Szlabany i zdalne otwieranie szlabanu z mieszkania - Wielicka Garden Kraków

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Wielicka Garden w Krakowie, które buduje deweloper Atal. Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
grzegorzb

Szlabany i zdalne otwieranie szlabanu z mieszkania - Wielicka Garden Kraków

Postautor: grzegorzb » 19 maja 2018, 17:09

Witam,

Czy wie ktoś może czy te dwa szlabany co już są na osiedlu będzie można otwierać z mieszkania np. za pomocą domofonu albo nawet smartfona (bo trochę takich aplikacji już jest)?
Pytam, bo nie chciałbym np. za każdym razem jak przyjadą goście czy jakiś dostawca (zakupy z Tesco czy inne jedzenie) chodzić np. w zimie czy jak jestem przeziębiony kilkaset metrów tam i z powrotem, tylko po to, by otworzyć taki szlaban za pomocą pilota i potem co gorsza wypuszczać gości w ten sam sposób.
Niestety słyszałem, że w 2018 roku nadal na wielu powstających osiedlach brakuje tak niesłychanie zaawansowanej technologii :(

Max

Re: Szlabany i zdalne otwieranie szlabanu z mieszkania - Wielicka Garden Kraków

Postautor: Max » 19 maja 2018, 17:40

A gdzie Ci goście zaparkują jak nie ma na terenie osiedla miejsc ogólnodostępnych ?

grzegorzb

Postautor: grzegorzb » 19 maja 2018, 17:58

Na miejscu prywatnym gospodarza.
Ale głównie chodzi o dostawców, nie wspominając o straży pożarnej czy karetce, bo to sytuacje wyjątkowe, ale zakładanie, że zawsze wszystko będzie w porządku nie jest najmądrzejsze.

Max

Postautor: Max » 19 maja 2018, 18:17

Zgadza się, jak przyjedzie dostawca Tesco dużym samochodem i zaparkuje na chodniku to wtedy straż pożarna napewno nie przejedzie. A wtedy liczą się minuty a nie czekanie aż wróci i odjedzie

grzegorzb

Postautor: grzegorzb » 19 maja 2018, 18:39

Koło dostawczego samochodu to myślę, że na głównej drodze pożarowej powinno być dostatecznie dużo miejsca.
Jakby tego miejsca nie było, to jak będę wyjeżdżał z osiedla i w tym samym czasie straż pożarna będzie chciała wjechać, to się nie miniemy? Bezsens.

A jak się nadal Pan ze mną nie zgadza, to rozumiem, że lodówkę do swojego mieszkania będzie Pan od Wielickiej ręcznie pchał konsekwentnie z Pana podejściem? Bo przecież jak w trakcie jej wwożenia będzie pożar...

Poza tym najpierw trzeba przejechać przez szlaban, a tu na pewno jest problem z miejscem :)

Max

Postautor: Max » 19 maja 2018, 18:43

Nie wpadajmy w paranoje. Nie tylko jak jedna osoba zaparkuje np. gość bo nie każdy ma miejsce dla gościa to zaraz znajdą się następcy i cała ulica bedzie zawalona. I wtedy dopiero będzie problem bo np. wóz strażacki jest szerszy od normalnego samochodu.

grzegorzb

Postautor: grzegorzb » 19 maja 2018, 18:52

Dokładnie! Nie wpadajmy w paranoje!
Stara się Pan już na siłę wyszukiwać problemy tak bardzo... a czasami po prostu warto się przyznać do błędu w rozumowaniu.
Np. co ma do tego co Pan właśnie napisał dodanie funkcji zdalnego otwierania?

Jak mieszkańcy będą chcieli wpuścić kuriera z paczką czy gości, to przecież pilotem otworzą jak będą chcieli i tak. Tylko zajmie to więcej czasu i przed szlabanem może się zrobić korek.
Jeśli odmówią wpuszczenia kogokolwiek to na pewno z innego powodu niż brak zdalnego otwierania, kwestia zdalnego sterowania nie ma tu nic do rzeczy!

Poza tym to lepiej żeby każdy kurier czy dostawca stanął przed szlabanem zatarasowując drogę całkiem i szedł pieszo do mieszkania albo czekał aż mieszkaniec przyjdzie i otworzy? Myślę, że jednak lepiej, żeby stanął bezpośrednio pod klatką na chodniku na dużo krótszą chwilę i odjechał.

Rozumiem, że można być oburzonym jak ktoś po prostu zostawia komuś samochód pod oknem i używa chodnika jako miejsca parkingowego, ale nie popadajmy w paranoję. Kurierzy czy dostawcy czegokolwiek czy nawet Poczta Polska (też jeżdżą czasem dostawczym) muszą jakoś nas obsługiwać :)

por

Postautor: por » 10 sie 2018, 23:21

grzegorzb pisze: Myślę, że jednak lepiej, żeby stanął bezpośrednio pod klatką na chodniku na dużo krótszą chwilę i odjechał.

Myślę, że jednak lepiej by nie stawał na chodniku bo chodnik nie był projektowany dla ruchu kołowego zwłaszcza samochodów dostawczych >3.5tony.
I nie bezpośrednio pod klatką, bo ktoś może chcieć wyjść np. z wózkiem z dzieckiem na spacer, więc np. 150cm od klatki chyba nie sprawi problemu dostawcy a nie przysporzy też problemu sąsiadom :)
Wg mnie to jak najbardziej ok jeśli dostawca po prostu się zatrzyma na chwilę na drodze w pobliżu klatki, wyładuje i odjedzie.
Zatrzymanie OK, parkowanie NOK, trzymajmy się tych kilku minut.

A wracając do sedna: uważam, że powinna być możliwość otworzenia z domu obu bram i nie tylko po wywołaniu z domofonu, ale również bez wywołania tak by móc kogoś wypuścić a nie tylko wpuścić.

Pozdrawiam.

--------------------------------------------------

Hej,

W chwili obecnej jest tak, że na słuchawce domofonu są dwa przyciski,
Jeden otwiera drzwi/bramkę najbliższą kasecie domofonowej z której nastąpiło wywołanie a drugi otwiera bramę, podobnie jak w przypadku drzwi, tą z której nastąpiło wywołanie.

Niestety jak jest/będzie ze szlabanami nie wiem ... obawiam się, że tylko z pilota ...
Można podpytać zarządcę.

Pozdrawiam.

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”