tomm pisze:no jak Czesi podniesli dzisiaj z 1.5 na 2.75 to Polska tez nie bedzie miala wyboru
dodatkowo dochodzi Polski Lad ktory podbije inflacje
dokładnie , podbije inflację a więc ceny. wszelakich dóbr.
tomm pisze:no jak Czesi podniesli dzisiaj z 1.5 na 2.75 to Polska tez nie bedzie miala wyboru
dodatkowo dochodzi Polski Lad ktory podbije inflacje
Venya97 pisze:anubis pisze:Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.
Czyli para/osoba, która w styczniu tego roku miała zdolność 630k, teraz ma ją na poziomie mniej-więcej 480k. Jeszcze ciekawiej się robi gdyby stopy sięgnęły 4% - zdolność spadnie prawie o połowę (!).
Przypomniał o tym wczoraj mój ulubiony anubis z twittera, czyli Janek Dziekoński.
A wszystko wskazuje na to, że to nie jest ostatnia podwyżka. Kontrakty FRA zakładają już w przyszłym roku stopy na poziomie 3,11% (jeszcze dwa tygodnie temu zakładano 2,58%, a przed pierwszą podwyżką... 0,4%).
Sytuacja bardzo się zmieniła i być może zaraz rynek zacznie panikować. Zobaczcie ile o tym jest w mediach.
Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?
Martab pisze:vorx pisze:Venya97 pisze:Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?
Rynek dopasowywuje się do zdolności kredytowej i to w głównej mierze ona wyznacza ceny na rynku. Do tego dochodzi rekomendacja S tak jak pisali wyżej plus wskaźnik DTI (debt to income ratio) który jest na poziomie 40-50%. Przy zmniejszonej zdolności kredytowej popyt na mieszkania spadnie, bo ludzie nie dostaną kredytu na jaki liczy deweloper. Wtedy deweloper dostosuje ceny do zdolności kredytowej bo długoterminowo sprzedawać musi. Tak więc osobiście liczę na spadki. Nie koniecznie od stycznia/lutego 2022.
Pytanie w jaki sposób dopasuje się deweloper. Gorsze lokalizacje? Januszerka? Zastopowanie podaży? (ale na czym będą zarabiać?)
asander pisze:Venya97 pisze:anubis pisze:Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.
Czyli para/osoba, która w styczniu tego roku miała zdolność 630k, teraz ma ją na poziomie mniej-więcej 480k. Jeszcze ciekawiej się robi gdyby stopy sięgnęły 4% - zdolność spadnie prawie o połowę (!).
Przypomniał o tym wczoraj mój ulubiony anubis z twittera, czyli Janek Dziekoński.
A wszystko wskazuje na to, że to nie jest ostatnia podwyżka. Kontrakty FRA zakładają już w przyszłym roku stopy na poziomie 3,11% (jeszcze dwa tygodnie temu zakładano 2,58%, a przed pierwszą podwyżką... 0,4%).
Sytuacja bardzo się zmieniła i być może zaraz rynek zacznie panikować. Zobaczcie ile o tym jest w mediach.
Jestem kompletnie zielona w tym temacie i proszę o wyrozumiałość. Czyli jest szansa na nawet lekki spadek cen (20-30-40 tys) mieszkań od stycznia/lutego 2022?
Lokum Salsa już daje nawet 50 tys. upustu, tylko że ceny mają od 10.5 za największe metraże (a więc cena 800 tys.) do ok 14.4, więc po obniżce 50 tys. dalej jest dla wielu zaporowo.
lokum-deweloper.pl/oferta/lokum-salsa/#opis-inwestycji
asander pisze:Venya97 pisze:anubis pisze:Tu nie chodzi o kwotę raty na przeciętnym kredycie, tylko o zdolność kredytową. Rekomendacja S i te podwyżki oznaczają, że zdolność jest już na poziomie 2019 roku.
Lokum Salsa już daje nawet 50 tys. upustu, tylko że ceny mają od 10.5 za największe metraże (a więc cena 800 tys.) do ok 14.4, więc po obniżce 50 tys. dalej jest dla wielu zaporowo.
AdamKownacik pisze:asander pisze:Venya97 pisze:
Ale to są stare pseudo promocje a nie odpowiedz rynku na stopy
Venya97 pisze:Liczę mimo wszystko, że ceny mieszkań przestaną rosnąć aż tak. Dla mnie już dobre byłoby 7,5 k za m2. Niestety teraz to rzadkość, a jeszcze w czerwcu była to norma
asander pisze:Ja obstawiam przy obniżonym popycie, że developerzy włączą "tryb awaryjny", czyli jazda z poduszki płynnościowej ile się da i przeciąganie liny z rynkiem, tj. próby trzymania cen do oporu.
Równolegle zmniejszenie podaży.
Inna sytuacja może wystąpić na rynku wtórnym.
Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości