Sołtysowska Perła Kraków - Architecture Vento - opinie o forum o inwestycji
Sołtysowska Perła Kraków - Architecture Vento - opinie o forum o inwestycji
Jeżeli chodzi o mieszkania w Czyżynach, to tam cały czas się sporo buduje, przeoczyłem ostatnio jedną z powstających tam inwestycji - Sołtysowska Perła od dewelopera Architecture Vento. Powstaje w Krakowie, jak łatwo się domyślić, przy ul. Sołtysowskiej, blisko skrzyżowania z Centralną. Nie wiem na jakim etapie jest teraz budowa, ale kiedy widziałem ją po raz ostatni, to budowa była już mocno zaawansowana. Co ciekawe ostatnio na forum została opisana jeszcze jedna inwestycja realizowana w tej okolicy, czyli Osiedle Symbioza Kraków, choć z tego, co widać choćby po wizualizacjach, Perła będzie znacznie bardziej kameralna
Jest może ktoś, kto kupił tam mieszkanie i może coś o tym napisać na forum, jakie ma opinie o inwestycji Sołtysowska Perła, dlaczego kupił tam mieszkanie, albo dlaczego tego nie zrobił. Ciekawi mnie też deweloper Architecture Vento, jakie ma doświadczenie, jakie mają opinie nabywcy o realizowanych przez tą firmę inwestycjach.

Re: Sołtysowska Perła Kraków - Architecture Vento - opinie o forum o inwestycji
Finalnie budynek ma wyglądać tak, jak poniżej, ale widziałem, że do ukończenia budowy inwestycji Sołtysowska Perła w Krakowie nie zostało już chyba dużo czasu, więc pewnie wkrótce będzie można ocenić, jak mają się wizualizacje do rzeczywistości
Jeżeli chodzi o lokalizację, to tam jeszcze nie jest tak źle, na al. Pokoju, np. na tramwaj, można sobie spokojnie dojść. Za to pod budynkiem będzie przebiegała jednak dosyć ruchliwa droga, więc pewnie warto zwrócić na to uwagę. Sam budynek nieźle się prezentuje na wizualizacji, te zaokrąglenia są całkiem przyjemne dla oka. Ciekawe czy zastosują na elewacji jakieś szlachetne tynki, bo pewnie pasowałyby na tych czarnych elementach.

Wizualizacje dewelopera Architecture Vento
Jeżeli chodzi o nowe mieszkania w Krakowie - Czyżynach, które są tam budowane, to dużo ich nie będzie, więc wspólnota będzie pewnie łatwa do ogarnięcia. Zastanawiam się, czy na parterze znajdą się lokale usługowe, czy to też takie obszerne mieszkania. Jest jeszcze sporo lokali dostępnych, co ciekawe, można tam znaleźć także mieszkania 6-pokojowe na 113 metrach kwadratowych. Trzeba przyznać, że to dosyć oryginalne nieruchomości, jak na krakowski rynek mieszkaniowy i ich oferta nie jest duża. Jeśli ktoś chce mniej, to może znaleźć i mieszkanie 5-pokojowe w Krakowie tam na 95-98 m2. Ciekawe jaka jest cena metra kwadratowego nowego mieszkania o takim metrażu tam. Ktoś się może podzieli takimi informacjami na forum
Jeżeli chodzi o metraże, to na przeciwległym końcu skali, są małe mieszkania 2-pokojowe mające poniżej 40 metrów kwadratowych. Do tego w Sołtysowskiej Perle pomyślano też o balkonach przynależących do lokali.
Widziałem, że kilka mieszkań jest już zarezerwowanych (nie wiem, może też są jakieś sprzedane), więc może ktoś się podzieli na forum tym, jakie ma opinie o tej inwestycji, dlaczego akurat taki wybór, a nie inny
Co myślicie o tej lokalizacji, dobry dojazd komunikacją zbiorową oraz samochodem? Infrastruktura w okolicy chyba jakaś jest, przynajmniej jeśli chodzi o sklepy. A jak tam jest na przykład ze szkołami i przedszkolami?

Wizualizacje dewelopera Architecture Vento
Jeżeli chodzi o nowe mieszkania w Krakowie - Czyżynach, które są tam budowane, to dużo ich nie będzie, więc wspólnota będzie pewnie łatwa do ogarnięcia. Zastanawiam się, czy na parterze znajdą się lokale usługowe, czy to też takie obszerne mieszkania. Jest jeszcze sporo lokali dostępnych, co ciekawe, można tam znaleźć także mieszkania 6-pokojowe na 113 metrach kwadratowych. Trzeba przyznać, że to dosyć oryginalne nieruchomości, jak na krakowski rynek mieszkaniowy i ich oferta nie jest duża. Jeśli ktoś chce mniej, to może znaleźć i mieszkanie 5-pokojowe w Krakowie tam na 95-98 m2. Ciekawe jaka jest cena metra kwadratowego nowego mieszkania o takim metrażu tam. Ktoś się może podzieli takimi informacjami na forum

Widziałem, że kilka mieszkań jest już zarezerwowanych (nie wiem, może też są jakieś sprzedane), więc może ktoś się podzieli na forum tym, jakie ma opinie o tej inwestycji, dlaczego akurat taki wybór, a nie inny

Z tego co widzę w internecie, jeżeli chodzi o ogrzewanie planują tam własną kotłownie gazową zamiast MPEC - co myślicie o takim rozwiązaniu? Generalnie na temat dewelopera opinii na próżno szukać, ale ode mnie już poszedł do nich obszerny mail z pytaniami, także jeżeli dowiem się czegoś więcej dam znać 

Porażka kawałek o Łegu, a bez MPEC, w życiu bym nie kupił. Jaja sobie robią.
No właśnie też mnie zdziwiło, że budynek powstaje niemal przy elektrociepłowni, a zamiast ogrzewania i ciepłej wody z niej, montuje się kotłownie gazową - o ile się orientuję, to rozwiązanie droższe i bardziej kłopotliwe, poza gazem, wspólnocie dochodzą jeszcze koszty utrzymania takiej kotłowni. Niemniej jest wiele bloków w Krakowie, w których zastosowano takie rozwiązanie i jakoś tam ludzie żyją 
@Gazomlek, jak będziesz wiedział coś ciekawego, to wrzuć na forum. A co myślisz o tej lokalizacji?

@Gazomlek, jak będziesz wiedział coś ciekawego, to wrzuć na forum. A co myślisz o tej lokalizacji?
Mam odpowiedź z biura, zaznaczę tu, że interesują mnie małe mieszkania do 43 m2, także tylko o takie było zapytanie.
Cena mieszkania ok 38m2 - 7500 zl/1m2, w ofercie będą jeszcze mieszkania ok. 42m2 o cenach 7200-7400zl/1m2
Planowane oddanie inwestycji do użytkowania to I kwartał 2019r. Dla inwestycji będzie założony rachunek powierniczy otwarty. Na obecną chwilę są umowy rezerwacyjne na okres 90 dni z wpłatą 10.000zł (jeszcze się nie spotkałem z tak długim terminem i tak wysoką kwotą... Ciekawe czy zwrotna...)
Zakup miejsca postojowego (30 000) i komórki lokatorskiej (3500/1m2) preferowany
Jeżeli chodzi o ceny, według mnie zawyżone, zwłaszcza, że dochodzi tutaj kwestia kotłowni gazowej, która w przyszłości będzie kosztowała dodatkowo (naprawy, konserwacja, wymiana co ok 12 lat) - co pewnie odbije się na czynszu. Lokalizacja wydaje się być całkiem przyjemna, nie jest to zagłębie Sołtysowskiej, gdzie stoi już blok na bloku, także z wyjazdem samochodem nie powinno już być większych problemów. MPK rzut beretem, generalnie cała infrastruktura - sklepy, stacje benzynowe, apteki, galerie - wszystko w zasięgu ręki.Tu należy patrzeć na osobiste upodobnia - jedni wolą szum miasta i wygody, drudzy - ciszę, spokój i wyprawy samochodem po mleko do kawy kiedy wpadną niezapowiedziani goście
Cena mieszkania ok 38m2 - 7500 zl/1m2, w ofercie będą jeszcze mieszkania ok. 42m2 o cenach 7200-7400zl/1m2
Planowane oddanie inwestycji do użytkowania to I kwartał 2019r. Dla inwestycji będzie założony rachunek powierniczy otwarty. Na obecną chwilę są umowy rezerwacyjne na okres 90 dni z wpłatą 10.000zł (jeszcze się nie spotkałem z tak długim terminem i tak wysoką kwotą... Ciekawe czy zwrotna...)
Zakup miejsca postojowego (30 000) i komórki lokatorskiej (3500/1m2) preferowany

Jeżeli chodzi o ceny, według mnie zawyżone, zwłaszcza, że dochodzi tutaj kwestia kotłowni gazowej, która w przyszłości będzie kosztowała dodatkowo (naprawy, konserwacja, wymiana co ok 12 lat) - co pewnie odbije się na czynszu. Lokalizacja wydaje się być całkiem przyjemna, nie jest to zagłębie Sołtysowskiej, gdzie stoi już blok na bloku, także z wyjazdem samochodem nie powinno już być większych problemów. MPK rzut beretem, generalnie cała infrastruktura - sklepy, stacje benzynowe, apteki, galerie - wszystko w zasięgu ręki.Tu należy patrzeć na osobiste upodobnia - jedni wolą szum miasta i wygody, drudzy - ciszę, spokój i wyprawy samochodem po mleko do kawy kiedy wpadną niezapowiedziani goście

Czesc, macie moze jeszcze jakies informacje apropo tej inwestycji ? moze ktos juz kupi/podpisal umowel ?
Jestem o tyle ciekawy ze w calym budynku jest tylko kiulka sprzedanych mieszkan a jest to kawaleczek od noweych blokow Atala gdzie trzy dni po rozpoczeciu sprzedazy 80% jest zarezerwowane ?
Dziekuje
Jestem o tyle ciekawy ze w calym budynku jest tylko kiulka sprzedanych mieszkan a jest to kawaleczek od noweych blokow Atala gdzie trzy dni po rozpoczeciu sprzedazy 80% jest zarezerwowane ?
Dziekuje
Mieszkam obok tej inwestycji i od ponad roku nic tam się nie dzieje na budowie, a budynek nie wygląda na ukończony. Jeśli po takim czasie ponad połowa mieszkań jest dostępnych, a obok w Atalu mieszkania rozeszły się w tydzień, to może o czymś świadczyć 

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”