Osiedle Botanika Kraków - opinie i forum o mieszkaniach przy Tomickiego

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Master

Re: Osiedle Botanika Kraków - opinie i forum o mieszkaniach przy Tomickiego

Postautor: Master » 18 kwie 2020, 13:22

Dzięki za informację, niecodzienny koncept z tym wynajmowaniem miejsc postojowych mieszkańcom, ciekawe jak się to sprawdzi na dłuższą metę. Ale pewnie deweloper będzie dbał przynajmniej, żeby samochody nie zastawiały chodników w przyszłości.

Obrazek

I jeszcze zdjęcia, które tam niedawno zrobiłem.

Obrazek

Zastanawiam się czy to będzie już ostatni etap tej inwestycji czy jeszcze coś w ramach niej powstanie.

cruxeither

Postautor: cruxeither » 27 maja 2020, 18:05

Ten parking (a przynajmniej jego część) może niedługo zniknac. Jest wniosek o pozwolenie na budowę kolejnego etapu: bip.krakow.pl/?news_id=125784

pawelk

Postautor: pawelk » 08 paź 2020, 20:11

Są już wizualizacje z budyniem w miejscu parkingu
Obrazek

Obrazek

Mam przy okazji pytanie czy ktoś z szanownego forum tam mieszka i może się wypowiedzieć jak tam się żyje?

marcepanka999

Postautor: marcepanka999 » 23 gru 2020, 23:22

Samo osiedle dość przyjemne. Plusem otaczająca zieleń. Teoretycznie można się wyciszyć, nie ma miejskiego zgiełku, a jednocześnie dojazd do centrum bezproblemowy, jak na Kraków ;)

Na powiewy nikotyny nie narzekam. Jeśli już zdarza się je poczuć, to są dość intensywne, ale mam poczucie, że nie jest to częste. Myślę, że każdy sam musi się o tym przekonać. Sam blok nie jest gwarancją, bo mieszkania też są różnie rozmieszczone i może stąd takie niuanse w opiniach się pojawiają. Jedni czują bardzo, inni mniej.

Zieleń pokazana na wizualizacjach to trochę odlot, bo jeszcze takiej puszczy tutaj nie widziałam :D Ale w porównaniu do innych wysuszonych osiedli, gdzie za oknem widać głównie beton, to tutaj jest bardzo klimatycznie.

Czy warto tu zamieszkać... to zależy. Chyba jak wszędzie, dużą rolę odgrywa szczęście.

Samo otoczenie, mieszkania mogą być na poziomie, ale jeśli będziesz mieć pecha do sąsiadów, to nie licz na wielką pomoc. Równe prawa, prawo do ciszy nocnej, szacunek do sąsiada... To zasady, o których mowa na kartce w gablocie, ale po zamknięciu drzwi domowych, bywa różnie. Wystarczy, że wprowadzi się jeden niereformowalny i niekomunikatywny imprezowicz, który gra dziką nutę o byle jakiej porze dnia, niekwalifikującą się do żadnego gatunku muzycznego. Potrafi skutecznie zatruć atmosferę i czar przyrody dookoła pryska. Jeśli będziesz chciał coś zmienić, to jesteś zdany na siebie. Oczywiście możesz próbować rozmowy z tym czy tamtym (sąsiadem, administracją). Możesz też szukać pomocy dalej, ale pytanie, czy chce Ci się. Jeśli nie obawiasz się użerania się z potencjalnymi szkodnikami spokoju, to możesz ryzykować.

Jak wszędzie, potrzeba trochę szczęścia, trochę rozeznania. Ogółem samo osiedle jest warte uwagi.

koni

Postautor: koni » 26 gru 2020, 0:04

marcepanka999 pisze:Samo osiedle dość przyjemne. Plusem otaczająca zieleń. Teoretycznie można się wyciszyć, nie ma miejskiego zgiełku, a jednocześnie dojazd do centrum bezproblemowy, jak na Kraków ;)

Dzięki za opis, całkiem rzeczowy. To ja jeszcze dodam dobrą informację, z tego co słyszałam, to Rada Dzielnicy Czyżyny chce w przyszłym roku przeznaczyć środki na budowę chodnika, który połączyłby osiedle Botanika z ul. Sołtysowską, bo teraz jest tam tylko jakieś prowizoryczne przejście.

A wiadomo coś o planach budowy 4 etapu osiedla? Dojdzie do tego, czy nie? I ktoś się może orientuje, jak miałaby przebiegać w okolicy osiedla ul. Tomickiego, dokładniej, to jej przedłużenie do ul. Ciepłowniczej?

pozdro

Postautor: pozdro » 26 gru 2020, 0:18

A tam cos za Botanikom chyba mieli budowac bo jak z pol roku temu przedzierałem sie przez botaniki w kierunku soltysowekiej to jakies koparki pracowały i gruzowisko bylo.

cruxeither

Postautor: cruxeither » 26 gru 2020, 18:51

I ktoś się może orientuje, jak miałaby przebiegać w okolicy osiedla ul. Tomickiego, dokładniej, to jej przedłużenie do ul. Ciepłowniczej?

Tomickiego (docelowo jako droga KDZ) ma być po wschodniej stronie Botaniki. Przy czym jak na razie nie słyszałem o żadnych terminach kiedy taka droga miałaby powstać. Poza tym w planach jest jeszcze droga klasy KDL idąca po południowej stronie Botaniki, która ma łączyć Sołtysowską z "nową" Tomieckiego.

Tutaj obrazek:)

Obrazek

pawelk

Postautor: pawelk » 26 gru 2020, 20:46

pozdro pisze:A tam cos za Botanikom chyba mieli budowac bo jak z pol roku temu przedzierałem sie przez botaniki w kierunku soltysowekiej to jakies koparki pracowały i gruzowisko bylo.

może chodzi o osiedle Symbioza?
cruxeither pisze:
I ktoś się może orientuje, jak miałaby przebiegać w okolicy osiedla ul. Tomickiego, dokładniej, to jej przedłużenie do ul. Ciepłowniczej?

Tomickiego (docelowo jako droga KDZ) ma być po wschodniej stronie Botaniki. Przy czym jak na razie nie słyszałem o żadnych terminach kiedy taka droga miałaby powstać. Poza tym w planach jest jeszcze droga klasy KDL idąca po południowej stronie Botaniki, która ma łączyć Sołtysowską z "nową" Tomieckiego.

Tutaj obrazek:)

Obrazek

byłoby super jakby w niedalekiej przyszłości taka droga powstała, ale chyba większy priorytet dla dzielnicy ma przebudowa dróg w okolicach Łęgu...
tylko ta droga KDZ od wschodniej strony osiedla - ona ma iść do skrzyżowania z Sołtysowską mniej więcej przy przecięciu tej drogi z ul. Podbipięty? i oznacza ona też poszerzenie obecnej drogi Tomickiego do Jana Pawła? możesz podać linka do większego obszaru gdzie ta droga ma być budowana?
koni pisze:A wiadomo coś o planach budowy 4 etapu osiedla? Dojdzie do tego, czy nie?

na pewno powstanie, raczej deweloper nie odpuści tego skoro już wizualizacje puszcza wszędzie. osoby które miały obiecane że będą 3 bloki, mają takie coś w umowach, deweloper na takie osiedle dostawał wszelkie zgody, ludzie mieli wizję fajnego osiedla w którym jako jeden z nielicznych nie będzie problemu z parkowaniem, nagle budzą się z czymś zupełnie innym, więc nie dziwię się że jest wielkie rozczarowanie i wkurzenie na dewelopera z próbą zablokowania etapu D. ja co prawda nie mogę być zły na to że deweloper będzie to stawiał bo jak kupowałem to już nie ukrywali tego etapu (inna sprawa że w umowie dalej mamy że będą 3 bloki), tak samo jak wspominał że parking na ponad 100 aut który teraz jest ogólnodostępny będzie płatny, ale dla gości miało być trochę miejsc ogólnodostępnych plus opcja wynajmowania na godziny, a teraz jak już zaczął wydzielać ten parking to nagle okazuje się że miejsca zewnętrzne przy etapie C są jednak sprzedane, plus wycofuje się z obietnic parkingu na godziny mówiąc że nie wiedzą jak będzie, ogłoszą jak uruchomią system - ale ceny karnetów miesięcznych podali więc trzeba obawiać się że na tym poprzestaną, szczególnie w perspektywie przyszłej budowy. bardzo to rozczarowujące, pewnie masa aut wyleje się na okoliczne osiedle które nagle jak dostanie setke dodatkowych aut to pomyśli o szlabanach dla siebie, więc zamiast fajnych relacji sąsiedzkich będzie patrzenie na siebie krzywo :/ trochę słabo ale co się dziwić, takie są prawa budowlanki w grodzie Majchrowskiego.

dodając do tego jakieś dziwne sytuacje z nieprzebudowaniem najgorszego (brak chodnika i szerokość gdzie 2 auta ledwo się mijają) fragmentu ul. Tomickiego (tzw "przesmyk Stykhutu") który niby miał być oddany przed etapem C to wygląda to bardzo nie fair ze strony dewelopera. z jednej strony to dobrze że jednak urzędnicy nie zablokowali formalnego oddania gotowego budynku bo straciliby na tym tylko jego mieszkańcy, ale z drugiej strony rodzi to obawy że deweloper mając już to co chciał nie dokończy tamtego odcinka drogi

iti

Postautor: iti » 13 lis 2022, 22:57

Temat budowy jeszcze jednego bloku w miejscu parkingu chyba ciągle aktualny, skoro ktoś stara się o wydanie decyzji środowiskowej dla budowy bloku na tej działce. Ktoś może zna więcej szczegółów?

MarcinJ

Postautor: MarcinJ » 11 maja 2023, 9:51

To już chyba pewne, że ten blok jednak powstanie, udało im się uzyskać chyba wszystkie konieczne zgody, więc nie ma co liczyć na to, że nie zbudują. Wie ktoś może natomiast, kiedy ruszy budowa tej inwestycji, sprzedaż itp.?

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”