Arkadia Grębałowska Kraków - dom w Nowej Hucie - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Kicky

Arkadia Grębałowska Kraków - dom w Nowej Hucie - opinie / forum

Postautor: Kicky » 19 lut 2019, 16:47

Witam,
Znalazłem inwestycję w Nowej Hucie o dumnej nazwie Arkadia Grębałowska. Sprawdziłem ich www i pomyślałem podjechałem tam i oglądnąłem temat. Mam parę spostrzeżeń dotyczących tych domków i pewne niejasności, dlatego spróbuję podsumować ,a jak ktoś ma sugestię, dodatkowe informację lub doświadczenia proszę piszcie, bo bardzo poważnie myślę o zakupie.

1. Domy ogrzewane są pompą ciepła -wszędzie pisze, że rozwiązanie super ekonomiczne i tanie w eksploatacji itd. dodatkowo pozbywające się gazu,a więc strachu przed czadem czy nieszczelnością, ale chciałem spytać czy ktoś ma z tym tematem szersze doświadczenie. Deweloper niby gwarantuje cenę za sezon grzewczy, która wynosi ponad połowę taniej od tego co płacą moi rodzice płacą za gaz w domu 120m2.
2. Rekuperacja - fajna sprawa, znów odwołam się do domu rodziców. Po montażu centrali rozwiązał się u nas problem wilgoci i powietrze w domu stało się dużo "lżejsze". Moja córeczka zaczęła lepiej oddychać.
3. Klimatyzacja we wszystkich pokojach - potęga !!!
4. Ogródek - nieco mały. Wystarczy na grilla i poranną kawę ;), ale co ja będę kosić przez całą sobotę i gdzie dzieciaki w piłkę pograją :lol: :lol: :lol:
5. Podoba mi się rozwianie administracji: brama,furtka odśnieżanie, zamiatanie,śmieci, oświetlenie chodnika i parkingu obsługuje zarządca wspólnoty - duży plus za to. Na większości tego typu tematów ,które oglądałęm deweloperzy zapominają o liczniku administracyjnym, albo olewają sprawę, a ja uważam, że co zamknięty teren to jednak zamknięty teren.
6. Duże okna, zapewniające światło + wielkie przesówne okno w salonie. Martwi mnie mycie tego wysokiego oświetlającego klatkę, ale z drugiej strony od zewnątrz robi niezłe wrażenie 8-)
7. Lokalizacja - domki są oddalone nieco od głównej drogi co zapewnia ciszę i dzieci na ulicę też nie wybiegną, a i ruch jest tam mniejszy. Do pętli jakieś 12 minut na nogach- sprawdzałem ;) 5 minut szedłem do placu zabaw z boiskiem ,więc jest co robić z dziećmi. Mówili jeszcze o kortach tenisowych i orliku, ale nie znalazłem, gdzieś chyba źle skręciłem. Nie sprawdzałem jeszcze jak z miejscami w przedszkolu, ale przedszkole jest. W internetach znalazłem nawet trzy :D Taka Wola Justowska -Nowej Huty :lol: :lol: :lol: , chociaż drogi mogłyby być nieco szersze.

Chciałem się dowiedzieć czy jest ktoś zainteresowany tą inwestycją, najlepiej tym prawie gotowym bliźniakiem - obojętne ,którym segmentem.

Pan pokazujący inwestycję powiedział, że cenę można negocjować, więc może za dwa byłoby korzystniej.

Kicky

Re: Arkadia Grębałowska Kraków - dom w Nowej Hucie - opinie / forum

Postautor: Kicky » 19 lut 2019, 17:08

Popisałem się jeszcze dużą niekompetencją bo zapomniałem poruszyć trzech ważnych tematów:
1. Brakuje garażu : evil: , w zamian otrzymujemy dwa miejsca postojowe i komórkę pod schodami. Brakuje miejsca na klucze i śróbokręty
2. Rozkład pomieszczeń - parter:wiatrołap, kuchnia z salonem i małą toaletą, piętro dwa pokoje dla moich dzieci i łazienka, oraz wysokie poddasze: sypialnia, garderoba i uwaga WŁASNA ŁAZIENKA - koniec z poranną nerwicą z powodu ufajdanej pastą umywalką. Trzeba natomiast się nachodzić, naszczęście rano jest z górki, a wieczorem się dotacham do sypialni. Ja uważam, że duży plus bo zapewnia to zarówno nam, jak i dzieciom odrobinę prywatności, jeśli można w ogóle o takiej mówić przy dzieciakach.
3. Widok - za to minus. Tylko z sypialni widać krajobraz jak nie patrzy się w stornę pobliskiego garażu/warsztatu samochodowego.

Teraz chyba zdałem pełną relację. Czekam na info jak ktoś pisałby się na wspólne negocjacje z deweloperem.

AndrzejR

Postautor: AndrzejR » 20 lut 2019, 13:23

Dzień dobry,
Nie wie Pan może czy jest możliwość wykonania zadaszenia na samochód obok domu? Z zdjęć umieszczonych na stronie www wygląda na to ,że jest to możliwe do wykonania przy zewnętrznych lokalach. Interesuje mnie jeszcze jak oddane jest poddasze? Tam się pojawi jakieś ocieplenie i płyta osb lub g-k czy kupujący ma to wykańczać? Mówili coś o tym?

kasik

Postautor: kasik » 21 lut 2019, 18:45

Na minus mała strefa dzienna jak na dom i bliskość Kombinatu który jednak słychać.
Stosunkowo nieduża odległość od Kocmyrzowskiej która z czasem ma być 4ro pasmowa.
Niby maja być ekrany, ale ciężko przewidzieć jak wygłuszą hałas.
Wydaje mi się że może być również słychać węzeł Grębałów, który będzie ogromny.

Co do pompy ciepła mam znajomych którzy ja maja i twierdzą że buczy i im akurat przeszkadza bo maja ja gdzieś w okolicach sypialni.

kwk

Postautor: kwk » 21 lut 2019, 22:40

Mnie najbardziej martwiłaby wizja ciągłego latania po schodach ;) Zwłaszcza, że pewnie sypialnia główna na samej górze (co chyba może być średnio trafionym pomysłem wg mnie. Z kuchni widok na samochody, a sam budynek jak brzmi opis na stronie znajduje się na osiedlu domków jednorodzinnych. Brak przestrzeni wspólnej poza parkingiem, a ogródki małe (edit: nie widziałem zdjęć budowy - mikroogródki). Chyba daleko do pociągu, który mógłby być szybkim sposobem na dostanie się do centrum. Mi osobiście nie podoba się ta wnęka parteru ;)

Ale żeby nie było - okno w łazience na plus, pokoje kwadratowe, mało inwazyjne skosy, sensownie rozmieszczone klatki wewnętrzne (akustyka) przynajmniej w niektórych sąsiednich mieszkaniach)

Andy123

Postautor: Andy123 » 21 lut 2019, 23:15

Generalnie pojechałam z zaciekawieniem ale Po oględzinach absolutnie nie polecam!!

1. Bardzo bliskie sąsiedztwo warsztatu samochodowego a z drugiej strony magazynu, składu jakiś rur, kanałów wentylacyjnych??? Nie wyobrażam sobie mieszkania obok którego ktoś sie tłucze.

2. Mikroskopijne podwórko, bardzo bliskie sąsiedztwo domu. Jeszcze maja zmieścić się tam samochody :shock:

3. W samym domu wychodzenie po schodach na gore przyprawilo o zawrót głowy, totalna abstrakcja - parter i dwa piętra.

4. Obiecanki z pompami ciepła i klimatyzacja traktuje z przymrużeniem oka, po co to skoro i tak niedaleko jest huta a montując taka ilość urządzeń to potem będzie miało się co psuć.

5. Nie znam tego terenu ale podczas wizyty strasznie śmierdzi takim jakby przemysłem, czy to z huty? To jest normalne??

6. Kawał drogi do pętli tramwajowej, niby miasto a jednak słaba komunikacja.

Master

Postautor: Master » 22 lut 2019, 0:33

Nie wygląda to tak źle na wizualizacjach, ale faktycznie widać tu mało otoczenia inwestycji Arkadia Grębałowska w Krakowie / Nowej Hucie. Czy ten biały kształt, to właśnie ten budynek warsztatu?

Obrazek
Wizualizacje ze strony dewelopera

No i przydałby się jeszcze jakiś garaż i balkon lub taras przy domu, ogródki chyba jednak nie są bardzo duże. Szkoda, że parking dla samochodów zaplanowano w taki sposób przed budynkami. Poza tym domki niezłe, takie, jak się dzisiaj buduje.

A swoją drogą, to jaki deweloper to buduje, wiem, że to pewnie jakaś niewielka firma, ale czy ma już w tego rodzaju projektach, jakieś doświadczenie? Ktoś się może orientował w tym?

Kate

Postautor: Kate » 22 lut 2019, 8:05

Nie to dom, warsztat jest jeszcze dalej za nim. Obok jest działalność biurowa z garażami. Byłam wczoraj po 17 przejechać i obadać temat to nikogo tam nie było już.

Rozmawiałam z dwoma sąsiadami - twierdzili, że ten warsztat to nie warsztat tylko handel częściami samochodowymi i autami.
Po za tym wygląda jak wygląda. Trzeba sprawdzić i samemu ocenić " jaki koń jest każdy widzi". Mało miejsca w ogródku, ale uważam ,że lokalizacja fajna i bardzo rozwojowa. Dzieciaki będą miały co robić w okolicy, a nie jest to blokowisko. Jak ktoś chce mieszkać w hucie, to warto sprawdzić.

W hałas od ulicy nie wierzę, za daleko od drogi i zbyt duża ilość budynków tłumiących dźwięk. Podjechałam dalej jeszcze w stronę Kocmyrzowa. Tam są już 4 pasy.

Z klimatyzacją uważam, że świetne rozwiązanie - nie wyobrażam sobie w dzisiejszych czasach życia bez klimy - jak z autami kiedyś luksus, dziś standard.

O pompie się nie wypowiadam, ale biuro firmy w której pracuje zlokalizowane jest w hucie i jest tam wentylacja mechaniczna. Nie ma problemu z jakością powietrza. W ciągu dwóch tygodni spróbuję sprawdzić 4-5 inwestycji domkowych w pobliżu i zrobię podsumowanie. Ja chce coś kupić do 4-5 miesięcy, więc się bardzo nie śpieszę.

Kate

Postautor: Kate » 22 lut 2019, 11:50

Znalazłam jeszcze osiedle Stalowe Domy w Skawinie osiedle-zacisze.pl . Tam są zastosowane pompy ciepła i rekuperacja. Jest już oddane i twierdzą, że ogrzewanie domu i CWU wychodzi 1800,00 zł/rok za 20% większą powierzchnię. Jeżeli to faktycznie prawda, to eksploatacja jest bardzo tania. Jak ktoś ma wątpliwości to można jechać i pogadać z ludźmi jak działa pompa ciepła i rekuperacja oraz sprawdzić jak głośno pracuje to urządzenie.
Jeśli będę zdecydowana na grebałowską to na pewno się tam przejadę. Czytam o tych rozwiązaniach i coraz bardziej mnie to przekonuje - dom to nie zakup cukierków, ważne ile będzie kosztowało jego utrzymanie.

kasik

Postautor: kasik » 22 lut 2019, 11:53

Kate pisze: W ciągu dwóch tygodni spróbuję sprawdzić 4-5 inwestycji domkowych w pobliżu i zrobię podsumowanie. Ja chce coś kupić do 4-5 miesięcy, więc się bardzo nie śpieszę.

Czekam bardzo na relację.
Ja też widziałam już kilka inwestycji, ale ciągle nie wiem czy tak bliskie sąsiedztwo kombinatu to jest to czego szukam.
Z drugiej jednak strony ceny takich domków porównywalne są z ceną 70-80m mieszkania w bloku bez miejsca parkingowego itd.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”