Stelmachów Park Kraków od Mak Dom - opinie i forum o inwestycji

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
megi

Stelmachów Park Kraków od Mak Dom - opinie i forum o inwestycji

Postautor: megi » 10 paź 2018, 11:10

Ostatnio moją uwagę zwróciła inwestycja Stelmachów Park w Krakowie / Bronowicach, a chyba jeszcze nie było jej na forum, więc może ktoś podzieli się czymś więcej, informacjami, jakie ma opinie. Jedno to lokalizacja, niby nie jest stamtąd daleko do centrum miasta, to jednak wydaje mi się, że komunikacyjnie nie jest ram najlepiej, w sensie, nie ma tramwaju (choć jest w planach jego budowa), autobusów też jakoś bardzo dużo nie ma. Może ktoś podzieli się opiniami o tym, jak się mieszka w tej okolicy? A co myślicie o takich budynkach i takim osiedlu chyba będzie ogrodzone, niewielkie budynki, nawet nieźle wyglądają. Tylko mam wrażenie, że tam miasto rozwija się dosyć chaotycznie, mało tam przestrzeni publicznych, niewiele lokali usługowych (nie licząc galerii) i tak dalej. Co myślicie? Kojarzycie też może jakieś realizacje, i macie jakieś info o tym, jakie ma opinie deweloper Mak Dom i podzielicie się tym? Mają już doświadczenie w budowaniu nowych mieszkań? No i jeszcze ceny nowych mieszkań w Bronowicach (bo to chyba jeszcze tak dzielnica), co o takich myślicie, jak tam oferują?

Nowy

Re: Stelmachów Park Kraków od Mak Dom - opinie i forum o inwestycji

Postautor: Nowy » 22 paź 2018, 0:37

Osiedle Stelmachów Park wygląda nieźle, nie są to klasyczne bloki, a nie są to też bliźniaki. Z tego, co widzę, to sporo już mieszkań tam zostało zarezerwowanych, ale ciągle są tam jeszcze nowe lokale do nabycia. Jest może tu ktoś, kto kupuje tam mieszkanie i napisze coś o tym, jakie ma opinie w stosunku do tego projektu deweloperskiego i podzieli się informacjami na ten temat na forum?

Obrazek
Wizualizacje dewelopera Mark Dom

Nie kojarzę też, czy deweloper Mark Dom zbudował też kiedyś coś wcześniej i jakie ma doświadczenie oraz opinie na tym rynku

aniulka16

Postautor: aniulka16 » 09 lis 2018, 10:40

Na pewno budowali w 2012r chyba bloki na smętnej, układy mieszkań fajne, lokalizacja też, ale sama ulica stelmachów jest strasznie wąska,jak tam się tyle wybuduje to sobie nie wyobrażam jazdy po niej

Klient

Postautor: Klient » 27 gru 2018, 12:01

Witam,
Ważną kwestią jest budowa drogi i chodnika. Było w planie miasta na 2018 i budowa w 2019. Zostało to przesunięte na 2020 na początku a teraz już na 2023. Droga jest tam straszna. Wąska i podziurawiona. Deweloper twierdził na spotkaniu ze juz będzie w 2020. Zmiana jest świeża. Proszę zobaczyć pod linkiem:

krakow.naszemiasto.pl/artykul/ta-ulica-wola-o-pomste-do-nieba-a-urzednicy-przesuwaja,4930344,artgal,t,id,tm.html

Pozdrawiam

GF327

Postautor: GF327 » 02 sty 2019, 19:10

Faktycznie, bardzo kiepsko to wygląda. Samochody nie mogą się minąć, brak miejsca dla pieszych. Nie wyobrażam sobie powrotu do mieszkania pieszo na Stelmachów nawet z Galerii Bronowice w jakiś deszczowy dzień w godzinach gdy ludzie wracają z pracy tą nędzną drogą. Lokalizacja tylko w teorii wygląda nie najgorzej. Ceny z przedziału 7-7,5m2 to dla mnie absurd. Rozumiem, kupić mieszkanie i poczekać ten rok-dwa np. na wybudowanie linii tramwajowej przy inwestycji, ale tu zanosi się 4 lata czekania na drogę i być może chodnik (jeśli się w ogóle zmieści).

heikki

Postautor: heikki » 05 sty 2019, 20:36

Też dodam coś od siebie ponieważ rozważałem zakup mieszkania w tej inwestycji.

Wspomniana już ulica Stelmachów to jedna sprawa. Podejrzewam, ze jednak będzie zrobiona jak należy bo praktycznie będzie za chwile mocno zabudowana po jej północnej stronie. Jeśli chodzi o powrót z Galerii to nie polecam iść wzdłuż Stelmachów tylko przejść sobie spokojnie przez osiedle szeregówek przy Kukiela i Kiwerskiego / Pełczyńskiego. Mają tam dwa sprytne skróty miedzy domkami (normalny chodznik, wyłączone z ruchu kołowego).

To co mnie sie osobiście nie podoba w inwestycji to :
- miejsca postojowe podziemne jedynie dla środkowych budynków przewidzianych w II etapie, reszta na placach zewnętrznych i ew. w zdłuż wąskiej uliczki osiedlowej (o tym niżej)
- tylko jedna brama prowadzi na miejsca postojowe (ta bliżej drugiego etapu); brama przy pierwszym etapie można sobie najwyżej podjechać pod budynek wyładować zakupy
- bardzo małe odstępy między budynkami - ok 7 m ale to pewnie odległość miedzy fasadami, a nie od obrysu balkonów; na żywo wyglada tam, że będzie bardzo ciasno
- w mieszkaniach z fajnym układem balkony o powierzchni 2,30-2,70 m2 chyba tylko, żeby wyjść zapalić
- mieszkania z chyba najlepszym widokiem na łąki pozbawione praktycznie przedpokoju / holu na jakaś szafe - wejśćie praktycznie od razu do salonu

Odnośnie uliczek na osiedlu to z tego co się dowiedziałem będzie jak na Smętnej tzn, wspólnota ma zadecydować czy uliczka będzie poszerzona by umozliwić parkowanie pod budynkami dla tych, którzy nie wykupili sobie miejsca postojowego. Tych jest z kolei ok 45 na 89 mieszkań. Szkoda, bo takie osiedle bez samochodów pozostawionych pod budynkami wyglądałoby dużo schludniej.

Na plus na pewno można zaliczyć:
- dość fajny projekt pozbawiony spadzistych dachów, przez co nawet ostatnie piętro ma pełnowymiarowe mieszkania bez tych bezsensowych skosów,
- mieszkania w bud. B9, te skierowane na płn-wsch z ciekawszym widokiem na łąki i tereny rekreacyjne przy inwestycji
- dość przyjemny deptak między budynkami z garażem podziemnym (II etap)

Co do ceny to w takiej cenie wolałbym "7 życzeń" ale jak tam patrzyłem to nie było już nic sensowego. Tam będzie bliżej do planowanej pętli tramwajowej przy Obi.

Jest jeszcze kwestia inwestycji drogowej jaką planował ZIKIT. Pierwsza koncepcja to była jakaś droga klasy zbiorczej w ciągu Łokietka, odbijająca następnie w stronę Jordanowskiej i ślimaka na Azorach przy salonie Skody. Nie wiem jak ta koncepcja ewoluowała bo na proponowanym kiedyś przebiegu drogi stanęła Biedronka przy Łokietka :)

olin

Postautor: olin » 14 sty 2019, 8:57

Witam,

Czy ktoś z Państwa kupił w tej inwestycji mieszkanie? Jak Państwa doświadczenie z deweloperem? Czy były jakieś problemy podczas podpisywania umów, i co najważniejsze po? Na innych forach dotyczących inwestycji w innych miastach można znaleźć niepokojące informacje, że po podpisaniu umów zmienia się stosunek dewelopera do kupujących (na niekorzyść). Ktoś, coś?

dominika_dominika

Postautor: dominika_dominika » 19 lut 2019, 12:48

Ja podpisałam już umowę rezerwacyjną na mieszkanie! Czy jest tu ktoś kto kupił tam mieszkanko??? 8-)

A.lily

Postautor: A.lily » 09 mar 2019, 22:30

dominika_dominika pisze:Ja podpisałam już umowę rezerwacyjną na mieszkanie! Czy jest tu ktoś kto kupił tam mieszkanko??? 8-)

Ja kupiłam ;) na razie współpraca z deweloperem układa się całkiem nieźle, na jesień podobno można będzie wejść na teren inwestycji zobaczyć mieszkanie :)

Kamila_87

Postautor: Kamila_87 » 15 mar 2019, 12:38

Nie wyobrażam sobie kupować mieszkania w inwestycji, której budowa rozłożona jest na kilka etapów.... plac budowy za oknem przez kilka lat.... :| Ponad to, każdy kto tam był wie jak wygląda ul. Stelmachów....

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”