Bronowice Residence Kraków - mieszkania w Bronowicach od Atal - forum i opinie

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Master

Bronowice Residence Kraków - mieszkania w Bronowicach od Atal - forum i opinie

Postautor: Master » 25 lut 2019, 13:32

Widziałem, że rusza sprzedaż Atal - Bronowice Residence w Krakowie, czyli inwestycji, która była realizowana już w wielu etapach, a teraz jest już IV. Myślałem, że to już sprawa zamknięta, a tu proszę, kolejny blok będzie powstawał. Co ciekawe ten blok będzie miał chyba inną formę od pozostałych, które wybudował ten deweloper w tej okolicy w ramach większego osiedla. Jakie macie opinie o tej okolicy, dobrze się tam mieszka, z jednej strony blisko jest Galeria Bronowice, ale poza tym w okolicy chyba nie ma wielu usług. No i jeszcze jak tam jest z jakimś parkiem, czy innym urządzonym terenem zielonym, co do którego wiadomo, że nie zostanie zabudowany?

slomski007

Re: Bronowice Residence Kraków - mieszkania w Bronowicach od Atal - forum i opinie

Postautor: slomski007 » 25 lut 2019, 19:27

sprzedaż ruszyła około miesiąca temu. 50% sprzedane. cena 6900/7000/7300 w zależności od metraża przy czym zostały mieszkania najmniejsze około 40-50m po 7300.

MagdaMK

Re: Bronowice Residence Kraków - mieszkania w Bronowicach od Atal - forum i opinie

Postautor: MagdaMK » 25 lut 2019, 21:05

Zarezerwowaliśmy tam mieszkanie, głównie dlatego, że blisko pracujemy, ale też ważne dla nas jest też to, że w otoczeniu dominuje dość kameralna zabudowa, a tego szukaliśmy. Pętla 502, 114 zlokalizowana jest 5 min od inwestycji, więc nie jest źle. Z minusów - nie ma w otoczeniu parku (coś tam ma powstać przy ROK, na miejscu motelu KRAK, ale nie wiem kiedy). Są też samoloty nad głową - mnie to nie przeszkadza, ale mogą się znaleźć takie osoby dla których będzie to uciążliwe. Usługi poza Galeria Bronowice są pewnie dość słabe, no i brak chodnika przy Chełmońskiego - zawsze pozostaje mieć nadzieję, że zrobią :)
Wizualnie inwestycja nam się podoba, ciężko mi coś więcej powiedzieć o samym deweloperze, sporo zbudował do tej pory, ale o jakości zapewne się dopiero przekonamy.

slawek

Postautor: slawek » 26 lut 2019, 0:10

Podoba mi się projekt budynku, moim zdaniem wygląda lepiej, niż to, co Atal budował tam wcześniej, do tego chyba duże okna / drzwi balkonowe. Mieszkanie z dużym tarasem na górze chyba całkiem atrakcyjne przez taki bonus. Sama okolica wygląda na jeszcze dosyć mało zurbanizowaną, w sumie to ni to wieś ni miasto. Plus jest taki, że chyba kiedyś ma tam tramwaj dojeżdżać, choć dokładnie, to jeszcze nie wiadomo, kiedy to nastąpi. No i problemy takie, jak brak chodnika, tylko potwierdza to, co pisałem wcześniej.

Obrazek
Wizualizacje: deweloper Atal

Park Bronowice w miejscu dawnego Motelu Krak pewnie powstanie, ale to nie jest też jakoś super blisko osiedla, przydałoby się jednak coś bliżej. A jak jest w okolicy Bronowice Residence np. ze szkołami, przedszkolami itp., ktoś się może orientował co do tego? Jaki ma być współczynnik miejsc postojowych dla tego bloku?

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 02 kwie 2019, 13:48

Witam, też zaklepałem sobie tam mieszkanko (a nawet umowę developerską podpisałem) i bardzo zainteresowałem się okolicą.

Jeżeli chodzi o komunikację to:
- Jest wspomniana "pętelka" autobusowa, która ma być powiększona.
- Tramwaje, przy Opolskiej ma powstać linia Krowodrza Górka - Górka Narodowa (przetarg rozstrzygnięty). Finansowanie (na razie bez przetargu) ma również nowa linia Azory - Krowodrza Górka krakow.pl/aktualnosci/226918,32,komunikat,przetarg_na_projekt_i_budowe_linii_tramwajowej_na_azory_w_tym_roku.html
niestety dalsza część tej linii przewidziana jest dopiero na 2025, przystanek będzie chyba między Jasnogórską i Stawową przy Galerii.
- Przy linii kolejowej nad Armii Krajowej już powstają nowe perony dla kolei dalekobieżnej i aglomeracyjnej - w przyszłym roku koniec budowy.
- Jest oczywiście jeszcze studium wykonawcze pokazujące, że blisko Ronda Ofiar Katynia (przy Eliasza) ma być pierwszy przystanek metra - ale jak nie zobaczę to nie uwierzę :)

Otoczenie:
- Mnie bardzo się podoba przyjęty MPZP (Bronowice Stelmachów). Pokazuje on, że przy tej inwestycji od strony zachodniej będzie chodnik i linia zieleni, a od strony północnej przewidziany jest malutki skwer/park. Od południa jest dom jednorodzinny. Wiadomo, że developerzy będą chcieli zabudować każdy metr ziemi, ale jeżeli nikt nie posmaruje to przynajmniej z tych trzech stron nie będzie tak źle.
- Nie jest jeszcze rozstrzygnięte zagospodarowanie terenu pomiędzy Stawową a Chełmońskiego - w studium to teren pod Usługi i bodajże 40% powierzchni biologicznie czynnej. Ma też być jakiś deptak/ścieżka rowerowa wzdłuż Chełmońskiego (ale to może się zmienić).

Minusy
- Osobiście uważam, że minusem jest stan okolicznych dróg i ich przepustowość - rano na Stelmachów są straszne korki, pewnie to się nie zmieni przez lata. Poza tym jest tam dość mało miejsca na rozbudowę dróg.
- Czasem biegam sobie po okolicy i fajnie, że okolica nie jest tak zabudowana jak centrum, budynki nie są za wysokie, a na północ od Stelmachów MPZP przewiduje tereny zielone - nie ma jednak, żadnego miejsca gdzie można sobie spokojnie usiąść ze znajomymi. Przydała by się jakaś przestrzeń miejska z knajpką/kawiarnią może jakimś food truckiem.

MagdaMK

Postautor: MagdaMK » 02 kwie 2019, 19:52

My również podpisaliśmy już umowę deweloperską. W kwestii przepustowości dróg - to prawda, mogłoby być lepiej, ale mam nadzieję, że rano będzie można w miarę sprawnie wyjechać od strony Jasnogórskiej...To na czym mi na pewno zależy, to na chodniku przy Chełmońskiego, zagadnęłam nawet w tym temacie radnego, który dość niejasno się wyraził, że coś ma być robione w tym temacie, ale tylko na tym odcinku, gdzie jest to naprawdę niezbędne. Więc ciężko powiedzieć kto to oceni i co radny miał na myśli.
Zastanawia mnie też co ewentualnie powstanie na działce między Galerią a ul. Chełmońskiego - Atal wspominał, że kiedyś były plany budowy kina, ale i też Decathlona. Ktoś coś może wie w tym temacie?

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 03 kwie 2019, 8:02

Jak chodnik będzie na zatwierdzonym planie zagospodarowania to ZIKIT pewnie kiedyś go zrobi przy okazji modernizacji/remontu Chełmońskiego, najwyżej jako mieszkańcy będziemy naciskać lokalnych włodarzy :). Ponadto część działki naszej inwestycji jest przekazywana na cel poszerzania drogi. Między galerią, a Chełmońskiego jak pisałem nie ma planu - od 28.04.2018 jest uchwalany bip.krakow.pl/?dok_id=70439 - będzie w nim też o w/w chodniku. Też słyszałem o kinie itp. plus to co w studium czyli rejon usługowy w 40% zielony.
A jak Wam idą zmiany lokatorskie?

MagdaMK

Postautor: MagdaMK » 03 kwie 2019, 18:56

Większe zmiany lokatorskie już za nami, choć łatwo nie było (w sensie decyzji co, gdzie i jak). Czekamy teraz właśnie na wycenę elektryki i instalacji wod-kan. Zakładam, że i tak przy wykończeniu mieszkania zrodzą się jeszcze jakieś kolejne pomysły, bo ciężko ustalać zmiany jeśli nie ma się jeszcze pełnej wizji mieszkania...Ale czas pokaże.
O chodnik trzeba będzie powalczyć, bo trochę niebezpiecznie wyglądają spacery poboczem drogi - zwłaszcza w kontekście dzieci.

bylekto

Postautor: bylekto » 06 kwie 2019, 10:10

Widzę, że zostały przede wszystkim mieszkania na parterze. Atal często stosował politykę - im wyżej tym drożej. Tutaj widzę, że nie ma takiego rozdziału. Czy ktoś próbował z nimi negocjować ceny podane na stronie (6900/7000/7300)?

Maciej86

Postautor: Maciej86 » 08 kwie 2019, 10:37

bylekto pisze:Czy ktoś próbował z nimi negocjować ceny podane na stronie (6900/7000/7300)?

Ja bardzo szybko podejmowałem decyzje i zależało mi na 3 piętrze, tu raczej nie dało się nic utargować - od razu było, że na to mieszkanie to nie będą mieli problemów ze znalezieniem chętnego. Myślę, że o parter teraz można powalczyć, te duże trawniki spoko wyglądają, a jeżeli od zachodu rzeczywiście będzie ten deptak i zieleń to będzie troszkę więcej słońca.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”