Osiedle Piastów (ul. Popielidów) Kraków od SM „Mistrzejowice Północ” (Mistrzejowice) - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
megi

Osiedle Piastów (ul. Popielidów) Kraków od SM „Mistrzejowice Północ” (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: megi » 05 sty 2020, 1:12

A ja ostatnio trafiłam na taką inwestycję prowadzoną przez Spółdzielnię Mieszkaniową (SM) „Mistrzejowice Północ” - Osiedle Piastów, zdaje się, że ma ona powstać w miejscu parkingu za przychodnią. Ktoś może interesował się tą inwestycją i może podzielić się jakimiś informacjami o niej na forum?

Obrazek
Wizualizacja: SM „Mistrzejowice Północ”

Co myślicie o tej lokalizacji, dobre miejsce na zakup mieszkania? To trochę takie dogęszczanie starych osiedli, co myślicie o miejscu, w którym ten blok ma powstać?

pozdro

Re: Osiedle Piastów Kraków od SM „Mistrzejowice Północ” (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: pozdro » 05 sty 2020, 8:00

Dosc drogo od 8700?

Rak

Re: Osiedle Piastów Kraków od SM „Mistrzejowice Północ” (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: Rak » 05 sty 2020, 12:37

no "kameralny" to i drogi. ; )

mac_kow

Postautor: mac_kow » 05 sty 2020, 13:18

Rak pisze:no "kameralny" to i drogi. ; )

No właśnie. Witamy w krakowskiej definicji "kameralności"- zaraz przy typowym, PRL-owskim blokowisku.

Całkowite obrzeża Krakowa.
Okolica jest OK, ale komunikacyjnie akurat tam jest no... niewybitnie. Tramwaj jest bezużyteczny, bo dostanie się nim gdziekolwiek poza NH, najdalej ewentualnie Czyżyny, nie ma sensu. Autobusy wloką się niemiłosiernie.

Ceny? 9400/m2 na najwyższych piętrach i największe mieszkania- swoją drogą, wcale nie takie duże. Świat się kończy.

pozdro

Postautor: pozdro » 05 sty 2020, 13:27

Dla mnie jak jest parking naziemny zamist drzew lawek i swiatelek to jednak troche slumsowatow i nie kameralnie

slawek

Re: Osiedle Piastów (ul. Popielidów) Kraków od SM „Mistrzejowice Północ” (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: slawek » 09 sie 2020, 13:03

Budowa idzie na całego, wygląda na to, że poziom podziemny jest już gotowy i wychodzą z budową ponad poziom gruntu.

Obrazek

Jeżeli chodzi o lokalizację, to ta część osiedla Piastów jest całkiem niezła, blisko jest park przy porcie, jest większy sklep niedaleko, blisko są szkoły itp. Choć stare bloki po sąsiedzku też trochę srogie. Podobnie, jak jeszcze sporo "hucianej subkultury", że tak nazwę, sporo monopolowych w okolicy. Choć zmienia się też na plus.

Obrazek

Jest może ktoś, kto kupił mieszkanie od SM "Mistrzejowice Północ" w tej inwestycji i napisze coś o plusach i minusach tej okolicy?

Nowy

Re: Osiedle Piastów (ul. Popielidów) Kraków od SM „Mistrzejowice Północ” (Mistrzejowice) - opinie i forum

Postautor: Nowy » 11 paź 2020, 22:49

Coraz więcej bloku już stoi, ktoś wie na kiedy mają zaplanowane zakończenie prac.

Obrazek

Pierwsze piętro już jest w dużej mierze, ale pewnie jest już tego nawet więcej, bo kilka dni temu zdjęcia zrobiłem.

Obrazek

Okolica, w której blok powstaje jakoś bardzo mi się nie podoba, ale jedno trzeba przyznać, że jest tam sporo infrastruktury, budynek powstaje chyba pomiędzy szkołą, przychodnią i przedszkolem. Atutem jest tu też niewątpliwie pobliski park, w zasadzie też niemal graniczący z terenem bloku, więc pod tym względem jest naprawdę nieźle.

Obrazek

Może jest ktoś, kto kupił tam mieszkanie i podzieli się opinią na forum na ten temat? A może jest ktoś, kto tam mieszka i też coś o tym napisze, jaka jest ta okolica.

mac_kow

Postautor: mac_kow » 11 paź 2020, 23:28

Mieszkałem "po sąsiedzku", z tego osiedla znałem sporo znajomych swego czasu. Okolica jest wyśmienita do tzw. normalnego życia w/g mojej definicji. Czyli rodzina, z dziećmi, której zależy na łatwej i komfortowej "prozie życia"- zakładam, że dziś miejsca w okolicznych podstawówkach, a jest ich trochę, nie zabraknie. Do dyspozycji sporo sklepów i wszelkiej innej infrastruktury. Jak każde PRLowskie osiedle, a już Mistrzejowice zwłaszcza- mamy rozległe tereny rekreacyjne, sporo przestrzeni między blokami.

Nie będzie się to zapewne tyczyć "nowej" części "miasta", która rozbudowuje się na północ od pętli tramwajowej.

Komunikacyjnie- jest, jak ktoś kiedyś pisał o Klinach, "wygodnie, ale długotrwale" :D Dojechać gdziekolwiek do Krakowa z Piastów przy pomocy MPK- to potrwa. Być może wybudowanie linii tramwajowej Lema - Mistrzejowice poprawi nieco sprawę. "Do Krakowa"- kiedy ktoś zamieszka "w Hucie", właśnie tak powinien określać jazdę do centrum albo gdziekolwiek ;)

Samochodem też jakoś błyskawicznie nie jest, bo pokonuje się jednak kilometry i skrzyżowania.

iti

Postautor: iti » 12 paź 2020, 13:59

mac_kow pisze:Komunikacyjnie- jest, jak ktoś kiedyś pisał o Klinach, "wygodnie, ale długotrwale" :D Dojechać gdziekolwiek do Krakowa z Piastów przy pomocy MPK- to potrwa. Być może wybudowanie linii tramwajowej Lema - Mistrzejowice poprawi nieco sprawę. "Do Krakowa"- kiedy ktoś zamieszka "w Hucie", właśnie tak powinien określać jazdę do centrum albo gdziekolwiek ;)

Rzeczywiście tramwaj do centrum, to tam raczej odpada, bo niezłe kółko robi i może dopiero budowa linii do Mistrzejowic coś zmieni. Lepszą opcją jest autobus 159, dojazd do Wiślickiej albo na Miechowity i tam przesiadka, np. na coś przyspieszonego w stronę centrum lub inne miejsce Krakowa. Okolica owszem, jest przyjemna, ale sporo tam też takich drobnych pijaczków, całkiem młodych ludzi (bardzo przykro to wygląda). Ale ogólnie, to nie jest złe miejsce na mapie Krakowa, to na pewno.

marcin89

Postautor: marcin89 » 12 paź 2020, 14:10

Nowy pisze:Coraz więcej bloku już stoi, ktoś wie na kiedy mają zaplanowane zakończenie prac.

Okolica, w której blok powstaje jakoś bardzo mi się nie podoba, ale jedno trzeba przyznać, że jest tam sporo infrastruktury, budynek powstaje chyba pomiędzy szkołą, przychodnią i przedszkolem. Atutem jest tu też niewątpliwie pobliski park, w zasadzie też niemal graniczący z terenem bloku, więc pod tym względem jest naprawdę nieźle.

Może jest ktoś, kto kupił tam mieszkanie i podzieli się opinią na forum na ten temat? A może jest ktoś, kto tam mieszka i też coś o tym napisze, jaka jest ta okolica.

Witam serdecznie.
Zdecydowałem się na zakup mieszkania w tej inwestycji, jestem na etapie rezerwacyjnym przed podpisaniem umowy deweloperskiej.
Może najpierw się odniosę do terminów - zakończenie budowy ma nastąpić do 31 listopada 2021. Z tego co widzę wszystko idzie zgodnie z harmonogramem, do 30.11 powinny powstać konstrukcje żelbetowe od 2 do 3p.
Co do lokalizacji, to wiadomo tu można się spierać, dla mnie jest w porządku w tej chwili mieszkając na Prądniku Czerwonym żadna dla mnie różnica, czy to dojazdu do pracy/ centrum, ponieważ przemieszczam się głównie samochodem, więc +/- 10 min. Do tego gdy powstanie obwodnica to już w ogóle luksus.
Co do ceny, czy drogo? Gdzie teraz nie jest drogo, po drugiej stronie parku Wawel Service na pewno taniej. Też miałem tam jedno mieszkanie na oku lecz platforma w formie garażu i okno w okno z sąsiadem raczej mnie nie przekonały.
Ja cenę osobiście negocjowałem, na niektórych mieszkaniach można ugrać więcej na niektórych mniej( 100/200/ więcej na metrze, to już zależy pewnie od zdolności ;) )
Ja w sumie z góry nie liczyłem na dużo kiedy po " przygodzie" z inwestycją Zygmuntowska 30 usłyszałem, że ceny są nienegocjowalne bo jest pełno ludzi w kolejce i trzeba się już decydować a gdy poprosiłem o prospekt to dostałem info, że jeszcze nie mają(zakończenie inwestycji 2kw 2021) kij, historia na inny temat :)
Ta inwestycja głównie mi się spodobała ponieważ można powiedzieć kameralna, mimo iż jest usytuowana w środku osiedla i faktycznie ma za sobą 2 PRL-owskie molochy( choć będąc na miejscu aż tak ciasnoty i bliskości się nie odczuwa) to jest to jedna z niewielu inwestycji gdzie na piętrze są 3 mieszkania i żadne do siebie nie przylega. Dla mnie to jest ogromny plus ( w cenie mieszkania jest także komórka lokatorska) Garaż ( wszystkie wykupione) i miejsca podziemne dodatkowo płatne.
Okolica uważam w porządku- sklepy typu Lidl, Biedronka,plac targowy, kilka piekarni, Żabka, apteki wszystko na wyciągnięcie ręki( przynajmniej tak postrzegam przespacerowanie 800m) a także sporo zieleni dookoła co mnie miło zaskoczyło( nie mówię tu o parku).
Dodatkowo pętla tramwajowa (dojazd do centrum jakies 40 min) i autobusy, więc nie uważam że to jakaś tragedia biorąc pod uwagę odległość do centrum i to jak się porusza w Krakowie, swoje trzeba wystać zawsze.
Na około faktycznie jak ktoś wspomniał szkoła, przychodnia i żłobek bodajże, no i rzut beretem do pieknego parku, który miałem jeszcze okazje zwiedzić gdy była ładna pogoda.
Chyba tyle na teraz :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”