Mieszkania Nowe Dąbie II od mLocum forum - Kraków

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ragar

Mieszkania Nowe Dąbie II od mLocum forum - Kraków

Postautor: ragar » 02 maja 2015, 12:01

Trwa budowa osiedla Nowe Dąbie II od mLocum, powstaje ono przy ulicy Dąbskiej, czyli w niezłej lokalizacji, blisko niedaleko Centrum Handlowego Plaza oraz Parku Lotników Polskich (i zlokalizowanej w nim Kraków Areny). Co więcej, blisko z tego miejsca do ulicy Mogilskiej i przystanku tramwajowego, z którego można w kilka minut dotrzeć do centrum komunikacją publiczną. Jest to już kolejny etap tego osiedla, nawiązuje style do tego, które powstało już wcześniej - poniżej można obejrzeć zdjęcia z tej budowy. Wydaje się, że to niezłej jakości inwestycja, budynki są niezbyt wysokie, okna w nowych mieszkaniach są duże, a do tego warto również zwrócić uwagę na obszerne balkony, z których mieszkańcy na pewno będą zadowoleni :)

Obrazek
Obrazek

W ramach tej inwestycji powstają dwa bloki o różnej wysokości (3 kondygnacje i 6 kondygnacji), w których powstaną łącznie 252 mieszkania, a do tego dodatkowo 25 lokali użytkowych, a więc całkiem sporo. Lokale będą różnej wielkości - od 35-metrowych kawalerek do dużych, bo aż 4-pokojowych mieszkań zajmujących prawie 95 m2. Także cena nie należy tu do najniższych, bowiem za metr kwadratowy trzeba tam zapłacić od 6 600 zł do prawie 7 000 zł.

Ciekawy jest również deweloper mLocum, który zdaje się, że jest spółką córką mBanku, a więc w tej instytucji finansowej pewnie najłatwiej uzyskać kredyt na zakup mieszkania tam. Firma jest dosyć doświadczona, bowiem ma już za sobą wiele zrealizowanych inwestycji oraz ok. 3 500 oddanych mieszkań w różnych miejscach w Polsce.

Obrazek
Obrazek

A może jest tu już ktoś, kto mieszka we wcześniej zrealizowanym etapie inwestycji Nowe Dąbie? Jeśli tak, to zapraszam do podzielenia się swoją opinią co do tego, jak się tam mieszka, jakim deweloperem jest mLocum oraz jakie są plusy i minusy tej lokalizacji :)

MarcinJ

Re: Mieszkania Nowe Dąbie II od mLocum forum - Kraków

Postautor: MarcinJ » 15 wrz 2015, 23:55

Bardzo ładnie się prezentuje to osiedle od mLocum na Dąbiu, sam się swego czasu zastanawiałem nad zakupem tam nowego mieszkania, ale jakoś cena mnie odstraszyła nieco. Tym bardziej, że jednak jest to bardziej osiedle chyba dla osób zmotoryzowanych, bo jakby na to nie patrzyć, to jest tam kawałek do tramwaju zarówno na Mogilską, jak i Aleje Pokoju. Ale generalnie podobają mi się duże okna w tych mieszkaniach i spore balkony. Zdaje się, że jest to też osiedle niegrodzone, bo w Krakowie ostatnio jest niezłą rzadkością niestety. A tu da się :?: No da się :!:

edek

Postautor: edek » 11 paź 2015, 21:31

My kpiliśmy tam mieszkanie dało się sporo wynegocjować, więc polecam.Bardziej mnie zastanawia to czy mieszknia będą wcześniej przekazywane niż 30.03.16 bo na tym nam zależy. Może coś wiadomo?

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 11 paź 2015, 23:52

Nie wiem czy to data zakończenia budowy, jeśli tą podałeś. Ale jeśli tak, to musisz wziąć pod uwagę jeszcze to, że odbiory techniczne budynku sporo trwają, nawet 2-3 miesiące, więc szansa na to, że nowe mieszkanie odbierze się wcześniej (niż termin zakończenia budowy) jest niewielka. A jak się sprawowała sama współpraca z deweloperem. Jakie macie opinie o mLocum, jeśli wolno spytać, poza tym, że dało się coś ugrać na cenie :?: Generalnie bardzo mi się podobało to nowe osiedle na Dąbiu od mLocum, choćby to, że nie jest całe ogrodzone, co nie jest teraz takie częste :) Za to wielki plus dla dewelopera :)

edek

Postautor: edek » 12 paź 2015, 22:14

Podana data to termin przekazywania mieszkań przez dewelopera, a termin zakończenia budowy to koniec października 2015 dlatego to mnie zastanawia,ciekawe jak było w I etapie? Może ktoś ma info :)
Współpraca z deweloperem jak do tej pory układała i układa się póki co dobrze,wyczerpuujące informacje, szybka odpowiedź. Warto negocjować ceny, które w okolicy nie schodzą poniżej 6500 za m.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 13 paź 2015, 11:33

A udało Ci się już porozmawiać z jakimiś osobami, które kupiły nowe mieszkania od mLocum we wcześniejszym etapie i już mieszkają :?: Zastanawiam się czy są zadowolone. Jeśli chodzi o lokalizację tej inwestycji, to jest całkiem nieźle, podoba mi się też architektura i to, że budynki nie są przesadnie wysokie. Dodatkowo sądząc po zdjęciach widocznych wyżej, to też nieźle budowali, konstrukcja szkieletowa, do tego ściany z pustaka ceramicznego, to dosyć zdrowa technologia :) Trochę czasu nie byłem w tej okolicy, ale tam dużo do zrobienia chyba im już nie zostało :) Chyba nie ma żadnych opóźnień :?: Duże mieszkanie kupiliście :?:

advert

Postautor: advert » 06 lis 2015, 7:54

edek pisze:My kpiliśmy tam mieszkanie dało się sporo wynegocjować, więc polecam.Bardziej mnie zastanawia to czy mieszknia będą wcześniej przekazywane niż 30.03.16 bo na tym nam zależy. Może coś wiadomo?

Edek, ile udało się Wam wynegocjować? Też jestem na etapie decyzji i ewentualnych negocjacji.

dabianin

Postautor: dabianin » 27 lis 2015, 23:47

Witam, byc moze przyszlych sasiadow.

Mam do Panstwa pytanie, czy macie jakies informacje na temat przeznaczenia lokali uzytkowych usytowanych na parterach budynkow?

Czy beda to punkty handlowe, gastronomiczne?

Co do terminu przekazywania mieszkan, udalo mi sie dowiedziec, ze bedzie to mialo miejsce poczawszy od Stycznia 2016.

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 28 lis 2015, 13:25

@dabianin, ja bym zaczął od tego, żeby przejrzeć księgi wieczyste dla inwestycji Nowe Dąbie II dostępne w internecie, tam czasem można znaleźć nazwę firmy, która nabyła prawa do lokalu usługowego i pewnie otworzy tam w przyszłości jakiś biznes. A jak ktoś kupuje pod najem, to do końca nigdy nie da się przewidzieć co tam będzie, bo przez pół roku może być bank, a po pół roku ktoś stwierdzi, że to jednak nie to i powstanie kebab ;)

A zastanawiasz się nad jak usytuowanym mieszkaniem, gdzieś nad lokalami usługowymi :?:

neo

Postautor: neo » 31 mar 2016, 0:57

A mnie udało się niedawno wybrać na mały spacer w okolice ulicy Dąbskiej, czyli tam gdzie powstaje Osiedle Nowe Dąbie mLocum, czyli dewelopera powiązanego z mBankiem :) W niewielkiej odległości od tego miejsca są już prowadzone prace na działce, na której kiedyś powstanie inwestycja Lema Wawel Service Kraków, ale budowa tego bloku potrwa jeszcze niemało czasu i raczej można się spodziewać, że będzie to projekt znacznie mniej udany, niż ten, za który odpowiada mLocum, a poniżej zdjęcia, które wręcz idealnie tego dowodzą ;)

Obrazek

Widać, że deweloper zdecydował się tu na zostawienie sporej ilości drzew, które rosły na działce, na której powstały nowe budynki. W Krakowie to obecnie rzadkość, bo przecież wygodniej buduje się bez takich przeszkód, a szkoda że dominuje taki trend, bo jak widać, taka starsza zieleń może doskonale wyglądać na osiedlu mieszkaniowym i nadaje mu o wiele lepszego klimatu. Szkoda, że nie zrozumiał tego na przykład budujący Nowe Czyżyny Budimex, który chciał wyciąć większość rosnących w okolicy placu budowy, co wzbudziło protesty mieszkańców miasta.

Obrazek

Same budynki, z ciepłymi, brązowymi wykończeniami robią doskonałe wrażenie, wygląda też na to, że w nowe mieszkania blisko centrum Krakowa, które tam powstały zapewniają swoim mieszkańcom sporo światła, tym bardziej, że deweloper pomyślał tam o tym, żeby montować okna wyższe niż standardowe, mniej więcej o 1/3. Jest to teraz coraz częściej spotykana praktyka, ale też trzeba przyznać, że bardzo dobra.

Obrazek

Co więcej, osiedle Nowe Dąbie w Krakowie nie zostało ogrodzone, co także jest w Krakowie rzadkością, a to znaczy, że mieszkańcy naszego miasta mogą po nim swobodnie spacerować, co zważywszy na sporą ilość zieleni w okolicy, jest całkiem przyjemne. Tu widać alejkę znajdującą się pomiędzy budynkami, jest szeroka, znalazło się wzdłuż niej miejsce na stojaki na rowery oraz doniczki z drzewami. Wzdłuż niej znalazły się lokale usługowe, więc wszystko świetnie się dopełnia. Niestety nie ma wielu przykładów zastosowania takiego rozwiązania w Grodzie Kraka, może chlubnym wyjątkiem jest tu inwestycja Pasaż Podgórski Kraków na Zabłociu.

Obrazek

Tu jeszcze raz alejka spacerowa, którą otoczona jest inwestycja Nowe Dąbie od mLocum - jest sporo drzew, dużo trawników, kiedy już wszystko wiosennie się zazieleni, to powinno wyglądać jeszcze ładniej :) Na uwagę zasługuje także mała architektura pomiędzy blokami - są drewniane ławeczki sprzyjające nawiązywaniu znajomości (przeciwstawne i blisko siebie), są wspomniane wcześniej stojaki na rowery, nawet kosze na śmieci prezentują się bardzo ładnie. Choć one są może nieco mało praktyczne przez to, że mają daszek wykonany z drewnianych listewek, bo wyobraźmy sobie co się stanie, jeśli ktoś, nawet odruchowo, będzie chciał np. zgasić na nich papierosa :(

Obrazek

Ogólne całość tego nowego osiedla na Dąbiu robi doskonałe wrażenie i wygląda na to, że jeśli zastanawiamy się nad tym, jakie są najlepsze inwestycje mieszkaniowe w Krakowie, to ten projekt powinniśmy uwzględnić na takiej liście :) Może wypowiedzą się też mieszkańcy, napiszą na forum coś o tym, jak się tam mieszka, jakie maja opinie o deweloperze mLocum i tak dalej. Dodatkowe zdjęcia także mile widziane, udało mi się kilka ciekawych zrobić, ale może ktoś ma lepsze :?: Zapraszam do kontynuowania dyskusji o tym osiedlu :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”