Przekształcenie użytkowania wieczystego we własność - Piasta Towers Kraków

Forum przeznaczone dla osób, które już kupiły lub chcą kupić nowe mieszkanie w Krakowie w inwestycji Piasta Towers za którą odpowiada deweloper Inter-Bud. Zapraszamy do wymiany informacji i opinii.
Boo123

Przekształcenie użytkowania wieczystego we własność - Piasta Towers Kraków

Postautor: Boo123 » 13 lis 2019, 9:19

Hej, czy ktoś otrzymał już zaświadczenie o przekształceniu prawa uz. Wieczystego we własność i wyliczenie ile wynosiła by opłata z bonifikatą?

mr_lukasz

Re: Przekształcenie użytkowania wieczystego we własność - Piasta Towers Kraków

Postautor: mr_lukasz » 10 gru 2019, 20:08

Witam ,dziś dostałem takie pismo. Nie wiem czy nie zaszła jakaś pomyłka ale mi wyliczyli niecałe 16 zł opłaty rocznej bez uwzględnienia bonifikaty.
Coś mi się ta kwota wydaje podejrzanie mała. Jeżeli ktoś dostał już pismo prosiłbym o informację jaka kwota tam widnieje.

Kinga

Postautor: Kinga » 10 gru 2019, 20:23

mr_lukasz pisze:Witam ,dziś dostałem takie pismo. Nie wiem czy nie zaszła jakaś pomyłka ale mi wyliczyli niecałe 16 zł opłaty rocznej bez uwzględnienia bonifikaty.
Coś mi się ta kwota wydaje podejrzanie mała. Jeżeli ktoś dostał już pismo prosiłbym o informację jaka kwota tam widnieje.

My dostaliśmy już i jedno i drugie. Wydaje mi się,ze te 16 zł to za garaż, bo nam za 20 lat z bonifikatą wyszło 109 zł za garaż. I z tego co Pani z Urzędu mówiła to do końca roku w pierwszej kolejności wysyłają pismo o garaż, bo to można podobno zapłacić tylko do końca roku z bonifikatą 60%. A za mieszkanie wyszło nam coś koło 220 zł, ale dostaliśmy za mieszkanie tylko dlatego, że mąż pisała pismo o to aby nam to wyliczyli szybciej.

Najlepiej porównać numer księgi z pisma z numerami księgi mieszkania i księga garażu i będzie wiadomo za co ta kwota. :)

Piotr K.

Postautor: Piotr K. » 17 gru 2019, 12:18

witam

dostałem w tamtym tygodniu pismo z urzędu z wyliczeniami , za mieszkanie 35,4 wyszło mi tylko 15,50 a z bonifikata 60% za całość około 125 , coś mało ale na wszelki wypadek poleciałem i zapłaciłem dzisiaj zanim ktoś zmieni kwotę .
budynki nasze są budowane na gruntach państwowych ( sprawdzałem na Kasprowicza ) , dlatego cena wykupu taka mała .
za inne mieszkanie w okolicach Olszy 63 m na gruntach gminnych miałem 345 za rok a z pełna 60% bonifikatą około 2700 .

sugeruje pozałatwiać sobie jak najszybciej bo jak miasto przejmie w przyszłości ziemię , to tam inne stawki są .

pozdrawiam

Piotr

Sznuci

Postautor: Sznuci » 28 gru 2019, 20:52

Hej
Za miejsce postojowe w garażu podziemnym 125 zł. Za mieszkanie 71 m2 533 zł. Bud 3.
Pozdrawiam

Mateo7

Postautor: Mateo7 » 23 mar 2020, 15:42

Witam. Ja również zapłaciłem za mieszkanie 71m 533zl jednak w marcu dostałem pismo że opłata uległa zmianie i trzeba dopłacić. Nowa kwota to prawie 1900zl czy ktoś miał podobnie?

Doma

Postautor: Doma » 24 mar 2020, 10:12

Tak identyczna sytuacja. Dodatkowo płatne do końca marca

Mateo7

Postautor: Mateo7 » 24 mar 2020, 13:35

Doma pisze:Tak identyczna sytuacja. Dodatkowo płatne do końca marca

Hej. A wiesz może skąd taka zmiana? Myślałem że skoro każą nam zapłacić 533 do końca grudnia (Pani w urzędzie podkreślała żebym się nie spóźnił) to sprawa załatwiona a tu nagle podwyżka i to prawie 4× tyle :shock:

Wróć do „Piasta Towers (Inter-Bud) w Krakowie - forum mieszkańców osiedla”