Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
projekty1

Re: Wodna 34 Kraków od Activ Investment - opinie o inwestycji na forum

Postautor: projekty1 » 10 paź 2022, 13:03

TomaszWer pisze:
Małgorzata L pisze:Z czego wynika informacja, że:
1. za przebudowę drogi odpowiada miasto, a nie inwestor w ramach umowy z art. 16 o zastępstwo inwestycyjne,
2. przebudowa drogi w jakikolwiek sposób ma wpływ na pozwolenie na budowę, a więc i na oddanie inwestycji - to zazwyczaj inne postępowanie administracyjne.

Również jestem bardzo ciekaw, ponieważ za każdym razem dostawałem informację, że przebudowa drogi leży w kwestii dewelopera, a opóźnienia wynikają z faktu, że deweloper oczekuje na bodajże pozwolenie od miasta. Kartki z informacją o przebudowie drogi zostały powieszone w okolicach 15 sierpnia. Liczę, że ta wiadomość od dewelopera rozjaśni nieco sytuację - o ile zostanie wysłana :)

Wracając do tematu tej nieszczęsnej klimatyzacji, to aby ją założyć zgodnie z przepisami, należy uzyskać zgodę od spółdzielni lub zarządcy wspólnoty - a ta jeszcze nie powstały ;)

A co do koloru drewnianych elementów - są one jaśniejsze niż na zdjęciu. Na fotce ze względu na oświetlenie ta ciemna zieleń wygląda jak czerń. W rzeczywistości wygląda to bardziej tak, jak grafikach reklamowych:
thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/d7/45/33/prawie-gotowe-5-min-przystanku-tramwajowego-sprzedaz-krakow-550549734.jpg

Mnie osobiście frapuje fakt, że deweloper tłumaczy opóźnienia na budowie procedurami administracyjnymi. Jedną z podstawowych zasad prawa budowlanego jest to, że nieruchomość wykorzystywana na cele budowlane musi mieć zapewniony dostęp do drogi publicznej. Wynika to przede wszystkim z art. 5 ust.1 pkt. 1a i pkt. 9 ustawy Prawo budowlane. Zgodnie z tymi przepisami obiekt budowlany wraz ze związanymi z nim urządzeniami budowlanymi należy projektować i budować zapewniając mu między innymi dostęp do drogi publicznej. Zatem deweloper składając wniosek o pozwolenie na budowę musiał też dostarczyć projekt drogi dojazdowej i skoro budowa ruszyła, to zakładam że w oparciu o przedstawione w urzędzie dokumenty takie pozwolenie dostał, więc nie wydaje mi się aby miasto kwestionowało wcześniej zatwierdzony projekt.

Po drugie ustalmy, co mamy na myśli pisząc o "przebudowie drogi". W mojej ocenie w tym wypadku deweloper nie ma obowiązku przebudowy drogi, bo niby w jakim celu i na czyj koszt i tez nie za bardzo rozumiem jaki jest jego udział w tym procederze. Droga jaka jest taka jest, ale jest i zapewnia dojazd pod inwestycję. Jedyne co musi zrobić deweloper, to zapewnić dojazd pod klatki i na miejsca parkingowe i tego odcinka drogi mu brakuje. Plus musi przywrócić stan pierwotny ul. Wodnej po prowadzonych wykopaliskach pod instalacje, które idą pod drogą, co sadząc po zamieszczanych na tym forum zdjęciach uczynił. Tym bardziej nie rozumiem uzależniania postępu prac na budowie od decyzji administracyjnych... Oczywiście fajnie by było jakby deweloper wyremontował ulicę Wodną, bo jest w opłakanym stanie, ale w mojej ocenie nie powinno to wpływać na termin oddania inwestycji i może to być realizowane etapami po odbiorach, a kartki z tym że są prowadzone prace na ul. Wodnej wynikały raczej z faktu, że przy ul. Wodnej są również domy, które tez musza mieć dostęp do swoich nieruchomości i musza być uprzedzone o prowadzonych pracach. Nie można też całkowicie zamknąć tej ulicy na czas prowadzonych prac, bo nie byłoby dojazdu do znajdujących się tam domów, dlatego prace muszą być prowadzone etapami.

Przychodzi mi jedynie na myśl fakt, że może pozwolenie na budowę było warunkowane wykonaniem drogi publicznej i deweloper musiał mieć zawartą umowę z urzędem miasta na wykonanie takiej drogi.

Adam145

Postautor: Adam145 » 10 paź 2022, 13:36

projekty1 pisze:
Co do drzew, to jest pas zieleni między Wodną 34, a Stawem Płaszowskim usytuowany na tyle miejsc parkingowych, który aż się prosi o zagospodarowanie. Żeby sobie nie patrzeć w okna i nie podawać cukru z balkonu :P Myślę, że chociaż jakieś krzewy wielkości bzu już by trochę pomogły. Jest tez kawałek zielni w miejscu dawnej topoli (po prawej stronie od wjazdu), w którym też coś można posadzić. Tak więc "Pawel1200" masz rację w kwestii nasadzeń drzew.

Zieleń rownież powinna byc posadzona wzdluż betonowego płotu, ktorym ogrodzona jest ta sasiadujaca firma GPS. Ten płot jest w opłakanym stanie i aż dziwne że deweloperowi nie udalo sie dogadac i go wymienic. Miejmy nadzieje ze posadza tam jakis szpaler drzew, ktory czesciowo zasloni ten budynek.

projekty1

Postautor: projekty1 » 10 paź 2022, 14:06

Adam145 pisze:
projekty1 pisze:
Co do drzew, to jest pas zieleni między Wodną 34, a Stawem Płaszowskim usytuowany na tyle miejsc parkingowych, który aż się prosi o zagospodarowanie. Żeby sobie nie patrzeć w okna i nie podawać cukru z balkonu :P Myślę, że chociaż jakieś krzewy wielkości bzu już by trochę pomogły. Jest tez kawałek zielni w miejscu dawnej topoli (po prawej stronie od wjazdu), w którym też coś można posadzić. Tak więc "Pawel1200" masz rację w kwestii nasadzeń drzew.

Zieleń rownież powinna byc posadzona wzdluż betonowego płotu, ktorym ogrodzona jest ta sasiadujaca firma GPS. Ten płot jest w opłakanym stanie i aż dziwne że deweloperowi nie udalo sie dogadac i go wymienic. Miejmy nadzieje ze posadza tam jakis szpaler drzew, ktory czesciowo zasloni ten budynek.

Kwestia zieleni wokół inwestycji Wodna 34, to chyba najbardziej nieuregulowany temat przez dewelopera. W dokumentach załączniku nr 2 w tamtym miejscu jak również w pasie wzdłuż parkingów i przy wjeździe na działkę z prawej strony jest enigmatycznie napisane: PROJEKTOWANA ZIELEŃ, ale co to dokładnie będzie tego nikt nie wie. Obawiam się, że skończy się na rozwinięciu rolek z trawą. Termin oddania (jesień/zima) nie jest szczególnym czasem na prowadzenie tego typu prac, prędzej na wiosnę. A co strony budynku od GPS, to tam powinien również powstać chodnik pozwalający na skróty przejść do tramwaju bez konieczności okrążania całego budynku Wodna 34. Mam tu na myśli odcinek działki oznaczony literami DE. Jeśli masz na myśli odcinek FG, to to są końcówki ogródków, więc tam nasadzenia tylko za zgodą właścicieli tych ogródków.

Osobiście bardziej wierzę w fakt, że to mieszkańcy coś tam posadzą i zadbają o ponowne zazielenienie terenu wokół inwestycji, aby przyjemniej się mieszkało - niż sam deweloper. Myślę, że wielu z nich decydując się na zakup mieszkania w tym miejscu zrobiło to z uwagi na spokojną i zieloną okolicę. Niestety po zielonym zostało tyle co nic i jeśli deweloper nie stanie na wysokości zadania i nie posadzi nowych drzew, to wszystko w rękach przyszłych mieszkańców.

projekty1

Postautor: projekty1 » 10 paź 2022, 14:12

A propos zieleni to u tego dewelopera na Konopnicka City Park wygląda to tak... W mojej ocenie raczej mizernie :?
Załączniki
IMG_8431.jpg
IMG_8431.jpg (221.62 KiB) Przejrzano 3380 razy
IMG_8405.jpg
IMG_8405.jpg (177.31 KiB) Przejrzano 3380 razy

Adam145

Postautor: Adam145 » 10 paź 2022, 14:29

Dzwonilem do zarzadu drog miejskich. Deweloper dostal pozwolenie na budowę pod warunkiem przeprowadzenia remontu ulicy Wodnej. Wedlug harmonogramu, ktore posiada miasto deweloper zakonczenie remontu ulicy Wodnej planuje na połowę grudnia.

Dopoki ulica Wodna nie bedzie wyremontowana deweloper nie moze uzyskac pozwolenia na uzytkowanie inwestycji Wodna 34.

Podsumowując: jesli remont Wodnej nie przyspieszy wzgledem miejskiego harmonogramu to odbior kluczy najwczesniej bedzie mozliwy w II polowie grudnia tego roku.

projekty1

Postautor: projekty1 » 10 paź 2022, 15:38

Adam145 pisze:Dzwonilem do zarzadu drog miejskich. Deweloper dostal pozwolenie na budowę pod warunkiem przeprowadzenia remontu ulicy Wodnej. Wedlug harmonogramu, ktore posiada miasto deweloper zakonczenie remontu ulicy Wodnej planuje na połowę grudnia.

Dopoki ulica Wodna nie bedzie wyremontowana deweloper nie moze uzyskac pozwolenia na uzytkowanie inwestycji Wodna 34.

Podsumowując: jesli remont Wodnej nie przyspieszy wzgledem miejskiego harmonogramu to odbior kluczy najwczesniej bedzie mozliwy w II polowie grudnia tego roku.

Czyli tak jak myślałam, pozwolenie było warunkowe, a miasto wykorzystało dewelopera do wykonania za nie niezbędnych prac wydając pozwolenie pod warunkiem coś za coś - my Wam pozwolenie, a Wy nam drogę. Informacje płynące z Zarządu Dróg i harmonogram, który powstał w oparciu o to co zgłosił do miasta deweloper, potwierdzają tylko że deweloper się nie wyrobił i od dawna wie o opóźnieniu. Podejrzewam że ten plan do miasta dotarł stosunkowo niedawno, bo deweloper się grzebał z formalnościami i postępem prac. Odbiory zatem najwcześniej na wiosnę.

Adam145

Postautor: Adam145 » 10 paź 2022, 15:56

projekty1 pisze:
Adam145 pisze:Dzwonilem do zarzadu drog miejskich. Deweloper dostal pozwolenie na budowę pod warunkiem przeprowadzenia remontu ulicy Wodnej. Wedlug harmonogramu, ktore posiada miasto deweloper zakonczenie remontu ulicy Wodnej planuje na połowę grudnia.

Czyli tak jak myślałam, pozwolenie było warunkowe, a miasto wykorzystało dewelopera do wykonania za nie niezbędnych prac wydając pozwolenie pod warunkiem coś za coś - my Wam pozwolenie, a Wy nam drogę. Informacje płynące z Zarządu Dróg i harmonogram, który powstał w oparciu o to co zgłosił do miasta deweloper, potwierdzają tylko że deweloper się nie wyrobił i od dawna wie o opóźnieniu. Podejrzewam że ten plan do miasta dotarł stosunkowo niedawno, bo deweloper się grzebał z formalnościami i postępem prac. Odbiory zatem najwcześniej na wiosnę.

Czy na wiosne to nie wiem, bo szczerze powiedziawszy w tej rozmowie telefonicznej zrozumiałem że budynek dostanie pozwolenie na uzytkowanie po zakonczeniu remontu ulicy, wiec moze trwaja juz teraz jakies odbiory i bedzie pozwolenie na uzytkowanie od razu po oddaniu wyrekontowanej ulicy?

Ciekawe tylko czemu Activ Investment wciaz twierdzi ze klucze beda dostepne w listopadzie, skoro harmonogram remontu wodnej mowi, co innego. Jakby ktos cos wiedzial nowego od dewelopera to dawajcie znac.

projekty1

Postautor: projekty1 » 10 paź 2022, 17:38

Adam145 pisze:
projekty1 pisze:

Czy na wiosne to nie wiem, bo szczerze powiedziawszy w tej rozmowie telefonicznej zrozumiałem że budynek dostanie pozwolenie na uzytkowanie po zakonczeniu remontu ulicy, wiec moze trwaja juz teraz jakies odbiory i bedzie pozwolenie na uzytkowanie od razu po oddaniu wyrekontowanej ulicy?

Ciekawe tylko czemu Activ Investment wciaz twierdzi ze klucze beda dostepne w listopadzie, skoro harmonogram remontu wodnej mowi, co innego. Jakby ktos cos wiedzial nowego od dewelopera to dawajcie znac.

Napisałam na wiosnę z kilku powodów:

1) odbiory będą rozłożone w czasie, bo trochę tych mieszkań jest,
2) nie każdy odbiór skończy się odbiorem kluczy, bo mogą pojawić się usterki (mam na myśli te grubsze nie mieszczące się w ujętych w umowie normach) i deweloper musi mieć czas na ich usunięcie - zgodnie z umową 30 dni, jak ich nie usunie poprawnie będzie miał znowu kolejne 30 dni na poprawki i tak do skutku aż odbierający powie jest OK,
3) nie sądzę, aby termin przed świętami (ta wspomniana połowa grudnia) był terminem w którym wszyscy będą dostępni i stawią się na odbiór, więc deweloper będzie musiał wyznaczyć kolejny.

Drogą dedukcji gdyby odbiory były w grudniu, zakładając poprawki - najwcześniej końcówka stycznia, więc realnie jakiekolwiek prace będzie można rozpocząć dopiero w lutym.

Co do dewelopera to ciekawa jestem jaką retorykę przyjmie. Na tym forum bywają przedstawiciele deweloperów i mam nadzieję, że czytają nasze wątpliwości...

Pawel1200

Postautor: Pawel1200 » 10 paź 2022, 20:46

Zapytałem dewelopera o ewentualne poprawki, jak rozmawiałem ostatnio i mogą być robione najpierw i dopiero po nich odebrane klucze albo równolegle do prac remontowych już po odebraniu kluczy.

Adam145

Postautor: Adam145 » 11 paź 2022, 9:34

Dostalem jeszcze informację, że remont ulicy Wodnej się opóźnił z jakiś przyczyn formalnych, które leżą po stronie miasta. Deweloper procz podlaczenia nowych blokow i wymiany nawierzchni mial wymienic instalacje znajdujace sie pod jezdnia, ale aby to zrobic musial dostac zgode od wlascicieli tych instalacji, czyli m.in MPEC, wodociagow krakowskich itd.

Procedura uzyskania pozwolen na wymiane tych instalacji sie przeciagnela i stad deweloper rozpoczal remont Wodnej z ponad miesiecznym opoznieniem.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”