Skowronia 3 Kraków - deweloper Urba - opinie i forum o osiedlu
Skowronia 3 Kraków - deweloper Urba - opinie i forum o osiedlu
Ktoś może ma jakieś informacje o projekcie Skowrona 3 w Krakowie, za którego budowę odpowiada deweloper Urba. Od jakiegoś czasu powstają już tam kolejne etapy. Ktoś może napisać coś o tym, jak się tam mieszkania, jakie wady i zalety ma to osiedle, dacie znać? Na co wato tam zwrócić uwagę przy wyborze mieszkania? Może napiszecie, jakie macie opinie i podzielicie się informacjami na forum?
Re: Skowronia 3 Kraków - deweloper Urba - opinie i forum o osiedlu
Faktycznie całkiem ciekawe osiedle tam powstaje, ciekawe ile jeszcze będzie mało etapów, ale bloczki wyglądają całkiem przyjemnie, przynajmniej na wizualizacjach, a może ktoś ma zdjęcia, na którym byłoby widać, jak prezentują się już gotowe budynki i zagospodarowanie terenu wokół nich i podzieli się tymi informacjami na forum
Grafiki wyglądają, jakby tam było bardzo zielono, ale wiadomo, że często odbiegają one od tego, jak coś wygląda finalnie, więc miło by było, gdyby się ktoś podzielił tym, jakie ma na ten temat opinie i spostrzeżenia na temat osiedla Skowronia 3.

Jeżeli chodzi o lokalizację, to Skowronia 3 Kraków znajduje się w całkiem niezłym miejscu na Woli Duchackiej, niedaleko Kamieńskiego, czyli dojazd do centrum jest stamtąd przyzwoity, choć też trzeba się liczyć ze standardowymi tam korkami
Łatwo można także wyskoczyć na obwodnicę i pojechać nią w miejsce, w które chce się trafić. Jeżeli chodzi o nowe mieszkania w Krakowie na Woli Duchackiej, które można tam jeszcze kupić, to wybór jest spory - kawalerki, 2-pokojowe i 3-pokojowe. Układy mają niezłe, ale jednak sypialnie w nich mogłyby być nieco większe, niektóre z nich mają mniej niż 8 metrów kwadratowych. Cena m2 mieszkania na Woli Duchackiej w Krakowie od dewelopera Urba, to przy Skowroniej 3, około 6 800 złotych, najdroższe z mieszkań tam kosztują prawie 7 000 złotych za metr kwadratowy, natomiast najtańsze, to 6 200 - 6 300 zł/m2. Jak myślicie, to mało czy dużo, jak na tą okolicę i budynki o dosyć rozsądnej skali.

Są tu może jakieś osoby, które kupiły już mieszkanie od tego dewelopera w inwestycji Skowronia 3 i mogą coś o tym napisać na forum? Może ktoś ma jakieś zdjęcia gotowego osiedla, może coś o tym, jak się tam mieszka, czy są blisko lokale usługowe, jak tam jest z komunikacją itp. Dobrze byłoby też dowiedzieć się, jakie ma opinie deweloper Urba. Tym bardziej, że zbudowali już przynajmniej tych kilka bloków i pewnie są osoby, które mogą coś o tum napisać.

Jeżeli chodzi o lokalizację, to Skowronia 3 Kraków znajduje się w całkiem niezłym miejscu na Woli Duchackiej, niedaleko Kamieńskiego, czyli dojazd do centrum jest stamtąd przyzwoity, choć też trzeba się liczyć ze standardowymi tam korkami

Są tu może jakieś osoby, które kupiły już mieszkanie od tego dewelopera w inwestycji Skowronia 3 i mogą coś o tym napisać na forum? Może ktoś ma jakieś zdjęcia gotowego osiedla, może coś o tym, jak się tam mieszka, czy są blisko lokale usługowe, jak tam jest z komunikacją itp. Dobrze byłoby też dowiedzieć się, jakie ma opinie deweloper Urba. Tym bardziej, że zbudowali już przynajmniej tych kilka bloków i pewnie są osoby, które mogą coś o tum napisać.
Ja dosyć mocno przymierzam się do kupna mieszkanka w powstającym etapie, mam nawet rezerwację w starej cenie (pod koniec listopada ceny poszły w górę 200 zł/m dla niektórych mieszkań - deweloper twierdził, że zainteresowanie jest, a podwykonawcy podnoszą ceny, więc zdecydowali się na taką podwyżkę).
Osobiście nie widzę większych wad tej inwestycji, porównując do bloków powstających przy Sławka widzę same zalety:
-lokalizacja: niby jest dalej od centrum, ale według mnie lepiej, bo bez problemów można korzystać z przystanku Kabel (7 linii dziennych, jedna nocna, do tego 4 linie autobusowe). Do centrum, jadąc Kamieńskiego jest dojazd błyskawiczny gdy nie ma korków, a jak są duże, to niestety możliwe, że na nogach na Mateczny się szybciej dojdzie
w takim wypadku wybiorę po prostu tramwaj. 400 metrów od mieszkania zaczyna się Rezerwat Bonarka, więc można pospacerować. Do ciągle rosnącego kompleksu B4B jest kilometr, więc ewentualny wynajem któremuś z pracowników wydaje się możliwy.
-okolica: Biedronka jest oddalona o 150 metrów, kilka restauracji, Żabka i piekarnia też niedaleko, przy Malborskiej. Samo otoczenie jest dla mnie plusem, bo tam są tylko (no oprócz poprzednich etapów) domki jednorodzinne z ogrodami (i garażami, dzięki czemu chodniki są raczej puste), ruch na ulicy Skowroniej jest właściwie zerowy, od czasu do czasu przejedzie jakiś mieszkaniec, ale nie da rady się tam znaleźć przypadkowo, przejazdem. Byłem tam dwa razy oglądać budowę, okolicę i było akurat cichutko, ale pewnie czasami słychać Kamieńskiego.
-osiedle: dla mnie wielkim plusem jest stosunkowa kameralność całej inwestycji. Od jakiegoś czasu stoi już 7 budynków od tego dewelopera i wyglądają bardzo fajnie (może wrzucę zdjęcia wieczorem, bo porobiłem kilka), w obecnym etapie powstaje 5, a w planach są kolejne 3 czy 4, ciekawe czy to spowoduje dużo większy ruch? Ja mierzę w mieszkanie w pierwszym budynku od ulicy, który będzie miał raptem 2 piętra, a właśnie o to mi chodziło, żeby nie kupować niczego w wielopiętrowym bloku z milionem sąsiadów i potencjalnym hałasem zza każdej ściany, moje ewentualne mieszkanie ma styczność tylko z jednym mieszkaniem z boku i jednym od dołu.
Ktoś może powiedzieć, że cena jest wysoka, ale w takim razie niech pokaże inwestycje z podobnymi atutami w niższych cenach w Krakowie.
Osobiście nie widzę większych wad tej inwestycji, porównując do bloków powstających przy Sławka widzę same zalety:
-lokalizacja: niby jest dalej od centrum, ale według mnie lepiej, bo bez problemów można korzystać z przystanku Kabel (7 linii dziennych, jedna nocna, do tego 4 linie autobusowe). Do centrum, jadąc Kamieńskiego jest dojazd błyskawiczny gdy nie ma korków, a jak są duże, to niestety możliwe, że na nogach na Mateczny się szybciej dojdzie

-okolica: Biedronka jest oddalona o 150 metrów, kilka restauracji, Żabka i piekarnia też niedaleko, przy Malborskiej. Samo otoczenie jest dla mnie plusem, bo tam są tylko (no oprócz poprzednich etapów) domki jednorodzinne z ogrodami (i garażami, dzięki czemu chodniki są raczej puste), ruch na ulicy Skowroniej jest właściwie zerowy, od czasu do czasu przejedzie jakiś mieszkaniec, ale nie da rady się tam znaleźć przypadkowo, przejazdem. Byłem tam dwa razy oglądać budowę, okolicę i było akurat cichutko, ale pewnie czasami słychać Kamieńskiego.
-osiedle: dla mnie wielkim plusem jest stosunkowa kameralność całej inwestycji. Od jakiegoś czasu stoi już 7 budynków od tego dewelopera i wyglądają bardzo fajnie (może wrzucę zdjęcia wieczorem, bo porobiłem kilka), w obecnym etapie powstaje 5, a w planach są kolejne 3 czy 4, ciekawe czy to spowoduje dużo większy ruch? Ja mierzę w mieszkanie w pierwszym budynku od ulicy, który będzie miał raptem 2 piętra, a właśnie o to mi chodziło, żeby nie kupować niczego w wielopiętrowym bloku z milionem sąsiadów i potencjalnym hałasem zza każdej ściany, moje ewentualne mieszkanie ma styczność tylko z jednym mieszkaniem z boku i jednym od dołu.
Ktoś może powiedzieć, że cena jest wysoka, ale w takim razie niech pokaże inwestycje z podobnymi atutami w niższych cenach w Krakowie.
SaS pisze:Od jakiegoś czasu stoi już 7 budynków od tego dewelopera i wyglądają bardzo fajnie (może wrzucę zdjęcia wieczorem, bo porobiłem kilka)
To ja czekam na zdjęcia, bo chętnie bym zobaczył osiedle Skowronia 3 w Krakowie i jego otoczenie na żywo, a na wizualizacjach wygląda to wszystko zupełnie przyzwoicie, ale wiadomo, że takie sprawy często weryfikuje rzeczywistość

SaS pisze:Ktoś może powiedzieć, że cena jest wysoka, ale w takim razie niech pokaże inwestycje z podobnymi atutami w niższych cenach w Krakowie.
Udało się coś z deweloperem Ubra wynegocjować przy cenie mieszkania? Pewnie nie napiszesz, ile zapłaciłeś za metr kwadratowy, chociaż jakieś realne widełki cenowe tam mógłbyś podać

A jak się ma sprawa czynszu, ile będzie trzeba zapłacić za metr kwadratowy mieszkania, kiedy już będzie się w nim mieszkało? Ogrzewanie jest z MPEC czy osiedle albo poszczególne budynki mają swoje kotłownie gazowe? No i dzięki za ciekawy opis i opinie, pewnie więcej osób na forum będzie tym zainteresowanych.
Ja również mocno myślę o tej inwestycji. W zasadzie zgadzam się ze wszystkim tym co napisał SaS, podobne czynniki przekonują mnie do tej inwestycji. Cena może i jest wyższa niż gdzie indziej, ale jak dotąd nie udało mi się znaleźć nic innego w niższej czy podobnej cenie, co miałoby podobne plusy. Dobrze skomunikowane, brak "blokowiska" no i przede wszystkim układ mieszkania, który ma wszystko czego z mężem szukamy, plus garaż podziemny i komórka lokatorska. I brak gazu w mieszkaniu. Mamy rezerwację na mieszkanie w ostatnim budynku od ulicy, wstępnie ostatnie piętro, choć cały czas chodzi nam po głowie parter z ogródkiem. Trudna decyzja..
Czekamy na wzór umowy deweloperskiej, mam nadzieję, że nie będzie tam żadnych niespodzianek.
Czekamy na wzór umowy deweloperskiej, mam nadzieję, że nie będzie tam żadnych niespodzianek.
slawek pisze:To ja czekam na zdjęcia, bo chętnie bym zobaczył osiedle Skowronia 3 w Krakowie i jego otoczenie na żywo, a na wizualizacjach wygląda to wszystko zupełnie przyzwoicie, ale wiadomo, że takie sprawy często weryfikuje rzeczywistość
Sorki, dzisiaj już na pewno wrzucę

Udało się coś z deweloperem Ubra wynegocjować przy cenie mieszkania? Pewnie nie napiszesz, ile zapłaciłeś za metr kwadratowy, chociaż jakieś realne widełki cenowe tam mógłbyś podać
Dostałem tylko symboliczną zniżkę na komórkę lokatorską

A jak się ma sprawa czynszu, ile będzie trzeba zapłacić za metr kwadratowy mieszkania, kiedy już będzie się w nim mieszkało? Ogrzewanie jest z MPEC czy osiedle albo poszczególne budynki mają swoje kotłownie gazowe?
Ciężko o jakieś konkretne, wiążące wyliczenia, ale sprzedawca twierdził, że całość kosztów do wspólnoty mieszkaniowej łącznie z ogrzewaniem nie powinno przekroczyć 8, maks 9 zł/m2 miesięcznie. Ogrzewanie z własnej kotłowni, jedna wspólna dla trzech budynków.
Wzory umów deweloperskich przesłano dzisiaj

Mamy rezerwację na mieszkanie w ostatnim budynku od ulicy, wstępnie ostatnie piętro, choć cały czas chodzi nam po głowie parter z ogródkiem.
O ile w większości inwestycji ogródki przy mieszkaniach parterowych są żałosne, bo tuż przy chodniku, czy drodze, zero prywatności, więc nikt tam nie spędza czasu i o ogródek nie dba, tak tutaj przy Skowroniej, w budynku usytuowanym w głąb działki to może mieć sens, ale najlepiej by było móc stanąć sobie dokładnie w miejscu gdzie ten ogródek będzie i samemu zobaczyć czy nam pasuje.
-
Ja też mam rezerwację na mieszkanie w ostatnim bloku na 2 piętrze. Rezerwacje robiłam w październiku i wtedy faktycznie można było trochę ponegocjować. Teraz z tego co widzę, to zwiększyli trochę cenę - na pewno na garażach. Jak byłam oglądać poprzednie etapy przed decyzją o rezerwacji, to zagadnęłam dwoch mieszkańców. Jeden chłopak powiedzial mi, że jest bardzo zadowolony i prawdopodobnie kupi też jakieś mieszkanie w obecnym etapie. Drugimi zapytanymi było młode małżeństwo z dzieckiem. Generalnie powiedzieli, że są zadowolni. Z deweloperem nie mieli większych problemów, były jakieś opóźnienia na budowie, ale to chyba standard. Co do samego mieszkania i jego jakości, to też stwierdzili, że generalnie jest OK. Sa już wzory umów deweloperskich i rezerwacyjnych, wiec na dniach pewnie spotkam sie z deweloperem.
-
Mam jeszcze pytanie do osób, które też mają zamiar podpisać umowy. Czy konsultowaliście te zapisy z jakimś prawnikiem bądź notariuszem? Cała umoea ma prawie 30 stron i nie ukrywam, że nie jest napisana przyjaznym językiem:) jakby ktoś miał jakieś przemyślenia co do umowy i byłby chętny się podzielić, to będę wdzięczna:)
Jak na inwestycję na 75 mieszkań, to bardzo cicho na tym forum. Interesuję się kupnem mieszkania na Skowronia. Nawet z łącznie 20 budynkami wydaje się, że zachowana zostanie jako taka kameralność osiedla. Na plus pełna własność gruntu i brak zadłużenia dewelopera. Rozumiem, że skoro deweloper nie kredytuje budowy, to finansuje ją z transz wpłacanych przez nabywców (płatność 20/10/10/10/10/10/10/10/10). Nie martwi Was jednak to, że zapłacimy cenę w całości w grudniu, a przekazanie własności odbędzie się z końcem maja? Rozumiem procedury itd. ale odczuwam jednak lekki niepokój płacąc w całości za niegotową inwestycję. Macie podobne odczucia, czy to tylko ja?
Ze strony dewelopera znikła już ponad połowa mieszkań, więc chyba sprzedaż idzie całkiem nieźle. Skąd wziąłeś te 20 budynków? Obecnie stoi 7, w tym etapie powstaje 5, sądziłem, że plany są jeszcze na jakieś 3-4 budynki, a nie 8.
Ten ostateczny termin przekazania jest baaardzo ostrożny ze strony dewelopera i zakłada najczarniejszy scenariusz z problemami w odbiorze, budowa ma skończyć się 31. grudnia i mnie sprzedawczyni deklarowała, że spokojnie można zakładać, że luty-marzec można już będzie wykańczać mieszkania, mam też info od mieszkańca poprzedniego etapu, że dostał mieszkanie do dyspozycji sporo przed deklarowanym terminem.
Co do kasy - to niestety norma krakowskich inwestycji, że całość, albo większość pieniędzy trzeba wpłacić przed oddaniem, zresztą jak mogłoby być inaczej? Wprowadzasz się i dopiero po jakimś czasie płacisz? Przed wejściem w życie ustawy deweloperskiej można się było obawiać, ale teraz raczej powinno być ok. Jeśli dla Ciebie to za duże ryzyko, to zostaje rynek wtórny, albo najgorsze mieszkania w ledwo ukończonych inwestycjach.
Ten ostateczny termin przekazania jest baaardzo ostrożny ze strony dewelopera i zakłada najczarniejszy scenariusz z problemami w odbiorze, budowa ma skończyć się 31. grudnia i mnie sprzedawczyni deklarowała, że spokojnie można zakładać, że luty-marzec można już będzie wykańczać mieszkania, mam też info od mieszkańca poprzedniego etapu, że dostał mieszkanie do dyspozycji sporo przed deklarowanym terminem.
Co do kasy - to niestety norma krakowskich inwestycji, że całość, albo większość pieniędzy trzeba wpłacić przed oddaniem, zresztą jak mogłoby być inaczej? Wprowadzasz się i dopiero po jakimś czasie płacisz? Przed wejściem w życie ustawy deweloperskiej można się było obawiać, ale teraz raczej powinno być ok. Jeśli dla Ciebie to za duże ryzyko, to zostaje rynek wtórny, albo najgorsze mieszkania w ledwo ukończonych inwestycjach.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”