Inwestycja Zmujdzka 23 Kraków - deweloper Acatom - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Sebastian1312

Inwestycja Zmujdzka 23 Kraków - deweloper Acatom - opinie na forum

Postautor: Sebastian1312 » 10 lut 2019, 8:44

Zakładam wątek, bo nie znalazłem wpisu na ten temat.

zmujdzka.pl

Nowa inwestycja Acatom, budowana by ul. Zmujdzkiej 23. Generalnie mały blok, łącznie 33 mieszkania, z miejscami postojowymi. Zarezerowowałem tam mieszkanie (ceny 7.990 - więc całkiem wysoko). Miejsca parkingowe 19k, brak komórek dla małych mieszkań.

Wybrałem się wczoraj na inwestycję i zrezygnuję chyba z rezerwacji, poniżej moje obserwacje:

- Mury już stoją
- Blok jest BARDZO blisko ul. Zmujdzkiej, ścianę od ulicy dzieli może 5 metrów. Mimo, że ulica niewielka, ruch duży i szum od samochodów głośny. Co do korków to wszyscy wiedzą jak to wygląda
- W odległości ulicy i 2x miejsc parkingowych od inwestycji przebiegają tory kolejowe Kraków - Warszawa. Bardzo blisko. Pociągi częste i niestety, słychać je. Co prawda mieszkania są zlokalizowane od drugiej strony (nie od torów), ale i tak może być ciężko.
- Jest tam głośno. Szum od Zmujdzkiej, pociągi oraz szum od Opolskiej. Na pewno nie będzie to cicha okolica.
- Wyjazd rano na Żmujdzką to podobno koszmar - korek na kilometry w każdą stronę.

Dodatkowo zasięgnąłem języka u sąsiadów inwestycji i to co usłyszałem jest niepokojące.
- Po pierwsze gość w kilku budynkach dalej od torów powiedział, że kiedy przejeżdża towarowy, czuć jak trzęsie się podłoga. Nie jestem ekspertem, ale jaki to może mieć wpływ na budynek / mury (pomijając to, że mieszkania będą rezonować)
- Po drugie, co trochę przeraża z pkt powyżej - moi rozmówcy zauważyli, że blok budowany jest w bardzo szybkim tempie, bez osuszania, sezonowania, a budowa trwała w zimie - kiedy było bardzo wilgotno.

Wnioski zostawiam każdemu do swojej oceny : )

yyeeoo

Re: Inwestycja Zmujdzka 23 Kraków - deweloper Acatom - opinie na forum

Postautor: yyeeoo » 10 lut 2019, 10:51

Miejsce jak dla mnie kompletnie odpada, ale to kwestia indywidualna już.
Dla ciekawskich, na zdjęciu po prawej widoczne tory : D -https://www.zmujdzka.pl/galeria/ogrodzenie-terenu-budowy

Faktycznie ciekawe są te terminy budowy i tempo.
Chcą się uwinąć z tą budową bardzo szybko - wrzesień 2018 dopiero ogrodzenie budowy - listopad 2019 koniec

A ludzie za 8 koła to kupuja, hit podobny do Snycerskiej za 10 : lol :
Ostatnio zmieniony 10 lut 2019, 11:00 przez yyeeoo, łącznie zmieniany 2 razy.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 10 lut 2019, 10:55

Sebastian1312 pisze:Zakładam wątek, bo nie znalazłem wpisu na ten temat.

zmujdzka.pl

Nowa inwestycja Acatom, budowana by ul. Zmujdzkiej 23. Generalnie mały blok, łącznie 33 mieszkania, z miejscami postojowymi. Zarezerowowałem tam mieszkanie (ceny 7.990 - więc całkiem wysoko). Miejsca parkingowe 19k, brak komórek dla małych mieszkań.

Wybrałem się wczoraj na inwestycję i zrezygnuję chyba z rezerwacji, poniżej moje obserwacje:

Ale podyskutować można? : )
Tak- 7900zł w takim miejscu to jest nieporozumienie. Prywatnie co o tym sądzę- pisałem nie raz. Deweloper cenowo pozwala sobie na tyle, na ile pozwala mu głupota kupujących. Oczywiście nic osobistego- rezygnujesz, poddałeś się refleksji, więc to akurat świadczy o Tobie świetnie.
Bo "kameralnie"? Co dają 3 piętra zamiast 7-miu?
Jak już muszą być tory kolejowe, korki, hałas i brak tramwaju to 10000x bardziej wolałbym Vermelo albo 29 Aleję od Bumy.

Dobrze zrobisz, jeśli zrezygnujesz.

Żmujdzka to Żmujdzka. Żadnych sensownych zalet. Komunikacja jest koszmarna, zwłaszcza dziś [w porównaniu do tego, co było 10-15 lat temu].
Ta lokalizacja być może ma uzasadnienie dla tych, co pracują w biznes parkach nieopodal, ale na tym koniec.

Sebastian1312

Postautor: Sebastian1312 » 10 lut 2019, 13:05

mac_kow pisze: Ta lokalizacja być może ma uzasadnienie dla tych, co pracują w biznes parkach nieopodal, ale na tym koniec.

To był główny powód mojego zainteresowania jako na inwestycję. Ale co innego oglądać wizualizację, co innego zobaczyć na własne oczy. Plus mam mega duże obawy, że za 2-3 lata ten budynek zacznie się sypać, będąc wystawionym na drgania non-stop.

W zasadzie jestem zdumiony, że daje się pozwolenia budowlane w takich lokalizacjach.

slawek

Postautor: slawek » 11 lut 2019, 0:51

No właśnie o ile to miejsce nie jest jakoś bardzo oddalone od centrum, to jednak też zastanawiam się jak tam będzie z pociągami kiedyś, a wszystko wskazuje na to, że ich liczba będzie z czasem raczej rosła, niż spadała. Trochę to wygląda, jak stacja kolejowa, brakuje tylko peronów.

Obrazek
Wizualizacje ze strony dewelopera Acatom

No i ceny nowych mieszkań w inwestycji Zmujdzka Kraków od Acatom, też nie należą do najniższych. Sporo mieszkań powyżej 8 000 zł za metr kwadratowy, choć jest też sporo od 6 800, a nawet 6 600 zł/m2. Jeżeli chodzi o te dolne przedziały, to jeszcze nie jest źle, ale już powyżej 8 tys. za tą lokalizację dawać, to jednak wydaje się całkiem sporo, przynajmniej takie są moje opinie. Plusem jest też to, że nie ma tam stanąć jakoś dużo tych mieszkań, bo wszystkich zaplanowali 32, więc raczej kameralnie i nie będzie to wielka wspólnota mieszkaniowa.

A sama lokalizacja pewnie coś zyska, jeżeli przebudują al. 29 Listopada i powstanie północna obwodnica Krakowa, powinno być się łatwiej dostać do centrum wtedy i z centrum w tą okolicę też.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 11 lut 2019, 6:31

Ciekawy jestem ponadto jak szanowni mieszkancy Zmujdzkiej i budowanego tam ''przecudnego'' osiedla Zabiniec beda codziennie rano wydostawac sie na 29 listopada? Czy beda tam kursowaly linie lotnicze? ;)

gijoe

Postautor: gijoe » 11 lut 2019, 21:15

Krakus44 pisze:Ciekawy jestem ponadto jak szanowni mieszkancy Zmujdzkiej i budowanego tam ''przecudnego'' osiedla Zabiniec beda codziennie rano wydostawac sie na 29 listopada? Czy beda tam kursowaly linie lotnicze? ;)

Pociągiem :)

yyeeoo

Postautor: yyeeoo » 11 lut 2019, 21:35

Krakus44 pisze:Ciekawy jestem ponadto jak szanowni mieszkancy Zmujdzkiej i budowanego tam ''przecudnego'' osiedla Zabiniec beda codziennie rano wydostawac sie na 29 listopada? Czy beda tam kursowaly linie lotnicze? ;)

Zrobią im tyrolkę do 29 listopada :D

A poważnie - to miejsce chyba tylko dla studentów, którzy bazują jedynie na MPK.

Użytkownik1

Postautor: Użytkownik1 » 12 lut 2019, 18:20

Przechodzę codziennie koło tej inwestycji i mam mieszane uczucia. Też rozglądam się za kupnem mieszkania na północy Krakowa, ale ta okolica jakoś nie przekonuje do zamieszkania na dlugi okres. Jeżeli ktoś był, to widział, że tuż nad głową przejeżdżają pociągi, obok płynie śmierdząca rzeczka (oby ją kiedyś wyczyścili). Poza tym nie wiem jak z tymi drzewami co rosną dookoła. Roślinność to oczywiście duży plus, ale to nie jest żaden park, tylko drzewa rosnące na dziko koło tej nieudolnej rzeczki. Można również tam się przejść i zobaczyć jak wyjeżdżają samochody z tych domów obok na ul. Żmujdzką :) Jak dla mnie ceny są bardzo wysokie na taką inwestycję. Przy obecnym poziomie cen widzę więcej minusów. Jakby zaniżyli cenę o 1000 zł/m2 to może rzeczka już by się wydawała pięknym źródełkiem :mrgreen: ALE kupić mieszkanie pod wynajem dla studentów lub osób, które pracują w biurowcach obok, to miła sprawa. Zwrot w 200%

Sabinaw89

Postautor: Sabinaw89 » 11 wrz 2020, 15:15

dzien dobry,
jak układala się Państwu współpraca z developerem?
niestety nie ma zbyt dużo opini w Internecie. Czy było dużo poprawek przy oddawaniu mieszkan? czy były jakieś problemy?
pozdrawiam

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”