Enklawa Rodzinna Kraków od Start deweloper - opinie i forum mieszkańców

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
ragar

Re: Enklawa Rodzinna Kraków od Start deweloper - opinie i forum mieszkańców

Postautor: ragar » 03 sty 2018, 21:16

Kawał opisu trzeba przyznać, wychodzi na to, że inwestycja Enklawa Rodzinna dewelopera Start ma zarówno swoje spore plusy, jak i minusy, jak pewnie wszystkie tego rodzaju projektu powstające w Krakowie i nie tyko :) Kiedy mają kończyć i zaczną się wykończenia mieszkań? Ktoś ma jakieś aktualne zdjęcia może bloku, na którym jest już elewacja?

izakkk

Postautor: izakkk » 03 sty 2018, 22:41

Witam;)
Ja również jestem w trakcie kupna mieszkania, a konkretniej 50B, pierwsze piętro. Przy rozmowie z deweloperem pojawił się ten sam problem, który już został wspomniany o miejscu parkingowym dla mieszkania poniżej 50m. Na razie zaproponowano mi listę rezerwową, aż do czasu gdy wszystkie mieszkania powyżej 50m zostaną wykupione dla klatki- co dla mnie jest trochę żartem. Druga rzecz, która mnie martwi jest Carrefour- hałas, dostawcze tiry itp itd.

melorin

Postautor: melorin » 04 sty 2018, 11:00

Ja też kupiłem mieszkanie w tej inwestycji.
U mnie koszt notariusza był podzielony po połowie z deweloperem, nie wiem dlaczego u Ciebie Pyziu było inaczej. Ja wziąłem mieszkanie większe niż 50m2 więc mam też parking podziemny, ale patrząc na to ile takich mieszkań się już na dzień dzisiejszy sprzedało i ile zostało tych miejsc parkingowych to na 100% też Ci którzy kupili mniejsze mieszkania będą mogli sobie dokupić miejsca w garażu.
Zgadzam się że wygląd budynku na wizualizacjach nie powala na kolana :D - ale dla mnie nie jest to jakiś wielki minus, szczególnie przy tej cenie (kupiłem przed podwyżką i jeszcze z dodatkowym rabatem).
Fajnie by było gdyby ktoś ustawił się przed blokiem bardzo rano i sprawdził jak rzeczywiście wygląda sytuacja z tymi ciężarówkami dojeżdżającymi do carefoura. Być może nie jest to żaden problem, a może jest - nie wiem. Chyba że ktoś już to sprawdził? Niech napisze na forum. W czarnym scenariuszu wymienię sobie okna na jakieś super dźwiękoszczelne.

u1thar

Postautor: u1thar » 04 sty 2018, 11:09

Proponujemy Wam naciskać Dewelopera, może zmienią zdanie co do sprzedaży tych miejsc postojowych... W końcu w ich interesie jest aby się tego pozbyć.
Jeżeli chodzi o sklep carrefur to uciążliwe mogą być wyłącznie wentylatory klimatyzacji - to raczej problem budynku 50A i pierwszej klatki budynku 50B. Najlepiej wybrać się pod budynki Enklawy od strony carrefura o różnych porach. W końcu nie kupuje się paczki cukierków... Dla mnie najgorsze były dzwony dobiegające z kościoła. Dostaw do sklepu jest mało. Chodzimy tam często na spacery i obserwujemy, ogólnie jest cicho i spokojnie.

Jeżeli chodzi o zdjęcia to niewiele się zmieniło od czasu zamieszczonych zdjęć przez użytkownika Pedro. Budują ostatnie piętro klatki 1 i 2giej. Akurat my zakupiliśmy mieszkanie w klatce 1 i trochę nas martwi to, że akurat ta część budynku wykonywana jest "zimą". Budynek 50A chyba bez zmian. Prędzej czy później przyjdą mrozy i będą musieli przerwać prace zewnętrzne.
Również u notariusza płaciliśmy 50/50.

Ragar zakończenie budowy jest 15 grudnia 2018 a odbiory zaczynają się od 15 stycznia 2019. Nie wiem ile dziennie jest możliwych odbiorów... ale pewnie trochę to potrwa.

melorin

Postautor: melorin » 04 sty 2018, 11:21

U1thar - potrafisz powiedzieć o której godzinie rano dzwonią te dzwony z kościoła? Czy przed każdą mszą czy tylko np popołudniu i w Niedziele?

u1thar

Postautor: u1thar » 04 sty 2018, 11:40

Pomijając niedziele podczas której bije często, to w tygodniu słyszeliśmy o 12 i 17 lub 18. Nigdy nie byłem w okolicy około godz. 6 ... nie wiem czy wtedy też. Patrząc na "rozkład jazdy" :D to chyba też dzwoni: krakow-kurdwanow.parafia.info.pl/?p=main&what=11
Przy zamkniętych oknach nie będzie to problem, gorzej w okresach letnich.

norbert50B

Postautor: norbert50B » 05 sty 2018, 18:49

Witam wszytskich, wlasnie dolaczylem do forum, tez kupilem mieszkanie, w 50B 4 pietro.
Jesli chodzi o temat kosciola i dzwonow (mieszakm w okolicy) to o 19 dzwonia ostatni raz i nie sa w ogole uciazliwe, tak jak odglosy porannego tramwaju itp kwestia przyzwyczajenia. Co do kwesti garazu, mozna zapisac sie na liste rezerwowa jesli kto chce zakupic kolejne miejsce postojowe. Co do budowy wyglada ze etapy sa robione terminowo, mysle ze przy tym tepie odbiory powinny byc jeszcze pod koniec roku. Pozdrawiam.

magda1799

Postautor: magda1799 » 05 sty 2018, 23:04

My też kupiliśmy w 50B :) A czy orientujecie się czy w łazience są też tynki i zabudowane rurki instalacji sanitarnych?

ps. A wydaje mi się, że 15 stycznia 2019 to jest ostateczna data odbiorów?

norbert50B

Postautor: norbert50B » 06 sty 2018, 11:37

Tynki sa zatarte na ostro i instalacje wyciagniete do monta z u z tego co pamietam ale najlepiej to przedzwonic do biura i dopytac. Pzd.

u1thar

Postautor: u1thar » 08 sty 2018, 14:55

Na stronie Startu są zdjęcia z zakończenia budowy wcześniejszej inwestycji "Modern House". Ogólnie odcienie szarości, duże płytki, kamień na ścianach ekstra.Co sądzicie o tych malowidlach na klatkach (napis be modern i rysunki)? Nam się to bardzo nie podoba... Dziwne są też te lampki podświetlające nr mieszkań. Oby to tylko kwestia designu tego osiedla. Orientuje się ktoś czy w Enklawie Rodzinnej również mają być jakieś takie udziwnienia ? :shock:

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”