Mateuszkrk93 pisze:40% promocje na kawalerki będą wszędzie za dwa, max 3 lata

Nie wiem kiedy dokładnie, pewnie jak pęknie spekulacja na jakichś zachodnich rynkach. Chociaż może zacznie się od Chin, bo tam nieruchomości ostatnio spadły o 15%. Drugi największy deweloper, z bondami na ponad 300 mld $, jest w poważnych tarapatach:
therealdeal.com/2021/07/31/chinas-2nd-largest-property-developer-is-in-big-troubleW Polsce będzie to miało scenariusz komediowy, bo u nas nie ma (wbrew pozorom) dużych deweloperów. Rynek jest bardzo rozproszony, największy, polski deweloper odpowiada chyba za coś ok. 4% transakcji.
Na rynku, na którym obrót kształtują głównie janusze, będziemy obserwowali coś na kształt panic sell jak w kwietniu-maju ubiegłego roku, tylko teraz w oparciu nie o strach przed wirusem tylko o fundamenty. Myślę, że pierwsza, gwałtowna korekta, jak już prasa zacznie pisać, że nieruchy lecą, potrwa kilka kwartałów, więc takie 30-40% to zobaczymy w okolicach roku czasu od momentu pęknięcia bańki.
Oczywiście nie wszędzie będą przeceny, tylko tam gdzie ceny są najbardziej odjechane od kosztów odtworzeniowych. Nie sądzę, żeby Modlnica np. zleciała więcej niż kilkanaście procent. Za to Kraków to już powinien zaliczyć miejscami spektakularne promocje, szczególnie na najbardziej przecenionym obecnie towarze, czyli kawalerkach do 40 m kw.
Martab pisze:To na co czekasz skoro cały czas mówisz że chcesz kupić dla siebie?
Pisałem to wiele razy: nie znalazłem nic ciekawego, a kapitał, który bym włożył przestałby pracować.
Najlepszy moment był w kwietniu zeszłego roku, jak zaczęła się panika i ludzie powrzucali naprawdę piękne mieszkania. Teraz takich nie ma. Fakt, wtedy mogłem kupić, ale to był taki moment kiedy totalnie nie było wiadomo co robić. Nie chodzi mi o cenę, tylko o ofertę.
Liczę, że jak zacznie się krach to znowu pojawi się taka fala ofert, a nawet większa. Wtedy niewykluczone, że kupię licząc się nawet z tym, że ceny mogą polecieć jeszcze nawet kilkadziesiąt procent z upływem czasu.
Ale nie będę kupował byle g... bo "skończą się mieszkania", "będzie tylko drożej", "nie będzie mnie stać" i tego typu bzdury.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF
Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022