Nowa 5 Dzielnica - Centrum Nowoczesnych Technologii (CNT) - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
krakus12

Re: Nowa 5 Dzielnica - Centrum Nowoczesnych Technologii (CNT) - opinie i forum

Postautor: krakus12 » 11 lip 2018, 22:08

karolc@gmail.com pisze:"Ceny są teraz okazyjne bo jest chwilowa nadpodaż mieszkań w tym rejonie, pełno inwestycji rozpoczętych. Jak już skończą za te 2-3 lata to nikt taniej niż za 9000-10000zł/m2 nie sprzeda tu mieszkania bo się za dobrze mieszka i za łatwo wynajmuje."
-> Nie uważam, że te ceny są okazyjne. Ogólnie teraz wpadli na pomysł by w ciągu 2 tygodni podnieść je o 30k PLN. To uważam, że jest bardzo dużo. Po jakiej cenie kupowaliście mieszkania? Dla mnie cena 7-8kPLN/m2 za nowe mieszkanie, to jest bardzo dużo. Ceny mieszkań w realu to ceny od 500kPLN, bo mówimy o mieszkaniach o największym z możliwych metraży. Jak dla mnie, to czyste oszukiwanie ludzi i dziwię się każdemu kto przystaje na tego typu współpracę. Kredyt na 500 000pln, to zadłużenie na około 20/30 lat przynajmniej... Osobiście, to im podziękowałem. Widzę jak się zachowują różni deweloperzy, ale trochę dużo tu nie fair zagrań.

Jak Cię nie stać to nie kupuj. Ceny podnoszą wszyscy w Krakowie. Ci co kupili w zeszłym roku mają fart. Ogólnie wszystko drożeje. Aż się boję ile będzie kosztować wykończenie ... :(

pozdro

Postautor: pozdro » 12 lip 2018, 22:28

Tu były akurat taniutkie te mieszkania bo już w 2008 roku w tych okolicach kosztowały 7-8 tys. zl. Teraz powoli odbijają, ogólnie jak na Kraków to średnia cena 6500zł/m2 jest ok, natomiast te przy wrocławskiej to jakby nie to że tyle na raz sprzedawali to powinna być koło 10 tys. zł/m2 W sumie jedno z lepszych miejsc jak Wiślane Tarasy, Grzegórzki Park, Apartamenty Novum czy okolice Błoń. po 7 tys. zł to na zadupiach typu Ruczaj sprzedają więc na podstawie tego mniemam, że kolejne etapy będą startować od 8-10 tys. zł/m2 :D
Ogólnie w Niemczech deweloperzy to budują mieszkania dla wąskiej grupu bogatych ludzi tak 20%, w cenach 5-7 tys. euro. Normalsi to wynajmują mieszkania od miasta, lub innych funduszy budowane, co ciekawe kupno na wynajem się średnio opłaca, ale czynsze mają ogólnie dość tanie, właśnie dlatego, że miasta dużo mieszkań komunalnych pod najem budowały. U nas będzie to samo powoli. To, że deweloper zrezygnuje z 30% zysku to mało prawdopodobne, prędzej przestanie budować.

karolc@gmail.com

Postautor: karolc@gmail.com » 12 lip 2018, 23:52

Z 30% procent zysku? Proszę spojrzeć na rzeczywisty koszt "pobudowania" m2? To jest kwota 40% procent jak nie więcej. Rozumiem ryzyko i tak dalej..., ale że ludzie od tak po prostu chcą kupować takie mieszkania... I don't believe… Why? To jest czyste oszustwo... Tak się składa, że znam ceny robocizny, materiałów, itd. na rynku gdańskim, warszawskim i krakowskim, i to, w jakim czasie i z jakim wyprzedzeniem zamawia się materiały i od kogo. Umowy i zamówienia na materiały podpisywane są z wyprzedzeniem i to znacznym... Podobnie jak umowy z podwykonawcami, także o jakich dodatkowych kosztach może być mowa? Dlaczego nie zostały one uwzględnione z początkiem inwestycji a dopiero w środku jej sprzedaży, że podnieśli ceny o 30-40k pln na mieszkaniu? Mam znajomych, co tu kupili mieszkania i mam wrażenie, że są obsuwy czasowe w ich oddawaniu a sam proces sprzedaży też nie jest "bezproblemowy"...

pozdro

Postautor: pozdro » 15 lip 2018, 9:15

Atal sie chwali ze ma marze 30%. Tu w nowej 5 dzielnicy przy cenach 7000zl to bylo raczej 30%. Natomiast indywidualnie znajdzie sie pewnie z wieksza marza. Typowy wysoko marzowy deweloper to Inter bud w Krakowie. Tam to i marze 50%. No powoli inwestorzy sie odwracaja bo deweloperzy przecholowali z zachlannosci i sie nie oplaca kupowac pod wynajem. No ale mamy nieudolne wladze, nie buduja mieszkan komunalnych na wynajem to deweloperzy robia co chca.

mieszkankooo

Postautor: mieszkankooo » 16 lip 2018, 20:50

-> Nie uważam, że te ceny są okazyjne. Ogólnie teraz wpadli na pomysł by w ciągu 2 tygodni podnieść je o 30k PLN. To uważam, że jest bardzo dużo. Po jakiej cenie kupowaliście mieszkania? Dla mnie cena 7-8kPLN/m2 za nowe mieszkanie, to jest bardzo dużo.

skąd informacja, że podnieśli ceny? czy ceny zostały zmienione dla mieszkań, które aktualnie są w sprzedaży? czy to znaczy, że miesiąc temu można było je kupić taniej? czy ktoś miał coś innego na myśli pisząc powyższy post?

pozdro

Postautor: pozdro » 18 lip 2018, 7:26

Napewno startowali z cenami duzo wyszymi na poczatku wiekszosc byla po 8000zl/m2. Potem sami sie kapneli ze maja w planach budowe 10 blokow chyba, w tym praktycznie 4 naraz, w okolicy jest neszcze kilka inwestycji wiec bardzo duzo mieszkan jednoczesnie rzuconych na rynek i po tej cenie szybko nie sprzedadza. Wiex sposcili na ceny blizej 7000zl/m2. Teraz ceny wracaja do normalnyxh 8000zl/m2. Powoli inni inwestorzy w okolicy sie wyprzedali. Oni tez beda mieli coraz to mniej mieszkan. Przykladowo Na Avii sprzedawali po 5000zl na poczatku, a ostatni blok po 7000zl/m2. Bo jak nie ma juz takiej duzej podazy to mozna brac wiecej. Wiadomo ze rosnie marza. Choc przy nowych etapach to i moga lekko rosnac koszty robociny np. O te 500zl/m2. No, ale biorac pod uwagr ze Internud sprzedaje przy mogilskim czy grzegorzeckim mieszkania po 9000-10000 zl/m2, to tu tez ceny byly niskie. To jeat jednak centrum, 20 min na rynek spacerkiem, 15 min spacerkiem na agh czy blonia, 10 min na lotnisko pociagiem. To i pod studenta, i pod turyste, i pod mieszkanie dla siebie dobra lokalizacja. Ja twierdze ze bylo tanio i powoli bedzie drogo. Bo 8000zl w tych okolicach to ja widzialem ceny juz w 2008 roku. Natomiast jak podaz bedzie spadac to i marze bedzie mozna podnosic.

nazwa_uzytkownika

Postautor: nazwa_uzytkownika » 23 lip 2018, 17:35

Czy był ktoś już w środku oglądać mieszkania? W szczególności budynki 4 i 5.
Jak wrażenia, macie jakieś zdjęcia?

lucashunter10

Postautor: lucashunter10 » 23 lip 2018, 20:32

Ja byłem w A5. Ogólnie wszystko pozytywnie. Wygląda jakby klatki schodowe i korytarze byly skończone. Mam kilka zdjęć, ale podeślę późnym wieczorem albo jutro :)

beryla

Postautor: beryla » 29 lip 2018, 8:49

Jakie wrażenia? Podeślijcie zdjęcia

nazwa_uzytkownika

Postautor: nazwa_uzytkownika » 06 sie 2018, 23:19

lucashunter10 pisze:Ja byłem w A5. Ogólnie wszystko pozytywnie. Wygląda jakby klatki schodowe i korytarze byly skończone. Mam kilka zdjęć, ale podeślę późnym wieczorem albo jutro :)

Masz może te zdjęcia? Dobrze byłoby zobaczyć jak to teraz bliżej wygląda :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”