Dziwne wykusze oraz zabudowane loggie tarasowe - Wielicka Garden Kraków

Forum dla przyszłych mieszkańców inwestycji osiedla Wielicka Garden w Krakowie, które buduje deweloper Atal. Wybór mieszkania, ceny, opinie, budowa bloku i sprawy mieszkańców - zapraszamy do dyskusji.
piotrlp

Dziwne wykusze oraz zabudowane loggie tarasowe - Wielicka Garden Kraków

Postautor: piotrlp » 06 wrz 2018, 11:16

Witam forumowiczów,
Kupiliśmy mieszkanie w drugim etapie, co jakiś czas podjeżdżamy na budowę obserwować postępy pracy oraz ew. niezgodności z projektem. Bardzo dużą rolę na osiedlu odgrywa światło, które w mieszkaniach parterowych jest baaaardzo mało. Ważną kwestią w tym kontekście wydają się wykusze, które powstały na parterach oraz zabudowania otworów tarasowych na kondygnacjach powyżej "zera". Z tego co się orientuję, właściciele tych mieszkań nie zostali poinformowani o tych zmianach, które są spowodowane na 99% nie spełnieniem warunków § 60 pkt.2 Warunków Technicznych. Dziwne wykusze, których obudowy znajdują się w linii ściany zewnętrznej, wliczane są oczywiście w pow. użytkową mieszkania, więc wystarczy, aby one były doświetlone i warunek zostaje spełniony. Oczywiście domyślam się, że pierwotny otwór w ścianie nie zostaje powiększony, co za tym idzie oświetlenie "właściwego" wnętrza mieszkania, nie polepsza się, a poprzez łamanie go dodatkową zabudową zostaje ograniczone.
Post ten kieruję do ludzi, którzy zostali postawieni przed faktem dokonanym i siedzą cicho ponieważ powiększyła się im powierzchnia mieszkań, za którą na dodatek nie zapłacili. Oczywiście jest to prawdą, jednak w kwestii nasłonecznienia sytuacja nie jest najlepsza.
Sam wybrałem mieszkanie, które wydawało mi się dobrze doświetlone, ale podpisując umowę zdawałem sobie sprawę, że osiedle jest "ciasne".
Proszę o wasze opinie na ten temat, czy deweloper udzielał jakichkolwiek informacji właścicielom tych mieszkań?? Czy zostaliście poinformowani o celu tych zmian w Waszych mieszkaniach??

pgorka

Re: Dziwne wykusze oraz zabudowane loggie tarasowe - Wielicka Garden Kraków

Postautor: pgorka » 06 wrz 2018, 15:08

Cześć,
Masz może jakieś zdjęcia jak to wygląda.
Kupiłem mieszkanie w II etapie i zaczynam się martwić, a nie ma mnie obecnie w Krakowie.
Pozdrawiam,
Piotr

piotrlp

Postautor: piotrlp » 06 wrz 2018, 15:19

Cześć,
Zdjęcia są na stronie inwestycji: wielickagarden.pl/galeria.html na dole strony są zdjęcia etapu 2.

Emka

Postautor: Emka » 06 wrz 2018, 18:11

Piotr, wejdź na grupę mieszkańców na ..
Tam już właściciele tych mieszkań debatowali mad tymi wykuszami, bo zdaje się okna nie były otwieralne początkowo.

Emka

Postautor: Emka » 06 wrz 2018, 22:38

i jeszcze wydaje mi sie ze te 'wykusze' byly juz wczesniej w projekcie - nawet wizualizacje na stronie www je uzwględniają acz oczywiscie nie ma tych widoków gdzie byłoby ich najwiecej.
Tu przykład na II i III p:

Obrazek

jak ogladalam rzuty mieszkan na parterze to tez bylo to zaznaczone acz wtedy nie wiedzialam co to znaczy.
Ja na to zwracalam uwage u siebie na rzutach bo chcialam wiedziec w ktorych miejscach na balkonie bede miec te koszmarne żółte słupki :)

piotrlp

Postautor: piotrlp » 07 wrz 2018, 10:03

Cześć!
Po zapoznaniu się z wpisami na . stworzyłem temat tutaj, dlatego napisałem, że ludzie nie zostali poinformowani o zmianach w projekcie. Napisałem również, że nie zostaną obciążeni kosztami dodatkowych metrów. Te wszystkie informacje są z .. Nadmieniam, że mnie ta sytuacja nie dotyczy. Temat kieruję do tych, którzy stali się posiadaczami tych "telewizorów" na parterach oraz tych, którym pomniejszono balkony. Deweloper podmienił wizualizacje na stronie co można w prosty sposób zaobserwować na różnicach w wizualizacjach "zgóry" etapu I oraz etapu II. Innymi słowy na wizkach etapu I, na których widoczny jest również etap II, tych telewizorów nie ma, natomiast zobaczcie na tą samą wizkę w katalogu etapu II, tam już się pojawiły. Na filmie również tego nie ma..Z resztą, to że mieszkańcy zostali zaskoczeni nowymi obudowami nie jest tajemnicą, sami o tym piszą na ..

joanaB

Postautor: joanaB » 07 wrz 2018, 14:45

Witam, nie rozumiem o co chodzi. Czy ktoś może podesłać konkretne zdjęcia jaki był początkowy projekt, a jaki jest teraz? Mieszkanie rezerwowałam w maju zeszłego roku i z tego co pamiętam projekt wyglądał tak jak teraz na stronie, a za dodatkową powierzchnię oczywiście płaciłam.

seweryn

Postautor: seweryn » 08 wrz 2018, 10:31

Właśnie wydaje mi się, że nie ma tu jakiejś specjalnej różnicy pomiędzy pierwotnymi wizualizacjami, który element budynku zabiera tu światło. Oczywiście zgadzam się, że w mieszkaniach na parterze światło jest ważne i pewnie warto o nie walczyć. Choć pewnie tak naprawdę, to na tym etapie wiele się już nie da zmienić.

Przemek_G

Postautor: Przemek_G » 13 wrz 2018, 9:26

Kupilem mieszkanie w marcu i na planie zabudowana czesc balkonu byla juz uwzgledniona choc na samym poczatku nie bylem pewien czy dobrze rozumiem plan i potwierdzilem to z Atalem przed zakupem. To byl dodatkowy metraz, za ktory tez zaplacilem - nie myslalem o pobudkach technicznych a raczej o tym, ze Deweloper znalazl tani sposob na sprzedanie dodatkowych metrow;) Analogicznie mieszkanie w Etapie 1 ma ok. 3m kwadratowe mniej. Mi osobiscie to nie przeszkadza wrecz traktuje to jako ciekawy element, Obawialem się, tylko ze bedzie przez ta zabudowe ciemno w salonie ale jest ok (bylem na budowie) mimo, ze orientacja wsch-pln (ostatnie pietro)

btw. czy jest tu moze Admin z grupy na FB- Marcin J.?

seweryn

Postautor: seweryn » 14 wrz 2018, 10:14

No właśnie, czyli jednak to nie tak, że takie zmiany weszły przypadkiem i niespodziewanie. Dziwię się czasem, jak ktoś nie przegląda planów, później jest z tym problem. Inna sprawa, że takie sztuczki na zwiększenie metrażu, to czasem dziwne efekty przynoszą :)

Wróć do „Wielicka Garden Kraków od dewelopera Atal - forum mieszkańców osiedla”