anubis pisze::D Dokładnie takie warunki, taki klimat na rynku i opór mentalny jest potrzebny rynkowi, aby w pewnym momencie pojawił się panic sell i krach.
SmokWawelski pisze:anubis pisze::D Dokładnie takie warunki, taki klimat na rynku i opór mentalny jest potrzebny rynkowi, aby w pewnym momencie pojawił się panic sell i krach.
To ciagle tylko Twoje fantazje i rozwinieta wyobraznia. Niczego wspolnego z rzeczywistoscia nie ma.
Fajnie byloby gdyby dyskusje na tym forum opieraly sie na faktach, a nie zyczeniowym bajdurzeniu.
anubis pisze: Życzeniowym bajdurzeniem były do niedawna stopy procentowe. Wyzywaliście mnie tu jak pisałem, że w ogóle zostaną podniesione. Teraz mamy konsensus już 4,5% na przyszły rok.
SmokWawelski pisze:anubis pisze: Życzeniowym bajdurzeniem były do niedawna stopy procentowe. Wyzywaliście mnie tu jak pisałem, że w ogóle zostaną podniesione. Teraz mamy konsensus już 4,5% na przyszły rok.
To forum, a szczegolnie ten watek, dotyczy cen mieszkan, a nie wysokosci stop procentowych. To jedno z bardzo wielu czynnikow wplywajacych na ceny, a fakty sa takie ze ceny transakcyjne wzrosly o 20% zamiast spasc o 50% wg twoich bzdurzen od 1,5 roku. Rownie dobrze mozemy pogawedzic o limonkach i o tym jak splacasz nie swoj kredyt, rownoczesnie chwalac sie, ze trzymasz oszczednosci w gotowce.
Witamy w swiecie anubisowej ekonomi , i jego porad w stylu " Jak nie kupowac mieszkania"....
AdamKownacik pisze:W Polsce chyba trochę więcej ludności ma stopy zmienne więc taki ruch (wzorem naszych braci) nas też czeka
SmokWawelski pisze:AdamKownacik pisze:W Polsce chyba trochę więcej ludności ma stopy zmienne więc taki ruch (wzorem naszych braci) nas też czeka
Proponuje przerzucic sie na forum bankowe i nie zamydlac tutaj glownego tematu.
anubis pisze:Przecież stopy procentowe są ściśle powiązanie z wielkością popytu na mieszkania. Chyba nie ma niczego innego, co tak bezpośrednio działa na ceny. 99% kredytów w Polsce ma zmienną stopę i jest to najwięcej w Unii Europejskiej. W żadnym innym kraju nie ma aż takie skrajności w przerzuceniu ryzyka kredytowego na konsumenta.
A że na Węgrzech zamrożono stopy:
1. Spoko, tylko to niekoniecznie oznacza, że zwyczaje tureckie zawitają również do Polski.
2. Ruch taki w żaden sposób nie będzie stymulował popytu, tylko co najwyżej sprawiłby, że ci co już mają kredyty nie będą musieli aż tak zaciskać pasa.
Wszystkie drogi prowadzą do krachu, im szybciej się z tym pogodzimy tym lepiej. Na rynku już jest dużo mniej kasy, a będzie jeszcze mniej. To są w tym momencie fakty i oficjalne prognozy banków, nie żadne gdybanie. Gdybanie mieliśmy na początku Covidu, teraz mamy rzeczywiste ruchy banków centralnych i wycofywanie się z luzowania polityk.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości