Osiedle Europejskie od Novo Maar Kraków ul. Bobrzyńskiego, Lubostroń forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
megi

Osiedle Europejskie od Novo Maar Kraków ul. Bobrzyńskiego, Lubostroń forum

Postautor: megi » 17 paź 2015, 23:13

A teraz chyba o jednej z najbardziej znanych w Krakowie inwestycji mieszkaniowych zlokalizowanych na Ruczaju (okolice ulic Bobrzyńskiego, Czerwone Maki, Lubostroń i Piltza). Chodzi o nowe Osiedle Europejskie, którego kolejne etapy powstają w tej części miasta. Projekt budził i nadal budzi spore kontrowersje, bo to niejako ikona współczesnej krakowskiej deweloperki - dużo, na znacznym obszarze, z rozmachem i niestety niewielką ilością miejsc parkingowych. Powstało tam już ponad 20 nowych bloków i nadal stawiane są nowe - w tej chwili budowany jest etap Kopenhaga. Jak widać na poniższej reklamie, architektura sporo różni się tu od wcześniejszych etapów.

Obrazek

Ceny nowych mieszkań na Osiedlu Europejskim w Krakowie zaczynają się już od 5 830 zł/m2, choć pewnie można liczyć tu jeszcze na jakieś promocje czy upusty lub negocjacje z deweloperem Novo Maar. Choć z drugiej strony, nawet ceny promocyjne na stronie dewelopera ustalone są raczej w okolicy 6 500 zł/m2, więc wydaje się, że nie jest to jednak jakaś wielka promocja :) No i same ceny są jednak dosyć wysokie, jak na taką odległość od centrum Krakowa. A jeśli chodzi o dostępne lokale, to do wyboru klienci mają:

• Mieszkania 2-pokojowe rozłożone na niecałych 43 m2, kończą się natomiast na prawie 50 m2, z tym że te wyposażone zostały w osobną kuchnię, co jest sporym plusem.
  • Nowe mieszkania 3-pokojowe można mieć tam już od nieco ponad 50 m2, a największe mają ok. 80 metrów kwadratowych powierzchni.
  • Również na 80 m2 rozlokowane są mieszkania 4-pokojowe.
Sporo mieszkań ma także obszerne balkony, tarasy lub ogródki, a mieszkańcy mogą także kupić komórki lokatorskie oraz miejsca parkingowe w garażu podziemnym. Co ważne, jest tam również przedszkole zbudowane w ramach osiedla (pomijając wszystkie te, które otwarto tam w mieszkaniach). Jeśli ktoś już ma za sobą kupno tam mieszkania, to może napisze coś o tym, jakie ma Novo Maar opinie, jak współpracowało się z tym deweloperem i jak się mieszka w budowanych przez niego nowych mieszkaniach :)

Obrazek

No i jeszcze lokalizacja tego osiedla. Sądząc po tym, ile buduje się w tej okolicy, nowe mieszkania na Ruczaju wciąż cieszą się sporym wzięciem :) I faktycznie do centrum jest stamtąd kawał drogi, nawet pomimo tego, że obok jest pętla tramwajowa, wybudowano nową, szeroką drogę dojazdową, to jednak do krakowskiego Rynku jedzie się stamtąd naprawdę długo. Plusem jest jednak to, że w okolicy zbudowało się sporo nowych biurowców, Uniwersytet Jagielloński poza inwestycjami w centrum takimi jak Collegium Paderevianum II właśnie w okolicach Ruczaju zbudował swój wielki nowy kampus. Wszystko to powinno się składać na to, że w przyszłości mieszkania tam da się dosyć łatwo wynająć lub odsprzedać. Dodatkowo nie jest stamtąd daleko do autostrady (IV obwodnicy), którą można dostać się w inne części Krakowa.

A jakie są Wasze opinie o Osiedlu Europejskim :?: Może ktoś napisze o nim coś więcej, jak się tam mieszka itp. :?: Oczywiście mile widziane też zdjęcia tej inwestycji mieszkaniowej :!:

Nowy

Parkowanie na Osiedlu Europejskim Novo Maar ul. Bobrzyńskiego, Lubostroń forum

Postautor: Nowy » 19 paź 2015, 13:52

Nie wiem jak Wy, ale mi zdarza się tam czasem bywać i z parkowaniem na Osiedlu Europejskim, to bywa faktycznie masakra. Bardzo trudno znaleźć tam wolne miejsce parkingowe, jeśli przyjeżdża się do kogoś w odwiedziny. Kiedyś można było jeszcze od biedy zostawić samochód pod Carrefourem, ale jakiś czas temu to również zostało zmienione :/ Jeszcze można zatrzymać się na ul. Lubostroń, ale to też dopiero po jakiejś tam godzinie, bo wcześniej chodzi straż miejska i rozdaje mandaty :) Jest tam niezła parkingowa masakra... Ciekawe czy remonto ulicy Lubostroń coś tam zmieni, czy nadal nie da się wzdłuż niej normalnie parkować... Jak myślicie :?:

iti

Osiedle Europejskie Ruczaj Kraków od Novo Maar forum

Postautor: iti » 21 gru 2015, 14:43

Mam znajomych, którzy mieszkają na Osiedlu Europejskim na Ruczaju. Kilka refleksji, które nasuwają mi się w związku z tą inwestycją, to między innymi to, że strasznie tam daleko. Komunikacją miejską trzeba tam jechać z centrum kilkadziesiąt minut, a jeśli ktoś chce się tam dostać np. z Prądnika Czerwonego albo Białego :) Jest tam wielki problem z parkowaniem, jeśli ktoś nie ma swojego miejsca w garażu podziemnym, to musi czasem trochę pojeździć wieczorem, żeby znaleźć jakieś dla siebie. Tym bardziej, że pod Carrefourem chyba już nie można zostawiać aut na noc... To tam na pewno jest słabe :? Same budynki prezentują się nieźle, choć ponoć też cały czas osiadają, więc po kilku latach użytkowania wciąż w niektórych miejscach pojawiają się nowe pęknięcia... W bloku znajomych ostatnio też musieli już wymienić płytki w korytarzu, na których wychodzi się z mieszkań. No i jeszcze mają tam ogrzewanie gazowe z własnej kotłowni, co ponoć tanio nie wychodzi. Co prawda osiedle jest ogrodzone, jest ochrona, ale każdy boi się zostawić coś bardziej wartościowego w garażu podziemnym, bo kradną. Tak więc trudno mieć jednoznaczne opinie o Osiedlu Europejskim, ale może ktoś coś jeszcze wrzuci na forum :?:

Tym bardziej, że nie jest tam jakoś specjalnie tanio, jeśli chodzi o ceny mieszkań. Nie wiem czy jednak szukając nowego mieszkania w Krakowie na Ruczaju w tej okolicy, nie wolałbym raczej lokalizacji bardziej zbliżonej do tej, w której powstaje inwestycja Ruczaj Park Kraków, może jest bardziej kontrowersyjna jeśli chodzi o wygląd, ale jednak da się tam w skończonym czasie dojść na nogach ;) Europejskie na pewno dobre na Ruczaju dla tych, co pracują tam np. w Ericpolu, Motoroli czy w Shellu :)

marcin.marcinkowski

Re: Osiedle Europejskie od Novo Maar Kraków ul. Bobrzyńskiego, Lubostroń forum

Postautor: marcin.marcinkowski » 20 lis 2016, 23:22

Szkoda, że nie ciągną jakiejś spójności z resztą europejskiego budynki z tymi poszerzeniami na najwyższym piętrze, które wyglądają jak jakaś narośl.
Dwie windy w jednej klatce schodowej to już zupełny kosmos już widzę te czynsze po 1000 zł za utrzymanie części wspólnych po 5 latach.

Deweloper pomimo iż zbudował już kilkanaście bloków gówno robi dla dobra publicznego i okolicy. Wybudować bloki i resztę mam w dupie. Jak wygląda ruch pieszych od pętli w gorę czerwonymi makami ani kawałka chodnika, Lubostroń miasto po 10 latach w części wyremontowało tylko za sprawą lobbingu mieszkańców i radnego itd.. i śmierci potrąconego tam dziecka

Drogę osiedlową przez stare osiedle oddali miastu bo mieszkańcy wspólnot odmówili płacenia za odśnieżanie teraz w dół osiedla leci 500 aut na godzinę bo cały ruch skraca sobie drogę osiedlem, pewnie to samo będzie w nowym etapie.

suafeq

Osiedle Europejskie - forum mieszkańców osiedla

Postautor: suafeq » 08 lut 2017, 13:14

Witam mieszkańców.

Planuje zakup mieszkania na osiedlu w budynku kopenhaga.
Proszę o informację czy dobra jest to lokalizacja dla rodziny z dzieckiem?
Jakie są plusy jakie wady mieszkań osiedla?

slawek

Re: Osiedle Europejskie - forum mieszkańców osiedla

Postautor: slawek » 09 lut 2017, 0:31

Kolega mieszka w jednym z pierwszych etapów Osiedla Europejskiego i choć od wybudowania jego bloku minęło już sporo lat, to jednak budynek cały czas pracuje i pojawiają się pęknięcia na ścianach. Oczywiście rękojmia już dawno się skończyła, więc teraz to problem tylko mieszkańców. Do tego płoty, ochrona i chyba własna kotłownia gazowa (choć tu nie jestem na 100% pewien) - to wszystko sprawia, że spore czynsze tam są, nawet jak na Kraków, więc koszt utrzymania mieszkania może nie być niski.

Plusem jest lokalizacja, jeśli ktoś lubi Ruczaj, oczywiście, jest jak dla mnie, to dosyć daleko, ale wiem, że są także fani tej okolicy :) Blisko do kilku sporych biurowców oraz na uczelnię. Choć też trudno powiedzieć ile mieszkań przez to zostanie tam kupiona na wynajem, byłoby dobrze, gdyby blok nie zmienił się w akademik, bo wiadomo, studenci bywają uciążliwi, a do tego, ze wszystkich badań wynika, że wynajmujący mają mniejsze skłonności do tego, aby dbać o nieruchomość, która nie jest ich własnością :)

Jak dla mnie, Osiedle Europejskie w Krakowie na zarówno sporo zalet, jak i wad, a na końcu każdy sam musi zdecydować, co tak naprawdę jest mu potrzebne, bo jednak każda inwestycja i lokalizacja ma swoje plusy i minusy. A na którym piętrze masz upatrzone mieszkanie :?: A tu to moje opinie, ale ich więcej ich poznasz, tym na pewno lepiej :)

pozdro

Postautor: pozdro » 09 lut 2017, 12:15

No nie wiem czy wynajmujacy mniej dbaja o nieruchomos, raz ze sa jednak osobami bogatszymi bo stac ich na wynajem w polsce, ktory w stosunku do zarobkow tani nie jest, co buly sugerowalo, ze pewien poziom kultury musza reprezentowac. Dwa, ze maja nadzor wlascicielski bo do kogos to mieszkanie nalezy i zalezy mu, zeby nie tracilo na wartosci. Moze co innego w starym bloku gdzie wlasciciel wyprowadzil sie do domu na wies i ma stare mieszkanie ktore dostal za 1zl i teraz nie majac co z nim zrobic wynajmuje byle komu i nie zwraca uwage na nic tylko byle cos tam zarobic. Jednak jak ktos inwestuje 300-400tys. zl w mieszkanie to nie zalezy mu na tym, zeby zostalo zniszczone, podobnie jak i caly budynek.

suafeq

Postautor: suafeq » 10 lut 2017, 9:19

Cześć,

Planuje zakup mieszkania - prawdopodobnie w Kopenhadze, jeśli nie znajdę w innym bloku. Jaki średni czynsz jest mieszkania ? Okolica dla dzieci jest przyjazna ? place zabaw, przedszkola, podstawówka... Jakie są wady ? Rzeczywiście budynki opadają? A proszę powiedzcie mi czy za osiedlem europejskim grunty mają być wykorzystane pod jakąś zieleń? bo gdzie czytałem na stronie ruczaja, że coś radni działali w tej kwestii zagospodarowania? Są tu może na forum jacyś mieszkańcy co są w stanie powiedzieć wady i zalety mieszkania na tym osiedlu? Kwoty mieszkań nie są małe więc chciałbym jak najwięcej uzyskać informacji?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 11:43 przez suafeq, łącznie zmieniany 1 raz.

suafeq

Postautor: suafeq » 10 lut 2017, 12:11

Cześć,

Zauważyłem, że chcą wybudować jakieś centrum handlowe zaraz obok "Atut" - to aktualne ?
vimeo.com/194398856 wiecie coś może na ten temat?

boig.pl/atut/atut-ruczaj

krakow.naszemiasto.pl/artykul/atut-ruczaj-kolejne-centrum-handlowe-powstanie-w-krakowie,3985402,art,t,id,tm.html

Jeśli TAK to słaba lokalizacja, rzeczywiście beton

pozdro

Postautor: pozdro » 11 lut 2017, 21:32

To takie centrum handlowe jak przeciętna biedronka z rossmanem i apteką, ja bym tego nie nazywał centrum handlowym, a sklepem osiedlowym.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”