Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Mar G

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: Mar G » 04 lis 2021, 16:46

tomm pisze:no jak Czesi podniesli dzisiaj z 1.5 na 2.75 to Polska tez nie bedzie miala wyboru
dodatkowo dochodzi Polski Lad ktory podbije inflacje

dokładnie , podbije inflację a więc ceny. wszelakich dóbr.

asander

Postautor: asander » 04 lis 2021, 16:50

Venya97 pisze:
anubis pisze:Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.

Czyli para/osoba, która w styczniu tego roku miała zdolność 630k, teraz ma ją na poziomie mniej-więcej 480k. Jeszcze ciekawiej się robi gdyby stopy sięgnęły 4% - zdolność spadnie prawie o połowę (!).

Przypomniał o tym wczoraj mój ulubiony anubis z twittera, czyli Janek Dziekoński.

A wszystko wskazuje na to, że to nie jest ostatnia podwyżka. Kontrakty FRA zakładają już w przyszłym roku stopy na poziomie 3,11% (jeszcze dwa tygodnie temu zakładano 2,58%, a przed pierwszą podwyżką... 0,4%).

Sytuacja bardzo się zmieniła i być może zaraz rynek zacznie panikować. Zobaczcie ile o tym jest w mediach.

Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?

Lokum Salsa już daje nawet 50 tys. upustu, tylko że ceny mają od 10.5 za największe metraże (a więc cena 800 tys.) do ok 14.4, więc po obniżce 50 tys. dalej jest dla wielu zaporowo.

lokum-deweloper.pl/oferta/lokum-salsa/#opis-inwestycji

asander

Postautor: asander » 04 lis 2021, 16:55

Martab pisze:
vorx pisze:
Venya97 pisze:Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?

Rynek dopasowywuje się do zdolności kredytowej i to w głównej mierze ona wyznacza ceny na rynku. Do tego dochodzi rekomendacja S tak jak pisali wyżej plus wskaźnik DTI (debt to income ratio) który jest na poziomie 40-50%. Przy zmniejszonej zdolności kredytowej popyt na mieszkania spadnie, bo ludzie nie dostaną kredytu na jaki liczy deweloper. Wtedy deweloper dostosuje ceny do zdolności kredytowej bo długoterminowo sprzedawać musi. Tak więc osobiście liczę na spadki. Nie koniecznie od stycznia/lutego 2022.

Pytanie w jaki sposób dopasuje się deweloper. Gorsze lokalizacje? Januszerka? Zastopowanie podaży? (ale na czym będą zarabiać?)

Ja obstawiam przy obniżonym popycie, że developerzy włączą "tryb awaryjny", czyli jazda z poduszki płynnościowej ile się da i przeciąganie liny z rynkiem, tj. próby trzymania cen do oporu.
Równolegle zmniejszenie podaży.

Inna sytuacja może wystąpić na rynku wtórnym.

Mar G

Postautor: Mar G » 04 lis 2021, 17:02

asander pisze:
Venya97 pisze:
anubis pisze:Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.

Czyli para/osoba, która w styczniu tego roku miała zdolność 630k, teraz ma ją na poziomie mniej-więcej 480k. Jeszcze ciekawiej się robi gdyby stopy sięgnęły 4% - zdolność spadnie prawie o połowę (!).

Przypomniał o tym wczoraj mój ulubiony anubis z twittera, czyli Janek Dziekoński.

A wszystko wskazuje na to, że to nie jest ostatnia podwyżka. Kontrakty FRA zakładają już w przyszłym roku stopy na poziomie 3,11% (jeszcze dwa tygodnie temu zakładano 2,58%, a przed pierwszą podwyżką... 0,4%).

Sytuacja bardzo się zmieniła i być może zaraz rynek zacznie panikować. Zobaczcie ile o tym jest w mediach.

Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?

Lokum Salsa już daje nawet 50 tys. upustu, tylko że ceny mają od 10.5 za największe metraże (a więc cena 800 tys.) do ok 14.4, więc po obniżce 50 tys. dalej jest dla wielu zaporowo.

na Sieście znajomy wczoraj oglądał to co pozostało - kilkanaście sztuk mają jeszcze.
zaproponował 12 k za stronę pd/zachodnią ale nie dali się tknąć nawet po tej cenie - 13-14 k i ani centa mniej.

Venya97

Postautor: Venya97 » 04 lis 2021, 17:05

Liczę mimo wszystko, że ceny mieszkań przestaną rosnąć aż tak. Dla mnie już dobre byłoby 7,5 k za m2. Niestety teraz to rzadkość, a jeszcze w czerwcu była to norma

AdamKownacik

Postautor: AdamKownacik » 04 lis 2021, 17:13

asander pisze:
Venya97 pisze:

Ale to są stare pseudo promocje a nie odpowiedz rynku na stopy

JanuszBiznesu

Postautor: JanuszBiznesu » 04 lis 2021, 17:17

AdamKownacik pisze:
asander pisze:
Venya97 pisze:

Ale to są stare pseudo promocje a nie odpowiedz rynku na stopy

Murapol mi takimi gówno promocjami spami od zawsze xd

asander

Postautor: asander » 04 lis 2021, 17:27

Venya97 pisze:Liczę mimo wszystko, że ceny mieszkań przestaną rosnąć aż tak. Dla mnie już dobre byłoby 7,5 k za m2. Niestety teraz to rzadkość, a jeszcze w czerwcu była to norma

W czerwcu 2019 pewnie tak :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 04 lis 2021, 17:47

asander pisze:Ja obstawiam przy obniżonym popycie, że developerzy włączą "tryb awaryjny", czyli jazda z poduszki płynnościowej ile się da i przeciąganie liny z rynkiem, tj. próby trzymania cen do oporu.
Równolegle zmniejszenie podaży.

Inna sytuacja może wystąpić na rynku wtórnym.

Rynek wtórny to większość transakcji. Tam dodatkowo nie ma limitów w postaci rentowności czy kosztów budowy.

Co do trzymania cen do oporu - to teraz nie ma sensu. To nie początek covidu, żeby wszyscy czekali aż "wróci normalność".

Poza tym deweloperzy to nie jest jakiś jednolity kartel, nie mówiąc już o wtórnym. Ile u nas buduje łącznie podmiotów? Ze 100, 300? Tj. licząc oczywiście też tych małych.

A jeszcze nie wiemy na jakim poziomie zatrzymają się stopy. Jak na okolicach 5% to będzie przecież pogrom. Na zerowej stopie kredyty wzięło chyba tylko w tym roku coś koło 360 tys. osób.

Też pytanie czy nie nastąpi coś w rodzaju uwolnienia podaży. Bo skoro przez ponad rok ludzie kupowali byle co byle gdzie w celach tezauryzacyjnych to teraz jak zaczną obserwować, że ceny spadają mogą zapragnąć wyjść z tego biznesu.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

ziomek_szuka

Postautor: ziomek_szuka » 04 lis 2021, 20:11

Nie zapominajmy o inercji tego rynku, przy dużych spadkach i odwróceniu trendu, kaskadzie sprzedaży, spadki jeśli nastąpią mogą potrwać kilka lat czytaj 2008, tak zdaję sobie sprawę, że to innego rodzaju sytuacja.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”