Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Witt

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: Witt » 18 lip 2020, 22:44

buda pisze:
Witt pisze:Mam za to satysfakcje z tego że załapałem się wtedy kiedy trzeba było.

Podaję przykład z egzaminu: Prosiaczek zrobił interes życia. Kupił 3 lata temu mieszkanie 80 m2 po 6000 metr. Aha, w Krakowie. Ceny w Krakowie bardzo wzrosły. Teraz w niemal tej samej lokalizacji deweloper buduje nowy budynek. Kubuś Puchatek namówił go do zobaczenia zarobionych pieniędzy i sprzedaży. Prosiaczek sprzedał swoje mieszkanie, używane, z płaconymi przez 3 lata opłatami za różne rzeczy po 9000 metr. Ale Prosiaczek chce miec mieszkanie, bo nie ma gdzie mieszkać, albo czego wynajmowac Kłapouchowi. Więc odkupić bardzo podobne mieszkanie 80m2 po 9300 metr. Ile zarobił przez te trzy lata na różnicy cen?

No i z konta budy... :lol:

dzejkopf

Re: Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum

Postautor: dzejkopf » 18 lip 2020, 22:48

To ja proponuję otworzyć dwa niezależne wątki, żeby nie mieszkać opini:

Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wyhamowanie podaży mieszkań - opinie / forum
Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wzrost podaży mieszkań - opinie / forum

i każdy będzie pisał w swoim wątku swoje argumenty i analizy :D
Po roku - równo 18.07.2021 wydamy werdykt ;)

platinium

Postautor: platinium » 18 lip 2020, 22:50

To ja proponuję otworzyć dwa niezależne wątki, żeby nie mieszkać opini:

Rynek mieszkaniowy w Krakowie / zakup mieszkania: wzrost podaży mieszkań - opinie / forum

Można chociażby zrobić wątek - prognozy na rynku nieruchomości i tam toczyc takie dyskusje. A tutaj zostawić miejsce dla rynku Krakowskiego :)

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 18 lip 2020, 23:03

Ja tam mam tylko jedno konto i występuję w jednej osobie. Jestem strażnikiem umarłych wzrostów i opiekunem cmentarza ambicji niedoszłych rentierów zapakowanych kredytami pod korek. Bójcie się mnie.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

dzejkopf

Postautor: dzejkopf » 18 lip 2020, 23:06

buda pisze:
dzejkopf pisze:To ja proponuję otworzyć dwa niezależne wątki, żeby nie mieszkać opini:

No to załóz takie wątki i zobaczysz, ze umra śmiercią naturalną. Tu jest fajny wątek dzieki wielonikowemu smokowi.

Ale tak jak mówi platinum - tutaj zamiast danych za/przeciw i ciekawych faktów o sytuacji na rynku to są kłótnie o niczym, z analizami o tym co komu się wydaje i Wittem, który mówi że jestem Budą bo razem pisaliśmy o prosiaczku. A dużo wartościowych informacji i danych na tym wątku było...

StormSunny

Postautor: StormSunny » 19 lip 2020, 3:49

Wg mnie mieszkania już staniały i teraz zaczną drożeć.

Ilidano

Postautor: Ilidano » 19 lip 2020, 9:41

Dużo było na temat Wiślanych Tarasów więc dodam coś od siebie.

Przed pandemią w biurach nieruchomości agentki śmiały się z mieszkań 16-18tyś w tej inwestycji określając je "przeszacowanymi".
Obserwuję tę inwestycje od dłuższego czasu, w ostatnich 2 miesiącach sprzedały się 2 mieszkania 56m, jedno za 670tyś, drugie 710tyś, obydwa z parkingiem wycenianym tam na 50-80 tyś. Po odjęciu parkingu mamy 620 tyś (11tyś za m) i 660 tyś (11,8 tyś z m). Pierwsze w zasadzie poszło od ręki (w ciągu tygodnia może dwóch). To są realia, 16-18tyś to mrzonka cwaniaków, którzy chcą się szybko i łatwo dorobić.

Awatar użytkownika
anubis

Postautor: anubis » 19 lip 2020, 10:18

Osobiście mam takie refleksje, że te remonty za 100 tys. niekoniecznie zwiększają wartość nieruchomości. Zwykle na jedno kopyto, ze średnim gustem. Dla mnie to koszt, bo zupełnie naturalnie sobie myślę, że tu trzeba ściany przemalować, a tą kiczowatą tapetę w sypialni z panoramą Krakowa (WTF, wyobrażacie sobie walnąć fototapetę z panoramą Krakowa? :D) zerwać. No i te zegary z Aliexpress na całą ścianę. Generalnie po samym urządzeniu często widać które mieszkanie było pod najem lub "szybką" sprzedaż.

Ciężko się też z tymi ludźmi od WT rozmawia. Jeden, który miał cenę bliżej jednak 10 tys. niż 19 przekonywał mnie, że "paaanie, ale tu są NOWE MEBLE". To mu kulturalnie powiedziałem, że te meble mnie nie interesują i może sobie je wziąć. Obraził się. :D

Ilidano pisze:Przed pandemią w biurach nieruchomości agentki śmiały się z mieszkań 16-18tyś w tej inwestycji określając je "przeszacowanymi".

Też słyszałem takie komentarze przed pandemią i to grubo przed. Na Wiślanych Tarasach trwała przez dłuższy czas gorączka nieruchomości porównywalna do gorączki złota, nawet znajomi niezbyt zorientowani w krakowskim rynku mieli jako takie pojęcie co tam się wyczynia.

Dla celów kredytowo-negocjacyjnych można sobie tutaj sprawdzić średnie ceny transakcyjne poszczególnych dzielnic:

msip.krakow.pl/kompozycje_mapowe/237682,2051,komunikat,demografia_i_ceny_nieruchomosci___archiwum.html

Kraków jest jedną z tych gmin, które to normalnie publikują i nie trzeba robić fikołków, aby to sprawdzić.
Prognoza anubisa > taka jak Kierownika Zakładu Ekonomii Instytucjonalnej i Politycznej SGH:
https://cutt.ly/pEi3HOF

Nowe pustostany w Krakowie > zapraszam do wątku o pustostanach:
https://budujesie.pl/viewtopic.php?f=14&t=12022

st34

Postautor: st34 » 19 lip 2020, 18:57

Osobiście w "spadki 30 % do końca roku" nie wierzę, ale ten artykuł wydaje się być sensowny, a wrzesień już niebawem
biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-wplyw-epidemii-na-ceny-mieszkan-bedzie-znany-we-wrzesniu,nId,4595927

pozdro

Postautor: pozdro » 19 lip 2020, 19:26

Niech spadają na 6000zl w 2022/23 ja bym z chęcią coś wtedy kupił.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”