Mieszkanie dla rodziny 2+1 w Krakowie z dobrym dojazdem do centrum

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
Rak

Re: Mieszkanie dla rodziny 2+1 w Krakowie z dobrym dojazdem do centrum

Postautor: Rak » 29 lip 2021, 0:47

rado pisze:
pozdro pisze:Ja bym brał kredyt w PL tylko w sytuacji gdybym mial kwote okolo 80-100% tego kredytu. Bez kasy nigdy bym się w kredyt nie pakował. W Polsce warunki kredytowe sa zamordystyczne to nie jest kraj w ktorym jak ci sie nie podoba, oddajesz klucze i mieszkanie i masz w dupie bank. Tu cie beda ścigać komornicy po calym kraju a nawet swiecie. To nie jest kraj do brania kredytów. To wszystko fajnie wyglada teraz, ale kredyt bierze sie na 30lat. Co wiecej nie masz nawet stałych rat, za 10-20 lat rata moze byc dowolnie wysoka np 2x wyzsza. To jakis nonsens. Ja pierdziele takie cos. Czekam na mieszkanie plus z dojściem do własności. Wole taki model gdzie nie mam zadnych zobowiązań, a nie jakies zamordystyczne kredyty. We Wroclawiu ruszyła budowa fajnego osiedla w centrum w ramach Mieszkania Plus. Nowa Kolejowa. Projekt wyglada na bardzo prestiżowy, w Krakowie to moze do Browaru Lubicz mozna porownywac.
Duzo bardziej wole taki model. Szkoda ze nie Krakow u nas tez by cos mogli zbudowac w tym stylu. Jak nie to wole miec psa niz dzieci i mieszkac w swoim ciasnym, nie miec kredytów i stresów. Przynajmniej sie wyspie.
Pisiorki jak chca zebym mial dzieci w tym kraju to neich ogarna darmowe żłobki, przedszkola, mieszkania na wynajem, ja sie nie bede zacharowywal po to zeby im zus nie zabankrutował.

Ja polecam
urbanity.pl/dolnoslaskie/wroclaw/osiedle-kolejowa-mieszkanie-plus,b15574

Sam bede namawiał partnerkę, żeby tam zaaplikować na jakieś 100m2, bo w Krakowie raczej nic się nie wydarzy.

Pozdro, czyzby w pracy sie nie ukladało ? Bo sporo frustracji i widze że jeszcze skierowanej na banki, że uwaga! będa sciagac z Ciebie swoje pieniadze jak nie będziesz spłacał kredytu... (podczas gdy kredyty tanie jak nigdy) Masz pretensje do banków że sa bankami? i kierujesz się ku osiedlom z Mieszkania plus, gdzie:
- czynsz wcale nie bedzie niski (o ile nie zalapiesz sie na doplaty)
- tam jest system punktowy i zeby dostac takie 100 metrowe (o ile w ogole takie sa) mieszkanie musisz miec gromadle dzieci albo niepelnosprawnosc
- programy rzadowe sa z zasady dla ubozszych, cudow tam nie bedzie i budowa raczej po taniosci

moze ladnie to na wizualizacjach wygladac ale:
- czy beda windy w budynkach?
- czy beda miejsca parkingowe ?

Moja siostra mieszka na osiedlu Harmonia, gdzie kolejne etapy ida na mieszkanie plus i tam takich luksusow nie ma. Auta walaja sie po chodnikach itp, brak windy, wykonczenia klatek bardzo podstawowe itp.

domiporta.pl/poradnik/7,126866,27374443,mieszkanie-plus-w-katowicach-jest-tak-drogie-ze-mieszkancy.html

pozdro

Postautor: pozdro » 29 lip 2021, 7:02

Nie chodzi o to czy czynsz będzie wyższy w Mieszkaniu Plus, ważniejsza jest wolność. Nie wiem co będę chciał robić za 10 lat czy będę chciał się przeprowadzić czy podróżować, kredyt to niewolnictwo. Mieszkanie Plus daje większa niezależność. Tam spłacasz ten kapitał, płacisz kilkaset zł więcej, ale możesz w każdej chwili zrezygnować. Dla mnie dużo lepsza opcja. Stwierdziłem ze nie mam chęci się zadłużać na mieszkania po 15-20 tys a tyle realnie kosztują mieszkania w sensownych lokalizacjach. :D
Narazie to z tego co widze to standard jest tam wyższy w tych mieszkaniach z PFR niż u większości deweloperów. Zreszta jak kto lubi jak lubi być uwiązanym do kredytu to jego wybór. Ja cenie sobie wolność i niezależność ;)
To może będę miał z 1 dziecko jak już będę miał to. 100m2 ;) akurat po 30m2 na osobe
W Krakowie mieszkanie plus to badziew odkupione od dewelopera bo prawdziwe mieszkanie plus radni z PO zablokowali celowo i z premedytacja żeby nie było konkurencji dla deweloperów. We Wrocławiu fajne mieszkania plus powstają Nowa Kolejowa lub Na Nowym Doworze lub przy moście Milenijnym. Deweloperzy takie mieszkania po 20 tys sprzedają.

PFR nieruchomości Białowieska, a nie taki badziew jak od dewelopera i jeszcze w kredycie na 30 lat
https://investmap.pl/inwestycja/mieszka ... 12610.html
https://www.architekturaibiznes.pl/mies ... ,1586.html

Buba

Postautor: Buba » 02 sie 2021, 11:07

pozdro pisze:Ja bym brał kredyt w PL tylko w sytuacji gdybym mial kwote okolo 80-100% tego kredytu. Bez kasy nigdy bym się w kredyt nie pakował. W Polsce warunki kredytowe sa zamordystyczne to nie jest kraj w ktorym jak ci sie nie podoba, oddajesz klucze i mieszkanie i masz w dupie bank. Tu cie beda ścigać komornicy po calym kraju a nawet swiecie. To nie jest kraj do brania kredytów. To wszystko fajnie wyglada teraz, ale kredyt bierze sie na 30lat. Co wiecej nie masz nawet stałych rat, za 10-20 lat rata moze byc dowolnie wysoka np 2x wyzsza. To jakis nonsens. Ja pierdziele takie cos. Czekam na mieszkanie plus z dojściem do własności. Wole taki model gdzie nie mam zadnych zobowiązań, a nie jakies zamordystyczne kredyty. We Wroclawiu ruszyła budowa fajnego osiedla w centrum w ramach Mieszkania Plus. Nowa Kolejowa. Projekt wyglada na bardzo prestiżowy, w Krakowie to moze do Browaru Lubicz mozna porownywac.
Duzo bardziej wole taki model. Szkoda ze nie Krakow u nas tez by cos mogli zbudowac w tym stylu. Jak nie to wole miec psa niz dzieci i mieszkac w swoim ciasnym, nie miec kredytów i stresów. Przynajmniej sie wyspie.
Pisiorki jak chca zebym mial dzieci w tym kraju to neich ogarna darmowe żłobki, przedszkola, mieszkania na wynajem, ja sie nie bede zacharowywal po to zeby im zus nie zabankrutował.

Ja polecam
urbanity.pl/dolnoslaskie/wroclaw/osiedle-kolejowa-mieszkanie-plus,b15574

Sam bede namawiał partnerkę, żeby tam zaaplikować na jakieś 100m2, bo w Krakowie raczej nic się nie wydarzy.

Tutaj muszę się zgodzić. Mam znajoma we Francji, brali kredyt na 10 lat, ile wkładu nie wiem, bo nie pytałam, ale średnio kredyt na mieszkanie właśnie się tam bierze na 10 lat. Mieszkanie jakieś 70m2, 3 pokoje, oddzielna kuchnia. Jedynymminus to 4 piętro bez windy i brak balkonu. Po kilku latach powiększyła się rodzina, mieszkanie sprzedali, w rozliczeniu wzięli nowy kredyt na dom, który niedługo spłaca, bo to już kilka lat temu było. Jedna osoba pracuje i spłaca kredy oraz utrzymuje rodzine, bo zasrany COVID i lockdown. I żyją, i nie musza przymierać głodem, ani martwić się, ze będą bezdomni. W ogóle tam ze żłobkiem tez nie ma problemu, właściwie z dniami dzień można znaleźć dziecku miejsce.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”