Osiedle Górka Narodowa Kraków od Dom Development - opinie na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
pozdro

Re: Osiedle Górka Narodowa Kraków od Dom Development - opinie na forum

Postautor: pozdro » 07 lip 2023, 6:55

Generalnie w mieście są osiedla :D . Jak ktoś chce w polach mieszkać to na wsi. Nie wiem co w tym dziwnego. Natomiast osiedla na Gorce Narodowej są całkiem fajnie zaprojektowane, jedne z lepszych jakie w ostatnich latach zbudowano.Jak ktoś zna lepsze przykłady to niech rzuci kamień. W sumie jest blisko do centrum i gdzieś w stronę Czyżyn, tak po środku Krakowa na osi wschód zachód, pod drugą obwodnice z 4-5km. Wiadomo, lepiej na Salwatorze czy Zabłociu, tylko że ceny 2x wyższe. Tu mówimy o tanich mieszkaniach za 12k/m2 które konkurują z Sidziną, Klinami, Wieliczką czy Wzgórzami Krzesławickimi. To pod tym względem Górka Narodowa fajniejsza. Od małego płaszowa w sumie chyba też. Tu mnie przekonują widoki i krajobrazy na górce narodowej, bardzo ładna panowała Krakowa. Ja to akurat w starej Krowodrzy mieszkam. To nawet stąd na tą górkę narodową to nie jest jakoś daleko, spacerkiem się można nawet przejść tam pod las witkowicki. Wiadomo są fajniejsze miejsca, ale nie za 12k/m2 tylko za 20k/m2. To tam można mieć 1.5 mieszkania w tej samej cenie.
Tam jest koło 5km pod Rynek. Czasowo to macie t = s/v.
Rowerem 18km/h średnia
Autem nieby nawet 25km/h liczyć, choć realnie po tej autostradzie 29 listopada to spokojnie 30km/h.
Pieszo 5km/h. Tramwajem 25km/h ( tu będzie dłużej z 7km bo na około).
Autobus też spokojnie z 25km/h

To w totalnym szczycie komunikacyjnym 12min. Jak światła siądą na opolskiej estakadzie i poza 2 h szczytu komunikacyjnego to będzie 5-7min

ghd

Postautor: ghd » 07 lip 2023, 8:37

Przypominam, że generalnie (co za durne słowo...) apartamentowce o których mowa to stoją w polu, a nie w mieście. Gwoli ścisłości. Ja sobie to teraz przeliczyłem według zaleceń, które podałeś i tak. Masz rację. Uświadomiłeś mi , że sześć kilometrów przejeżdżam w sześć minut. W totalnym szczycie. Dzięki Stary, bo od lat się zastanawiam po jakiego grzyba wychodzę zawsze za wcześnie. Pozdrawiam.
Wybacz, jeżeli obrażam Ci apartament. :D

segmentkrakow

Postautor: segmentkrakow » 07 lip 2023, 8:39

pozdro pisze:Generalnie w mieście są osiedla :D . Jak ktoś chce w polach mieszkać to na wsi. Nie wiem co w tym dziwnego. Natomiast osiedla na Gorce Narodowej są całkiem fajnie zaprojektowane, jedne z lepszych jakie w ostatnich latach zbudowano.Jak ktoś zna lepsze przykłady to niech rzuci kamień. W sumie jest blisko do centrum i gdzieś w stronę Czyżyn, tak po środku Krakowa na osi wschód zachód, pod drugą obwodnice z 4-5km. Wiadomo, lepiej na Salwatorze czy Zabłociu, tylko że ceny 2x wyższe. Tu mówimy o tanich mieszkaniach za 12k/m2 które konkurują z Sidziną, Klinami, Wieliczką czy Wzgórzami Krzesławickimi. To pod tym względem Górka Narodowa fajniejsza. Od małego płaszowa w sumie chyba też. Tu mnie przekonują widoki i krajobrazy na górce narodowej, bardzo ładna panowała Krakowa. Ja to akurat w starej Krowodrzy mieszkam. To nawet stąd na tą górkę narodową to nie jest jakoś daleko, spacerkiem się można nawet przejść tam pod las witkowicki. Wiadomo są fajniejsze miejsca, ale nie za 12k/m2 tylko za 20k/m2. To tam można mieć 1.5 mieszkania w tej samej cenie.
Tam jest koło 5km pod Rynek. Czasowo to macie t = s/v.
Rowerem 18km/h średnia
Autem nieby nawet 25km/h liczyć, choć realnie po tej autostradzie 29 listopada to spokojnie 30km/h.
Pieszo 5km/h. Tramwajem 25km/h ( tu będzie dłużej z 7km bo na około).
Autobus też spokojnie z 25km/h

To w totalnym szczycie komunikacyjnym 12min. Jak światła siądą na opolskiej estakadzie i poza 2 h szczytu komunikacyjnego to będzie 5-7min

12 minut w szczycie komunikacyjnym z górki narodowej XD helikopterem chyba

Rzd

Postautor: Rzd » 07 lip 2023, 17:26

Co sądzicie o mieszkaniach 74m2 w budynku E od strony zachodniej? Układy całkiem niezłe, dla lubiących doświetlone pomieszczenia strona zachodnia. Czy widzicie jakieś większe wady?

ghd

Postautor: ghd » 07 lip 2023, 18:16

Rzd pisze:Co sądzicie o mieszkaniach 74m2 w budynku E od strony zachodniej? Układy całkiem niezłe, dla lubiących doświetlone pomieszczenia strona zachodnia. Czy widzicie jakieś większe wady?

Te dwie klitki dla pociech słabe, ale przynajmniej nie po siedem metrów, więc jest jakiś tam plus. Natomiast radzę zwrócić baczną uwagę na kuchnię, bo to jest jeden z tych deweloperskich psikusów. Dla wiecznie naprutego studenta może być, ale nie dla czteroosobowej rodziny. No chyba, że gotowe jedzenie przywozi kurier. Wtedy jest ok. W ogóle najlepiej z tych trzech izb zrobić dwie i się nie wygłupiać z tym niby dodatkowym pokojem. Obawiam się jednak, że to nie wchodzi w grę. To mieszkanie jest w sam raz dla dwóch osób.

Rzd

Postautor: Rzd » 07 lip 2023, 19:03

ghd pisze:
Rzd pisze:Co sądzicie o mieszkaniach 74m2 w budynku E od strony zachodniej? Układy całkiem niezłe, dla lubiących doświetlone pomieszczenia strona zachodnia. Czy widzicie jakieś większe wady?

Te dwie klitki dla pociech słabe, ale przynajmniej nie po siedem metrów, więc jest jakiś tam plus. Natomiast radzę zwrócić baczną uwagę na kuchnię, bo to jest jeden z tych deweloperskich psikusów. Dla wiecznie naprutego studenta może być, ale nie dla czteroosobowej rodziny. No chyba, że gotowe jedzenie przywozi kurier. Wtedy jest ok. W ogóle najlepiej z tych trzech izb zrobić dwie i się nie wygłupiać z tym niby dodatkowym pokojem. Obawiam się jednak, że to nie wchodzi w grę. To mieszkanie jest w sam raz dla dwóch osób.

Dokładnie myśleliśmy żeby usunąć ten jeden pokój i zrobić większy salon z kuchnią (potwierdzone, że można tak zrobić)

ghd

Postautor: ghd » 07 lip 2023, 19:35

Ja z kolei miałem na myśli połączenie tych dwóch małych z jednoczesnym powiększeniem zarówno sypialni jak i salonu. Ale to nie przejdzie. Główny problem widzę w kuchni. Niby 74 metry a blat jak w kamperze. No chyba, żeby pójść w stronę wyspy,...Tak, czy owak widzę tu bańkę z solidnym podparciem. Jak żyć panie premierze? :D Powodzenia życzę.

pozdro

Postautor: pozdro » 08 lip 2023, 7:17

Z tego co patrzyłem to standardowe układy. W Polsce omyłkowo na mieszkania 2 sypialniowe mówi się 3 pokojowe, a na 3 sypialniowe 4 pokoje. Faktem jest że w EU zachodniej to z reguły 1 sypialniowe maja koło 60-70m2, a 2 sypialniowe 80-90m2. 3 sypialniowe to z reguły powyżej 100m2. Dziećmi bym się nie przejmował bo teraz nikt ich nie ma. Może tam jedno. To mysle spokojnie te 80m2 na 3 osoby da się, żyć

Tu problemem nie jest układ pokoju bo to standardowy 2 bedroom. A brak łazienki drugiej. Bez tego to ciężko w 2 osoby żyć.
domd.pl/getmedia/1c8f8f13-1c6c-4151-b7ae-5f35c031bf73/[GÓRKA%20NARODOWA_3_3_E_0_1][MK][RZUT][Plan%20mieszkania].pdf

ghd

Postautor: ghd » 08 lip 2023, 9:15

Z tą drugą łazienką coś chyba jest na rzeczy. Z jednej strony to może być swoista rekompensata wcześniejszych niedostatków, ale z drugiej krążą plotki, że nowocześni, tak zwani mężczyźni, spędzają w tym miejscu więcej czasu niż kobiety. :roll:

bartekrk

Postautor: bartekrk » 08 lip 2023, 15:34

ghd pisze:Z tą drugą łazienką coś chyba jest na rzeczy. Z jednej strony to może być swoista rekompensata wcześniejszych niedostatków, ale z drugiej krążą plotki, że nowocześni, tak zwani mężczyźni, spędzają w tym miejscu więcej czasu niż kobiety. :roll:

Widzę że nie jesteś na czasie to doinformuje. Teraz to mieszka się w dwóch chłopa (przepraszam mężczyzn) ze sobą i potrzebuje się dwie łazienki i jedną sypialnie. Pozdro potwierdzi jakby co.

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”