Alicjo,
"Czy ktoś wie czy w budynku jest klimatyzacja czy będzie można samemu wieszać ją na balkonach?"
Klimatyzacji centralnej nie ma, natomiast co do klimatyzatorów to zapis z umowy deweloperskiej mówi:
"...wyraża zgodę na montaż przez właścicieli innych lokali znajdujących się w Budynku jednostek zewnętrznych dla klimatyzatorów, z zastrzeżeniem montażu tych jednostek na elewacji w granicach balkonów/przydomowych ogrodów, z obowiązkiem remontu lub odnowienia elewacji w przypadku jej uszkodzenia"
Wnioskuję, że taki zapis daje prawo montaży klimatyzatora na ww. zasadach wszystkim właścicielom o ile nie będzie to niezgodne z innymi przepisami ?.?.
"odbiory mieszkań będą pewno od marca 2017 (do czerwca musza sie wyrobic, bo maja to wpisane w umowy deweloperskie, albo karniak mały będzie dla nich)."
Zgadza się, w umowie jest zapis o ostatecznym terminie przeniesienia własności do 30 czerwca 2017 z tym, że możliwość odstąpienia od umowy przysługuje Nabywcy po wyznaczeniu Deweloperowi 120 dniowego terminu.
Biuro sprzedaży również sugerowało, że odbiory rozpoczną się pod koniec kwartału I 2017.
Umowa jest sformułowana w taki sposób, że "karniaki" dla obu stron umowy są... powiedzmy symboliczne w porównaniu do przedsięwzięcia i jego ceny

co według mnie dobrze świadczy o Deweloperze - nastawiony jest na sprawną realizację inwestycji, podpisaniu umów przyrzeczonych WSZYSTKICH kupujących i otrzymaniu zapłaty (rachunek powierniczy zamknięty !).
"jeśli szkło na nich będzie się prezentowało podobnie co na Bagry Park to balkony będą bardzo ładnie wyglądać. A może będzie to przyciemnione/grafitowe szkło?"
Najpopularniejsze hartowane szkło (czytaj najtańsze) ma poświatę zieloną w szczególności widoczną na brzegach. Nieco droższe szkło, cechuje się "większą przeźroczystością" i brakiem widocznej zielonej poświaty. Nie jestem do końca przekonany, ale sądzę że jest to najpopularniejsze/najtańsze szkło, a grafitowe wrażenie spowodowane jest kolorem poręczy (moje przypuszczenia, mogę się mylić

). Wzgórze Krzemionki ma posiadać dokładnie takie samo rozwiązanie jak Zacisze Kordiana - stelaż/poręcz z profili o przekroju kwadratu ze stali nierdzewnej - połączenia spawane.
W mojej ocenie takie rozwiązanie zapewnia dobrą estetykę, a najważniejsze jest to, że nie wymaga żadnej konserwacji !
"w 2 pierwszych latach Matejek sobie zastrzega zarządzanie nieruchomością lub wskazaniem podmiotu"
Takiego zapisu w mojej umowie nie ma, a wierz mi, że po doświadczeniach z krakowskim deweloperem Proins, jestem na nie w szczególności wyczulony

Z drugiej strony, Deweloper ma obowiązek zawarcia umowy z firmą administracyjno-zarządzającą nieruchomością przed dokonaniem umów ostatecznych/przyrzeczonych z możliwością ich wypowiedzenia przez zawiązaną wspólnotę mieszkaniową.
"Prawnik u którego podpisuje się umowę notarialną jest prezesem Sp. z.o.o Wzgórze Krzemionki"
Notariusz wskazywany przez spółkę to Pan Tomasz Zięcina z kancelarii notarialnej przy ul. Kordylewskiego 7. Alicjo, możesz wskazać na jakiej podstawie twierdzisz, że jest on właścicielem spółki celowej ?
" Moja Rada: nie zgadzajcie się na zapisy w umowie deweloperskiej na nieodpłatne prawa/WIECZNE SŁUŻEBNOŚCI na rzecz firmy Matejek pt: ich reklama. Zgodnie z powyższymi zapisami łatwo będzie można w sądzie te zapisy wykluczyć u tych osób, które już mają taki zapis w umowie."
Wątpię,
1. projekt został zatwierdzony przed ustanowieniem planu zagospodarowania przestrzennego.
2. wydaje mi się, że jedyny sens ma sądowe wykluczenie tych zapisów z umów wszystkich kupujących (pamiętajmy, że deweloper będzie miał prawo głosu w wspólnocie - własność lokali usługowych ew. mieszkań o których wspomniałaś).
3. Nie popadajmy w paranoję, zapisy w umowie definiują służebność dotyczącą reklamy w bardzo jednoznaczny sposób - wymiary, umiejscowienie. Co do logo firmy to rzecz subiektywna i nie będę się wypowiadał czy mi się podoba czy nie

można się domyślić.
Pozdrawiam