l4mb3r7 pisze:Ej, ale Wy wiecie, że mając sygnaturę decyzji z Obserwatorium możecie zadzwonić do WSA w Krakowie i zapytać, czy decyzja została zaskarżona? Uprzedzając pytania - nie została
No to chyba zamyka sprawę tajemniczych sąsiadów.
l4mb3r7 pisze:Ej, ale Wy wiecie, że mając sygnaturę decyzji z Obserwatorium możecie zadzwonić do WSA w Krakowie i zapytać, czy decyzja została zaskarżona? Uprzedzając pytania - nie została
Parkrzeczny pisze:Odpowiem sam sobie - okazało się, że mój znajomy ma tam zarezerwowane mieszkanie. Umowa rezerwacyjna obowiązuje do końca grudnia br. Do tej pory, a przecież mamy już połowę grudnia, nikt od Bryksy nie kontaktował się ws. podpisania umowy deweloperskiej, ani tego, kiedy miałoby to nastąpić.
Czyżby chcieli znowu powtórzyć mega słaby manewr z bodaj Saskiej Blu, kiedy to czekali na wygaśnięcie umów rezerwacyjnych po to, żeby podwyższyć ludziom ceny za m2? Jeśli tak, to myślę, że mogą się na tym przejechać - stracą wizerunkowo + od kiedy podnieśli ceny mieszkań na stronie internetowej, to cały czas +/- 20 mieszkań stoi wolnych.
2. Umowa rezerwacyjna to umowa między deweloperem albo przedsiębiorcą innym niż deweloper, o którym mowa w art. 4, a osobą zainteresowaną ofertą sprzedaży, zwaną dalej "rezerwującym", której przedmiotem jest zobowiązanie do czasowego wyłączenia z oferty sprzedaży lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego wybranego przez rezerwującego.
Parkrzeczny pisze:To chyba tak jednak nie działa:2. Umowa rezerwacyjna to umowa między deweloperem albo przedsiębiorcą innym niż deweloper, o którym mowa w art. 4, a osobą zainteresowaną ofertą sprzedaży, zwaną dalej "rezerwującym", której przedmiotem jest zobowiązanie do czasowego wyłączenia z oferty sprzedaży lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego wybranego przez rezerwującego.
więc jeśli umowa została zawarta do 31.12.2024 r., to po prostu wygaśnie i powstanie zobowiązanie do zwrotu opłaty rezerwacyjnej.
Gdyby w tym okresie sprzedali dane mieszkanie komuś innemu, to faktycznie musieliby zwracać podwójną kwotę. Jeśli jest na sali jakiś prawnik, to niech mnie poprawi.
Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości