W jakiej walucie brać kredyt zarabiając w EUR

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Sirkamillo99

W jakiej walucie brać kredyt zarabiając w EUR

Postautor: Sirkamillo99 » 24 lut 2020, 21:24

Witam,

Zakupiłem mieszkanie w Krakowie i zamierzam wziąć kredyt. Tak się składa, że pracuje w Austrii i zarabiam w EUR (połowę czasu zdalnie w Polsce). Mam wątpliwości czy lepiej wybrać kredytowanie w EUR czy może też lepiej w PLN. Oczywiście w najbliższym czasie zamierzam dopytać o szczegóły banki jednak najpierw chciałbym poznać waszą opinię.
Z otrzymaniem kredytu w PLN nie będzie problemu gdyż wtedy włączę w kredyt rodziców zarabiających w Polsce.
Na dzień dzisiejszy bardziej skłaniam się do PLN gdyż prognozy są takie, że PLN będzie słabnąć względem złotówki. Lecz to tylko przewidywania.

Co myślicie na ten temat?

Nowy

Re: W jakiej walucie brać kredyt zarabiając w EUR

Postautor: Nowy » 25 lut 2020, 9:19

Jeżeli chodzi o to, w jakiej walucie powinno się brać kredyt hipoteczny, to słyszałem, że najlepsza będzie taka, w jakiej się zarabia. Czyli jeżeli zarabiasz w euro, to w takiej walucie dobrze byłoby wziąć kredyt, i ma to sens. Pytanie tylko czy w dłuższej perspektywie też będziesz zarabiał w euro.

Sirkamillo99

Re: W jakiej walucie brać kredyt zarabiając w EUR

Postautor: Sirkamillo99 » 25 lut 2020, 12:16

Właśnie jestem po konwersacji z doradcą z Austrii i z trgo co mi powiedział nie jest możliwością wziąć kredytu hipotecznego w Austrii na mieszkanie znajdujące się poza terytorium, jak w tym przypadku. Także zostaje jedyna opcja z polskimi bankami a tu to raczej skłaniam się ku PLN.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”