Muzeum Narodowe w Krakowie - przebudowa i modernizacja budynku forum

Informacje o nowych biurowcach, budynkach użyteczności publicznych, hotelach, parkach oraz obiektach przemysłowych w Krakowie infrastrukturze i jej remontach oraz planach rozwoju.
iti

Muzeum Narodowe w Krakowie - przebudowa i modernizacja budynku forum

Postautor: iti » 17 paź 2015, 1:12

Nie wiem czy już widzieliście, ale ostatnio został rozstrzygnięty konkurs na przebudowę i modernizację gmachu Muzeum Narodowego w Krakowie przy Alejach Mickiewicza. Wygrał projekt zaproponowany przez biuro architektoniczne Stelmach i Partnerzy. Budynek ma zostać także zmodernizowany wewnątrz, unowocześnione mają być sale ekspozycyjne, a do tego ma się je wyraźnie oddzielić od części administracyjnej. Powierzchnia użytkowa samego budynku nie wzrośnie, jednak zmieni się kilka istotnych rzeczy :)

Obrazek

Chyba najciekawszą modyfikacją jest zmiana dachu i jego wykorzystanie, dzięki czemu będzie na nim mogła powstać np. restauracja. Co ciekawe, wejście na ten poziom ma być niezależne, czyli nie będzie musiało być powiązane z godzinami otwarcia Muzeum Narodowego :) Jednak jak na razie nie ma pieniędzy jeszcze zabezpieczonych na to, a chodzi o niemałą kwotę, bowiem modernizacja miałaby kosztować ok. 150 mln zł., a wiadomo, że za to można by zbudować nowy gmach :idea: Wie może ktoś coś nieco więcej o tej przebudowie :?: Co o niej myślicie, takie prace są konieczne :?: Jeśli o mnie chodzi, to Gmach Muzeum Narodowego bardzo mi się podoba, jest monumentalny i piękny, mam tylko nadzieję, że ewentualna modernizacja tego monumentalnego budynku nie zaszkodzi jego urodzie :evil:

Wróć do „Nowe biurowce, hotele, obiekty publiczne, przemysłowe i infrastruktura”