Nowe mieszkania na Ruczaju rosną jak grzyby po deszczu, a wkrótce ruszy tam kolejny projekt deweloperski, czyli nowa
inwestycja Szwai 15 w Krakowie - buduje je Spółdzielnia Mieszkaniowa Podgórze, czyli deweloper, który ma już chyba sporo doświadczenia w naszym mieście. W niedalekiej przyszłości ruszy ich kolejna budowa, która miałaby się zakończyć do połowy roku 2019, czyli na lokale trzeba będzie jeszcze nieco zaczekać - ale chyba warto porozmawiać o tym na forum i poznać opinie o tym bloku

Ja mam mieszane uczucia, z jednej strony sam budynek wygląda dosyć ciekawie, lokalizacja jak na Ruczaj też nie najgorsza, blisko komunikacji, tylko jednak straszne tam blokowisko niestety, a do tego całkiem blisko ruchliwej drogi - ul. Bobrzyńskiego, czyli popularnie zwanej Ruczajowej Autostrady

Niedaleko znajdują się także inne znane zespoły budynków w tej okolicy, jak na przykład
Osiedle Europejskie w Krakowie czy powstające wciąż, niewiele dalej
Osiedle Piltza oraz wiele innych.

Jeżeli chodzi o to, co do wyboru mają klienci Spółdzielni Mieszkaniowej Podgórze, to jeszcze jest całkiem nieźle, bo sprzedaż chyba dopiero niedawno ruszyła. Na 7 piętrach przewidziano tam niemal 100 nieruchomości, spośród których klienci mogą wybierać opcje takie, jak na przykład wymienione poniżej.
- Najmniejsze kawalerki na Ruczaju zaczynają się tam od nieco ponad 23 metrów kwadratowych, a więc nie można powiedzieć, że są duże. Ale zakładam, że mogą się tam znaleźć na nie klienci, np. jeśli komuś potrzebne do kupienia nowe mieszkanie dla studenta w Krakowie na Ruczaju, w sąsiedztwie uczelni wyższych. To może być też ciekawa opcja dla osób, które chcą kupić mieszkanie na wynajem, a właściwie to niezależny pokój z aneksem kuchennym i łazienką

- Małe mieszkania 2-pokojowe w Krakowie w tej lokalizacji i inwestycji zaczynają się od 36 metrów kwadratowych - dodatkowa, niewielka sypialnia jest tam na pewno dużą zaletą, choć jednak przedpokój mógłby być znacznie mniejszy. Są jednak także dwa pokoje na 43 metrach kwadratowych i tam jest już znacznie lepiej, tym bardziej, że można znaleźć takie nieruchomości z wystawą okien na dwie strony świata.
- Jeżeli ktoś zastanawia się nad tym, gdzie kupić małe mieszkanie 3-pokojowe w Krakowie, to być może znajdzie tu coś dla siebie, bowiem takie zaczynają się już od 45 m2, czyli bardzo niewiele
Są jednak i takie, które mają ponad 10 metrów więcej i trzeba przyznać, że zostały nieźle zaprojektowana - z centralnie umieszczonymi kuchnią i łazienką, pomiędzy salonem, a sypialniami. - Wreszcie, jeśli chodzi o lokale mające 4 pokoje, to takich także można tam klika kupić, a ich rozmiary zaczynają się od około 70 metrów kwadratowych i co ciekawe, znajduje się w nich, możliwa do wydzielenia jasna kuchnia, a to jednak bywa sporym atutem. Oczywiście na taki metraż trzeba mieć już nieco grubszy portfel.
Wybór jest spory, a jeżeli komuś zależy na tym, żeby kupić nowe mieszkanie w okolicach Ruczaju, kampusu UJ czy biurowców
Dot Office Kraków, to na pewno powinien wziąć pod uwagę także to miejsce. Choć trzeba wybierać uważnie, bo np. pomiędzy częścią ścian w niektórych lokalach, nie ma kątów prostych, a to zmniejsza ich ustawność. Jeżeli zaś chodzi o ceny nowych mieszkań w Krakowie opisywanym projekcie, to tu bywa różnie i ciężko się do nich ustosunkować - zaczynają się mniej więcej od 6 800 złotych za metr kwadratowy, natomiast najdroższe do 7 300 zł/m2 - czyli te mniejsze i lepiej zlokalizowane w bloku. Jak myślicie, to dobre cena metra kwadratowego w tej okolicy czy nie

Napiszcie na forum, jakie macie opinie w tej sprawie, bo zastanawiam się czy jest sens tyle wydawać.

Może ktoś podzieli się także tum na forum, jakie ma opinie o inwestycji Szwai 15 Kraków, bo pewnie nie tylko ja zastanawiam się nad tym, czy zakup tam mieszkania, to dobra decyzja

Mile widziane także zdjęcia, na których można by zobaczyć miejsce, w którym ten blok stanie w niedalekiej przyszłości - toczą się tam już jakieś prace - ktoś może coś widział i może zdać relacje

No i jeszcze jedna sprawa, która mnie tu nurtuje, to może znajdzie się ktoś, kto miał już do czynienia z tym deweloperem i napisze coś o tym, jakie ma opinie Spółdzielnia Mieszkaniowa (SM) Podgórze Kraków - bo na pewno nie tylko ja jestem tym zainteresowany. Co ciekawe, budują także w innej części miasta - od nich pochodzi także Osiedle Architektów na Wzgórzach Krzesławickich - a to zupełnie inny rejon miasta.