Złota Jesień GL Development MdM ul. Obrońców Krzyża Kraków - forum, opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
PaniPanda

Złota Jesień GL Development MdM ul. Obrońców Krzyża Kraków - forum, opinie

Postautor: PaniPanda » 21 paź 2015, 15:54

W Nowej Hucie powstaje ostatnio niezliczona liczba nowych budynków mieszkalnych - osiedla Piastów i Bohaterów Września po latach znacznie się rozbudowują. Jak się okazuje pobliskie osiedle Złotej Jesieni nie pozostaje w tyle. Zaraz za nowymi budynkami na ul. Okulickiego powstaje kolejny budynek mieszkalny - MdM Złota Jesień. GL Development proponuje tam lokale od 4700 zł za metr kwadratowy. Czy taka cena jest konkurencyjna :?: Biorąc pod uwagę, że w tej samej lokalizacji kilka metrów dalej można nabyć nowe mieszkanie za 4500 zł za metr2 (mowa tu o ostatnim etapie inwestycji na ul. Okulickiego), może się wydawać, że oferta jest całkiem porównywalna. Do tego Złota Jesień jest kilka metrów bliżej przystanku autobusowego i tramwajowego i kilka metrów dalej od lądowiska dla helikopterów ratunkowych, niemniej ta lokalizacja ma też swoje wady ;)

Inwestycja na osiedlu Złotej Jesieni wbrew wizualizacjom developera nie jest bowiem położona na zielonej łące nie skażonej cywilizacją :lol: Budynek jest faktycznie trochę w głębi, niemniej z jednej strony mamy widok na nowe bloki, z drugiej na starą przychodnię, z trzeciej na technikum HTS i plac manewrowy dla wózków widłowych, a z czwartej na ulicę biegnącą w kierunku Kombinatu - fakt, że do tej ostatniej jest kawałek, pozostałe obiekty są jednak w bezpośrednim sąsiedztwie bloku :) Sam projekt jest niebrzydki - 8-piętrowy budynek może mieć jakiś potencjał widokowy z ostatnich pięter, niemniej mnie osobiście do końca nie porwał. Niby ładnie i nowocześnie, ładne okna na całą ścianę i wszystko jest dobrze, ale jakoś czegoś nie brakuje, nie sądzicie :?: Może to też dlatego, że tak dużo buduje się w Krakowie, że oczekiwania rosną :) Zresztą sami zobaczcie:

Obrazek

Developer kusi bliskością Szpitala im. Rydygiera,Teatru Ludowego, kościoła Arka Pana, Placu Targowego w Bieńczycach, Domu Handlowego "Wanda" i Zalewu Nowohuckiego - w rzeczywistości jednak tylko szpital znajduje się w odległości 2 minut pieszo ;) Pozostałe obiekty rzeczywiście znajdują się w odległości możliwej do pokonania na nogach - w każdym przypadku jest to jednak od jednego do dobrych kilku przystanków MPK, więc jeśli chce się tam iść na spacer, to trzeba zarezerwować trochę czasu :lol:

Tu jednak inwestycję ratuje bliskość przystanków tramwajowych i autobusów i bezproblemowy dojazd do każdej części miasta, często nawet bez przesiadek :)

Sama nie wiem co o tej budowie sądzić. Podoba się Wam? Widziałam, że sporo mieszkań, zwłaszcza na ostatnim piętrze, zostało już sprzedanych - ktoś nabył :?: :?:

Nowy

Re: Złota Jesień GL Development MdM ul. Obrońców Krzyża Kraków - forum, opinie

Postautor: Nowy » 21 paź 2015, 21:30

To całkiem spory nowy blok będzie, bowiem ma się w nim znaleźć aż ponad 100 nowych mieszkań część z MdM (Mieszkanie dla Młodych). Najmniejsze kawalerki mają mieć tam ok. 29 m2, a mieszkania największe trzypokojowe prawie 80 m2, przy czym sporo do wyboru jest także dwupokojowych. Istotne jest też to, że wszystkie mieszkania w inwestycji Złota Jesień GL Development ul. Obrońców Krzyża będą miały balkony, najmniejsze o powierzchni ponad 4 m2, a największe tarasy o wielkości aż ponad 16 m2 :!: co powinno przydać się mieszkańcom. Poniżej zdjęcie miejsca, w którym ta inwestycja powstaje.

Obrazek

A jeszcze wracając do cen, to nie jest tak kolorowo, jak pisze koleżanka wyżej, bowiem owo “od” oznacza mniej więcej tyle, że w ofercie są ciągle dostępne nowe mieszkania za 4 700 zł/m2, jednak rozpiętość cen kończy się tu na 5 600 zł/m2, sporo jest też takich, które kosztują 5 100 zł za metr kwadratowy, więc widać, że jest różnie. Generalnie widać tu zasadę, że im większe mieszkanie, tym taniej można je nabyć, jeśli chodzi o cenę metra kwadratowego :) A jeśli już porównywać ceny, to taniej jest też np. w inwestycji Piasta Kołodzieja Dom-Bud, a i pewnie kilka innych by się znalazło jeszcze.

Obrazek

Sporo mieszkań jest już sprzedanych, może ktoś podzieli się tym, jakie opinie o GL Development wyrobił sobie podczas kupowania mieszkania od tego dewelopera :?: A może ktoś mieszka w innej inwestycji przez niego wybudowanej i również może na ten temat coś powiedzieć :?: Takie oceny i zdjęcia na forum oczywiście mile widziane :)

PaniPanda

Postautor: PaniPanda » 22 paź 2015, 18:38

@Nowy, co do tych cen, to faktycznie można znaleźć tańsze opcje kilka kilometrów dalej, no ale biorąc pod uwagę komunikację miejską, to os. Złota Jesień wypada chyba najkorzystniej :)
No bo jak się tak temu uważnie przyjrzeć, to:
- dostępne są zarówno liczne linie tramwajowe (9, 14, 16, 21, 52, 72), jak i autobusowe (123, 125, 138, 139,182, 501);
- można swobodnie poruszać się w obrębie Nowej Huty (liniami 16, 21, 123, 138, 139, 501);
- można bez przesiadek dojechać:
* do Centrum Miasta (liniami 9, 14, 52,182, 501),
* do Bronowic (liniami 14,139, 501),
* na Ruczaj (liniami 52),
* na Bieżanów (liniami 9, 125),
* na Azory (linią 138),
* na Krowodrzę Górkę (linią 138);
- można poruszać się przyspieszoną linią autobusową (501);
- można także skorzystać z bezpłatnej linii autobusowej C.H. Czyżyny (C1).

Wydaje mi się, że to może być powodem lekkiego zawyżenia cen w stosunku do pobliskich inwestycji ;)
Macie inne pomysły z czego to mogłoby wynikać :?:

ragar

Postautor: ragar » 23 paź 2015, 14:10

Rzeczywiście sporo tych możliwości, są autobusy, tramwaje, a i nawet darmowe linie marketowe ;) A na pewno jest to istotny czynnik wpływający na ceny mieszkań, bo w końcu każdy chciałby mieć mieszkanie, do którego łatwo dojechać, a nie odwrotnie... Może to właśnie jest jest czynnik różnicy w kosztach. Ale jest jeszcze jedna sprawa, podane na stronie ceny nowych mieszkań mogą się różnić od rzeczywistych. Chyba każdy, kto kupuje nowe mieszkanie stara się zbić nieco jego cenę, więc ciekawe ile deweloper GL Development jest w stanie spuścić z ceny po negocjacjach :)

Panna_Migotka

Postautor: Panna_Migotka » 14 kwie 2016, 11:11

Byłam wczoraj w tamtych okolicach i widziałam, że blok już stoi - czy ktoś tam kupił mieszkanie i może się pochwalić jak się układa współpraca z GL Development :?:

Widzę, że była tutaj jakaś dyskusja, ale chyba dawno nikt do tego tematu nie wracał ;) a czy wiecie może czy są tam jeszcze miejsca :?: I jak wygląda sprawa z parkowaniem w tamtych okolicach :?: Bo z tego co widziałam, to auta stoją w błotku przy budowie - myślicie, że tak zostanie :?:

Sam budynek jest spory, ale myślę, że na wyższych piętrach mogłoby być całkiem przyjemnie jak przyświeci słońce :) Nie wiem tylko czy słychac tam bardzo karetki albo dzwonki szkolne z pobliskiego technikum ;)

No i budujące jest to, że blok jest już prawie gotowy - jakoś chyba wolałabym coś takiego, niz dziurę w ziemi :)

i przy okazji czy dobrze kojarzę, że to właśnie ludzie z GL Development mieli takie dziwne reklamy w internecie :?: :D

angelo

Postautor: angelo » 14 kwie 2016, 20:03

Tak to właśnie deweloper GL Development miał te "szalone" reklamy w necie, co się tak roznosiły na . między innymi ;) No i z tego co kojarzę, to sprzedaż chyba całkiem szybko im idzie, no właśnie na pewno plusem jest to, że budynek już stoi i wygląda na to, że w niedalekiej przyszłości będzie skończony. Z parkowaniem to chyba jak wszędzie w Krakowie, jeśli nie wykupi się miejsca parkingowego, to później jest szukanie po pracy i objazdy po osiedlu :idea: Jeśli chodzi o hałas, to polecam wybrać się w te okolice, zwłaszcza w godzinach szczytu i posłuchać, jak tam jest.

No i mi udało się też zdobyć kilka dosyć aktualnych zdjęć inwestycji Złota Jesień przy Obrońców Krzyża i muszę przyznać, że wygląda to wszystko coraz lepiej, są okna i nawet elewację zaczęli robić :D

Obrazek

Widać też klatki schodowe w budynku z nowymi mieszkaniami w Nowej Hucie, ciekawe czy całe będą przeszklone, bo jeśli tak to pewnie będzie się to nieźle prezentowało. Trochę balkonów mi brakuje na tej ścianie, jak myślicie, będą tam mieszkania dwustronne :?:

Obrazek

A tu sporo starych drzew rosnących w sąsiedztwie tej inwestycji GL Development, muszę przyznać, że wygląda to całkiem ładnie, ciekawe jak będzie zorganizowane otoczenie wokół, w każdym razie mam nadzieję, że te stare drzewa tam zostaną na miejscu.

Obrazek

No a martwi trochę to błoto przed płotem, ale mam nadzieję, że wszystko zostanie uprzątnięte w odpowiednim czasie. @Panna_Migotka, daj znać, czego się dowiedziałaś w sprawie tej inwestycji i czy zdecydujesz się na zakup mieszkania w niej. Zdaje się, że bierzesz jeszcze pod uwagę osiedle Na Lotnisku 1 Acatom Kraków, jakie widzisz tu wady i zalety :?: Jak dla mnie na pewno na plus Złotej Jesieni jest taki, że to już stoi, kiedy w tej drugiej trwa dopiero kopanie dziury, ale też pewnie wybór mieszkań jest tam znacznie większy jeszcze...

Panna_Migotka

Postautor: Panna_Migotka » 15 kwie 2016, 11:15

Widzę @angelo, że mamy podobne dylematy :) Sprawdziłam dzisiaj na stronie i widzę, że zarezerwowanych jest 11 mieszkań z 56, więc chyba wybór jeszcze jest - choć już nie na 8 piętrze ;) Nie wiem na ile jest to aktualna informacja, ale wygląda to nieźle, choć np na 7 piętrze zostały mieszkania, które maja albo 27 metrów albo niemal 70 :|

tomp

Postautor: tomp » 04 maja 2016, 16:40

Drodzy Państwo, nie wiem czy wiecie i o jakich swoich planach informuje developer, ale GL ma zamiar "wcisnąć" jeszcze 2 "małe" bloki mieszkalne pomiędzy powstającym już budynkiem a blokami na Okulickiego. Będzie jeszcze ciaśniej. Do tego wszystkiego w niewielkiej odległości może powstać "centrum handlowe" również z mieszkaniami. Wstępna wizualizacja
okulickiego.pl/viewtopic.php?f=50&t=34&sid=815a49ba69b6dc291e9c6c0b32a842de
Forum Mieszkańców Okulickiego[/url] Na wizualizacji nie umieszczono jednego z etapów Okulickiego, bloku 51D, tego najmniejszego i najmłodszego. Na wizualizacji odległości od budynków wyglądają o wiele lepiej niż w rzeczywistości. Zainteresowanych zachęcam do szczegółowej wizji lokalnej. Wystarczy sobie przyjść i krokami pomierzyć.
Zalecam zasięgnąć szczegółowych informacji u developera.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2016, 21:57 przez slwk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięte treści reklamowe z posta

angelo

Postautor: angelo » 04 maja 2016, 23:13

W takim razie wychodzi na to, że jednak nie będzie to ostatnia inwestycja dewelopera GL Development powstająca w ramach projektu Złota Jesień przy Obrońców Krzyża :) Chyba trzeba nieco przycisnąć dewelopera, jeśli chce się tego dowiedzieć dokładnie :idea:, ale dobrze, że na forum pojawiła się taka informacja. Zastanawiam się jak tam kiedyś będzie z parkowaniem, kiedy już wszystko to powstanie. A co do samego bloku, to mały nie jest, ale też pasuje skalą do okolicy, przynajmniej tak mi się wydaje. No i faktycznie jest tam dosyć gęsto już :idea:

tomp

Postautor: tomp » 05 maja 2016, 16:01

Szkoda, że moderator usunął linki, gdzie można więcej sobie poczytać o tym, co się dzieje w okolicy. Trudno. Powiem jeszcze, że inwestycja została już raz oprotestowana, wciąż trwają przepychanki, ponownie złożono o wydanie WZ. Były obawy o nasłonecznienie już istniejących mieszkań, niedostosowanie ilości miejsc postojowych do zalecanych norm, brak placów zabaw i terenów użyteczności dla inwestycji, niespełnione warunki odnośnie zieleni biologicznej itp.. Niestety Drodzy Państwo Wasze dzieci nie będą miały gdzie się bawić. Na Okulickiego plac zabaw jest za mały. Wszystko to można było znaleźć w podanych (usuniętych przez moderatora) linkach.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”