Lofty Lubelska Kraków od Real Buczek forum i opinie - industrialne mieszkania

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Lofty Lubelska Kraków od Real Buczek forum i opinie - industrialne mieszkania

Postautor: Nowy » 02 lis 2015, 23:11

Jak na razie takich inwestycji wiele w Krakowie nie powstało wiele, ale na tą na pewno warto zwrócić uwagę. Otóż w dawnej, niedziałającej już fabryce telefonów Telekom-Telos przy ul. Lubelskiej 16-18 powstają lofty, czyli nowe mieszkania charakteryzujące się tym, że w dużej mierze zostaje zachowany ich industrialny charakter. Firmą odpowiadającą za ten projekt jest Real Buczek, czyli chyba całkiem świeży podmiot na krakowskim rynku, choć o kojarzącej się z pieczywem nazwie ;)

Obrazek

Tak właśnie prezentują się Lofty Lubelska w Krakowie od strony tej ulicy, czyli widać tu typowe pofabryczne hale, które jednak postanowiono zachować, nie tak jak w przypadku znajdującej się nieopodal przy Wrocławskiej fabryki WSK, której pozostałości są systematycznie wyburzane, a na uwolnionym w ten sposób terenie powstaje osiedle 5 Dzielnica LC Corp - mamy tu do czynienia z zupełnie innymi podejściami.

Obrazek

Jak widać, prace mają zakończyć się z końcem bieżącego, czyli 2015 roku, a sam budynek ma być także nadbudowywany. Warto odnotować także, że na jego parterze znajdą się lokale usługowe, co może być plusem dla mieszkańców (choć zdarza się, że one i przeszkadzają). Niewiele przygotowano tam nowych miejsc parkingowych, bo jedynie 11, podczas gdy wszystkich mieszkań ma tam być 81, z czego najdroższe będę te na samej górze, czyli na 4 piętrze, bo tyle ich będzie sobie liczył budynek.

Obrazek

Jeżeli chodzi o mieszkania, to ciekawe jest to, że wysokość niektórych będzie sięgała nawet ponad 4 metrów, więc będzie jak w starych kamienicach - to na pewno daje sporo możliwości aranżacji :) Jednak co do samych nowych mieszkań w inwestycji Lofty Lubelska 16-18, to mam zdecydowanie mieszane uczucia. Najmniejsze z nich mają bowiem nieco ponad 20 m2 - czy to na pewno luksusowe apartamenty :?: Do tego są w nich absurdalnie małe łazienki, bowiem mają ok. 3,5 m2, a nawet mniej - niby można, ale czy to też luksus… Do tego wiele mieszkań nie ma balkonów ani tarasów, co niejako wymusza konstrukcja hali, zwłaszcza od strony ulicy.

Obrazek

No i jasne, jak najbardziej można budować takie mieszkania, ale ceny mieszkań w Loftach na Lubelskiej są delikatnie mówiąc wygórowane… Bo zaczynają się od 8 800 zł/m2, a kończą na niemal 12 000 zł/m2, choć tu dla ścisłości trzeba dodać, że te najdroższe, znajdują się na samej górze i np. często są do nich dołączone sporej wielkości tarasy, więc to nieco osładza ten wydatek. Jednak takie pieniądze za mieszkanie, które też ma sporo mankamentów, to jednak wydaje się lekka przesada (nawet przy założeniu, że możliwe są negocjacje z deweloperem). Nie osładza tego nawet podana na stronie informacja o tym, że będą to mieszkania o niskim koszcie utrzymania, bowiem ma on wynosić ok. 1,9 zł/m2, ale jak będzie w przyszłości to się pewnie jeszcze okaże. Jeśli dla kogoś indywidualizm nie jest aż taki ważny, to może jednak lepiej zastanowić się nad zakupem normalnego mieszkania np. w inwestycji Fabryka Czekolady, która powstała też w tej okolicy, czy którymś z budynków przy Poznańskiej :idea:

Obrazek

Trzeba natomiast oddać inwestycji firmy Real Buczek, że powstaje w dobrej lokalizacji, czyli przy ulicy Lubelskiej na Łobzowie. To świetne miejsce, bowiem bardzo blisko jest stamtąd do centrum miasta, a jednocześnie ma odczuwa się uciążliwości z niem związanych. Blisko jest do Alei Słowackiego i autobusów, ale nie jest także daleko do tramwajów na Plac Inwalidów. Dojście do Krakowskiego Rynku, to kwestia jakichś 15 min spacerem, więc bardzo niedaleko. No ale za tą cenę… :o

A Wy co myślicie o tej inwestycji, podobają się Wam Lofty Lubelska w Krakowie :?: Ja mam bardzo mieszane uczucia odnoście tego projektu :? A może ktoś coś słyszał o tym deweloperze i może napisać coś o tym, jakie ma opinie o Real Buczek - takie informacje zawsze mile widziane na tym forum. Podobnie jak zdjęcia powstającej inwestycji. A może wypowie się ktoś, kto już kupił tam swój loft :?:

JammRolls

Re: Lofty Lubelska Kraków od Real Buczek forum i opinie - industrialne mieszkania

Postautor: JammRolls » 18 sty 2016, 11:24

Witam

Osobiscie jestem bardzo zainteresowany zakupem jednego z mieszkan jako inwestycja. Co do firmy, to jest ona swieza i powstala docelowo do tego jednego projektu. Jest to spolka komandytowa S.A. z tego co zdarzylem wypytac. Co do mieszkan to jest poslizg. Ogladalem je w ostatni piatek. Co do wrazen, to najwieksze na mnie robi drugie pietro, gdzie wysokosc kondygnacji to 4.25 m. Sek w tym, ze czesc potencjalu zostalo zmarnowane podzial pomiedzy belkami nosnymi, budowa lazienek w sposob utrudniajacy zabudowanie ich antresolami. Mieszkania maja widok na kamienice po drugiej stronie, co tez troche zniecheca. Brak miejsc parkingowych (poza ostatnim pietrem, gdzie ponoc przynaleza garaze). Na razie nie ma jeszcze doprowadzonych mediow, a oddanie do uzytku jest planowane na koniec marca (wiec pewnie bedzie to maj ;).

Gdybym mial w cenie loftu miejsce parkingowe, balkon i widok z okna na 100 metrow juz bym pewnie wplacil zaliczke. Aktualnie szukam innyc opcji.

Pozdrawiam
JR

iti

Re: Lofty Lubelska Kraków od Real Buczek forum i opinie - industrialne mieszkania

Postautor: iti » 18 sty 2016, 13:15

Cześć i dzięki @JammRolls za komentarz, jeśli o mnie chodzi, to mam właśnie podobne odczucia odnośnie tej inwestycji. Niby lokalizacja, w której powstają Lofty Lubelska Kraków jest niezła, ale nie wiem czy to wszystko jest warte takich cen, jakie podają, nawet gdyby założy, że da się nieco wytargować jeszcze. Metr kwadratowy kosztuje tam prawie tyle, albo więcej, ile np. w projekcie, w ramach którego powstają mieszkania Browar Lubicz, a to jednak są nowe budynki, chyba jednak lepiej zlokalizowane, lokale mają balkony i loggie, a i widok da się jakiś znaleźć niezły :) W tych okolicach powstaje też np. wspomniana już 5 Dzielnica od LC Corp, nie jest dużo dalej od centrum, ale jednak sporo taniej…

Nie widziałem też, że spaprali te wysokie pomieszczenia, bo faktycznie robiąc antresolę, można oszczędzić sporo miejsca, czy raczej zyskać. Tylko z innej beczki, znacznie trudniej tej ogrzać tak wysokie pomieszczenie, więc ciekawe jak będzie wyglądało utrzymanie takiego mieszkania zimą :?: I nie wiem czy bym się zdecydował na takie mieszkanie, jako inwestycję, jeśli już za te pieniądze, to można poszukać lepszych budynków i lokalizacji, trochę z nich pojawiło się na tym forum. Łobzów jako miejsce na mieszkanie jest świetny, ale jednak nie za każdą cenę :)

No a sam deweloper Real Buczek, to chyba faktycznie spółka celowa powołana do realizacji tego jednego projektu. Ale nazwa jakoś kojarzy się z pewną siecią piekarni… ciekawe czy to Ci sami ludzie, ale podejrzewam, że tak. No i jeszcze te opóźnienia, niby nic dziwnego w budownictwie mieszkaniowym, tylko ciekawe czy nie znaczną jeszcze rosnąć. Inna sprawa, że od zakończenia budowy może jeszcze sporo czasu upłynąć zanim ludzie dostaną mieszkania, wszystkie odbiory techniczne, jeżeli wszystko będzie ok., to jakieś 2-3 miesiące nawet. O ile pójdzie dobrze, ale budynek jest adaptowany z dosyć nietypowego, deweloper nie wydaje się też być specjalnie doświadczony... Trzymam za nich kciuki, ale zobaczymy :idea: @JammRolls, nad jaką inwestycją zastanawiasz się teraz :?: Szukasz tylko w tej części Krakowa :?:

JammRolls

Postautor: JammRolls » 23 sty 2016, 23:57

Myslalem o Kazimierzu i mieszkaniu w odnowionej kamienicy pod wynajem dla wymagajacego klienta, ale chyba jednak rozbije fundusze na dwa dwupokojowe mieszkania w dobrze skomunikowanych czesciach krakowa. Olsza 2 i okolice M1. Przyznam sie, ze patrzac na osiedle Orlinskiego i Avive kusi mnie, zeby kupic pakiet 20 miejsc parkingowych po 25 tysiecy i wynajmowac po 250pln na miesiac. Przy takim braku miejsc do parkowania nie powinno byc problemu z chentymi, a 5 tysiecy co miesiac bez zadnych obaw o zniszczenia, remonty, eksmisje - no poprostu bajka ;).

Nowy

Postautor: Nowy » 24 sty 2016, 0:38

Z tymi miejscami parkingowymi na osiedlu Avia, to jednak tak bym nie zaryzykował chyba aż tak bardzo... Zobacz ile wolnego pasa startowego jest jeszcze obok tego osiedla, i tak służy on już za dziki parking, myślę że to nadal będzie posuwało się w tamtą stronę... Czas pokaże, ale jednak w okolicy jest jeszcze trochę miejsca i nie dam sobie ręki uciąć, że nie powstaną tam jakieś dodatkowe parkingi :idea:

Co do Olszy, to faktycznie to może być dobry pomysł, po sąsiedzku jest już kilka biurowców, a ostatnio zaczęli budować kolejny, czyli biurowiec Astris Kraków, a to świetnie robi rynkowi wynajmu w sąsiedztwie. Zarówno pojedyncze pokoje, jak i całe mieszkania, mam wrażenie, że ceny są podobne, jak w okolicach Łobzowa, a nie wiem czy za wynajem w inwestycji Lofty Lubelska wziąłbyś więcej niż ludzie biorą np. za wynajem mieszkań w projekcie Apartamenty Kaskada Super Krak, czyli zaraz obok biurowców Bumy :)

JammRolls

Postautor: JammRolls » 27 sty 2016, 3:30

Z tymi miejscami postojowymi to tak pol zartem. Wole miec jednak dach nad glowa. Znalazlem taka inwestycje, jednak nic o niej blizej na forum nie moglem doczytac.

Ptasia 14 Kraków (no chyba, ze okreslane jest to jako ptasia park)

Zostalo jedno mieszkanko w stanie deweloperskim i kusi, choc niestety bez balkonu. Troche blisko torow, ale chyba nie bedzie tragedii. Linia wysokiego napiecia ponad budynkiem tez troche straszy. Skusze sie na ogladanie i zobacze ile mozna ucicac z ceny.

Daj znac jak cos wybierzesz ;)

Nowy

Postautor: Nowy » 28 sty 2016, 11:12

Jest już temat o Ptasiej 14 na forum (link powyżej zmieniony), a tam kila ciekawych spostrzeżeń :) A jeżeli chodzi o Lofty Lubelska Kraków, to ciekawe jak tam sprzedają się tam nowe mieszkania, ale jakoś w tych cenach, to nie wróżę im jakiegoś super powodzenia... Tylko lokalizacja mi się podoba, ale jeśli chodzi o mieszkania, to d... nie urywają. Może tylko te na ostatnim piętrze, które mają balkony / tarasy :) Ale te to jeszcze bardziej kosmiczne ceny mają :?

JammRolls

Postautor: JammRolls » 01 lut 2016, 17:36

Kolejna obawa budzi we mnie fakt, ze lofty powstaja na uzytkowaniu wieczystym. Jest cos takiego w zapisach, ze jezeli w podanym terminie budynek nie powstanie, to gmina ma prawo wymowic grunt - oh dear. Ja powoli dostaje oczokwiku - za duzo przegladam nieruchomosci ;) Najzabawniejsze jest to, ze niektore z wiszacych na portalach ogloszen sa nieaktualne od lat.

Teraz biore na warsztat Marcholta - jutro mam tam ogladania dwoch mieszkan z rynku wtornego (choc w stanie deweloperskim)

pozdrowionka

iti

Postautor: iti » 01 lut 2016, 21:23

Faktycznie chyba jednak lepsze są inwestycje powstające na gruntach własnościowych niż takich z użytkowaniem wieczystym. Choć raczej nie spodziewałbym się tego, że nawet w razie opóźnień miasto by grunt wypowiedziało, coś takie może byłoby możliwe, ale raczej w sytuacji, gdyby jakieś grunty zostały w ten sposób przekazane w użytkowanie, miało na nich coś powstać, ale nic się nie działo. Tu mamy jednak do czynienia z niemal już ukończoną inwestycją (przynajmniej z zewnątrz), więc taki czarny scenariusz raczej nie wchodzi w grę :idea: Raczej bałbym się tego, jak będą się w przyszłości kształtowały opłaty za użytkowanie wieczyste w Krakowie i jakim będą one obciążeniem dla wspólnoty mieszkaniowej Lofty Lubelska mieszkającej w budynku budowanym przez Buczka :)

O którą inwestycję mieszkaniową przy Marchołta w Krakowie Ci chodzi, jest już na forum czy jeszcze nie :?: No i z tego co widzę, to szukasz mieszkania, które już jest gotowe, albo bardzo niedługo będzie. W tej sytuacji trzeba się niestety nastawić na to, że ma się już dosyć ograniczony wybór. Niestety z tego co zauważyłem jest trochę tak, że jeśli chcesz kupić ciekawe i niedrogie mieszkanie, to trzeba brać zaraz na początku budowy, jak tylko zacznie się sprzedaż... a potem, czekać... czekać... pewnie ze dwa lata :/ Jak ktoś kupuje, bo chce zamieszkać, to trzeba liczyć się z tym, że przez ten okres trzeba będzie jeszcze płacić za wynajem czegoś innego, a to też jakoś podnosi koszt (jak kupuje się pod inwestycję, to przez ten czas nie ma się zwrotu).

Również pozdrawiam, dawaj znać jak idzie szukanie :!: :)

JammRolls

Postautor: JammRolls » 03 lut 2016, 0:29

Ogladalem dzis w sumie 4 na nieruchomosci Marcholta . 2 w budynku Orzechowy dom - kawalerka i dwupokojowe z garazem i komorka lokatorska. Dbalosc o szczegoly, sciany w zasadzie do malowania (poza lazienka i wc, gdzie porowatosc sugeruje kladzenie plytek). Eleganckie mieszkanka. Dosc niskie koszty utrzymania - 6.7 za metr kwadratowy. Nastepnie zadzwonilem do spoldzielni i obejrzalem dwa mieszkania na 1 pietrze w Akacjowej Wiezy. Tutaj brak bylo balkonow. W przeciwienstwie do Orzechowego Domu, tutaj brak gazu (w akacjowym piec dwufunkcyjny). Maja swoja kotlownie. Mieszkania z rynku wtornego wiec zadnych prowizji/podatku ppc i na dodatek w promocyjnej cenie 5427 o ile dobrze pamietam. 63 metrowe z garazem mozna wiec miec w cenie okolo 362 tysiecy. Zostanie mi 30 na urzadzanie jesli sie zdecyduje. Jutro jeszcze pokrece sie z kilkoma agentami. Zobacze cudowne oferty, ktore na pewno mnie zachwyca ;) - nie ma to jak nawijany na uszy makaron. Pokaza Ci kawalerke do remontu w NH i twierdza, ze wynajmiesz ja w ciagu 2 dni za 1000pln.

Jak masz cos godnego uwagi podsylaj ;)

Pozdrwionka

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”