Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mieszkaniec76

Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie

Postautor: Mieszkaniec76 » 26 sie 2018, 6:55

AgentDejv pisze:Rynek wynajmu póki co ma się nieźle.

Wynajmuję 2 mieszkania długoterminowo.

Stopa zwrotu netto to u mnie 10,1 % i 9,8 % na drugim

Niedawno miałem zmianę lokatora. Nowy wprowadził się dokładnie w tym samym dniu, w którym wyprowadził się poprzedni.

Ktoś kto twierdzi, że należy kupować tylko blisko centrum nie zna chyba tematu w praktyce.
Liczy się stopa zwrotu a niestety nie jest tak, że mieszkanie dwa razy droższe blisko centrum generuje dwa razy większe dochody z najmu.

Nie wiem czy dobrze liczę stopy zwrotu, ale czy to oznacza że kupiłeś mieszkania dwupokojowe po około 200k każde lub kawalerki po około 120k?

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 26 sie 2018, 8:57

Mieszkaniec76 pisze:
AgentDejv pisze:Rynek wynajmu póki co ma się nieźle.

Wynajmuję 2 mieszkania długoterminowo.

Stopa zwrotu netto to u mnie 10,1 % i 9,8 % na drugim

Niedawno miałem zmianę lokatora. Nowy wprowadził się dokładnie w tym samym dniu, w którym wyprowadził się poprzedni.

Ktoś kto twierdzi, że należy kupować tylko blisko centrum nie zna chyba tematu w praktyce.
Liczy się stopa zwrotu a niestety nie jest tak, że mieszkanie dwa razy droższe blisko centrum generuje dwa razy większe dochody z najmu.

Nie wiem czy dobrze liczę stopy zwrotu, ale czy to oznacza że kupiłeś mieszkania dwupokojowe po około 200k każde lub kawalerki po około 120k?

Żeby wskazać kwoty zakupu musiałbyś znać jeszcze kwoty, za które wynajmuję. Przy równaniu z dwoma niewiadomymi raczej będzie to ciężkie.
Nie chcę wchozić w szczegóły, ale zakup w tych cenach do niedawna był zupełnie realny.

kwk

Postautor: kwk » 26 sie 2018, 23:13

krakus1891 pisze:
A tu masz morizon.wp.pl/oferta/sprzedaz-mi ... 8091414884 za 8960,20 zł/m². Naprawdę trzeba uważać porównując średnią do czegoś innego niż średnia.

Nie che być złośliwy, ale mieszkanie które tutaj podałeś zostało wybudowane w 2015 r.
To co ja pokazałaem było z 2008 r , więc wybudowane rok po tym jak zestawienie na grafice z dominium.
Więc masz racje trzeba uważać aby nie prównywać jabłek do pomarańczy ...

Czy masz pewność, że dane z dominum nie zawierają mieszkań wybudowanych 3 lata przed tym jak stworzono zestawienie? Po prostu Ty wybrałeś ofertę, która spełnia twoja hipotezę, a ja znalazłem taką, która jej przeczy.
Dodatkowo dołożyłeś kolejny czynnik wpływający na cenę metra - rynek wtórny a zatem kwestię wykończenia.

Znalazłem natomiast na forum taka informację:
Za kilka lat okolica będzie rewelacyjna i dopieszczona, także pod tym kątem choćby warto zainwestować, bo ceny raczej będą szły w górę - w 2014 płaciliśmy 6600 zł/m kw w mieszkaniu o bardzo dobrym położeniu w budynku (najwyższe piętro, narożne, dobry widok), obecnie jest to minimum 1000 zł więcej.

Źródło: viewtopic.php?t=1214

Tutaj masz to samo osiedle, ten sam deweloper, porównywalny typ mieszkania. Zmienił się kontekst (wiadomo jak bedzie wygladac cale osiedle i zmienilo sie otoczenie - Telpod). Myśle, ze oba mogą jedynie wpływać być neutralne lub niekorzystne.

krakus1891

Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie: opinie / forum

Postautor: krakus1891 » 27 sie 2018, 11:11

Witam

Czy masz pewność, że dane z dominum nie zawierają mieszkań wybudowanych 3 lata przed tym jak stworzono zestawienie? Po prostu Ty wybrałeś ofertę, która spełnia twoja hipotezę, a ja znalazłem taką, która jej przeczy.
.

Metodologie liczenia tych średnich masz podaną w artykule

Dane, które przyjęliśmy do analizy pochodzą z Krakowskiego Serwisu Mieszkaniowego DOMINIUM.PL. Podane niżej ceny są wartościami średnimi, wyznaczonymi na podstawie ofert biur nieruchomości i osób fizycznych, które pojawiły się na rynku w ciągu trzech ostatnich miesięcy oraz ofert deweloperów z bieżącego miesiąca.

Rozmawialismy o średnich cenach z 2007 , i średnich cenach obecnie, pokazałem przykałd meiszkania z 2008 , aby pokazać że jego nominalna cena obecnie jest niższa niż średnia dla 2007. Jak rozumiem nie zgodziłeś się z moją tezą i zarzuciłeś że wybrałem jeden niereprezentatywny przykład aby potwierdzić swoją teze, czego dowodem ma być przykład meiszkania za 9 tys.

Jako że w 2007 były przywołane średnie porównujmy je do średnich

Obrazek

w filtrze wpisałem rok budowy miedzy 2006 a 2008- cena średnia cena 6450 z 13 ogłoszeń

Ustawiłem filtr na inwestycje zokresu 2015-2018 - średnia cena 6270 z 480 ogłoszeń
Obrazek

A teraz metodologie z 2007 czyli meiszkania umieszczone w serwisie w ciagu ostatnich 90 dni

Obrazek średnia 6400 z 1367 ogłoszeń

Jakbym tymi filtrami nie mieszał wychodzi to miedzy 6200 a 6500.

Czy przypadkiem sam nie dopuszczasz sie manipulacji która mi zarzucasz ... ?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2018, 16:55 przez krakus1891, łącznie zmieniany 1 raz.

krakus1891

Re: Wyhamowanie podaży mieszkań w Krakowie / rynek mieszkaniowy w Krakowie: opinie / forum

Postautor: krakus1891 » 27 sie 2018, 16:53

forsal.pl/nieruchomosci/aktualnosci/artykuly/1228409,dlaczego-we-wloszech-mieszkania-tanieja-choc-w-wiekszosci-panstw-ue-ceny-rosna.html

Na każdym z europejskich rynków mieszkaniowych, popyt generują przede wszystkim osoby młode (w wieku 20 lat - 40 lat). Kłopot polega na tym, że demograficzny udział takich potencjalnych nabywców mieszkań szybko spada.

Zestawienie demografi polski i włoch

Obrazek

A dla tych co wierzą że ukraińcy zastąpią nasze braki demograficzne

Obrazek

Wnioski wyciagnijcie sami ....

kwk

Postautor: kwk » 27 sie 2018, 17:59

krakus1891 pisze:Metodologie liczenia tych średnich masz podaną w artykule
Czy przypadkiem sam nie dopuszczasz sie manipulacji która mi zarzucasz ... ?

Wchodzę na morizon i wrzucam os. Oświecenia (link: morizon.pl/mieszkania/najnizsza-cena-za-m2/krakow/oswiecenia )

Mieszkania Kraków, Os. Oświecenia - oferty sprzedaży
Znaleziono 86 ogłoszeń, średnia cena 379 889 zł (6644 zł/m²)

Porównując do twojej tabelki: 6580zł/m2
Różnica: 64zł

Dodatkowe zastrzeżenia:
1.
Dane, które przyjęliśmy do analizy pochodzą z Krakowskiego Serwisu Mieszkaniowego DOMINIUM.PL. Podane niżej ceny są wartościami średnimi, wyznaczonymi na podstawie ofert biur nieruchomości i osób fizycznych, które pojawiły się na rynku w ciągu trzech ostatnich miesięcy oraz ofert deweloperów z bieżącego miesiąca.

Deweloperzy sprzedają mieszkania na rynku wtórnym? (nagłówek tabelki)

2.
Pod tabelka (nie widac u Ciebie) jest podpis:
Ile kosztuje 50 m2 w Nowej Hucie? | zdjęcie 1

W tym przypadku wrzucajac filtr na powierzchnie (od 40m2 do 60m2 na Os Oświecenia:
Mieszkania Kraków, Os. Oświecenia - oferty sprzedaży
Znaleziono 29 ogłoszeń, średnia cena 394 551 zł (7683 zł/m²)

Porównując do twojej tabelki: 6580zł/m2
Różnica: 1103zł/m2

BTW: Nie rozumiem dlaczego ograniczasz filtrowanie po roku budowy.

pozdro

Postautor: pozdro » 27 sie 2018, 23:56

Ale jakie znaczenie ma spadek populacji w Polsce do rynku mieszkaniowego w Krakowie? To ze sie polska wyludni, nie oznacza ze Krakow w 2050 roku nie bedzie mial 2mln 500 tys mieszkancow. A Warszawa 5mln mieszkancow. Wyludniaja sie wsie in the middle of nowhere. Aglomeracje rosna i beda rosly ludnosciowo. Poprostu mamy zalosny wskaznik urbanizacji na poziomie 55-60% i dobijemy do tego holenderskiego 85-90%

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 28 sie 2018, 18:35

pozdro pisze:Ale jakie znaczenie ma spadek populacji w Polsce do rynku mieszkaniowego w Krakowie? To ze sie polska wyludni, nie oznacza ze Krakow w 2050 roku nie bedzie mial 2mln 500 tys mieszkancow. A Warszawa 5mln mieszkancow. Wyludniaja sie wsie in the middle of nowhere. Aglomeracje rosna i beda rosly ludnosciowo. Poprostu mamy zalosny wskaznik urbanizacji na poziomie 55-60% i dobijemy do tego holenderskiego 85-90%

Jestem przeciwnego zdania.
Wsie już się wyludniły.
Stosunek mieszkańców miast i wsi wiele się nie zmieni.
Nawet jesli byłoby jak piszesz, to wyludnienie wsi oznaczałoby tam spadek cen nieruchomości.
Spadek cen na wsiach to zwiększenie atrakcyjności tej oferty kosztem mieszkań w mieście i powód do obniżki cen mieszkań
To są naczynia połączone.

wolodi

Postautor: wolodi » 28 sie 2018, 21:01

tylko ze jeśli miejscowość jest jakieś 100 km i więcej oddalona od większego miasta to nie bardzo jest tam co robić (oczywiście poza specyficznymi branżami, które dopuszczają zdalną pracę i jeśli nie ma w pobliżu jakiś specjalnych stref itp.). A dojazd codzienny przy takiej odległości to raczej mordęga. Także moim zdaniem spadek cen raczej nie uratuje takich miejscowości.

AgentDejv

Postautor: AgentDejv » 28 sie 2018, 22:40

wolodi pisze:tylko ze jeśli miejscowość jest jakieś 100 km i więcej oddalona od większego miasta to nie bardzo jest tam co robić (oczywiście poza specyficznymi branżami, które dopuszczają zdalną pracę i jeśli nie ma w pobliżu jakiś specjalnych stref itp.). A dojazd codzienny przy takiej odległości to raczej mordęga. Także moim zdaniem spadek cen raczej nie uratuje takich miejscowości.

W takim razie mieszkańcy wsi są teraz na bezrobociu albo pracują zdalnie ?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”