Forum i opinie o Vermelo Kraków od Mota Engil (mieszkania przy 29 Listopada)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
neo

Forum i opinie o Vermelo Kraków od Mota Engil (mieszkania przy 29 Listopada)

Postautor: neo » 09 maja 2016, 10:02

Ostatnio okazało się, że spory projekt w ramach którego powstają nowe mieszkania w Krakowie powstaje w sąsiedztwie Al. 29 Listopada, blisko Cmentarza Rakowickiego. Jest to inwestycja Vermelo Kraków opinie już są o niej różne, bowiem mieszkańcom np. ul. Wileńskiej nie podoba się jej budowa. A za cały projekt odpowiada deweloper Mota Engil, którego realizacje były już na forum opisane i jest ich w naszym mieście całkiem sporo, ale o tym pewnie więcej jeszcze później :) Warto już teraz wspomnieć o tym, że to kolejny projekt mieszkaniowy w Grodzie Kraka, który powstaje w sąsiedztwie linii kolejowej - sporo teraz takich miejsc się zabudowuje, można wspomnieć choćby o Mogilska Tower Kraków, a także dużej ilości budynków powstających w okolicach ulicy Poznańskiej. Widać, że w miarę zabudowywania atrakcyjnych terenów bliskich od centrum miasta, deweloperzy coraz łaskawiej patrzą na te przy torach, a jeszcze do niedawna nie cieszyły się one specjalną popularnością. Tak pewnie było także w przypadku Vermelo w Krakowie :idea:

Obrazek
Obrazek

Weronka

Re: Forum i opinie o Vermelo Kraków od Mota Engil (mieszkania przy 29 Listopada)

Postautor: Weronka » 30 maja 2016, 10:18

A jest tu może już ktoś, kto kupił nowe mieszkanie w inwestycji Varmelo w Krakowie :?: Bo chętnie dowiedziałabym się o tym nieco więcej ;) Mnie podoba się ta lokalizacja, jednak też boję się, czy ruchliwa ulica 29 Listopada nie będzie za bardzo dawała się we znaki przyszłym mieszkańcom tych nieruchomości. Dajcie znać na forum, jakie macie o tym opinie, bo może faktycznie będzie kilka części tych budynków, w których będzie cicho i spokojnie... No i jeśli ktoś wie, jakie ma deweloper Mota Engil opinie, to też mile widziane na forum w odpowiednim dziale, bo chyba już niemało w Krakowie zbudowali, więc pewnie znajdą się tu ludzie, którzy kupili już od nich mieszkania. Napiszcie jakie widzicie plusy i minusy inwestycji Varmelo.

Swoją drogą orientujecie się jaki mają system płatności za mieszkania :?: Jak oni mają zamiar się za nie rozliczać z nabywcami, będzie jakiś rachunek powierniczy, jeśli tak, to otwarty czy zamknięty :?: Ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia może i tu opisze.

fredo

Re: Forum i opinie o Vermelo Kraków od Mota Engil (mieszkania przy 29 Listopada)

Postautor: fredo » 25 wrz 2016, 22:27

Byłem się ostatnio przejść po 29 Listopada w tej okolicy i udało mi się zrobić zdjęcia tego, jak powstaje inwestycja Vermelo Kraków za którą odpowiada deweloper Mota Engil, więc wrzucam na forum to, co mam :) Sporo już tego zrobili, nawet się nie spodziewałem, że tyle jest, bo jak byłem ostatnio, to jeszcze była dziura w ziemi.

Obrazek

Zastanawiam się ile jeszcze ile takich budynków tam powstanie i jak blisko al. 29 Listopada będzie najbliższy, bo taki będzie graniczył z bardzo ruchliwą ulicą z jednej strony, a z drugiej z linią kolejową, którą pewnie też od czasu do czasu coś będzie jeździło (zwłaszcza puste pociągi towarowe potrafią być głośne). Jakie macie opinie na ten temat, myślicie, że w przyszłości będzie tam głośno? W zasadzie ta ulica tam, to chyba nigdy nie śpi.

Obrazek

Jest tu ktoś, kto już kupił tam mieszkanie od Mota Engil i może się podzielić swoimi opiniami na ten temat :?: Generalnie z tego co widzę, to technologia budowy jest tu raczej standardowa, głównie ściany ze zbrojonego betonu, czyli to co w zasadzie wszędzie w Krakowie. Jako że ceny zaczynają się od 6 500 zł/m2, to zastanawiam się czy to na pewno dobry interes. Choć trzeba przyznać, że jest stamtąd blisko do centrum Krakowa i to chyba największy plus tej inwestycji, że jednak nowe budownictwo, a blisko do Rynku :)

mantel1

Postautor: mantel1 » 01 lis 2016, 18:30

Wie ktoś może co w przyszłości jest planowane w miejscu obecnych budynków magazynowwych - międzu inwestycją, a Prandoty?

iwan

Postautor: iwan » 02 lis 2016, 9:14

Cześć, rozumiem, że chodzi o te baraki, magazyny, plac nauki jazdy i coś tam jeszcze, które są pomiędzy inwestycją Varmelo, a Cmentarzem Rakowickim, tak :?: Mnie deweloper Mota Engil nie był w stanie nic powiedzieć o tym... Patrzyłeś już do miejskiego systemu informacji przestrzennej czy tam czegoś nie ma :?: Ale mnie się wydaje, że jak na razie nie ma jakiegoś konkretnego planu odnośnie tych działek, choć też nie ma się co łudzić, że niskie baraki będą tam zawsze, bo to zbyt atrakcyjny teren i prędzej czy później ktoś będzie chciał wycisnąć z niego więcej :) No chyba, że jest tam jakaś strefa ochronna wokół Cmentarza Rakowickiego i to jakoś tam blokowałoby ewentualne wyższe budowy na tych działkach, ale nie wiem, w każdym razie warto się zorientować co do tego dokładniej. Do mnie żadne opinie na ten temat nie dotarły niestety.

A kupiłeś może nowe mieszkanie w Varmelo Kraków i jak wrażenia ze współpracą z Mota Engil :?: Ja ciągle zastanawiam się jak tam będzie z tą linią kolejową i bliskością Alei 29 Listopada, które przecież mają być jeszcze rozbudowywane i to lada chwila, bo na to przetargi już ruszyły albo nawet rozstrzygnięte.

mantel1

Postautor: mantel1 » 02 lis 2016, 20:16

Z tego co znalazłem w sieci po numerach działek to cały teren tych baraków należy do developera z Warszawy. Znalazłem również tą wizualizację hotelu: asa-studiozet.pl/pl/projects/hotel-prandoty

A co do zakupu to owszem planuję tam mieszkanie pod wynajem :D

iwan

Postautor: iwan » 03 lis 2016, 0:04

No to faktycznie, jeśli jest już taki właściciel działek i nawet wizualizacje, to raczej wiadomo co powstanie w sąsiedztwie inwestycji Varmelo od Mota Engil - nie jest źle, tak moim zdaniem, choć hotel przy cmentarzu, to trochę tak dziwnie :) Poza tym wygląda na to, że miałoby to mieć 6 piętr wysokości, więc całości nowych budynków raczej nie zasłoni.

A jeśli chodzi o to, gdzie kupić mieszkanie na wynajem w Krakowie, to faktycznie Varmelo przy 29 Listopada wydaje się tu całkiem niezłym wyborem. Ciekawe czy dużo osób wpadło na taki pomysł, jak Ty i ile takich wynajmowanych mieszkań tam będzie. Zastanawiam się dlatego, że jeśli nie ma wielu stałych mieszkańców - właścicieli, to opinie chodzą takie, że różnie bywa, jeśli gdzieś mieszka na przykład za dużo studentów ;)

mantel1

Postautor: mantel1 » 04 lis 2016, 16:24

Link do krótkiego info o przymiarkach właściciela sąsiednich działek: bip.krakow.pl/?news_id=56486
Choć patrząc na datę sprzed 3 lat to mogło się sporo zmienić.

holygodess

Postautor: holygodess » 10 lis 2016, 16:29

mantel1 pisze:Z tego co znalazłem w sieci po numerach działek to cały teren tych baraków należy do developera z Warszawy. Znalazłem również tą wizualizację hotelu: asa-studiozet.pl/pl/projects/hotel-prandoty

A co do zakupu to owszem planuję tam mieszkanie pod wynajem :D

Kupiłeś już mieszkanie ?
Jak wyglądają negocjacje z deweloperem?

mantel1

Postautor: mantel1 » 10 lis 2016, 22:12

Niestety kiepsko bo wiedzą, że przy tej lokalizacji i tych cenach nie musza nic schodzić w dół. No może przy dużych mieszkaniach jest trochę łatwiej.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”