Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Forum dla osób, które zastanawiają się jaka lokalizacja mieszkania w Krakowie jest najlepsza? W której dzielnicy Krakowa dobrze się mieszka? Ciekawe mijsca w Krakowie i Małopolsce.
krakus1891

Re: Krakow potrzebuje tanich mieszkan by sie rozwijac

Postautor: krakus1891 » 23 gru 2021, 21:32

asander pisze:
Deweloperzy ograniczą podaż mieszkań w najbliższym czasie, nawet gdzieś czytałem taki artykuł. Zrobią wszystko aby utrzymać wysokie ceny. Mniejszy popyt, mniejsza podaż, stała cena. Jest jeszcze grupa ludzi którzy będą szukać ujścia dla gotówki oraz tacy, którzy dostaną podwyżki większe niż do tej pory otrzymywali. Inflacja i nowe regulacje nowoładowe są czynnikami pro-wzrostowymi. Osobiście obstawiam delikatne korekty (w dół) dla wybranych segmentów rynku, ale ogólnie dla rynku szerokiego nadal jednak wzrosty, choć może już nie tak dynamiczne jak do pory.

Zakładasz że rynek zachowuje się racjonalnie ... Dla zabawy polecam przyjmij założenie że zachowuje sie nieracjonalnie :).
Czyli deweloperzy nie ogranicza podaży , bo to technicznie jest trudne do realizacji. Proces inwestycyjny od zakupu działki do oddania klientowi kluczy to tak 5 lat. Realnie dzisiejsze decyzje będą miały wpływ na rynek za 3-5 lat ... . Deweloperzy nie maja bladego pojęcia jaki będzie wtedy popyt, a kształtują go już teraz ... . Załóżmy że maja szklaną kule i wiedzą że będzie 20 % mniejszy popyt . Jak sprawić aby wszyscy deweloperzy zdecydowali sie równo oddać 20 % mniej. Wyobraź sobie sytuacje w której prezes dużego giełdowego dewelopera mówi że w związku z niższym popytem rozpoczynamy mniej projektów, na drugi dzień nie będzie prezesem ,On musi powiedzieć że optymalizują koszta, znaleźli nisze dzięki czemu pomimo złej sytuacji rynkowej oni utrzymują ilość inwestycji i marżę. Deweloperzy nie ogranicza podaży ... pomimo że logika to nakazuje... chciwość podpowiada co innego .. , jesteśmy lepsi od innych , mamy leszy produkt, lepszą lokalizacje , mamy lepszy zespół , nam się uda ... , musimy wsiąść do pociągu , kto nie ryzykuje nie pije szampana.
Banki nie ograniczą akcji kredytowej , też będą kombinować jak złapać w sidła jak największą liczbę osób na kredyt , dokładnie tak jak z frankami. Banki też są chciwe, rękami i nogami bronią się przed kredytami ze stała stopą na cały okres kredytowania i zasadą klucze za długi , pomimo że to sprawia że cały system staje się znacznie bardziej stabilny, przewidywalny mniej podatny na krachy, więc na logikę znacznie lepszy dla banków , sytuacja w której przerzucają całe ryzyko na klienta , jest dla nich bardziej niebezpieczna , ale pozwala więcej zarabiać ... .

asander , niezależnie od tego czy uważasz że ceny wzrosną/spadną zabaw się w eksperyment myślowy i postaraj się stworzyć scenariusz przy założeniu że rynek nie zachowuje się w sposób racjonalny.

Na koniec taka ciekawostka ...
money.pl/gospodarka/zona-premiera-mateusza-morawieckiego-wyprzedaje-majatek-we-wroclawiu-chodzi-nie-tylko-o-dzialki-na-oporowie-6718417480797056a.html

Żona premiera najpierw sprzedała działkę , okazuje się że i dwa mieszkania... , mnie to pachnie jakimś nadchodzącym podatkiem majątkowym

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 23 gru 2021, 21:47

Napewno nie robi tego bo potrzebuje "gotówki" :lol: .

Prawdopodobnie Glapa znów podniesie stopę, docelowo pewnie na tyle wysoko ją podniesie, że nie jeden dostanie butem po mordzie.

Szkoda mi ludzi zadłużonych na tyle, że miesięcznie zostaje im obecnie 500-1000zł na koncie bo wszystkich wydatkach. Takich co nie zarabiają więcej niż 4k na rękę, mają dzieci, chcieli mieszkać na swoim (czyli jakieś 5mln zadłużonych zwykłych obywateli).

Zostaną z niczym na koncie, a do tego bezrobocie pewnie nieco wzrośnie.
Nie szkoda mi z kolei ani trochę tych co w owczym pędzie "chronili" swoje 15-30% wkładu własnego przed inflacją.

Osobom które swoje stare nory w wielkiej płycie kiszą no bo przecież może być tylko drożej zachęcam do zastanowienia się nad sprzedażą po świętach.

Jako obywatel każdy może mieć czyste sumienie bo KNF oraz UoiK ostrzegali nawet w radio ;)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 23 gru 2021, 22:28

inwestorzzagranicy pisze:Osobom które swoje stare nory w wielkiej płycie kiszą no bo przecież może być tylko drożej zachęcam do zastanowienia się nad sprzedażą po świętach.

Z tego, co obserwuję na grupach na niebieskim portalu, zainteresowanie cieszą się mieszkania do remontu w centrum, w dobrze zlokalizowanych kamienicach, pod warunkiem, że cena do remontu nie przekracza ok. 8k za metr. Z tego wnioskuję, że oferty norek w wielkiej płycie powinny kosztować najwyżej tyle, a tak na logikę mniej.

Jeżeli więc ktoś ma taką norkę w płycie i myślał, żeby ją sprzedać to najlepszy czas już prawdopodobnie minął. Ok. maja oglądałem takie spore mieszkanie, bo było fantastycznie zlokalizowane, doświetlone, a nawet miało w pakiecie garaż i ono faktycznie zeszło do remontu za prawie 10k. Teraz to mi się nie wydaje, aby to było możliwe - trochę podobnych ofert się pojawiło i z tego, co widzę, to one teraz sobie radośnie wiszą któryś tam miesiąc.

W ogóle co do płyty to mam taką refleksję - jak jest jakaś fala popytu to trzeba się tego jak najszybciej pozbyć. Totalnie nie rozumiem ludzi, którzy to trzymają.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 24 gru 2021, 0:21

rado pisze: Najlepsza jest Anubis ta Twoja logika, że mieszkanie się sprzedało gdzieś Maj czerwiec za 10k, w międzyczasie przez 2 kwartały ceny w Krakowie rosły ale ty uważasz że teraz by się za 8k nie sprzedalo. . logic :lol:

Jaka to logika to wszyscy widza. 8-) Doprowadzila go do 70% rozjazdu w prognozach od -50% przecen do 20% wzrostu cen, i teraz sie juz cieszy ze wogole beda ewentualnie jakiekolwiek korekty...mowiac, ze je "przewidzial"...tym bardziej, ze nikt tu nigdy nie glosil, ze korekt nie bedzie....wczesniej czy pozniej... :lol: Tyle ze jeski beda to z ceny znacznie wyzszej, niz byly wtedy, kiedy glosil krachy na krachach.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2021, 0:52 przez SmokWawelski, łącznie zmieniany 1 raz.

SmokWawelski

Postautor: SmokWawelski » 24 gru 2021, 0:30

anubis pisze:Z tego, co obserwuję na grupach na niebieskim portalu, zainteresowanie cieszą się mieszkania do remontu w centrum, w dobrze zlokalizowanych kamienicach, pod warunkiem, że cena do remontu nie przekracza ok. 8k za metr.

To policz sobie ile kosztuje generalny remont mieszkania w starej kamienicy, gdzie trzeba zwykle wymienic dokladnie wszystko, lacznie z pruciem wiekszosci scian i wymiana calej instalacji, zalozeniem ogrzewania, wymiany okien itd itd.....
plus dodatkowe wydatki na renowacje kamienicy, windy, czesci wspolnych, poddasza, dachu, bramy itd itd.
Poza tym cena 8k za m2 to raczej za mieszkania ok 80-100m2....jak to w kamienicy.
Wiem wiem,,. w wikipedii tego wszystkiego nie pisza...

asander

Postautor: asander » 24 gru 2021, 15:14

krakus1891 pisze:
asander pisze:asander, niezależnie od tego czy uważasz że ceny wzrosną/spadną zabaw się w eksperyment myślowy i postaraj się stworzyć scenariusz przy założeniu że rynek nie zachowuje się w sposób racjonalny.

Ale co mi to da? Zakładam, że developer jako firma musi działać racjonalnie, bo zatrudnia ludzi, obraca milionami złoty, ponosi odpowiedzialność cywilną, musi znać prawo budowlane i prawidła mikro i makro ekonomii, aby nie poszedł z torbami. Byli tacy co "poszli", ale to margines na szczęście. Wiem co masz na myśli, mogę dla zabawy założyć że developerzy żyją wiecznym hura optymizmem, że będą oczekiwać strumienia klientów z milionami monet aby kupić ich mieszkania, albo przeciwnie, że będzie totalny zastój, kredyty staną się bardzo drogie, ludzi nie będzie stać. Nie wiem jak będzie, może coś po środku, a może przeważy bardziej jakiś scenariusz. Mi intuicja podpowiada, tak jak już pisałem, że spadków znacznych raczej nie będzie, co najwyżej spowolnienie tempa wzrostów. Sam "inwestuję" z perspektywą 5-10 lat, więc mam w d. czy dziś kupuję o 10-15% więcej czy mniej. Ale to moja opinia, mogę się mylić, jak każdy na tym forum :)

Peace

Postautor: Peace » 26 gru 2021, 12:59

asander pisze:Deweloperzy ograniczą podaż mieszkań w najbliższym czasie, nawet gdzieś czytałem taki artykuł. Zrobią wszystko aby utrzymać wysokie ceny. Mniejszy popyt, mniejsza podaż, stała cena.

A w temacie obok wrzucasz taki oto artykuł:
Deweloperzy budują coraz więcej mieszkań
nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10490119/rynek-nieruchomosci-w-polsce-wciaz-brakuje-mieszkan-choc-deweloperzy-buduja-ich-coraz-wiecej.html

To jak będą budować coraz więcej bo mieszkań brakuje czy ograniczą podaż w najbliższym czasie, bo mniejszy popyt? Zdecyduj się na coś.

asander

Postautor: asander » 26 gru 2021, 16:20

Peace pisze:
asander pisze:Deweloperzy ograniczą podaż mieszkań w najbliższym czasie, nawet gdzieś czytałem taki artykuł. Zrobią wszystko aby utrzymać wysokie ceny. Mniejszy popyt, mniejsza podaż, stała cena.

A w temacie obok wrzucasz taki oto artykuł:
Deweloperzy budują coraz więcej mieszkań
nieruchomosci.wprost.pl/wiadomosci/10490119/rynek-nieruchomosci-w-polsce-wciaz-brakuje-mieszkan-choc-deweloperzy-buduja-ich-coraz-wiecej.html

To jak będą budować coraz więcej bo mieszkań brakuje czy ograniczą podaż w najbliższym czasie, bo mniejszy popyt? Zdecyduj się na coś.

Może to pozornie wygląda na sprzeczność, ale ja jej tu nie dostrzegam. Dużo budują, to stan na dziś. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zmienili oni strategię na nadchodzące lata wyższych stóp procentowych. Wiem, proces budowy trwa kilka lat, ale pewnie i tak mają oni w tym jakąś elastyczność.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 26 gru 2021, 18:54

Pomijając już etap administracyjny to budowa osiedla trwa tak 2-3 lata.

2019 - rekord nowo rozpoczętych inwestycji

2020 - kolejny rekord

2021 - jeszcze jeden rekord, który pobił dwa poprzednie

Mniej budów (mniejszą podaż) zobaczymy, jeśli w ogóle, w okolicach 2025 roku.

Co do wstrzymania budowy lub jej nierozpoczęcia to też nie takie proste. Kiedyś faktycznie robiło się wpis do dziennika budowy i tyle. Dzisiaj uprzejmi sąsiedzi zaraz doniosą do nadzoru, że budowa jest pozorowana. PnB ma 3 lata, jak nie rozpoczniesz budowy w terminie to nowe jest na nowych normach, zasadach, być może nawet nie będzie możliwe bo już jest np. MPZP i nie pozwala na to co chcemy.

Jedyne, co faktycznie może deweloperka, to przedłużać budowę licząc, że na koniec sytuacja się unormuje. Tylko czy teraz serio można liczyć na to, że za 2-3 lata będzie lepiej? Stopy mają iść do góry bite 2 lata. To nie jest jednak początek covidu kiedy takie przeczekiwanie miało jakiś sens. Myślę, że teraz sens ma zupełnie coś innego - jak najszybciej kończyć budowę i wyprzedać ofertę dopóki stopy procentowe nie dobiją do 5%.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

Peace

Postautor: Peace » 27 gru 2021, 9:52

Pierwotny nie jest wydrenowany z fajnych mieszkań, pierwotny wprowadza po prostu bardzo mało fajnych mieszkań. Jeśli jest rzesza ludzi kupująca pod inwestycję, bo "będzie rosło 20% r/r" to deweloper nie przejmuje się ich jakością. Dochodzą potem takie absurdy jak "U Przybyszewskiego". gdzie w pierwszym etapie były piękne tarasy, duża przestrzeń wspólna, a w drugim etapie mniejsza przestrzeń wspólna, część parkingów na platformie, a w mieszkaniach dochodzących do 19k za metr największe balkony mają 10 metrów kwadratowych. To ludzie ludziom zgotowali ten los akceptując te słabe oferty.

Co do cen i wtórnego się zgodzę.

Wróć do „Gdzie i jak kupić mieszkanie w Krakowie forum? Ciekawe w Małopolsce”