"Glogera Square" mieści się przy ul. Glogera w dzielnicy 'Prądnik Biały' - dokładnie przy trasie wylotowej na Zielonki.
glogerasquare.pl
To oczywiście sprawa indywidualna, jak dla mnie jest to 'nowa' część miasta której nie znam. Do tej pory mieszkałem w południowej części Krakowa.
Inwestycja mieście się zaraz obok drogi wylotowej w kierunku Zielonek. Droga z jednym pasem w każdym kierunku, na pewno poranne korki w kierunku miasta. Bloki położone są prostopadle do drogi, pierwszy z nich zaczyna się jakieś 20-30 metrów od chodnika przy drodze. Zaraz obok inwestycji po przeciwnej stronie drogi funkcjonuje już nowy sklep Biedronki a obecnie w budowie jest zaraz obok sklep Lidl. Od strony północnej inwestycja sąsiaduje z niewysokimi blokami mieszkalnymi (które bardziej wyglądają jak wyrośnięte domki), strona wschodnia to właśnie droga na Zielonki oraz supermarkety i duża przestrzeń dookoła, strona południowa - bardzo szeroki (w kierunku miasta) pas zieleni: drzewa, krzewy itd itd. Natomiast strona zachodnia to również wolna przestrzeń - z tego co mi wiadomo zarezerwowana pod ewentualną zabudowę przez trasę Wolbromską.
Zaraz obok inwestycji znajduje się przystanek autobusowy w kierunku miasta oraz po drugiej strony przystanek powrotny. Bez dużych korków podróż autobusem do pętli Krowodrza Górka to ok. 7 minut.
Trochę o inwestycji:
- na pierwszy rzut oka inwestycja nie wyróżniała się jak dla mnie niczym szczególnym ale po przyjeździe na miejsce, obejrzeniu mieszkań oraz całej inwestycji zacząłem jednak myśleć o niej całkiem poważnie
- na chwilę obecny zakończony jest 1 etap który składał się z 3 budynków mieszkalnych, już w tym momencie budowany jest 2 etap, który również zakłada 3 budynki mieszkalne i na tym zakończy się cała inwestycja
- zakończenie budowy 2 etapu planowane jest na sierpień 2018 r.
- każdy z budynków posiada parter, 2 piętra oraz 3 piętro będące poddaszem
- w każdym z budynków jest 17 mieszkań
- mieszkania powierzchniowo od ok 50m do ok 70m
- mieszkania na parterze posiadają ogródki, natomiast na poddaszu duże tarasy
- inwestycja jest w całości zagrodzona, przy wjeździe brama, monitoring zarówno przy wjeździe jak i na przeciwko każdej z klatek wejściowych do bloku
- pod każdym z etapów (3 bloki mieszkalne) znajduje się wspólny parking podziemny. Miejsca 'malowane', połowa z nich posiada bezpośrednio przy miejscu komórkę lokatorską. Pozostałe komórki lokatorskie znajdują się w części wspólnej na jednym z końców parkingu.
- komórka lokatorska jest w cenie 2.5 tys zł brutto (bez względu na powierzchnię)
- miejsce parkingowe : 28 tys - 33 tys ( w zależności od rozmiaru miejsca)
- w każdym z bloków znajduj się winda zjeżdzająca bezpośrednio na parking
- przy wjeździe na obszar inwestycji oraz wzdłuż bloków znajdują się miejsca parkingowe na zewnątrz
- pośrodku inwestycji, przy wjazdach na parkingu znajduje się duże pomieszczenie na rowery
- po ukończeniu 2 etapu na końcu obszaru inwestycji planowany jest plac zabaw,
Co według mnie ważne
- rachunek zamknięty przy zakupie mieszkania (10/90)
- mieszkania które są na poddaszu moim zdaniem 'robią robotę'. Płacisz za 66m a dostajesz razem ze skosami niecałe 100m + taras 25m (wykończony). Skosy są na pewno w pewnym stopniu kłopotliwe ponieważ są dosyć spore, ale wszystko jest do 'ogarnięcia'
- jak dla mnie dużym plusem jest to, że mieszkańcy nie będą mieszkać w blokowisku, które jak by nie patrzeć powstają obecnie wszędzie w Krakowie. Klimat tych bloków jest obecnie bardzo kameralny, wiadomo, że finalnie na całości inwestycji powstanie 100 mieszkań ale jednak te bloki i okolica wygląda jak trochę wyrośnięte domy jednorodzinne
- mega dużym plusem jest to, że już w tym momencie można zobaczyć na własne oczy jak wyglądać będą bloki budowane w 2 etapie. 1 etap jest 1:1 taki sam, można np zgadać się z kimś i zobaczyć mieszkanie z 1 etapu. Zamiast widzieć mieszkanie tylko na planie, można poczuć te przestrzeń na żywo,
- bloki wyglądają 1:1 identycznie jak na wizualizacjach, a powiedziałbym nawet, że lepiej. Wykonanie jest bardzo dobre, wizualnie wyglądają naprawdę dobrze,
- wiem, że znajdzie się niejeden który powie, że to już jakieś zadupie itd itd, ale uważam, że to jest osobista sprawa każdego i jego wymagań

Jeśli ktoś zna tę inwestycję lepiej, jej plusy, minusy, ktoś kto mógłby wypowiedzieć się o tej okolicy itd, będę mega wdzięczny za jakikolwiek komentarz