Słoneczne Miasteczko Kraków Develia / LC Corp forum opinie (mieszkania na Złocieniu)

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
Mufasa

Re: Słoneczne Miasteczko Kraków Develia / LC Corp forum opinie (mieszkania na Złocieniu)

Postautor: Mufasa » 10 kwie 2021, 19:21

Wiguś pisze:Olbrzymi natłok ogłoszeń z mieszkaniami ze Złocienia sprawia, że nawet zaczynam się nad tym zastanawiać, chociaż to pierwsza lokalizacja którą skreśliłem... No bo te ceny!
Ale wątpliwość znika, kiedy codziennie jadąc obwodnicą o 7 rano czuję ten gryzący smród! Nawet zamknięte okna i wyłączony nawiew / klima nie pomagają!
A pracowałem w tamtym rejonie ponad dwa lata i wiem, że smród nie jest sporadyczny, raczej jego brak jest sporadyczny!

Nie wiem gdzie pracowałeś i co za smród czułeś. Wątek dotyczy słonecznego miasteczka a nie np inwestycji instalu. Odległość ma tu zasadnicze znaczenie.

Naprawdę przykro mi czytać jak ludzie szkalują to miejsce nie mając o nim zielonego pojęcia. Mieszkam tu blisko 10 lat i można wynaleźć kilka minusów, ale na pewno smród nie jest jednym z nich. Na wysokości SM problem praktycznie nie istnieje, lekki zapach zdarza się tam może ze dwa razy w roku?

Mieszkania Develii sprzedają się tam jak ciepłe bułeczki i ja się temu nie dziwię. Znam osobiście osoby które po kilku latach kupiły tam drugie mieszkania, większe, tak są niezadowolone.

SKA, perspektywa tramwaju, plany miasta dla Rybitw, za bodaj 3 lata zupełnie nowa szkoła. W przeciwieństwie do ekspertów z forum ja tu po prostu mieszkam. Widzę jak diametralnie zmienia się tu otoczenie na lepsze. Są perspektywy na znacznie więcej. Myślę że fakt że w najnowszym etapie nie ma jeszcze ścian a połowa ponad mieszkań jest sprzedana poniekąd potwierdza że stosunek ceny do wad/zalet jest korzystny.

Jestem w stanie zrozumieć zarzuty dot. odległości od centrum. Dla jednego to ważne dla innego nie. Ale trafia mnie jak ludzie tu nie mieszkają a piszą takie bzdety, które inni tak bez sensu powtarzają. Śmierdzi Ci na obwodnicy? Ok. Śmierdziało w pracy? Ok. Mieszkasz tu? Nie mieszkasz. Więc nie pisz jak jest na osiedlu.

Wiguś

Re: Słoneczne Miasteczko Kraków Develia / LC Corp forum opinie (mieszkania na Złocieniu)

Postautor: Wiguś » 10 kwie 2021, 22:14

Mufasa pisze:
Wiguś pisze:Olbrzymi natłok ogłoszeń z mieszkaniami ze Złocienia sprawia, że nawet zaczynam się nad tym zastanawiać, chociaż to pierwsza lokalizacja którą skreśliłem... No bo te ceny!
Ale wątpliwość znika, kiedy codziennie jadąc obwodnicą o 7 rano czuję ten gryzący smród! Nawet zamknięte okna i wyłączony nawiew / klima nie pomagają!
A pracowałem w tamtym rejonie ponad dwa lata i wiem, że smród nie jest sporadyczny, raczej jego brak jest sporadyczny!

Nie wiem gdzie pracowałeś i co za smród czułeś. Wątek dotyczy słonecznego miasteczka a nie np inwestycji instalu. Odległość ma tu zasadnicze znaczenie.

Naprawdę przykro mi czytać jak ludzie szkalują to miejsce nie mając o nim zielonego pojęcia. Mieszkam tu blisko 10 lat i można wynaleźć kilka minusów, ale na pewno smród nie jest jednym z nich. Na wysokości SM problem praktycznie nie istnieje, lekki zapach zdarza się tam może ze dwa razy w roku?

Mieszkania Develii sprzedają się tam jak ciepłe bułeczki i ja się temu nie dziwię. Znam osobiście osoby które po kilku latach kupiły tam drugie mieszkania, większe, tak są niezadowolone.

SKA, perspektywa tramwaju, plany miasta dla Rybitw, za bodaj 3 lata zupełnie nowa szkoła. W przeciwieństwie do ekspertów z forum ja tu po prostu mieszkam. Widzę jak diametralnie zmienia się tu otoczenie na lepsze. Są perspektywy na znacznie więcej. Myślę że fakt że w najnowszym etapie nie ma jeszcze ścian a połowa ponad mieszkań jest sprzedana poniekąd potwierdza że stosunek ceny do wad/zalet jest korzystny.

Jestem w stanie zrozumieć zarzuty dot. odległości od centrum. Dla jednego to ważne dla innego nie. Ale trafia mnie jak ludzie tu nie mieszkają a piszą takie bzdety, które inni tak bez sensu powtarzają. Śmierdzi Ci na obwodnicy? Ok. Śmierdziało w pracy? Ok. Mieszkasz tu? Nie mieszkasz. Więc nie pisz jak jest na osiedlu.

Jesteś pewny, że zwyczajnie się nie przyzwyczaiłeś?

Smród dochodził mnie przy zjeździe z obwodnicy na przewóz, bo tam pracowałem. Z kolei kiedy jadę, to daje w kość od tego zjazdu i ustępuje dopiero po wjechaniu na A4 na zachód.

Powiem szczerze, ze chciałbym z ciekawości posłuchać twoich argumentów na plus dla tej okolicy, bo jak pisałem ceny są zachęcające... Czy są tam jakieś już gotowe inwestycje z mieszkaniami do odbioru, które można wyrwać?

Mufasa

Postautor: Mufasa » 11 kwie 2021, 22:21

Czy są jakieś zalety… No nie generalnie nie ma żadnych, ludzie tutaj chodzą z umęczonymi minami i lamentują jak im źle, biczując się po plecach. :) Postaram się co nieco wypunktować.

Przede wszystkim, piszę konkretnie o inwestycji SM, obecnie na złocieniu jest obecnych kilku deweloperów w kilku miejscach, ceny pewnie się też różnią.

Co do zapachów, na pewno się nie przyzwyczaiłem. Pisałem że problem pojawia się ale na wysokości SM bardzo rzadko i bardzo słabo. Tak jak mówiłem jest to kwestia odległości. Im bliżej źródła tym gorzej. Źródło znajduje się w okolicach ul. Domagały, rozumiem że jadąc obwodnicą od strony ulicy Botewa możesz "złapać "ten smród przez to wydaje się że jest są wszędzie ale to nieprawda. jeśli wsiądzie się na rower i jedzie ulicą domagały to na ogół (nie zawsze) ten smród w pewnym momencie się po prostu pojawi i wiem o tym, ale jest to kwestia właśnie odległości. Co więcej, jadąc samochodem w tamtą stronę wiem, że w okolicach giełdy (mniej więcej na wysokości ul. nad Drwiną) na ogół zaczynają się jakieś smrody. No i co z tego? Tam nie mieszkam.

Dodatkowo chciałbym się odnieść do słów innej osoby tutaj że jest teren przemysłowy pustynny i "kto chciałby tam mieszkać ". Rzeczywiście teren rybitw to są tereny przemysłowe ale taka wypowiedź sugeruje że wychodzisz z bloku i widzisz jakieś hale lub przerdzewiałe magazyny co jest bzdurą. Wjeżdżając w ulicę agatową lub domagały zaczynają się tereny “cywilizacji”. Byłbym w stanie zrozumieć takie gadanie gdyby na tam był jakieś kopcące fabryki które oddziałują negatywnie na tym terenie. Nie ma tam niczego takiego.

Co do plusów słonecznego miasteczka wymieniłbym na przykład takie:

Osiedle jest spokojne na uboczu nie ma dużego ruchu samochodowego.

Dużą wadą SM (ale nie całego Złocienia!!) był brak sklepów. To się zmieni na koniec tego roku kiedy zostaną oddane dwa bloki w których w końcu będą lokale usługowe. Wiem z dobrego źródła że raczej nie będą stały puste (na pewno nie wszystkie).
Teren osiedla jest w mojej ocenie bardzo przyjemny. Nie jest to typowe blokowisko jak chociażby Bieżanów z 10 piętrowymi blokami, zabudowa jest niska, jest sporo zieleni.

W mojej ocenie bloki które stawia develia są schludne, wykończenie klatek jest przyjemne i w tej cenie uważam że jest to naprawdę ok, nie ma tutaj taniości której można by się było spodziewać przy jednej z niższych cen w Krakowie
Wbrew temu co ktoś tutaj pisał uważam że w okolicy są całkiem fajne tereny do na przykład biegania: mały ruch, rzeczka, z racji budowy przystanku SKA teren na południe od osiedla zyskał nowy mostek którym można przejść / przejechać na mało uczęszczany teren, spora otwarta przestrzeń w okolicach wiaduktu obwodnicy.

Ulica domagały powstała niedawno i posiada na całej długości ścieżkę rowerową.

Niedaleko od osiedla jest obecnie bardzo fajny zalew (przystań brzegi) który jak dla mnie bije na łeb Bagry pod każdym względem.
Do końca 2022 roku ma powstać przy osiedlu przystanek szybkiej kolei aglomeracyjnej. Jak to w Polsce na pewno będą opóźnienia ale przystanek kiedyś będzie już jest w trakcie budowy. To oznacza że będzie się dało bardzo szybki i w komfortowy sposób dostać do ścisłego centrum a po drodze będą jeszcze jakieś dodatkowe przystanki na przykład przy hali targowej.

Tuż obok kościoła przy ulicy agatowej będzie nowa szkoła. Z tego co się orientuję wraz ze szkołą wspomniana ulica ma zostać przebudowana ponieważ obecnie nie ma przy niej chodnika. Jeśli dobrze pamiętam to planowane ukończenia budowy szkoły jest na rok 2023.
Obecny w planach miasto planuję kompletną przebudowę rybitw i zamianę tych terenów z przemysłowych na biurowo mieszkalny. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. bip.krakow.pl/?dok_id=109770

Moim zdaniem największym problemem jest odległość od centrum. Należy sobie odpowiedzieć na ile jest to ważne. Wyjazd z osiedla też potrafi sprawić problem jak są pozamykane przejazdy kolejowe, tutaj jednak (być może) pomoże nowy przejazd pod torami wykonany w ramach budowy przystanku SKA. Być może - bo tuż za nim znajduje się bardzo wąska ulica Złocieniowa i nie wiadomo czy ktoś się odważy puścić tam jakiś ruch.

Mnie ta odległość od centrum do szczęścia potrzebna nie jest. Ale to zależy jaką kto ma pracę, tryb życia itd.

Jeśli chcesz szukać wad, to je znajdziesz, widać zresztą po wypowiedziach choćby w tym wątku (moim zdaniem często pisanych z jakimiś dziwnymi uprzedzeniami i nastawieniem z góry wg metody “kto chciałby tam mieszkać”). Moim zdaniem SM za cenę którą się tu płaci oferuje przyzwoity standard i całkiem przyjemnie miejsce do życia, ale nie zamierzam nikogo przekonywać.

No i ostatni kwestia, pytasz czy są jakieś gotowe mieszkania do odbioru które można wyrwać. Przypominam że wątek dotyczy słonecznego miasteczka - Develia nie jest jedynym deweloperem na Złocieniu (przy czym najdalej wysuniętym na południowy wschód) i nie wiem jak jest u innych. Ale jeśli chodzi o gotowe mieszkania na SM - nie ma żadnych. Dlaczego? Oto odpowiedź:

develia.pl/pl/sloneczne-miasteczko#3d

Obecnie na stronie do “sprzedaży” są 4 budynki. Dwa z nich mają być oddane do końca tego roku (te w których mają być lokale), ilość mieszkań w obu: okrągłe zero. Trzeci budynek, zakończenie budowy marzec 2022, ilość dostępnych mieszkań: 7. Czwarty budynek, niedawno zaczęli budowę, nie wiem kiedy oddanie, ilość mieszkań: 28.

Także to są Ci wszyscy “kto by chciał tam mieszkać” ludzie. :)

Mam nadzieję, że zmusiłem do refleksji. ;) Pozdrawiam

Obrazek

Dziubasek

Postautor: Dziubasek » 09 cze 2021, 6:52

Słoneczne Miasteczko - deweloper LC CORP - obecnie DEVELIA
Generalny Wykonawca - TK BUD

Mieszkanie w bloku nr 36, zakupione w roku 2019.

Smród: zaprzeczam, brak. Jedynie hałas z S7 jest zwiększony, mało miejsc parkingowych.

Wykończenie:
mnóstwo niedoróbek, krzywizny nie zgodne z normami, brak odpowiedniej grubości wylewek, brak poprawnego zbrojenia, zmiany projektowe - o których nie informuje się kupującego.

Generalnie pracownicy Wykonawcy to zakłamane buce, bo inaczej nie można określić ludzi, którzy wciskają kit. Mam bardzo złe doświadczenia z nimi, inni mieszkańcy z tego co słyszę również.
Zalecam ostrożność i jeśli kupisz - nic nie podpisuj w ciemno, sprawdź 2x.

Maatheo

Postautor: Maatheo » 20 sty 2022, 15:40

Interesują mnie aktualnie opinie dotyczące osiedla bo jestem zainteresowany kupnem mieszkania z Etap XIII (budynek B20) na koniec tego roku.
Najbardziej interesuje mnie jakoś wykonania - z tego co czytałem to z wcześniejszymi było słabo więc mogło się coś zmienić.
Czy wiecie o jakiś planowanych inwestycjach - nie mówie tutaj o Kraków 2030 ale np. boiska, siłownie, basen etc?
Każda rzecz jest dla mnie cenna - nawet info, że będą kosze itp.

Dzięki !

Mufasa

Postautor: Mufasa » 21 sty 2022, 22:46

Kolega odbierał niedawno w B23, brał firmę (tzn. nie odbierał kluczy tylko miał taki przegląd przed-odbiorowy w celu obejrzenia mieszkania i zgłoszenia usterek). Podobno facet znalazł same bzdury z których większość nawet nie wpisywali (typu zarysowanie parapetu itp.).

Standardowe "problemy" typu regulacja okien, ale generalnie bardzo ok, brak wilgoci, normy budowlane w normie itp. Z rzeczy faktycznie nieco gorszych to podobno w łazience rura od odpływu wystająca na kilka mm ponad posadzkę (punktowo).

Natomiast jak będzie w B20 to do wróżki trzeba. :) To jest zawsze trochę loteria niestety.

Gdzie czytałeś że z poprzednimi było słabo? Wiadomo że opinie piszą głównie Ci sfrustrowani, reszta nie budzi się rano i myśli "ale dzisiaj przywalę Develii świetną opinię na forum!". Ja mieszkam w bloku z pierwszego etapu (8 lat) i jest ok.

Co do infrastruktury o której piszesz to o niczym nie słyszałem. Kiedys na . GoKarting center chwalił się otwarciem siłowni, ale byłem na ich stronce sprawdzić i cisza, może zamknęli przez Covid albo coś, nie wiem. Także siłowni, basenu na osiedlu nie ma i prawdę mówiąc nie bardzo gdzie mogłaby być. Jakaś mini siłownia albo klub Fitness może gdzieś w Atucie ale to raczej niewykonalne.

Jest biblioteka no i budują szkołę jeśli to dla Ciebie istotne. Powstał przystanek kolejowy "Kraków Złocień" ale drogowo wciąż słabo. Czekamy jak osły na to, żeby miasto łaskawie wykonało te brakujące 200m ulicy Złocieniowej (bo PKP pod wiaduktem zrobiło swoją część) ale nie wiadomo kiedy to by się miało wydarzyć. A ta droga dałaby wyjazd / wjazd z osiedla pod torami - zmniejszyłyby się korki, teraz powodowane przejazdami.

A i jeszcze jedno, kup sobie miejsce garażowe bo będziesz żałował, ale to w Krakowie raczej standard.

inwestorzzagranicy

Postautor: inwestorzzagranicy » 13 lut 2022, 16:20

Z ciekawości - te mieszkania z balkonami wychodzącymi na S7 dodawali do innych mieszkań w ramach gratisu czy dało się to kupić?

BMX

Postautor: BMX » 09 mar 2022, 10:33

Mufasa pisze:Niedaleko od osiedla jest obecnie bardzo fajny zalew (przystań brzegi) który jak dla mnie bije na łeb Bagry pod każdym względem.

Jak to jest daleko od osiedla, da się dojść do niego sensownie mając np. dziecko w wózku ze sobą? Jak w ogóle w najbliższej okolicy z terenami zielonymi oraz placami zabaw / ogródkami jordanowskimi dla dzieci?

Widziałem, że buduje się nowa szkoła na Złocieniu i to zapewne jest wielki plus, mam nadzieję, ze z czasem w okolicy zacznie pojawiać się więcej usług publicznych.

Tam jest uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego? Może tam są zaznaczone jakieś tereny przeznaczone na zieleń urządzoną czyli parki.

Mufasa

Postautor: Mufasa » 10 mar 2022, 22:24

Nie, piechotą nie ma opcji. Blisko ale na podjechanie samochodem, nie trzeba się natomiast pakować w stronę miasta więc jest to szybka sprawa, latem jeździliśmy z dzieciakami tak np. w tygodniu ok. 18, odległość jest taka że wyskok nawet na 1h nie jest "nieopłacalny"

BMX

Postautor: BMX » 11 mar 2022, 10:23

Mufasa pisze:Nie, piechotą nie ma opcji. Blisko ale na podjechanie samochodem, nie trzeba się natomiast pakować w stronę miasta więc jest to szybka sprawa, latem jeździliśmy z dzieciakami tak np. w tygodniu ok. 18, odległość jest taka że wyskok nawet na 1h nie jest "nieopłacalny"

Dzięki za odpowiedź, czyli jednak samochodem trzeba się wybierać zawsze w takich sytuacjach. A jak z usługami na miejscu? Chyba w którymś z etapów Słonecznego Miasteczka miały być jakieś lokale usługowe, wiadomo kiedy one mogą być oddane? Bo z tego co kojarzę, to raczej nie ma sensownego sklepu na osiedlu ani innych usług, typu fryzjer czy jakaś knajpka.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”