Witam
Czy masz pewność, że dane z dominum nie zawierają mieszkań wybudowanych 3 lata przed tym jak stworzono zestawienie? Po prostu Ty wybrałeś ofertę, która spełnia twoja hipotezę, a ja znalazłem taką, która jej przeczy.
.
Metodologie liczenia tych średnich masz podaną w artykule
Dane, które przyjęliśmy do analizy pochodzą z Krakowskiego Serwisu Mieszkaniowego DOMINIUM.PL. Podane niżej ceny są wartościami średnimi, wyznaczonymi na podstawie ofert biur nieruchomości i osób fizycznych, które pojawiły się na rynku w ciągu trzech ostatnich miesięcy oraz ofert deweloperów z bieżącego miesiąca.
Rozmawialismy o średnich cenach z 2007 , i średnich cenach obecnie, pokazałem przykałd meiszkania z 2008 , aby pokazać że jego nominalna cena obecnie jest niższa niż średnia dla 2007. Jak rozumiem nie zgodziłeś się z moją tezą i zarzuciłeś że wybrałem jeden niereprezentatywny przykład aby potwierdzić swoją teze, czego dowodem ma być przykład meiszkania za 9 tys.
Jako że w 2007 były przywołane średnie porównujmy je do średnich

w filtrze wpisałem rok budowy miedzy 2006 a 2008- cena średnia cena 6450 z 13 ogłoszeń
Ustawiłem filtr na inwestycje zokresu 2015-2018 - średnia cena 6270 z 480 ogłoszeń

A teraz metodologie z 2007 czyli meiszkania umieszczone w serwisie w ciagu ostatnich 90 dni

średnia 6400 z 1367 ogłoszeń
Jakbym tymi filtrami nie mieszał wychodzi to miedzy 6200 a 6500.
Czy przypadkiem sam nie dopuszczasz sie manipulacji która mi zarzucasz ... ?