Osiedle Dobra Forma - opinie i forum - nowe mieszkania w Krakowie na Bochenka

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
megi

Osiedle Dobra Forma - opinie i forum - nowe mieszkania w Krakowie na Bochenka

Postautor: megi » 14 wrz 2015, 20:15

A ja ostatnio jadąc tramwajem trafiłam na reklamę Osiedla Dobra Forma w Krakowie budowanego przez Soho Development przy ulicy Bochenka (to okolice Prokocimia, ulicy Nowosądeckiej i Łużyckiej). Wybaczcie jakoś zdjęcia, ale to właśnie z reklamy znalezionej w tramwaju, no ale jednak na forum się nadaje :)

Co do samego osiedla, to wygląda na to, że w jego ramach powstanie ok. 250 mieszkań (na liście na stronie znajdują się ich 243), które znajdą się w budynku mających 11 pięter wysokości (12 kondygnacji). Metraże są zróżnicowane, zaczynają się od kawalerek mających mniej niż 30 metrów kwadratowych, a kończą na 80 m2, na których zlokalizowane są 4 pokoje. Trzeba przyznać, że niezłe opinie o Osiedlu Dobra Forma można mieć, jeśli zobaczy się rozkłady mieszkań, da się znaleźć tam takie, które mają niezły układ pomieszczeń. Jak widać na reklamie, ceny mieszkań w Dobrej Formie zaczynają się od 4 500 zł/m2, jednak jest to dosyć złudne, bowiem z cennika na stronie wynika, że chodzi tu głównie o lokale zlokalizowane na parterze. Sporo lokali mieszkaniowych jest jednak w cenach nawet 5 500 zł/m2, a przy większości w ogóle nie ma podanego kosztu metra kwadratowego. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że na pewno istnieje tu również możliwość negocjowania ceny mieszkania.

Obrazek

Pomimo tego, że deweloper Soho Development zachwala tą lokalizację, to jednak nie jest to miejsce najbliższe centrum Krakowa. Dojazd do niego zdecydowanie musiałby zająć sporo czasu, zwłaszcza komunikacją publiczną. Być może sytuację nieco poprawi estakada tramwajowa Wielicka-Lipska, która została niedawno otwarta i już służy mieszkańcom tej części miasta, umożliwiając im miedzy innymi sprawniejszy dojazd do Ronda Mogilskiego, z którego już można w miarę sprawnie dostać się właściwie w dowolną część Krakowa. Tyle, że do linii tramwajowej z tego osiedla również jest spory kawałek.

Firma, która zajmuje się tym projektem, zachwala na plakacie oraz swojej stronie jego zalety, do których mają należeć:

• Możliwość skorzystania z programu MdM (Mieszkanie dla Młodych), choć ta opcja na pewno nie będzie dotyczyła wszystkich mieszkań dostępnych do sprzedaży. W każdym razie jest szansa wzięcia tu dopłaty z budżetu państwa do kupna mieszkania.
  • Możliwość zamówienia wykończenia w jednym z trzech wariantów, z których najtańszy można mieć już od 299 zł/m2. Warto zapoznać się z zakresem prac w tej ofercie i wyliczyć sobie, czy to się na pewno opłaca, ale możliwe, że tak.
  • Harmonogram wpłat 10/90, co oznacza, że najpierw wpłaca się 10% ceny, a 90% prawdopodobnie dopiero przy dostawania mieszkania. W każdym razie być może deweloper nie działa wg nowej ustawy deweloperskiej i nie prowadzi dla klientów rachunków powierniczych ani otwartych ani zamkniętych, choć tu nie mam pewności.
  • Infrastruktura sportowa, czyli deweloper prawdopodobnie zamierza postawić na wolnym powietrzu urządzenia do ćwiczeń, czyli w ramach osiedla powstanie też siłownia na wolnym powietrzu.
  • Bliskość parku oraz plac zabaw dla dzieci, który prawdopodobnie powstanie w ramach powstającego osiedla.
  • Bliskość szkół i szpitali, co również powinno się spodobać zwłaszcza tym osobom, które planują w nowych mieszkaniach wychowywać potomstwo.
  • Bliskość do wyjazdu na autostradę, czyli czwartą obwodnicę Krakowa. To oddaje też dobrze tą lokalizację, że nie jest z niej daleko właśnie do autostrady. No ale jeśli ktoś posiada samochód, to dzięki temu może całkiem sprawnie poruszać się po Krakowie, a przynajmniej po jego obrzeżach.
  • Prywatna linia autobusowa - i to najciekawsza z zalet, które wymienione zostały w tym przypadku. Czyżby znaczyło to mniej więcej tyle, że w tej okolicy jest tak słabo z komunikacją publiczną, że nic tam nie jeździ i deweloper sam zorganizował linę autobusową (jakiś busik), który dowodzi ludzi w jakieś miejsce, z którego łatwo dostać się w inne miejsce miasta.
Jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem mieszkania w tej inwestycji, to na pewno ma w czym przebierać, bo projektów mieszczących się na podobnej półce cenowej powstaje aktualnie w Krakowie wiele. Wystarczy wymienić Nowe Czyżyny (Avia i Orlińskiego) Budimexu, Centralna Park LC Corp czy Ptasia Park od Wawel Service albo nawet Osiedle Wrocławska 5 Dzielnica też od LC Corp, gdzie ceny zaczynają się teoretycznie od 5 700 zł/m2.

A może jest tu ktoś, kto kupił już mieszkanie od Soho Development w inwestycji Dobra Forma? Może podzieli się swoimi odczuciami i tym, jak współpracuje się z tą firmą przy zakupie lokalu :?: Jakie zalety i wady takiego rozwiązania dostrzegacie :?:

Nowy

Nowa inwestycja Dobra Forma Bochenka

Postautor: Nowy » 08 paź 2015, 0:41

Mnie nawet podoba się bryła inwestycji Dobra Forma Bochenka, przynajmniej na tyle, na ile widać ją na tym zdjęciu powyżej. ale jeśli chodzi o okolicę, bliskość do centrum, to faktycznie takie sobie miejsce na mieszkanie. No chyba, że ktoś będzie cały czas objeżdżał miasto obwodnicą, wtedy może to mieć jakiś sens, no ale wiadomo, że też w tej sytuacji swoje w samochodzie będzie trzeba wysiedzieć :) Ale muszę przyznać, że rozkłady mieszkań mają tam ciekawe i da się trochę poprzebierać, choć jak patrzę na krakowski rynek nieruchomości mieszkaniowych, to jednak mam wrażenie, że liczą sobie sporo za metr kwadratowy :!:

MarcinJ

Osiedle Dobra Forma Kraków - nowe mieszkania ul. Bochenka

Postautor: MarcinJ » 22 lis 2015, 10:49

Ktoś może ma jakieś dodatkowe informacje o osiedlu Dobra Forma od Soho Development, bo przymierzam się tam do kupna mieszkania i zastanawiam się czy może ktoś już to przerobił :) Podobają mi się dwa pokoje z kuchnią, są całkiem sensownie rozplanowane, kuchnia jest oddzielna i do tego jasna, a dodatkowo znajduje się pomiędzy dwoma pokojami, więc nie sąsiadują one ze sobą ścianą, co mi się bardzo podoba. Jak co myślicie o takim rozkładzie mieszkania :?: Kupił już ktoś lokal od tego dewelopera w tej inwestycji i może coś o tym powiedzieć :?: Zastanawia mnie trochę ta lokalizacja na, mieszkania w Podgórzu Duchackim są dosyć tanie no i jest to jednak kawał od centrum Krakowa, ktoś wie jak tam jest z bezpieczeństwem :?:

Critical

Re: Osiedle Dobra Forma - nowe mieszkania w Krakowie na Bochenka

Postautor: Critical » 07 gru 2015, 19:41

Mieszkam na bochenka już ponad rok więc mogę coś powiedzieć:

Okolica dobrze skomunikowana. Co prawda do przystanku jest kawałek (od bochenka jakieś 500-600m) ale mamy autobusy i szybki tramwaj, do centrum można się dostać w 20 minut max.

Gorzej wygląda sprawa z samochodami (a właściwie tragicznie) i jeśli ktoś z was ma samochód i planuje kupić tu mieszkanie to własne miejsce postojowe to obowiązek. W okolicy buduje się blok na bloku, cała ulica zastawiona autami w sposób taki że 2 samochody nie zmieszczą się obok siebie i mamy ruch wahadłowy. Soho ma podobno razem z inwestycją wybudować ogólnodostępną drogę łączącą ul. . z ul. bochenka od strony łużyckiej więc może będzie więc jakaś poprawa.

Okolica jest bezpieczna. Naprawdę niewiele tutaj się dzieje. Oczywiście jeśli nie zapuścimy się na sąsiedni kozłówek albo kurdwanów :D

megi

Re: Osiedle Dobra Forma Kraków - nowe mieszkania na Bochenka

Postautor: megi » 07 gru 2015, 22:12

Dzięki @Critical za opinię, wiadomo, że z pierwszej ręki, to najbardziej wartościowa :) Jeśli chodzi o to, co napisałeś o komunikacji miejskiej, to aż się zdziwiłam, że to tak blisko... Co to jest 500-600 m, a skoro dojazd do centrum Krakowa to max 20 minut, to jest naprawdę bardzo dobrze :!: Przyznaję, że nawet tego się nie spodziewałam.

Z samochodami to niestety chyba powszechna przypadłość na nowych osiedlach w Krakowie, miejsca parkingowe na nowych osiedlach czy garażowe, to niemal luksus :? Ciekawe czy się kiedyś uda to jakoś rozwiązać, choć wątpię... A kto tam jeszcze w okolicy obuduje i co dokładniej :?: Bo pisałeś o tym, że powstaje tam nowy blok na bloku. Ale to faktycznie chyba dosyć dynamicznie rozwijająca się okolica :)

No i skoro bezpiecznie, to tylko dodatkowy plus. W zasadzie to z tego nie kojarzyłam do tej pory owej okolicy. Chyba przez zła sławę sąsiednich osiedli, właśnie tych, które wymieniłeś :) A Ty w jakiej inwestycji mieszkasz :?: Na osiedlu Dobra Forma czy na jakimś innym :?: A może masz jakieś zdjęcia tego, co się w okolicy stawia :?: ;)

Critical

Postautor: Critical » 10 gru 2015, 0:23

Co się buduje teraz na bochenka? Krakoin kończy 3-ci budynek, Malwy IV etap budowa pnie się w górę no i "Dobra Forma" rusza z budową. W przyszłości mają powstać jeszcze 2 bloki Krakoinu na skrzyżowaniu bochenka z podedworze plus sklep "lewiatan" przy ul. szpakowej. Dobra wiadomość jest taka, że ZIKIT wydał zgodę na budowę zatoczki parkingowej wzdłuż bochenka, a mieszkańcy starają się o jej wydłużenie na pozostałych działkach wzdłuż ulicy. Na ten moment ulica w obecnej formie nie będzie w stanie utrzymać takiego ruchu.

megi

Postautor: megi » 10 gru 2015, 21:09

To faktycznie sporo się tam stawia, w sumie kilka z tych projektów ma już swoje tematy na tym forum, jak choćby właśnie wspomniane bloki Krakoin przy Bochenka albo powstające osiedle Malwy od Bryksy. Ma kto parkować tam faktycznie, a chyba na wspomnianych osiedlach współczynnik parkingowy nie jest duży, tym bardziej, że w większości są to dosyć wysokie budynki :) Ciekawe jak się mieszka w takiej okolicy, gdzie w dużej mierze pojawiają się właśnie nowi mieszkańcy :?:

kaczorra1

Postautor: kaczorra1 » 12 gru 2015, 12:00

Critical pisze:Co się buduje teraz na bochenka? Krakoin kończy 3-ci budynek, Malwy IV etap budowa pnie się w górę no i "Dobra Forma" rusza z budową. W przyszłości mają powstać jeszcze 2 bloki Krakoinu na skrzyżowaniu bochenka z podedworze plus sklep "lewiatan" przy ul. szpakowej. Dobra wiadomość jest taka, że ZIKIT wydał zgodę na budowę zatoczki parkingowej wzdłuż bochenka, a mieszkańcy starają się o jej wydłużenie na pozostałych działkach wzdłuż ulicy. Na ten moment ulica w obecnej formie nie będzie w stanie utrzymać takiego ruchu.

A kto jest inwestorem tego przyszlego lokalu handlowo uslugowego typu lewiatan?

czarna

Postautor: czarna » 21 lut 2016, 12:24

Witam. Jestem osobą, która kupiła właśnie tam mieszkanie. Po bardzo długim poszukiwaniu odpowiedniego gniazdka zdecydowałam się właśnie tam, a dlaczego już odpowiadam. Program MDM ograniczał w cenie za metr kwadratowy. Rzuty niektórych mieszkań u innych deweloperów...ech szkoda gadać. Jakość materiałów z jakiego miał być zrobiony blok również porażka. Kupując mieszkanie w cenie ok.5 tyś i tak trzeba będzie dojeżdzać do centrum wiec lepiej popatrzeć na okolice i na to co mamy w najbliższym sąsiedztwie, a tu ten park...może będzie gdzie pobiegać ;-)
Mam nadzieję, że dobrze wybrałam i będzie mi się tam dobrze mieszkać.
Aaaaa i Pani Martyna z biura super babka zawsze miła i na wszystko odpowie chociaż ciągle zabiegana :)

iti

Postautor: iti » 22 lut 2016, 10:23

Całkiem dobra argumentacja @czarna i brzmi sensownie to, co mówisz ;) Mnie się tam dosyć podoba jeszcze architektura, która robi całkiem pozytywne wrażenie... Duże mieszkanie kupiłaś :?: Szacujesz, że kiedy uda się Wam wprowadzić :?: Jak masz jakieś zdjęcia z budowy, to wrzuć na forum, chętnie obejrzymy ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”