, że mija się Pan z prawdą. Nie mi jednak osądzać, czy celowo, czy z przypadku.
Otóż:
ad. 1
Wszystkie dostępne w internecie materiały, takie jak choćby mapy Geoportalu, wskazują na odległość wyraźnie bliższą niż 250 m, o których Pan wspomina. Nie ma najmniejszych szans, aby hałas nie interferował w życie mieszkańców. Nie jest również prawdą, jakoby rozwiązaniem miały być ekrany akustyczne, bo ich powstanie w tej części inwestycji drogowej nie jest potwierdzone. Jeśli dysponuje Pan informacjami na poparcie Pana tezy to w imieniu forumowiczów proszę o ich przedstawienie.
ad. 2
Samoloty są wyraźnie słyszalne w okolicy już teraz. Co będzie, gdy wskazany powyżej wariant rozbudowy lotniska zostanie zrealizowany, możemy się jedynie domyślać. Na ten moment to jedynie spekulacje, ale każdy potencjalny mieszkaniec powinien to ryzyko mieć na uwadze.
Pomimo tych minusów do niedawna rozważałem na poważnie tę inwestycję. Tyle że tam jest jakiś inny problem. Budowa domów w nowym etapie zaczęła się już dobry roku temu, nawet więcej, a oni dalej nie wyszli z SSO. To jest więcej niż podejrzane.
uważam, że mija się Pan z prawdą. Nie mi jednak osądzać, czy celowo, czy z przypadku.
Otóż:
ad. 1
Wszystkie dostępne w internecie materiały, takie jak choćby mapy Geoportalu, wskazują na odległość wyraźnie bliższą niż 250 m, o których Pan wspomina. Nie ma najmniejszych szans, aby hałas nie interferował w życie mieszkańców. Nie jest również prawdą, jakoby rozwiązaniem miały być ekrany akustyczne, bo ich powstanie w tej części inwestycji drogowej nie jest potwierdzone. Jeśli dysponuje Pan informacjami na poparcie Pana tezy to w imieniu forumowiczów proszę o ich przedstawienie.
ad. 2
Samoloty są wyraźnie słyszalne w okolicy już teraz. Co będzie, gdy wskazany powyżej wariant rozbudowy lotniska zostanie zrealizowany, możemy się jedynie domyślać. Na ten moment to jedynie spekulacje, ale każdy potencjalny mieszkaniec powinien to ryzyko mieć na uwadze.
Pomimo tych minusów do niedawna rozważałem na poważnie tę inwestycję. Tyle że tam jest jakiś inny problem. Budowa domów w nowym etapie zaczęła się już dobry roku temu, nawet więcej, a oni dalej nie wyszli z SSO. To jest więcej niż podejrzane.
Domy są już po odbiorach, wyglądają na prawdę fajnie, co myślicie? Największym minusem jest możliwość powstania w odległości około 120 m obwodnicy Liszek 

W Cholerzynie jest prze*****e bo samoloty w 80% startuję właśnie w stronę Cholerzyna. Deweloper albo pseudo-deweloper wywalił kupę kasy i teraz będzie kicha. Zdecydowanie lepiej wybrać jakąś lokalizację od strony wschodniej tym bardziej, że jak ktoś tu pisał jakaś obwodnica się w pobliżu szykuje. Nie wspominam już o paskudnym krajobrazie Cholerzyna.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”