Osiedle pod Kasztanem Kraków od Samson Dom (Prokocim / Bieżanów) - opinie i forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
wezyr

Re: Osiedle pod Kasztanem Kraków od Samson Dom (Prokocim / Bieżanów) - opinie i forum

Postautor: wezyr » 26 lis 2019, 12:46

jeżeli wygląda to tak jak rok, dwa lata temu przy pierwszym podejściu do inwestycji to pewnie cienko. opiekun inwestycji za dużo nie wie, musi dopytać kierownika budowy czy też innych osób a potem nie oddzwania. jak chcesz się czegoś dowiedzieć nie czekaj na telefon zwrotny tylko wydzwaniaj cały czas.

paul1989

Re: Osiedle pod Kasztanem Kraków od Samson Dom (Prokocim / Bieżanów) - opinie i forum

Postautor: paul1989 » 26 lis 2019, 13:21

UczestnikForum pisze:Witam wszystkich,
Według strony internetowej kilka mieszkań jest zarezerwowanych. Czy ktoś z osób, które mają te rezerwacje chce podzielić się jak wygląda współpraca z deweloperem? Czy jest ktoś, kto miał kiedyś z nim do czynienia?

Dzięki za odpowiedź :)

Ciężko wygląda.

MariaS

Postautor: MariaS » 26 lis 2019, 16:17

Potwierdzam, kontakt z deweloperem był bardzo ciężki. Opiekun inwestycji przekazywał szczątkowe informacje. Prowadził rezerwacje nie mając prospektu ani żadnej dokumentacji. Miałam ponad rok rezerwacje mieszkania. Deweloper miał problemy formalne z pozwoleniem. Aktualnie chyba się z tym uporał bo budowa idzie. Ostatecznie zrezygnowałam. Skutecznie mnie zniechęcili do zakupu. Być może teraz to wygląda inaczej. Warto próbować chodziaz widzę że ceny sporo poszły do góry. Lokalizacja i otoczenie jest zdecydowanie plusem tej inwestycji.

UczestnikForum

Postautor: UczestnikForum » 27 lis 2019, 16:22

Odpowiedź na mojego maila przyszła na drugi dzień z załączonym prospektem budowy z podstawowymi informacjami, czyli chyba nie najgorzej. Są różne opinie, więc zainteresowało mnie zdanie kogoś kto miał z nimi bardziej do czynienia.
Dzięki za informacje! :)

Klaressa

Postautor: Klaressa » 15 gru 2019, 13:39

Cześć!
Nie jestem w żaden sposób związana z inwestycją w Krakowie ale zastanawiam się nad zakupem mieszkania od tego samego dewelopera w Łodzi. Inwestycja już stoi, zostało kilka ostatnich mieszkań, niestety natknęłam się na skrajnie różne opinie w internecie nt. firmy Samson. Z tego powodu chciałam zapytać czy może ktoś z Państwa byłaby tak uprzejmy i zechciałaby się podzielić wrażeniami i opinią o tej firmie? Przede wszystkim chodzi mi o jakość wykonania. Pozdrawiam

Nowy

Postautor: Nowy » 16 gru 2019, 11:33

Klaressa pisze:natknęłam się na skrajnie różne opinie w internecie nt. firmy Samson. Z tego powodu chciałam zapytać czy może ktoś z Państwa byłaby tak uprzejmy i zechciałaby się podzielić wrażeniami i opinią o tej firmie? Przede wszystkim chodzi mi o jakość wykonania. Pozdrawiam

Jeżeli mieszkanie jest wybudowane, to rozumiem, że możesz je obejrzeć, np. w asyście fachowca od odbiorów mieszkań i dokładnie sprawdzić czy jest dobrze zbudowane i wszystko w nim działa jak należy. Warto też popytać ewentualnych przyszłych sąsiadów o ich wrażenia na temat inwestycji. Wiadomo, że jest jeszcze coś takiego, jak obsługa posprzedażowa, ale tu dużo zależy od człowieka, więc trudno powiedzieć czy w Krakowie jest tak samo, jak w innych miastach z deweloperem Samson Dom i czy opinie o takiej firmie będą takie same. Generalnie budują mieszkania i ludzi od nich kupują / mieszkają. A ludzie też często mają mocno przesadzone oczekiwania w stosunku do deweloperów, i zazwyczaj skarżą się ci, którzy mieli jakiś problem, zadowoleni rzadko zamieszczają opinie na forum i w innych miejscach, a szkoda :)

DanielS

Postautor: DanielS » 27 sty 2020, 14:51

MariaS pisze:Potwierdzam, kontakt z deweloperem był bardzo ciężki. Opiekun inwestycji przekazywał szczątkowe informacje. Prowadził rezerwacje nie mając prospektu ani żadnej dokumentacji. Miałam ponad rok rezerwacje mieszkania. Deweloper miał problemy formalne z pozwoleniem. Aktualnie chyba się z tym uporał bo budowa idzie. Ostatecznie zrezygnowałam. Skutecznie mnie zniechęcili do zakupu. Być może teraz to wygląda inaczej. Warto próbować chodziaz widzę że ceny sporo poszły do góry. Lokalizacja i otoczenie jest zdecydowanie plusem tej inwestycji.

Moi znajomi byli zainteresowani ta inwestycja, ale zrezygnowali ostatecznie. Niekompetencja przedstawiciela razi ogromnie - nie zna żadnych szczegółów dotyczących budowy. Poza tym w umowie nie podawano w ogóle kar umownych w przypadku nie wywiązania się dewelopera... podobno osiedle domów, które budowali na północy Krakowa parę lat temu nadal nie doczekało się napraw z tytułu rękojmi zgłoszonych na samym początku! (Przeciekające dachy, cienkie fundamenty, słabo wykonane ocieplenie)
Dobrą radą dla tych, którzy podpisali umowę może być kontrola budowy i porównywanie jej z parametrami podanymi przez dewelopera (podobno można znaleźć wiele ciekawych rzeczy, które mijają się ze sztuką budowlaną)...

UczestnikForum

Postautor: UczestnikForum » 29 sty 2020, 10:53

Nie wiem jak chcesz skontrolować budowę i porównać parametry skoro na budowę z reguły nie ma wstępu. I nie tyczy się to tej konkretnej ale ogólnie. Co do kar umownych- zawsze można to dopisać do umowy.
Kompetencja przedstawiciela jest kwestią dyskusyjną. Niby powinien wiedzieć wszystko i każdy chciałby na poczekaniu dostać odpowiedź na zadane pytania, ale z drugiej strony nie jest kierownikiem budowy i nie do końca może wszystko wiedzieć na już i znać wszystkie parametry na pamięć. Ważne żeby uzyskał te informacje od odpowiednich osób i przekazywał zainteresowanym.

DanielS

Postautor: DanielS » 29 sty 2020, 20:45

UczestnikForum pisze:Nie wiem jak chcesz skontrolować budowę i porównać parametry skoro na budowę z reguły nie ma wstępu. I nie tyczy się to tej konkretnej ale ogólnie. Co do kar umownych- zawsze można to dopisać do umowy.
Kompetencja przedstawiciela jest kwestią dyskusyjną. Niby powinien wiedzieć wszystko i każdy chciałby na poczekaniu dostać odpowiedź na zadane pytania, ale z drugiej strony nie jest kierownikiem budowy i nie do końca może wszystko wiedzieć na już i znać wszystkie parametry na pamięć. Ważne żeby uzyskał te informacje od odpowiednich osób i przekazywał zainteresowanym.

Myślę, że zawsze można sprawdzić co proponuje deweloper. Ja akurat czekam na dom w inwestycji w Zielonkach - więc obie oferty skierowaliśmy do porównania. W przypadku osiedla na ul. Korepty odradzano im kupno ze względu np. fundamenty czy ocieplenie robione poniżej standardów, chyba chodziło o grubości... A przecież, jeśli deweloper oszczędza na fundamentach to nie jest to dobry sygnał. Niestety w Krakowie można się naciąć.
Jeśli chodzi o kary umowne - to chyba powinna być część stała umowy, a nie kwestia tego czy kupujący się zorientuje. Nie uważasz?
Z resztą, myślę że zdanie na temat każdego dewelopera można sobie wyrobić odwiedzając jego poprzednie inwestycje. Wiadomo, że nie da się każdego zadowolić. Najlepiej byłoby samemu zweryfikować - w tym przypadku osiedle na Dożynkowej. Każdy będzie w stanie potwierdzić, co tak naprawdę jest w ziemi w ogródkach, szczelność dachów, jakość wykonania, koszty administracyjne i inne.
Kompetencji przedstawiciela nie będę komentować - nie miałem styczności osobiście - jednak czy w przypadku tak małej inwestycji powinien posiadać choć podstawową ilość wiedzy.

krotek

Postautor: krotek » 21 lut 2020, 12:55

Kontakt z przedstawicielem to jakaś masakra.

Z tego co piszesz wnioskuję że jedno na papierze a drugie w stanie faktycznym u tego dewelopera? Jesteś w stanie podać trochę więcej info i konkretów?

Czy oni w ogóle już mają wszystkie pozwolenia? Bo prawie całe osiedle wolne więc ludzie ze wcześniejszych rezerwacji musieli porezygnowac w końcu.. nie brzmi to dobrze czytając ten wątek

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”