marianar widać jak mało wiesz o Krakowie:
trasa Kraków-Katowice, własnie na ukończeniu, czas przejazadu Kraków-Katowice od 57 minut - mają rzucić 19 pociągów
krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,26551753,z-krakowa-do-berlina-jest-nowy-rozklad-jazdy-pkp-intercity.htmldajmy z Krzeszowic: będziesz miał 20 min. na Główny, teraz lepiej powiedz, ile przejedziesz w krakoskich korkach za 20 minut

Trasa Wolbromska kolejne pudło:
lovekrakow.pl/aktualnosci/umowa-na-obwodnice-zielonek-podpisana-nowa-droga-na-polnocy-krakowa-w-2023-roku_35450.htmlnadmienie, że koszt to 111 mln, złotych i jest już po przetargu, jest teraz na etapie projekowania, aha w Krakowie będzie łączyć sie z docelowo z dwupozimowym węzłęm na Opolskiej , nadmienie, że znowu ten węzeł dwupoziomy, powstaje w ramach budowy tranwaju na Górkę.
Ogromną game chaneger dla całej aglomeracji, szczególnie na północy będzie, budowana preżnie już PÓLNOCNA OBOWODNICA KRKAKOWa, przy okazji ruszyła właśnie przebudowa Al.29 listopada. Drugim game chaner to SZYBKA KOLEJ PODMIEJSKA, która rodzi sie w bólach, fakt, ale z roku na rok widać postępy tu masz arytkuł z 2016 roku, zobacz ile, zobacz ile się udało zrobić...
krakow.naszemiasto.pl/krakow-z-metrem-klapa-no-to-moze-kolej-z-bronowic-do-huty/ar/c3-4023928Na szczęscie era NIE DA SIĘ, zeszłej ekipy rządzącej, odchodzi w niepamięć... uff, Północna Krakowa teżby jeszcze długo nie powstała... bo wiesz NIE DA SIĘ ...
jednynie z tego co wymiłem to może ta kolej do niepołomic to pieś.. ale reszta, projetków, jest już w budownie, projektowaniu, albo na wykończeniu. Widać, że się nie znasz w tej materii, tylko trzeba nie być ignorantem

A tak na serio, to po co mi pchać, się do centrum, jaki statystyczny cel ma 90% Kowalskich pchać sie do centum - ŻADEN, no chbya że bawisz się w infetorkę, albo bardo lubisz piwko na kaziku

, realnie dla mnie PARADYGMAT miasta, aglomeracji, sie kończy, ale kazdy moze mieć swoje zdanie...
aha i czekam na merotoryczne wypowiedzi..