Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum

Budowy nowych mieszkań i domów w Krakowie i innych miastach - zdjęcia, relacje, nowe informacje, ceny mieszkań.
StormSunny

Re: Inwestycja Żywiecka Kraków / Borek Fałęcki - opinie o osiedlu na forum

Postautor: StormSunny » 26 lis 2019, 22:13

ennyo pisze:Hej!
Mam pytanie do doświadczonych w nabywaniu nieruchomości kolegów/koleżanek - otóż w tym tygodniu podpisuję umowę deweloperską i zastanawiam się czy powinnam ów dokument wcześniej omówić z kimś kto się na tym zna?

Nie "powinien" a "musi" przeczytać. Poszukaj sobie prawnika ds. nieruchomości.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 26 lis 2019, 22:22

ennyo pisze:Hej!
Mam pytanie do doświadczonych w nabywaniu nieruchomości kolegów/koleżanek - otóż w tym tygodniu podpisuję umowę deweloperską i zastanawiam się czy powinnam ów dokument wcześniej omówić z kimś kto się na tym zna? Kilkanaście stron dokumentów pisanych hermetycznym językiem jedynie utwierdziło mnie w przekonaniu, iż dla wtajemniczonych zrobienie w przysłowiowe bambuko takiego ignoranta, jakim bez wątpienia jestem, nie stanowiłoby większego problemu ;) Po licznych aferach reprywatyzacyjnych moje zaufanie do działalności kancelarii notarialnych jest kruche i stąd moje obawy.

Zdecydowanie! Deweloper wprowadza dziwne zapisy odnosnie rozliczenia przy koncowym metrazu. Nie pamietam szczegolow ale po przeliczeniu ew doplaty do wiekszej powierzchni przy koncowym oszacowaniu wychodzi kuriozalna kwota jakby cale mieszkanie mialo kosztowac >8k/m2. Prosze zwrocic na to uwage, chyba ze juz zmienili. To bardzo wazne zeby prawnik wszystko sprawdzil kiedy placi sie setki tysiecy zlotych..

Szumik

Postautor: Szumik » 26 lis 2019, 22:53

Potwierdzam. Tam chyba chodziło o to, że ewentualna dopłata lub zwrot za zmiany powierzchni liczone są od całej kwoty umowy deweloperskiej czyli mieszkanie plus ewentualne miejsce/miejsca postojowe.

ennyo

Postautor: ennyo » 26 lis 2019, 22:58

O mamo... ale skąd wziąć takiego prawnika? :shock: Szukałam w internecie pod hasłem prawnik ds. nieruchomości i czuję się zagubiona :shock:
Krakus chyba wiem o którym zapisie mówisz, ale kwota za metr2 w nim wyrażona obejmuje dodatkowy koszt za miejsce parkingowe. Mogłabym wkleić fragment umowy dotyczący tego zapisu, ale nie wiem czy jest to legalne?

Pod koniec tygodnia podpisuję umowę - czy jestem w stanie umowę skonsultować z prawnikiem "od ręki"? Dziś dostałam wzór umowy, więc wszystko dzieje się dosyć szybko...

StormSunny

Postautor: StormSunny » 26 lis 2019, 23:39

Jak nie masz z polecenia to zostaje Ci google i czytanie opinii. Spokojnie, nic nie podpisuj na szybko bez konsultacji z prawnikiem. Decyzja jest długofalowa a spłata wieloletnia, no chyba, że zarabiasz 2k na godzinę to w sumie nie ma problemu za dużego.

Krakus44

Postautor: Krakus44 » 26 lis 2019, 23:59

ennyo pisze:O mamo... ale skąd wziąć takiego prawnika? :shock: Szukałam w internecie pod hasłem prawnik ds. nieruchomości i czuję się zagubiona :shock:
Krakus chyba wiem o którym zapisie mówisz, ale kwota za metr2 w nim wyrażona obejmuje dodatkowy koszt za miejsce parkingowe. Mogłabym wkleić fragment umowy dotyczący tego zapisu, ale nie wiem czy jest to legalne?

Pod koniec tygodnia podpisuję umowę - czy jestem w stanie umowę skonsultować z prawnikiem "od ręki"? Dziś dostałam wzór umowy, więc wszystko dzieje się dosyć szybko...

Nie pamietam juz tego zapisu, bylo chyba tak jak pisze Szumik, Jak to zaczalem liczyc to wyszlo mi ze doplata bedzie oznaczala ze cena z 7,5k/m2 wzrosnie do ponad 8k/m2. Pocieszali mnie wtedy ze z pewnoscia nie bedzie takiego nadmetrazu, ale mnie to jakos nie uspokoilo. Umowy nie podpisalem, ale zadeklarowali wprowadzenie korekty w umowie. Tyle ze zanim doszlo do kolejnego spotkania zycie zaoferowalo mi inne plany wiec z zakupu wogole zrezygnowalem. Byli jednak sklonni wtedy zmienic zapis. Ogolnie rozmowy z nimi byly ok, mozna bylo sie dogadac, mam dobre wspomnienia, wlasciwie caly kontakt byl wzorowy. Warto jednak to sprawdzic i koniecznie poprosic o wsparcie prawnika.

Szumik

Postautor: Szumik » 27 lis 2019, 6:50

Ennyo poproś o przesunięcie terminu podpisania umowy i tyle. My wzór umowy dostaliśmy chyba 3 tyg wcześniej, przekladalismy termin spotkania w kancelarii i mamy zmieniony ten zapis, o którym mowa na ralna kwotę m2. Nie było z tym większych problemów. I też uważam, że pośpiech przy kupnie mieszkania nie jest wskazany ;-)

suchareek

Postautor: suchareek » 27 lis 2019, 9:37

Tam chodzi o to, że deweloper sprzedaje mieszkanie + miejsce garażowe jako całość. Część garażowa nie jest osobnym lokalem niemieszkalnym. Co za tym idzie, na całą kwotę transakcji wystawia 8% VAT, (czyli więcej zarabia deweloper). I tą całą kwotę deweloper dzieli na ilość metrów mieszkania i wpisuje do umowy kwotę za metr (która jest wyższa niż poinformował przed zakupem). Dodatkowo mieszkanie + miejsce garażowe będzie później wtedy na jednej księdze wieczystej i przy ewentualnej sprzedaży trzeba sprzedać wszystko. Z drugiej strony będzie się płaciło mniejszy podatek od nieruchomości (niż w przypadku gdyby garaż był osobnym lokalem niemieszkalnym a w nim miejsca parkingowe).

Wracając do ceny za metr na umowie deweloperskiej. Niestety nie pytałem się o możliwość zmniejszenia jej do takiej jaką przedstawiali na stronie inwestycji i w biurze sprzedaży, bo uznałem, że nie da się tego zmienić. Jednak, jeśli Krakus44 mówi, że deweloper był skłonny do zmiany, a Szumik sobie zmienił, to trzeba o to walczyć i pytać się ;) Powodzenia!

Padrona

Postautor: Padrona » 27 lis 2019, 12:36

Konsultowalam ta umowe deweloperska i wydaje sie byc prawidlowa, standardowa. Mieszkanie bylam juz wstepnie mierzyc i nie ma jakis kolosalnych roznic. Uprzedzam ze notariusz u ktorego sie podpisuje jest tragiczny, natomiasto biuro maja odwalone jak na paryskich salonach. Dobra fucha :^

ennyo

Postautor: ennyo » 27 lis 2019, 22:24

Ok jestem na jutro umówiona do radcy prawnego, wzór umowy dostałam na maila w poniedziałek, więc jak widać nie kwapili się szczególnie. W piątek podpisuję umowę i mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Padrona mówisz o K&K? Wystarczy rzucić okiem na ich logotyp - serio? Krój pisma jak z gazetki biedronki nie wzbudza mojego respektu, ale pewnie chcieli być nowocześni :) Także wierzę na słowo w te paryskie salony he he.
A propos metrażu to Pani z biura zapewniła mnie o tym, że zwykle różnice wynoszą kilka centymetrów i nie ma mowy o żadnych dopłatach.
Dziękuję Wam wszystkim za opinie :)

Wróć do „Nowe inwestycje mieszkaniowe w Krakowie - bloki, apartamentowce, domy”