Apartamenty Angel Wawel od Angel Poland Group's - forum Kraków

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Nowy

Apartamenty Angel Wawel od Angel Poland Group's - forum Kraków

Postautor: Nowy » 26 lip 2015, 17:40

To chyba jedna z najgorętszych krakowskich inwestycji mieszkaniowych ostatnich lat, czyli Angel Wawel przy ulicach Dietla, Sukienniczej i Koletek, budowana zaledwie kilkaset metrów od zamku wawelskiego, czyli w historycznej części Krakowa. Co więcej w skład tego kompleksu budynków wchodzą zabytkowe zabudowania klasztorne, a także przynależąca do niego kaplica, w której powstanie luksusowy apartament. Warto wspomnieć o tym, że będą go zdobiły oryginalne, zabytkowe polichromie, co zostało uzgodnione z konserwatorem zabytków. Swoją drogą, chcielibyście mieszkać w kaplicy? :) Inna sprawą, że przysłowiowa "mysz kościelna" nabiera tu zupełnie nowego znaczenia ;)

W całym kompleksie ma powstać 235 apartamentów o zróżnicowanym metrażu. To co wyróżnia tą inwestycję (poza lokalizacją), to dodatki takie jak basen, sauny, strefa fitness (komuś kojarzy się z Salwator City przy Stańczyka/ Sołtysa Dymitra?), pokój do palenia cygar, sala bilardowa, pokój zabaw dla dzieci, kawiarnia - pokój wypoczynkowy i nie wiadomo co jeszcze. Trzeba przyznać, że pod tym kątem oferta jest dosyć bogata i interesującą, choć nie chcę myśleć ile za te luksusy trzeba będzie dopłacać w czynszu ;) Choć wiadomo, że od pewnego poziomu to już chyba przestaje mieć znaczenie.

Jeśli chodzi o samą architekturę Angel Wawel, to jakby jej nie zachwalali pracownicy dewelopera, sprawia ona raczej przeciętne wrażenie. Choć oczywiście nie jestem tu specjalnym znawcą, ale bryła budynku jest ciężka, ciemnawa, duże płaskie powierzchnie, sporo szkła i kamienia... Do okolicznych kamienic nawiązuje chyba jedynie wysokością zabudowy (rozumiem, że nikt nie zgodził się tam na nic wyższego). Trzeba sobie też powiedzieć, że widok na Wawel, to zaleta jedynie części zlokalizowanych tam mieszkań, część natomiast będzie miało pod oknami ruchliwą ulicę Dietla. Kto wie, może lepiej wyszedłby zakup mieszkania w starej kamienicy po jej drugiej stronie (z widokiem na Wawel) i doprowadzenie go do standardu luksusowego. Nie wydaje mi się, żeby ten budynek z perspektywy czasu, tego kto przyjdzie po nas, był oceniany jako wartościowy wkład w tkankę Starego Miasta w Krakowie, ale mogę się przecież mylić, oby... :)

O cenach mieszkań w Angel Wawel wiadomo niewiele, inwestor roztacza tu aurę tajemniczości. Co jakiś czas pojawiają się "przecieki" o kwotach liczonych w milionach, nawet euro, jeśli chodzi o najbardziej luksusowe i największe apartamenty. Pojawiają się też wyrzutki, że to niby jakiś sławny sportowiec/sportsmenka ma się tam osiedlić, innym razem znany reżyser, którego cały czas chyba ściga amerykański prokurator za zbyt daleko posunięte uwielbienie dla zbyt młodych kobiet. Najzabawniejsza była jednak ta o ukraińskim miliarderze z okolic Doniecka czy innego Donbasu. Jeśli się potwierdzi, to mając worek pieniędzy będzie można zamieszkać obok prawdziwego oligarchy ze wschodu. Prawie jak w Londynie :D Mam wrażenie, że ten PR to jednak średnio mają trafny :)

No dobrze, ale kupił ktoś tam mieszkanie i może coś o tym powiedzieć? Jeśli tak, to zapraszamy :) No i oczywiście wszelkie opinie i zdjęcia miłe widziane. Zapraszam do dyskusji!

megi

Re: Apartamenty Angel Wawel od Angel Group's zdjęcia

Postautor: megi » 09 sie 2015, 22:38

To ja wrzucam trochę zdjęć, które udało mi się tam ostatnio zrobić. Jeśli o mnie chodzi, to ta architektura też nie jest dla nie powalająca :) W takim miejscu chciałoby się widzieć jednak coś znacznie lepszego, a tu jest, jak poniżej...

Obrazek
Bryła budynku Angel Wawel jest dosyć ciężka, kamień i szkło, może i dobre materiały, ale czy na pewno w otoczeniu pięknych kamienic wzdłuż ulicy Dietla :?: Dwie ostatnie kondygnacje, to chyba coś, co będzie charakterystyczne dla Krakowa naszych czasów, coś co wygląda na dwie dodatkowe dobudówki, no ale może taki mamy teraz trend w architekturze.

Obrazek
Tu w dalszym kadrze widać część budynku, w której kiedyś mieścił się klasztor. Wygląda znacznie bardziej klasycznie i o wiele charakterystyczniej dla tej części Krakowa. Tam też mieści się kaplica, z której słynie Angel Wawel.

Obrazek
A tu poza elewacją, można obejrzeć sobie również balkony, widać, że niektóre z nich będą bardzo skromnej wielkości, no ale wiadomo, że muszą być. Poza tym co to za "kosmicznie" drogi apartament, w którym nie ma balkonu?

Obrazek
Dalsza część budynku widziana od strony Dietla. W zasadzie nie wnosi to nic nowego i tu również wszystko wydaje się przyciężkawe.

Obrazek
I na koniec absolutny hit! Jak myślicie, na co będą mieli widok mieszkańcy zwłaszcza najniższych "schodków" :?: Tak, dobrze widzicie, na wielką ceglaną tylną ścianę sporej kamienicy. No ale wiadomo, "stara cegła" teraz w cenie, no chyba, że załatwią namalowanie tam wielkiego muralu przedstawiającego... może... Zamek Wawelski :?: :!:

ragar

Apartamenty Angel Wawel - zdjęcia starej części inwestycji

Postautor: ragar » 06 wrz 2015, 15:29

To ja jeszcze dorzucę kilka dodatkowych zdjęć apartamentów Angel Wawel, ale pokazujących jak wygląda ich stara część, bo to konieczne, żeby móc sobie wyrobić opinię o całości tej inwestycji :)

Obrazek
Tu widać całość od strony Wisły, można zauważyć, że wszystko składa się właściwie z trzech części. Najstarszej, tej w której znajduje się kaplica. Później jest część nowsza, ale dopiero najbliższej ulicy Dietla jest część najnowsza, która została przedstawiona na zdjęciach poniżej. Generalnie jest tu zlepek trzech części, które tak sobie jednak do siebie pasują :)

Obrazek
Tu z kolei widać kaplicę, w której również znajdzie się luksusowy, chyba najbardziej w tej inwestycji apartament, z horrendalnymi cenami metra kwadratowego. Jak myślicie, jak mieszka się w kościele? Bo mnie jakoś trudno sobie to wyobrazić ;) Ale może pod tym względem jestem jakiś niedzisiejszy. Chcielibyście tak :?:

Obrazek
A tu główne drzwi wejściowe do budynku :) Trzeba przyznać, że jest tu na bogato ;) Wchodzi się niemal jak do kościoła. Nad drzwiami elegancki napis z nazwą inwestycji.

Obrazek
No i jeszcze jedno zdjęcie przedstawiające większą część budynku. Co myślicie o tym przedsięwzięciu :?: Jeśli chodzi o coś, co ma podobny prestiż, to tu kojarzy mi to z inwestycją Browar Lubicz, choć mam wrażenie, że tamta adaptacja dawnych budynków po fabryce piwa, jest jednak bardziej klimatyczna i udana.

MarcinJ

Re: Apartamenty Angel Wawel od Angel Poland Group's - forum

Postautor: MarcinJ » 13 wrz 2015, 23:05

To ja jeszcze dorzucę coś od siebie w tym temacie :) Wie ktoś jak powinno się ta nazwę wymawiać, czy to ma być z angielskiego Endżel Łejwel czy może jednak po polskiemu Angel Wawel, a może jednak ma to być dziwna hybryda polsko-angielska Endżel Wawel? Ktoś pomoże jak sobie poradzić z tym problemem :?:

jaktotak

Postautor: jaktotak » 08 paź 2015, 15:59

Co do wymowy, to pewnie feel free, chociaż ja tam obstawiam, że jednak "Endżel Wawel" :)

a sama architektura no cóż... hybryda styli odpowiada hybrydzie bilingualności samej nazwy - trochę nowoczesności, trochę staroświeckości. Niby rozmach jak na Wawelu, ale też obalenie dawnych wartości i stworzenie apartamentu w kaplicy. To dla mnie trochę jednak za dużo. Niby klasa, elegancja, styl i w dodatku samo centrum miasta, ale jak dla mnie to to jednak trochę zalatuje kiczem, a może nawet nie trochę ;) i z jednej strony dobrze, że coś tam powstaje, bo rzeczywiście szkoda, żeby taki teren się marnował, a z drugiej strony trochę to przykre, że taki kicz przy Wawelu, Kazimierzu i nieopodal Rynku, a można by po prostu odnowić kamienicę i zrobić w niej piękne, przestronne mieszkania bez takich ceregieli :roll: nie macie takiego wrażenia :?:

MarcinJ

Apartamenty Angel Wawel Kraków - forum, opinie

Postautor: MarcinJ » 08 paź 2015, 21:01

W pełni się z Tobą zgadzam @jaktotak, z tym zalatywaniem kiczem i przesadą z kaplicą :) No ale skoro ma tam zamieszkać milioner ze wschodniej Ukrainy (ciekawe czy kupił tam w końcu apartament), to wszystko nawet do siebie całkiem pasuje. Jak pamięta ktoś zdjęcia z rezydencji byłego prezydenta tego kraju Janukowycza, to nawet wszystko składa się do kupy ;)

Też jak zobaczyłem ten budynek, to przyszło mi na myśl, że jednak znacznie lepiej byłoby kupić wielkie mieszkanie w prawdziwej starek kamienicy, czy nawet całą kamienicę (bo przecież o takich kwotach tu mówimy) i pięknie ją odrestaurować oraz zmodernizować. Takie budynki stają się wizytówką Krakowa (i każdego miasta mającego trochę historii), tymczasem inwestycja Angel Wawel, to hybryda zarówno z nazwy jak i z wyglądu, taka jest też moja opinia. A może kojarzysz jakieś bardziej udane nowe budynki w Krakowie w okolicach centrum :?: Jeśli tak, to pewnie warto by je na forum wyróżnić osobnym tematem :idea:

Jeden aspekt inwestycji Angel Wawel mnie pozytywnie zaskoczył, przejeżdżałem tamtędy ostatnio w nowy i widziałem, jak ten budynek jest iluminowany. To robi niezłe wrażenie, zwłaszcza tak z odległości chodnika biegnącego wzdłuż Wisły, podłużne pionowe snopy światła... No ale to niewiele i tylko dla nocnych marków :)

jaktotak

Postautor: jaktotak » 09 paź 2015, 9:38

jak dla mnie ta sprawa z uraińskim milionerem jest mocno naciągana - pewnie tu też mamy podobne zdanie @MarcinJ ;) swoją drogą, żeby "rezydencję" w takiej lokalizacji musieć reklamować takimi tanimi chwytami? no nie do wiary! :roll: mogli równie dobrze napisać, że wprowadziła się tam amerykańska gwiazda pop, albo znany hiszpański piłkarz - tylko pytanie czy to naprawdę lep na poważnych ludzi, którzy chcą kupić własne mieszkanie czy raczej chwyt, który zadziałałby może na nastolatki, ale czy przełożyłby sie na wymierne efekty? :P

Co do widoku nocą, to może jeszcze kiedyś uraczę, jednak na pewno nie udam się tam tylko w tym celu 8-)

natomiast co do innych inwestycji, to przychodzi mi jedynie do głowy wspominany już Browar Lubicz - kawał dobrej roboty i nie musi się reklamować takimi tanimi chwytami jak "mieszka u nas ktoś znany" - mimo, że wcale by mnie nie zdziwiło, gdyby faktycznie ktoś taki chciał tam zamieszkać ;)

iti

Postautor: iti » 12 paź 2015, 20:29

Masz rację @jaktotak z tym prestiżem naciąganym... To faktycznie słaby chwyt, jeśli chce się ściągną ludzi z pieniędzmi i klasą (a może nie o to drugie tam chodzi). A może zadziała to na nastolatki i bogaci rodzice tam nowe mieszkania w Angel Wawel swoim pociechom studiującym w Krakowie :) To byłaby heca, gdyby zrobił się z tego taki wielki akademik dla rozpieszczonych studenciaków :D

A jeszcze z ciekawych inwestycji w Krakowie, to bardzo ciekawi mnie, jak finalnie będzie wyglądała Masarska 8 Atalu, bo wygląda na to, że będzie to w jakimś sensie nowa kamienica w niezłej części miasta. Zastanawiam się tylko, czy może nie nazbyt duża, ale chętnie zobaczę, jak to się wpisze w Kazimierz i Kraków :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”