Domy Osiedle Sąsiedzkie Kraków / Węgrzce - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
doggy9

Domy Osiedle Sąsiedzkie Kraków / Węgrzce - opinie na forum

Postautor: doggy9 » 31 paź 2018, 23:22

Nowa inwestycja domków jednorodzinnych w Węgrzcach na północy Krakowa. 13 domów wolnostojących ma powstać przy ulicy B1, zaledwie 200m od granicy Krakowa, którą wyznaczają tory kolejowe. Najbliższa stacja SKA2 znajduje się 900m od osiedla (Kraków Batowice). Od północy, będzie znajdowała się północna obwodnica Krakowa w odległości ok 500m.
Deweloper, który buduję sporo nowych domów w gminie Zielonki, planuje 3 typy domów: 105m, 115m oraz 120m. Dom ma być wyposażony w pompę ciepła i rekuperator, całkowicie pozbywając się gazu. Ogródki przydomowe liczą od 2,5 do 6 arów.

Inwestycja jest warta uwagi dla osób, które poszukują domów położonych niedaleko granicy Krakowa. Aczkolwiek należy pamiętać, że największym minusem tej lokalizacji jest bliskość torów kolejowych i brak wiaduktów z prawdziwego zdarzenia.
Co wy myślicie o tej inwestycji? Sam poszukuję takich domów i lokalizacji.
Osiedle sąsiedzkie, Węgrzce B1.

Obrazek

ragar

Re: Domy Osiedle Sąsiedzkie Kraków / Węgrzce - opinie na forum

Postautor: ragar » 01 lis 2018, 22:11

doggy9 pisze:Nowa inwestycja domków jednorodzinnych w Węgrzcach na północy Krakowa.

jest deweloperem, inwestorem tego projektu deweloperskiego, dom wygląda na wizualizacji całkiem nieźle, ale firma, która go buduje, ma w tym jakieś doświadczenie? Jeżeli chodzi o wielkość działek, to widzę, że są spore różnice, jeżeli 6 arów, to chyba można mieć całkiem spory ogródek, 2,5 ara, to jednak niewiele. Patrząc na położenie tego osiedla, jak będzie w przyszłości przebiegała północna obwodnica Krakowa, bo jeżeli będzie w rozsądnej odległości, to może być jego wielką zaletą, a jeżeli zbyt blisko, to jednak może być uciążliwa. Wtedy też powinno odkorkować się bardziej w tej okolicy, na wjeździe z niej do Krakowa. Jak sprawdzałeś, to czy Osiedle Sąsiedzkie jest faktycznie w takiej odległości od stacji SKA, byłeś się przejść na nogach, czy to odległość w linii prostej na mapie?

No i jaka jest cena domów pod Krakowem, o których pisałeś, ile trzeba zapłacić za jeden / za metr kwadratowy, bardzo to drogie? Dobre jest to, że faktycznie jest to blisko miasta, a nawet pewnie za jakiś czas miasto się tam rozleje. Minusem jest jak dla mnie to, że jest to dosyć mocno zakorkowana okolica (ul. Piasta Kołodzieja, choć nie wiem jak wjazd od Powstańców).

doggy9

Postautor: doggy9 » 01 lis 2018, 22:55

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "osiedle sąsiedzkie, węgrzce" i wszystko będzie jasne. Deweloper już dużo domów zbudował w gminie Zielonki, co można zobaczyć na stronie. Tylko jeden dom ma duża działkę (6 arów) ale już jest sprzedany. Mi odpowiada wielkość 3 arów bo wiem że będę w stanie ją ogarnąć.
Odległość od stacji SKA sprawdziłem na mapie ale byłem też na miejscu. Jeśli chodzi o obwodnicę S52, to odległość wynosi 400m, przynajmniej tak mi wychodzi z projektów jakie przeglądałem na internecie. A więc obwodnica to plus.
Korki są z każdej strony Krakowa ale mam na nadzieję na realizacje inwestycji, które na razie są w planie jak większość w północnej części Krakowa. Mam tu na myśli m.in. Obwodnica, budowa estakady na torami w okolicach ulicy Strzelców wraz z nowym przystankiem SKA Prądnik czerwony, nowy wiadukt, przystanek SKA i parking P&R w okolicach osiedla Piastów. Życie nauczyło mnie że domu czy mieszkania należy szukać tam gdzie planowane są jakieś inwestycje.
Co do ceny, Hmm. Chciałem kupić mieszkanie bliżej centrum Krakowa ale ceny są mocno przesadzone. Dla porównania: Osiedle Dąbska street niedaleko Tauronu w cenie za m2 9500. Dom w Węgrzcach 4500m2. To ponad 2 razy mniej.

agapi85

Postautor: agapi85 » 05 lis 2018, 9:59

Witam, podpinam się pod temat. :) W końcu jest to projekt, który mi odpowiada w całości i nie ma elewacji typowej dla ośrodka zdrowia czy remizy. Pytanie tylko jak z lokalizacją i dojazdami do Krakowa. Mam kolegę, który mieszka w Bibicach i jeździ przez Węgrzce, on twierdzi, że to jest tragedia. :/ Ja mieszka niedaleko Opolskiej i mam tam zaledwie 6 km, więc np. w sobotę jechałam tam 10 min., ale co się tam dzieje w zwykły dzień z rana?

pawlo13

Osiedle Sąsiedzkie - Dom Węgrzce

Postautor: pawlo13 » 27 lut 2019, 22:01

Witam
Znalazłem dom praktycznie w granicach Krakowa chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tej inwestycji?

Dom o pow. całkowitej 120,83 m2, pow. użytkowa 116,48 m2 usytuowany na działce o pow. 3,08 ara.

Dom zbudowany według indywidualnego projektu.

Rozkład pomieszczeń:
Parter: przedsionek (2,04m2), łazienka (2,69m2), pomieszczenie techniczne (8,53m2), korytarz (4,60 m2), kuchnia (5,61m2), salon z jadalnią (29,77m2), gabinet (6,13m2).
Piętro: pokój (9,47m2), sypialnia (13,78m2), łazienka (6,56 m2), pokój (9,32m2), sypialnia (11,74m2), korytarz (8,40m2).
Możliwość innego rozstawu pomieszczeń na wczesnym etapie budowy.

Dom sprzedawany w stanie deweloperskim obejmującym:
okna PCV firmy Oknoplast 3 szybowe otwieralno-uchylne,
okna dachowe drewniane,
drzwi wejściowe antywłamaniowe,
tynki wewnętrzne gipsowe oraz cementowo-wapienne w łazienkach,
parapety zewnętrzne,
ogrzewanie: pompa ciepła powietrzna firmy Nibe (centrala zewnętrzna oraz wewnętrzna) + ogrzewanie podłogowe w całym budynku,
wentylacja mechaniczna – rekuperacja firmy Nibe,
instalacja: wod-kan, elektryczna, C.O, alarmowa, TV-SAT, internetowa,
wiata garażowa,
balustrady balkonowe - stal nierdzewna,
ogrodzenie działki,
podjazdy oraz podejścia i taras wybrukowane kostką brukową.
Dom wybudowany w technologii tradycyjnej: ławy fundamentowe żelbetowe, ściany zewnętrzne pustak ceramiczny Porotherm DRYFIX 25 cm, ocieplenie zewnętrzne styropianem 20 cm + tynk, dach pokryty dachówką ceramiczną płaską, grafitową Orea 9, ocieplenie stropu poddasza 30 cm wełna mineralna + ocieplenia dachu 20 cm wełna mineralna.

Media: kanalizacja miejska, woda, prąd.

Dojazd drogą gminną asfaltową a następnie prywatną utwardzoną. Posesja ogrodzona, a teren zagospodarowany. Atrakcyjna lokalizacja. Osiedle Sąsiedzkie zlokalizowane w atrakcyjnej lokalizacji w Węgrzcach, w bardzo bliskiej odległości od granicy Krakowa. Bardzo dobra komunikacja MPK z Krakowem, przystanek MPK (150m), sklep (250m), przystanek PKP Batowice (900m), szkoła (2500m).

Termin oddania budynku planowany na IV kwartał 2019 r.

Na życzenie klienta możliwe wykończenie domów pod klucz!

Cena 525.000 zł brutto.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

kasik

Re: Osiedle Sąsiedzkie - Dom Węgrzce

Postautor: kasik » 28 lut 2019, 6:45

Zdecydowanie za blisko przyszłej obwodnicy, szkoda bo projekty bardzo interesujące.

pawlo13

Postautor: pawlo13 » 28 lut 2019, 6:55

500m od obwodnicy to sporo, według mnie nie będzie to przeszkadzać.

kasik

Postautor: kasik » 28 lut 2019, 7:08

pawlo13 pisze:500m od obwodnicy to sporo, według mnie nie będzie to przeszkadzać.

Wg mnie wcale nie sporo.
Spędziłam mnóstwo czasu na jeżdżeniu po Krakowie i słuchaniu obwodnicy i wierz mi 500m to jest bardzo mało.
W Skotnikach np słychać autostradę bardzo intensywnie z odległości 1300m , podobnie na Woli w okolicach ul.Głogowiec a w Swoszowicach w okolicy ul Osterwy słychać węzeł oddalony ponad 3km.
Przy wietrze od strony autostrady słychać dużo bardziej.
500m jest np przy park and ride w Bieżanowie przy ul Rakuś hałas momentami nie do wytrzymania.

pawlo13

Postautor: pawlo13 » 28 lut 2019, 7:55

Tylko czy w okolicach Krakowa znajdziesz coś lepszego, żeby nie było daleko do centrum a zarazem byla cisza i spokój w kwocie zbliżonej do tego domku i podobnego metrażu?

kasik

Postautor: kasik » 28 lut 2019, 8:06

pawlo13 pisze:Tylko czy w okolicach Krakowa znajdziesz coś lepszego, żeby nie było daleko do centrum a zarazem byla cisza i spokój w kwocie zbliżonej do tego domku i podobnego metrażu?

No właśnie w tym problem.
Wiadomo ze w cenie takiego domku możesz mieć co najwyżej z 80m mieszkania w Krakowie bez miejsca postojowego itd.
Jednak kupując dom ja przynajmniej oczekuję względnego spokoju a hałas od autostrady jest dla mnie najgorszym z możliwych gdyż nigdy nie zamiera.
Pewnie też dlatego od 3 lat szukam czegoś i znaleźć nie mogę ;)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”