Geremka Kraków inwestycja (budynki jednorodzinne dwulokalowe) - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
jacuś

Geremka Kraków inwestycja (budynki jednorodzinne dwulokalowe) - opinie na forum

Postautor: jacuś » 08 sty 2025, 13:05

Czy ktoś ma jakieś informacje na temat budowy na Geremka:
otodom.pl/pl/inwestycja/geremka-inwestycja-ID4sNn9

Mar G

Re: Geremka Kraków inwestycja (budynki jednorodzinne dwulokalowe) - opinie na forum

Postautor: Mar G » 08 sty 2025, 15:49

jacuś pisze:Czy ktoś ma jakieś informacje na temat budowy na Geremka:
otodom.pl/pl/inwestycja/geremka-inwestycja-ID4sNn9

Proszę skonkretyzować pytanie dotyczące inwestycji z prefabrykatów realizowanej przez Legprzem .

Co trapi autora pytania ?

jacuś

Re: Geremka Kraków inwestycja (budynki jednorodzinne dwulokalowe) - opinie na forum

Postautor: jacuś » 08 sty 2025, 18:37

Właśnie zauważyłem te elementy - jak bloki z wielkiej płyty - jak to potem funkcjonuje - lepsze od tradycyjnych ? Takie małe to raczej buduje się normalnie ściany + lane stropy. To jest tańsze teraz technologicznie czy droższe i lepsze - totalny laik jestem : (

Mar G

Postautor: Mar G » 08 sty 2025, 19:21

jacuś pisze:Właśnie zauważyłem te elementy - jak bloki z wielkiej płyty - jak to potem funkcjonuje - lepsze od tradycyjnych ? Takie małe to raczej buduje się normalnie ściany + lane stropy. To jest tańsze teraz technologicznie czy droższe i lepsze - totalny laik jestem : (

Developer zawsze kieruje się kosztami ... Pytanie retoryczne postawiono.
Zamówiono kilkanaście kurników i składają na miejscu .

Obrazek

Jola

Postautor: Jola » 11 sty 2025, 23:33

Ale numer, czyli jednak domy z wielkiej płyty istnieją, i to nawet są właśnie budowane w Krakowie. Coraz więcej buduje się różnych inwestycji z elementów prefabrykowanych, ale domów, to jeszcze nie zdarzyło im się widzieć. Jakie duże elementy składają? najlepiej by było, gdyby po prostu nakładali na sienie poszczególne piętra, ale to chyba za dużo ; ) Ciekawe, jak to wygląda, jeśli chodzi o oszczędność czasu i kosztów przy wyborze tego rodzaju technologii i jak to się będzie sprawdzało na dłuższą metę. Na ul. Geremka w Krakowie jest mi dosyć nie po drodze, ale może ktoś będzie w okolicy, zrobi jakieś zdjęcia i wrzuci na forum? Ciekawi mnie, jak to wygląda w trakcie budowy.

jacuś

Postautor: jacuś » 17 sty 2025, 17:55

no, generalnie jedna ściana danego piętra to jeden element - montaż piętra trwa 1-2 dni : ) - potem wyleją strop, parę dni i kolejne piętro. Cały taki budynek stawiają w około 3-4 tygodnie - teraz w zimie im dłużej schodzi bo beton dłużej zastyga ale wrzesień / październik - ekspress

jacuś

Postautor: jacuś » 01 lut 2025, 17:24

Ciekawy materiał wrzucał niedawno Łukasz Gibała na social mediach w sprawie tej inwestycji

ragar

Postautor: ragar » 23 mar 2025, 21:55

Ma ktoś może jakieś zdjęcia, jak ta budowa teraz wygląda? Jak idzie stawianie takich niedużych budynków z elementów prefabrykowanych? Ciekawe, jak wygląda koszt postawienia takiego domu z prefabrykatów vs postawienie go metodą tradycyjną?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”